چه کسی گفت <a href="/fa/dashboard/ اراک" class="text info">رآکتور اراک</a> نابود شد؟ / اقدام راهبردی برای پایان بازی یک طرفه



بخشی از آنچه در مجلس صبح ۱۱ آذر ۹۹ گذشت؛

به گزارش خبرنگار مجلس گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، ساعت ۸ و ۱۰ دقیقه امروز صبح، مجلس شورای اسلامی نشست علنی را به ریاست محمدباقر قالیباف، تحت تأثیر تصویب دو فوریت طرح اقدام راهبردی برای لغو تحریم ها برگزار کرد.

هیئت رئیسه در ابتدای برنامه صحن دو دستور را با سرعت بیشتری به تصویب رساند که در نتیجه، نمایندگان مجلس مقرر کردند که مدرک تحصیلی دوم فرهنگیان و افراد شاغل در مدارس در رتبه شغلی آنها اعمال شود و همچنین در استفساریه ای از شورای نگهبان، با صدور احکام پرداخت مزایای شاغلان مناطق عملیاتی دفاع مقدس برای تمام مستخدمانی که از زمان شروع دفاع مقدس در آن مناطق اشتغال داشته اند، موافقت کردند.

آغاز اقدام راهبردی؛ اعمال تحریم ها را هزینه دار کنید

با آغاز دستور کار سوم، ابوالفضل عمویی سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی پشت تریبون آمد تا تشریفات ارائه طرح را برگزار کند. او با بیان اینکه نام طرح، «اقدام راهبردی برای لغو تحریم ها و صیانت از ملت ایران» است، درباره دو هدف تدوین آن گفت. این نماینده مجلس هدف نخست را باز شدن قفل هایی دانست که بر صنعت هسته ای کشور زده شده است و هدف دوم را مقابله با تحریم هایی اعلام کرد که از سمت کشورهای غربی اعمال می شود.

عمویی تصریح کرد که «باید اعمال تحریم ها را هزینه مند کنیم؛ دشمنان باید بدانند تحریم علیه ایران بی هزینه نخواهد بود و تغییر محاسبه غلط دشمنان هدف طرح است. باید به نحوی پیش برویم که تخریب امنیت مردم، کشتن دانشمندان و مقام سیاسی معاونت وزارت دفاع ما بی هزینه نباشد.»

نماینده مخالف: به جاسوسان فرصت ندهید!

برای تصویب کلیات طرح که کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی برای آن در دو روز گذشته جلسات فوق العاده ای را برگزار کرد، مخالفان و موافقان به اظهار نظر پرداختند. ابراهیم عزیزی، نماینده مردم شیراز و زرقان خواستار اصلاح ماده ۶ طرح و اعمال یک نگاه واقع بینانه مبتنی بر رویکرد انقلابی بود.

ماده ششم بیان می کند که «دولت جمهوری اسلامی ایران موظف است بر اساس بند های ۳۶ و ۳۷ برجام، ظرف مدت ۲ ماه از تصویب این قانون، دسترسی های نظارتی فراتر از پروتکل الحاقی بر اساس برجام را متوقف کند.»

این نماینده یادآوری کرد که خبرهای رسیده به او نشان می دهد اگر ماده ۶ طرح تصویب شود، دشمن که به هیچ وجه اجازه نداریم حتی یک روز به او مهلت دهیم، از همین مهلت پیش بینی شده در قانون قصد حداکثر سوءاستفاده را دارد.عزیزی همچنین به اعمال تحریم های فلج کننده در دوران امهال جمهوری اسلامی برای بازگشت غربی ها به تعهدات برجامی، صداقت نداشتن آژانس بین المللی انرژی اتمی در گزارش های خود و فرصت سوء استفاده به جاسوسان در صورت اصلاح نشدن ماده مذکور اشاره کرد.

باید به دشمن «تو دهنی» محکمی بزنیم

مهم ترین دلیل مخالفت برخی نمایندگان، لزوم تقویت ماده های طرح بود. سیدعلی موسوی نماینده ملکان در مخالفت با طرح مذکور گفت: باید به دشمن تو دهنی محکمی بزنیم، اما متأسفانه این طرح قابلیت این موضوع را ندارد، دشمن نباید احساس کند ما در موضع ضعف قرار داریم، بلکه باید بداند در موضع تهاجمی هستیم و کوتاه نخواهیم آمد.

محمدرضا صباغیان بافقی، نماینده بافق هم اظهار کرد: اروپا و آمریکا با سیاست هویج و چماق ما را مدیریت می کنند به عنوان مثال از یک طرف آمریکا تحریم ها را تشدید و از سویی اروپایی ها دلمان را به وعده ها خوش می کنند. نشستن و تماشا کردن مشکلی را حل نمی کند و فرصت ۲ ماهه به دشمن برای لغو تحریم ها زیاد است، نباید به آنها فرصت داد.

سانتریفیوژ هایمان نابود شدند

مهم ترین گفته موافقان طرح اقدام راهبردی برای لغو تحریم ها و صیانت از ملت ایران، بدعهدی طرف های مقابل برجام و به بیانی، ضرر دیدن جمهوری اسلامی از این توفقنامه است. برای نمونه، کیوان مرادیان کوچکسرایی نماینده مردم قائم شهر، سوادکوه، جویبار سیمرغ و سوادکوه شمالی گفت که «کشور حدود ۸ سال متوقف به برجام و پروتکل الحاقی بوده است. همه شاهد بودیم که قرار بود با برجام، مشکل اقتصادی و اشتغال حل شود و همزمان با سانتریفیوژها، چرخ کارخانه ها نیز بچرخد، اما سانتریفیوژ ها نابود شدند. گفته شد اگر در برجام تغییر ایجاد کنیم، کشور روزانه ۱۰۰ میلیون دلار ضرر می کند، قرار بود صادرات نفت و تجارت کشور مشکلی نداشته باشد، اما در حال حاضر شاهد فشار و تحریم حداکثری هستیم.»

موافق دیگر، رجب رحمانی نماینده تاکستان تصریح کرد: در حال حاضر تحریم ها علیه کشور شدیدتر شده است و برای فعالیت های هسته ای، صنعتی و کشاورزی به انرژی هسته ای به عنوان انرژی پاک نیازمندیم، باید در زمینه فعالیت های هسته ای اقدام های لازم را انجام دهیم، اگر طرف مقابل به تعهدات خود عمل کرد، به میزان اقدام آنها ما نیز به تعهدات خود عمل می کنیم.

طرح اقدام راهبردی «بار مالی» دارد

اما غلامرضا نوری قزلجه یک اخطار قانون اساسی داشت. او به بندهایی از اصل ۱۱۰ و همچنین اصل ۷۵ قانون اساسی و البته اصل ۱۷۶ استناد کرد که و گفت که طرح با این اصول در مغایرت است. نماینده بستان آباد در توضیح بخشی از دلایل خود بیان کرد که این طرح بار مالی دارد. همچنین اصل ۱۷۶ قانون اساسی در زمینه تأمین منافع ملی، پاسداری از انقلاب اسلامی، تمامیت ارضی و حاکمیت ملی، شورای عالی امنیت ملی را بازیگر مهمی می داند که ماده های طرح هیچ محلی برای شورای مذکور قرار نداده است.

مخالفت قالیباف و «احسنت» نمایندگان

قالیباف که در جایگاه ریاست صحن نشسته بود، به نوری قزلجه گفت که « من اخطار شما را بر مبنای اصل ۱۷۶ وارد نمی دانم، زیرا در مجلس شورای اسلامی اختیار داریم و حق و وظیفه مجلس اظهار نظر در هر موضوعی است، زیرا مجلس در رأس امور قرار دارد. اما مهم این است که حتما رعایت مصالح قانون اساسی و شرع را انجام دهیم.»

وقتی قالیباف این پاسخ را ارائه داد، نمایندگانی با صدای بلند به او «احسنت» گفتند تا حرف او را تأیید کرده باشند.

چه کسی گفت رآکتور اراک نابود شد؟/ پروتکل الحاقی مانعی برای غنی سازی نیست

بهروز کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی به عنوان نماینده دولت در جریان بررسی کلیات طرح پشت تریبون آمد و از لزوم تقویت انسجام ملی گفت. او بیان کرد که «متأسفانه برخی افراد چه آگاهانه و چه ناآگاهانه پیشرفت صنعت هسته ای را زیر سؤال می برند و می گویند این صنعت نابود شده است. بهترین دلیل نادرستی این ادعا همین طرح امروز است. آفتاب آمد دلیل آفتاب! شما توقع دارید در یک مدت کوتاهی اقداماتی مثل نصب هزار سانتریفیوژ IR۶ سازمان انرژی هسته ای انجام دهد. بسیاری از انتظارات شما کارخانه اورانیوم فلزی و فعال کردن بسیاری از بخش ها دلیلی بر این است که انرژی هسته ای شاداب به کار خود ادامه می دهد.»

سخنگوی سازمان انرژی اتمی اظهار کرد: احیای قلب رآکتور اراک در دو ماه قابل انجام است. قلب رآکتوری که می گفتند در آن سیمان ریخته شده، قابل احیاست. رآکتوری که کامپوننت اصلی نداشت، مثل ماشین سوخت گذار، اتاق فرمان، پمپ های اصلی، پمپ های خنک کننده، مدار دوم.

کمالوندی در پایان گفته هایش اعلام کرد: نظر دولت این است که اجرای پروتکل الحاقی هیچ مشکلی را در روند برنامه غنی سازی ایجاد نمی کند، اما عدم اجرای آن باعث تردید و ابهام نسبت به برنامه هسته ای ایران خواهد شد.

حرف های آقای رئیس کمیسیون

حجت الاسلام مجتبی ذوالنوری رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی در دفاع از طرح کمیسیون خود یادآوری کرد که مخالفان طرح درصدد قوی تر شدن مفاد آن هستند و با اصل آن مخالف نیستند. این نماینده معتقد بود که باید مشت محکمی بر دهان دشمنان زده شود؛ همچنین یکی از نمایندگان نسبت به این طرح از واژه اقدام احساساتی سخن گفت که جای تعجب دارد، زیرا این طرح طی چند ماه گذشته در حال بررسی و تدوین بوده است.

حجت الاسلام ذوالنوری در بخشی از اظهارنظرهایش به گفته های کمالوندی اشاره کرد و گفت: گام های پنجگانه ای از سوی سازمان انرژی اتمی برداشته شده که سطح غنی سازی از ۳٫۶۷ برجامی به ۴٫۲ افزایش یافته است در حالی که در این طرح در صدد غنی سازی ۲۰ درصد هستیم، زیرا با غنی سازی ۴ درصد دشمن دردش نمی آید و تحریم ها لغو نمی شود.

مجلس یازدهم با ۲۵۱ رأی موافق کلیات طرح اقدام راهبردی برای لغو تحریم ها و صیانت از ملت ایران را تصویب کردند. نمایندگان که از تصویب این طرح مسرور بودند و این اتفاق را انقلابیگری پارلمان می دانستند، با شعار «مرگ بر آمریکا» و «مرگ بر اسرائیل» به استقبال تصویب ماده های آن رفتند.

برخی هم شعار دادند «خونی که در رگ ماست، هدیه به رهبر ماست.»

پایان بازی یک طرفه

قالیباف پس از تصویب کلیات ۳۰ دقیقه تنفس اعلام کرد تا دستورالعمل بهداشتی ناشی از شیوع کرونا رعایت شود.او البته پیش از این اعلام، در میان هیاهوی صحن علنی و شعارها گفت که «مجلس با تصویب کلیات این طرح این پیغام را به دشمنان ایران اسلامی داد که بازی یک طرفه به پایان رسیده است.»

رئیس مجلس برخلاف عرف و اقدام معمول خود، این بار پس از اعلام تنفس صحن را ترک نکرد و ماند. او از نمایندگانی که در نوبت نطق میان دستور بودند، خواست تا به دلیل طولانی بودن روند بررسی ماده های طرح اقدام راهبردی و وجود بیش از صد پیشنهاد برای آن، نطقشان را به فردا منتقل کنند.

پیشنهادهای نمایندگان در زمان بررسی مواد طرح کم نبود و برخی از آنها به تصویب رسید.

در ماده نخست نمایندگان سازمان انرژی اتمی را موظف به تأمین اورانیوم با غنای بالای ۲۰ درصد برای مصارف صلح آمیز کردند.

بر اساس ماده دوم ماهانه ۵۰۰ کیلوگرم ظرفیت اورانیوم غنی سازی شده جهت مصارف صلح آمیز افزایش داده می شود.

ماده سوم بیان می کند که سازمان انرژی اتمی ایران مکلف به عملیاتی کردن غنی سازی و تحقیق و توسعه با ماشین های نسل ششم طی بازه زمانی یک ساله است.

نمایندگان در چهارمین ماده سازمان انرژی اتمی را مکلف به بهره برداری از کارخانه تولید اورانیوم فلزی در اصفهان کردند.

سازمان انرژی اتمی در ماده پنجم مکلف به طراحی راکتور آب سنگین جدید ۴۰ مگاواتی با هدف تولید همسان های پایدار (رادیو ایزوتوپ) شد.

نمایندگان پس از اظهار نظرهای مختلف در جریان بررسی جزئیات طرح اقدام راهبردی برای لغو تحریم ها و صیانت از منافع ملت ایران به ماده پر بحث و گفت و گوی ۶ رسیدند و به دولت برای توقف اجرای پروتکل الحاقی یک ماه مهلت دادند. اما در جلسه صبح امروز به دلیل پیشنهادهای فراوان تصویب کلیات ماده ۶ به جلسه عصر امروز موکول شد.

مجلس دو شیفته شد

نمایندگان با پیشنهاد قالیباف برای برگزاری صحن علنی در ساعت ۱۳:۳۰ به عنوان نوبت عصر، موافقت کردند. تا همین امروز طرح اقدام راهبردی را مصوب کنند.

مجلس یازدهم با ارائه لایحه بودجه ۱۴۰۰، فردا برای نخستین بار باید به بررسی لایحه بودجه بپردازد.

انتهای پیام/
گفتگو با هوش مصنوعی

💬 سلام! می‌خوای درباره‌ی «چه کسی گفت رآکتور اراک نابود شد؟ / اقدام راهبردی برای پایان بازی یک طرفه» بیشتر بدونی؟ من اینجام که راهنماییت کنم.