ماجرای فرود اجباری هواپیمای مسافربری در <a href="/fa/dashboard/ class="text info">بلاروس</a> چه بود؟



به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم، روزنامه «ایزوستیا»، چاپ مسکو در گزارشی نوشت: روز یکشنبه هواپیمای مسافربری خطور هوایی «رایان ایر» که از آتن به سمت ویلنیوس (پایتخت جمهوری لیتوانی) در حرکت بود، در نتیجه انتشار خبری درباره بمب گذاری در این هواپیما، بطور اضطراری در فرودگاه مینسک، پایتخت بلاروس فرود آمد. طبق اطلاعات خبرنگاران، تهدید به منفجر کردن هواپیما از طریق مرکز تلفن فرودگاه مینسک ثبت شده بود.

وزارت دفاع بلاروس نیز اعلام کرد که پس از تصمیم خدمه این هواپیما برای فرود، یک فروند جنگنده میگ-۲۹ نیروی هوایی این کشور به هوا برخاسته و آن را تا نشستن در فرودگاه همراهی کرده است.

ساعاتی بعد این هواپیما از مینسک برخاسته و بالاخره در فرودگاه ویلنیوس به زمین نشست. در عرشه این هواپیما ۱۷۰ مسافر از ۱۲ کشور جهان حضور داشتند که ۹۰ تن آنها اتباع لیتوانی بوده و بقیه شهروندان دیگر کشورهای اروپایی، روسی و بلاروسی بودند.

البته خبر بمب گذاری شدن این هواپیما دروغ بود و در همین رابطه کمیته تحقیقات بلاروس پرونده قضایی برای رسیدگی به این قضیه گشوده است.

در این ماجرا، اتفاق دور از انتظاری که افتاد، آن بود که در جریان عملیات جستجوی این هواپیما «رومان پروتاسویچ» بنیانگذار کانال تلگرام مخالفان بلاروسی (کانال نکستا «Nexta») حضور داشت که در فرودگاه مینسک بازداشت شد. وزارت کشور بلاروس این مسئله را تأیید کرده است. در ماه دسامبر سال ۲۰۲۰ این روزنامه نگار مخالف به اتهام سازمان دهی اقدامات افراطی و تروریستی تحت تعقیب قرار گرفته و فعالیتش در خاک بلاروس ممنوع اعلام شده بود. وزارت امور خارجه بلاروس در آن زمان از لهستان خواستار استرداد پروتاسویچ شده بود که تابعیت هر دو کشور را دارد.

واکنش شدیدالحن کشورهای غربی به فرود اجباری هواپیمای مسافربری در مینسک

به نوشته این روزنامه، بدین ترتیب الکساندر لوکاشنکو بار دیگر به خاطر بازداشت این فعال مخالف دولت، باعث برانگیختن خشم کشورهای غربی شد. اتحادیه اروپا، ناتو و آمریکا فورا به این مسئله واکنش نشان دادند و از هم اکنون مشخص است که این موضوع در مرکز توجه نشست سران اتحادیه اروپا که قرار است امروز برگزار شود، خواهد بود.

«آنتونی بلینکن» وزیر امور خارجه آمریکا در این رابطه اعلام کرد که دولت ایالات متحده اقدام گستاخانه دولت بلاروس در فرود اجباری هواپیمای مسافربری «آریان ایر» در پایتخت بلاروس و دستگیری یک روزنامه نگار مخالف را بشدت محکوم می کند.

بلینکن همچنین بر ضرورت انجام تحقیقات بین المللی در رابطه با این حادثه تأکید کرده و یادآور شد که واشنگتن در خصوص این مسئله با شرکای اروپایی خود کاملا موافق است.

«دومینیک راب» وزیر امور خارجه انگلیس نیز هشدار داد که فرود اجباری هواپیمای مسافربری در مسیر پرواز آتن به ویلنیوس و دستگیری «رومان پروتاسویچ» بنیانگذار کانال تلگرام مخالفان بلاروسی «Nexta» در مینسک عواقب جدی برای دولت بلاروس خواهد داشت. به گفته وی، الکساندر لوکاشنکو با این اقدام از یک خط قرمز دیگر عبور کرده است.

«هایکو ماس» وزیر خارجه آلمان نیز یادآور شد که حادثه رخ داده در فرودگاه مینسک، دخالت آشکار بلاروس در فعالیت خطوط هوایی اروپایی محسوب شده و قطعا اتحادیه اروپا به آن واکنش مناسب نشان خواهد داد.

وزارت امور خارجه فرانسه نیز اقدام دولت بلاروس را «ربودن هواپیما» ارزیابی کرده است.

«اورسولا فون درلاین» رئیس کمیسیون اروپا شب گذشته تأکید کرد که افرادی که مسئول فرود اجباری و غیرقانونی هواپیمای مسافربری در مینسک هستند، باید با اعمال تحریم های مناسب مجازات شوند. وی همچنین خواستار آزادی فوری خبرنگار بلاروسی بازداشت شده در این ماجرا شد.

«ینس استولتنبرگ» دبیر کل ناتو هم اعلام کرد که باید تحقیقات بین المللی دقیقی درباره حادثه فرود اجرای هواپیمای مسافربری در مینسک انجام شود و مقامات بروکسل با دقت این قضیه را زیر نظر داشته و پیگیری خواهند کرد.

وزارت امور خارجه لهستان نیز در رابطه با حادثه رخ داده، سفیر بلاروس در ورشو را احضار کرده و خواستار آزادی فوری «رومان پروتاسویچ» تبعه این کشور شد که بطور غیرقانونی در مینسک بازداشت شده است.

انتهای پیام/
گفتگو با هوش مصنوعی

💬 سلام! می‌خوای درباره‌ی «ماجرای فرود اجباری هواپیمای مسافربری در بلاروس چه بود؟» بیشتر بدونی؟ من اینجام که راهنماییت کنم.