شاهینشهر، تلفیقی از مدرنیته و سنت+تصاویر



شاهین شهر، شهری در ۱۹ کیلومتری شمال اصفهان و میان آزادراه معلم و بزرگراه آزادگان و حدفاصل منطقه بختیار دشت و امیرآباد واقع شده است.

به گزارش خبرگزاری فارس از شاهین شهر، شاهین شهر در سال ۱۳۸۵ به دلیل داشتن موقعیت بهتر و جمعیت بیشتر، به عنوان مرکز شهرستان شاهین شهر انتخاب شد، این شهرستان دارای آب و هوایی خشک است و به دلیل داشتن پالایشگاه و پتروشیمی، جزء شهرهای صنعتی محسوب می شود.

این شهر شهری تقریبا جدید است، دانشگاه صنعتی مالک اشتر و نیز هواپیماسازی ایران در این شهر قرار گرفته است. بسیاری از مردم را مهاجران خوزستانی زمان جنگ ایران و عراق تشکیل می دهند، لهجه مردم بیشتر لهجه فارسی معیار است و زبان های رایج فارسی معیار و لری بختیاری است، ارامنه مسیحی نیز از اقلیت های قومی این منطقه به شمار می آیند و از ساکنین قدیمی این شهرستان می باشند.

در این شهرستان تاکنون حدود ۳۵۰ اثر تاریخی شناسایی شده که بیش از ۴۰ اثر تاریخی در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است، بیشترین آثار تاریخی در بخش میمه و شهر تاریخی گز قرار دارند، دو اثر قنات مزد آباد میمه و قنات وزوان در فهرست آثار جهانی قرار دارند و مراسم محرم روستای سه به عنوان اولین مراسم میراث ناملموس شهرستان در فهرست آثار ملی ثبت شده است.

بیشترین آثار تاریخی و سیاحتی در بخش میمه قرارگرفته است، این بخش شامل سه شهر میمهوزوان و لای بید و ۱۳ روستا در دو دهستان ونداده و زرکان در فاصله ۷۰ کیلومتری مرکز شهرستان و ۹۰ کیلومتری شمال اصفهان است.

شهر میمه، مرکز این بخش با قدمتی بیش از هزار سال در کنار جاده ترانزیت شمال جنوب ایران و ورودی شهرستان شاهین شهر و میمه موردتوجه خاص گردشگران است، این شهر با داشتن بناهای تاریخی چون مسجد جامع مربوط به دوران زندیه، خانه های تاریخی و حمام قدیمی و قنات مزد آباد شهرت خاصی در بین شهرهای استان اصفهان داردف کاروانسرای آقا کمال وزوان و حمام تاریخی ونداده از دیگر آثار تاریخی این بخش است .

معروف ترین صنایع دستی بخش میمه قالی بافی آن است که با طرح و رنگ خاص خود در ابعاد گوناگون معروف به قالی میمه ای است.

مسجد جامع میمه

مسجد جامع میمه در مرکز شهر میمه و در کنار حمام قدیمی شهر قرارگرفته است و بیانگر وجود بافت تاریخی و راسته بازار در این شهر است . مسجد جامع میمه متعلق به دوران زندیه است.

ملا محسن فیض کاشانی دراین باره می گوید: در طی سفری گذرم به مسجدی افتاد در قریه ای بنام میمه که به نظر می رسد این مسجد زیبا یادگار آل بویه باشد و با توجه به کتیبه بالای محراب آن . هنوز منبر شکسته و نیمه سوخته آن در گوشه ای دیده می شود . سنگ قبرهای اطراف مسجد تاریخی در حدود ۲۰۰ سال پیش را دارد .

شخص دیگری بنام ابن بطوطه جهانگرد عرب در سال ۷۲۷ هجری از مسجد جامع میمه دیدن کرده و می گوید در سفر، به قریه ای رسیدیم به نام میمه روستایی نیک و دارای باغ های انگور و قنوات متعدد و مسجدی زیبا که نهر آبی از وسط آن جاری است.

محراب مسجد جامع

در طرف قبله مسجد جامع محرابی وجود دارد که قبلا سنگی زیبا و حجاری شده به صورت کتیبه ای از خطوط برجسته کوفی آن را تزئین کرده بود.

محراب و اطراف محراب مسجد قبلا بسیار زیبا و با نقاشی، گچ بری و کاشی های نفیس و دارای تزئینات پیچیده و منحصربه فردی بود که در تاریخ ۵۵۱ ه ق توسط ابوطاهر حسین بن غالی از اهالی کاشان بناشده بود.

حمام میمه

حمام میمه که فضایی بیش از ۵۰۰ مترمربع را در مجاورت مسجد جامع به خود اختصاص داده بنایی است از اواخر دوران قاجار که در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.

سازمان میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری در سال های اخیر این بنا را با همکاری شهرداری میمه مرمت و بازسازی و به موزه و کلاس های آموزش صنایع دستی و هنرهای سنتی تبدیل کرده است.

این بنا همانند دیگر حمام های قدیمی دارای سه بخش سربینه (رختکن)، میاندری (فضای بین سربینه و گرمینه) و گرمینه(گرمخانه) است.

امامزاده سیده صالحه خاتون

از فرزندان موسی بن جعفر(ع) امامزاده سیده الصالحه خاتون است که زیارتگاه آن در جنوب روستای اذان از توابع بخش میمه واقع است. ساختمان اصلی و گنبد مخروطی شکل و تزئینات کاشی آن نمونه ایی از معماری و هنر ایرانیان در دوره های قبل است.

شاهزاده جهان رخ ملقب به سید صالحه خاتون فرزند بلافصل امام موسی بن جعفر ( ع ) و خواهر ناتنی امام رضا ( ع ) و حضرت معصومه ( ع ) است که از نسب مادری به یکی از نوادگان امام حسن ( ع ) می رسد. این امامزاده عظیم الشأن در ۲۲ رجب سال ۲۰۷ ه .ق در روستای اذان فوت کرد و در مسجدی که اکنون امامزاده و مرقد این بزرگوار است به خاک سپرده شد.

خلفای ظالم بنی عباس برای از بین بردن کانون های مبارزه دست به کشتار امامزاده ها و نوادگان منسوب به امامان(ع) زدند و به این ترتیب، جوانان بنی هاشم برای فرار از کشتار دسته جمعی و مبارزه علیه حکام ظلم و جور به اقصی نقاط ایران کوچ کردند. ولی بعدها به کمک خائنان وبردگان زر و زور دستگیر و به شهادت رسیدند .

تخته سرخی – دره دوزخی – تخت محمدجعفر

از نمونه های جالب و دیدنی حیات وحش و مناظر طبیعی ایران اسلامی حیات وحش موته در بخش میمه است که در این منطقه و در دل کوه ها و دشت های پهناور آن صخره های زیبایی از دل دشت بیرون آمده و روزهای متوالی محلی برای بستن راه کاروانان و تجار بوده است .

یکی از این کمینگاه ها صخره ای معروف به تخت محمدجعفر است که بر روی آن چاهی کنده شده به گونه ایی که در بدنه آن روبه مسیر کاروانان راه دارد.

از دیگر مناظر طبیعی منطقه تخته سرخی است با طبیعتی زیبا و قابل توجه به رنگ قرمز و سبز و دیگری دره دوزخی است، این دره زیبا و وحشتناک به رنگ خاکستری و سیاه چشم هر بیننده ای را به خود جلب می کند ولی متأسفانه در سال های اخیر جهت استخراج معادن سنگ، این منطقه نیز در حال نابودی است

قنات مزد آباد

از ۵۶ رشته قنات حفاری شده در دشت میمه فقط ۲۳ رشته قنات آبدار است و بهره برداری می شود و بقیه قنوات براثر خشک سالی، تخریب و نابودشده است.

معروف ترین قنات در این دشت قنات مزد آباد میمه است که زمان حفاری آن را به زمان حکومت بهمن ابن اسفندیار ( هخامنشی ) یا دوره حکومت انوشیروان ( ساسانی ) نسبت می دهند، این قنات ازنظر ساختمانی و سبک حفاری به سبک قنوات دوره ساسانی حفاری شده است، سازمان جهانی قنات مزد آباد رادرفهرست آثار ملی جهانی ثبت کرده است.

دکتر بهنیا استاد دانشگاه شهید چمران اهواز در کتاب معرفی قنوات ایران که از طرف سازمان یونسکو چاپ و منتشرشده است، قنات دوطبقه اردستان و قنات مزد آباد میمه را در بین چند صد هزار قنات جهان به عنوان اعجاب انگیزترین قنوات در سطح جهان معرفی کرده است.

وزوان

در فاصله ۸۰ کیلومتری شمال اصفهان و چسبیده به شهر میمه، شهر وزوان قرار دارد. این شهر دارای آثار تاریخی و مکان های دیدنی است، این شهر هم مرز با میمه است که دارای آثار تاریخی چون قنات تاریخی، برج و قلعه، خانه های تاریخی و قلعه اعظمی ها است.

ازجمله آثار باستانی این شهر، قنات تاریخی وزوان مربوط به دوران قبل از اسلام که در فهرست آثار جهانی به ثبت رسیده، خانه ها و حمام تاریخی و قلعه تاریخی اعظمی ها است.

از دیگر شهرها و روستاهای بخش میمه می توان ونداده و حمام قدیمی آن ، اذان ،لای بید، خسروآباد، زیاد آباد ومراوند بخش میمه را نام برد که دارای آثار تاریخی و جاذبه های کوهستانی و گردشگری با غارهای آهکی زیبا است .

شهر تاریخی گز

شهر گز در فاصله ی ۱۰ کیلومتری شمال اصفهان در کنار آزادراه معلم (تهران اصفهان) قرار دارد و آثار متعددی رادرخود جای داده است.

مسجد جامع گز

مسجد جامع گز یک مسجد کوچک چهار ایوانی از دوره سلاجقه است در قرن ششم است. ایوان های شمالی، جنوبی، شرقی و غربی در این مسجد، دوبه دو قرینه هم هستند و صحن آن به شکل مربع و طول و عرض آن در حدود ۱۲ مترمی باشد.

آثار قابل ملاحظه سلجوقی این مسجد در ایوان غربی آن است و دو راهروی فعلی مسجد در طرفین این ایوان قرار دارند در هر یک از اضلاع شمالی و جنوبی ، ایوانی در مدخل به ارتفاع تقریبی دوم ترینیم قرار دارد.

از آثار دیگر این شهر تاریخی، کاروانسرای عباسی، مسجد آقا محمود گز، بقعه متبرکه امامزاده شاه نعمت اله و قبرستان سادات گز نام دارند.

بنیاد فرهنگی و فرهنگسرای ادیب برومند

بنای قدیمی ساخته شده در عهد قاجار توسط مرحوم حاج محمدعلی خان حاج کلانتر فرزند مرحوم علی اکبر بیگ والی منطقه از عهد فتحعلی شاه قاجار با قدمت حدود ۱۲۰ سال و به مساحت ۳هزار مترمربع است.

این بنا توسط آقای عبدالعلی (ادیب)برومند خریداری و باهمت شهرداری گز تعمیر و تکمیل شده است و اکنون به عنوان بنیاد فرهنگی و فرهنگسرای ادیب برومند در اختیار شهروندان قرار دارد، در این فرهنگسرا یک کتابخانه که آقای ادیب برومند با اهداء ۳هزار جلد کتاب آن را ایجاد کرده و موزه مردم شناسی وجود دارد.

روستای مورچه خورت

در فاصله ۵۰ کیلومتری شمال اصفهان به طرف تهران روستای مورچه خورت در کنار آزادراه اصفهان تهران واقع است. این روستا دارای آثار تاریخی است که نمونه بارز و قابل توجه آن قلعه خشتی و کاروانسرای عباسی آن است.

ارگ قدیمی مورچه خورت

ارگ قدیمی مورچه خورت در فاصله ی ۵۰ کیلومتری شمال اصفهان به صورت یک قلعه ی خشتی بزرگ با برج و باروهای بلندی دارد.

این قلعه و ارگ قدیمی درروستای مورچه خورت در ۵۰ کیلومتری شمال اصفهان واقع است. قلعه مورچه خورت بنای بزرگی است و مرتفع که بر نواحی پیرامون خود اشراف دارد و به صورت یک قلعه ی خشتی بزرگ با برج و باروهای بلند فضایی در حدود ۱۵هزار مترمربع را به خود اختصاص داده است.

تاریخ دقیق بنای این قلعه که از آثار دوره اسلامی است،مشخص نیست اما گفته می شود قدمت این قلعه و منطقه تاریخی به قرن نهم ه. ق می رسد و به گفته برخی ، قدمت آن به قبل از دوران صفویه نیز می رسد. دریک برهه از تاریخ،این قلعه مرکز یاغیان و گردنکشان بوده اما اکنون نیازمند رسیدگی بیشتر است.

کاروانسرای عباسی مادر شاه (مورچه خورت)

در فاصله چهل کیلومتری شمال اصفهان و در کنار آزادراه کاشان اصفهان و اتوبان اصفهان تهران کاروانسرای عباسی مادر شاه واقع شده است. این کاروانسرا با مساحتی حدود ۶۵۰۰ متر از نمونه های زیبای کاروانسراهای ایران در دوره صفوی است. مجموعه ای پذیرایی و منطقه نمونه گردشگری آماده پذیرایی از مهمانان و مسافران عزیز است.

گرگاب

در فاصله ۲۰ کیلومتری شرق آزادراه اصفهان تهران شهر گرگاب واقع است. این شهر دارای آثار تاریخی زیبایی چون مسجد جامع و حمام قاجاری سربازخانه مغولی و خانه های تاریخی است.

مجموعه تفریحی،گردشگری شاهین شهر

مجموعه تفریحی –گردشگری شاهین شهر با مساحت ۱۵هکتار در شرق شاهین شهر قرار دارد. این مجموعه تفریحی با داشتن ۹۰ آلاچیق و دارا بودن امکانات رفاهی مکان آرام و فرح بخشی را برای همگان فراهم می کند. در این مجموعه سیاه چادرهای عشایری نیز برگزار می شود و غذاهای محلی برای گردشگران ارائه می شود.

شاهین شهر دارای بوستان های بسیاری است که معروف ترین آن ها بوستان انقلاب (بانک استان) است. این پارک زیبا دارای امکانات رفاهی بسیاری است و در روزهای جمعه بسیار شلوغ است.تصویر زیر شهره بازی پارک شاهین شهر است.

هتل اطلس شاهین شهر به عنوان معروف ترین اقامتگاه شهر محسوب می شود. این هتل در بلوار امام خمینی شهر و در خیابان جمهوری قرارگرفته است و از امکانات رفاهی خوبی برخوردار است.

انتهای پیام/۶۳۰۹۸/ج۳۰/م
گفتگو با هوش مصنوعی

💬 سلام! می‌خوای درباره‌ی «شاهینشهر، تلفیقی از مدرنیته و سنت+تصاویر» بیشتر بدونی؟ من اینجام که راهنماییت کنم.