اتهام فساد جدید نخست وزیر سابق قرقیزستان



به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم به نقل از ۲۴.کی جی، ساپار ایساکوف، نخست وزیر سابق قرقیزستان با اتهام فساد جدیدی روبه رو شده که عواقب جدی برای وی در بر خواهد داشت، در همین زمینه تحقیقات پیرامون فرایند بازسازی موزه تاریخ قرقیزستان توسط کمیته دولتی امنیت ملی این کشور ادامه دارد.

بر اساس تحقیقات صورت گرفته تا کنون مشخص شده که در سال ۲۰۱۶، دولت جمهوری قرقیزستان و آژانس همکاری و هماهنگی ترکیه نزد دفتر نخست وزیر این کشور (تیکا)، پروتکلی در زمینه بازسازی موزه دولتی تاریخ قرقیزستان و نیز ایجاد یک نمایشگاه جدید در آن به امضا رسانده اند. بر اساس این موافقتنامه، طرف ترک می بایست کمک مالی معادل ۱۵ میلیون دلار را طی ۳ سال برای این امر تأمین کند.

کمیته دولتی امنیت ملی قرقیزستان در این باره می افزاید: به هرحال بنا بر ارتباطات غیرمعمول ریاست سابق دفتر نهاد ریاست جمهوری، ساپار ایساکوف، و شماری از مقامات دیگر با فرایند بازسازی موزه، و همچنین درخواست های آن ها برای تکمیل کار بازسازی تا پیش از ۳۱ آگوست سال ۲۰۱۷، طرف ترکی از انجام ادامه کار منصرف گردید، در نتیجه، موزه می بایست از طریق جذب منابع مالی مازاد از طریق بودجه کشور با مبلغ بیش از ۱٫۵۲۰ میلیارد صوم تکمیل می شد.

بر اساس تحقیقات صورت گرفته، بیش از ۴ میلیون دلار برای تعمیر و بازسازی نمای بیرونی ساختمان و توسعه مناطق پیرامونی موزه صرف شد. این کمیته همچنین می افزاید: در سال ۲۰۱۷، ساپار ایساکوف از طریق روابط غیرقانونی با برخی افراد، با نقض قانون اساسی جمهوری قرقیزستان، بدون طی فرایندهای قانونی دولتی و در تضاد با منافع کشور، شرکت آلمانی «ویترینن» را برای احداث نمایشگاه جدید موزه به کار می گیرد.

در نتیجه، این شرکت نمایشگاه ها و تجهیزاتی را تأمین می کند که منطبق بر چارچوب مفهومی موزه نبوده است. بنا بر تأیید وزارت فرهنگ، اطلاعات و گردشگری، این موارد عبارتند از: تجهیزات کافه تریای بسیار گران قیمت، ۲ اسب چندضلعی سفید، کاشت ۵۹ تنه درخت، یک پدیوم با پایه ای بلند که جمعا بیش از ۵۵٫۵ میلیون صوم هزینه برداشته است.

مجموع هزینه های مازاد مواد مصرفی (نظیر چسب، نوارهای کاغذی، شیلنگ های سیلیکونی، دستکش، چکش، دریل، پاکت های زباله و غیره) نیز که توسط ویترینین وارد شده و مورد استفاده قرار گرفته شده بود نیز در مقایسه با مواد موجود در بازار داخلی قرقیزستان حدود ۳٫۷۸۵٫۶۰۰ صوم برآورد شده است، علاوه بر این، ضرر و زیان واردشده در نتیجه نرخ های تبدیل (ارز) متفاوت نیز منجر به خاتمه غیرقانونی قرارداد به یورو (و نه پول ملی) توسط شرکت آلمانی شده که این مبلغ نیز حدود ۴۲٫۳۱۱٫۴۲۸ صوم برآورد می شود.

این کمیته در نتیجه تصریح می کند: بنابراین، در نتیجه اقدامات غیرقانونی ساپار ایساکوف و شماری از دیگر مقامات دولت متحمل خسارتی به میزان ۱۰۱٫۶۹۰٫۸۰۰ صوم شده است، در عین حال، کار بازسازی موزه نیز همچنان پایان نیافته است.

ساپار ایساکوف، نخست وزیر سابق قرقیزستان همچنین با اتهام فساد نیز مواجه است که می تواند محکومیت ۲۰ساله در زندان را برای وی در بر داشته باشد. وی متهم شده که بنا بر دسیسه و توطئه های از پیش تعیین شده باعث وارد آمدن خساراتی قابل توجه به دولت شده است.

اتهامات نخست وزیر سابق قرقیزستان مبتنی بر بند ۲ ماده ۳۰۳ قانون جزائی قرقیزستان مطرح شده است. ایساکوف پیش از این به اتهام فساد در پرونده مدرنیزاسیون نیروگاه حرارتی بیشکک بازداشت شده بود. رئیس دفتر سابق آتامبایف، در دفاعیه خود در یکی از جلسات دادگاه در مورخ ۱۸ دسامبر ۲۰۱۸ گفته بود که وی قربانی تسویه حساب های سیاسی شده است.

طی یک سال اخیر و پس از روی کار آمدن سورانبای جین بیک اف، پرونده های فساد متعددی برای نزدیکان و اطرافیان رئیس جمهور سابق قرقیزستان، آلماس بیک آتامبایف باز شده است. ساپار ایساکوف تنها یکی از این پرونده ها است. علاوه بر این نسبت به خود آتامبایف نیز اتهاماتی مطرح شده است و جریانات نزدیک به دولت در صدد لغو قانون مصونیت حقوقی رؤسای جمهور سابق به منظور مقابله با آتامبایف هستند. در مقابل نیز آتامبایف اخیرا در مصاحبه های تلویزیونی پرحاشیه ای که داشته است، اتهاماتی را نسبت به هزینه های اعلام نشده انتخاباتی جین بیک اف مطرح کرده است. با نزدیک شدن به انتخابات پارلمانی سال ۲۰۱۹ و ورود جدی آتامبایف به این فرایند، به نظر می رسد این برخوردها جدی تر شوند.

انتهای پیام/

پرسش و پاسخ در اتهام فساد جدید نخست وزیر سابق قرقیزستان

گفتگو با هوش مصنوعی