نهادسازی مردمی حلقه ای مفقوده در مواجهه با بحران اقتصادی ناشی از کرونا
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، شیوع ویروس کرونا اقتصاد ایران را دچار چالش های اساسی کرده است. یکی از اقشاری که به شدت دچار چالش شده اند، کارگران روزمزد و دست فروشان هستند. عده ای از دانشجویان جهادی دانشگاه امام صادق(ع) طی یک رویدادی با عنوان «به فکر باشیم» از عموم مردم به ویژه دانشجویان و اساتید دانشگاهی و حوزوی درخواست کردند تا نظرات و پیشنهادات خود، پیرامون حل این چالش ها را ارایه دهند. در ادامه، نظرات روح الله ایزدخواه منتخب یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی از تهران درباره این موضوع آمده است.
*بیش از ۶۰ درصد کسب و کارهای اقتصادی در اثر بیماری کرونا مختل خواهد شد
ایزدخواه در ابتدا با اشاره به هدف این رویداد گفت: موضوع گفتگو نحوه مقابله با رکود اقتصادی و شکست هایی که در برخی کسب و کارها رخ می دهد، است. آماری که تاکنون به دست بنده رسیده، این است که بیش از ۶۰-۷۰ درصد کاهش فعالیت های اقتصادی در اثر شیوع ویروس کرونا رخ خواهد داد و آسیب جدی به کسب و کارها خواهد رساند. مخصوصا برای شغل های خدماتی اعم از هتل داران، رستوران داران و شغل های روزمزد مثل کارگری، دست فروشان، تاکسی داران و رانندگان و شغل های تولیدی مانند صنف پوشاک به ویژه، بیشترین آسیب را خواهند دید.
* اقدامات حاکمیتی برای مقابله با فشار اقتصادی بر کسب وکارها
منتخب مردم تهران در مجلس یازدهم با تاکید بر اینکه حدود سه و نیم ملیون واحد صنفی در معرض آسیب هستند متاسفانه شاهد نوعی سردرگمی در فضای حاکمیتی هستیم، گفت: در این وضعیت، ۳ نوع راهکار و پیشنهاد وجود دارد که گروه آن عبارتست از: این پیشنهادها ناظر به کاهش فشار بر کسب و کارهاست یعنی کاری کنیم که کسب و کارهایی که در معرض شکست هستند فشار کمتری تحمل کنند که عمدتا متوجه دولت است. برای مثال مالیات، بیمه، تسهیلات وعوارض و … به طور مثال در قضیه مالیات این ۳ الی ۴ ماه را مالیات را به تعویق بندازیم و اگر قابل بخشودگی است، انجام شود.
ایزدخواه ادامه داد: دولت سهم بیمه کارفرما در این سه ماهه را دریافت نکند و کسانی که به خاطر این موضوع بیکار شدند، بیمه بیکاری دریافت کنند و اقساط بانکی استمهال بشود و اجاره هایی که شهرداری ها و نهاد های عمومی از فعالین کسب و کار می گیرند، بخشیده یا به تعویق انداخته شود. همچنین می توان تسهیلات فوری برای نجات کسب و کارهای آسیب خورده، پرداخت کرد. همچنین می توان مهلت ۳ ماهه اقساط و قبوض آب و برق برای واحدهای کسب و کار مهلت داده بشود و کسانی که به خاطر شکست کارشان، چک برگشتی دارند، برای شان سابقه حساب نشود. باتوجه به قانون جدید چک و البته همه ی این موارد باید هدفمند و به کسب و کار هایی تعلق بگیرد که از این مشکل آسیب دیده اند.
وی افزود: در بحث گمرک ها همچنین کالاهایی که به دلیل قرنطینه الان قفل شده است در گمرک با تدبیر لازم برای تشخیص آن اقدام بشود. اینها مجموعا راهکارهایی است که در دسته ی اول قرار میگیرد. راهکارهایی که برای کاهش فشار بر کسب و کار ها تدارک دیده می شود. البته باید محاسبات بهتری انجام بشود دقیق تر باشد ما این بخشودگی ها یا این استمهال هایی که گفتیم باید با عدد و رقم محاسبه شود و دقیق شود. اخیرا شاهد بودیم کمپین حذف اجاره دوماهه هم راه افتاد و تا حد خوبی هم جواب داد و بخشی از فعالین بخش خصوصی که خودشان اجاره های خود را بخشیدند یا حتی بخشی از نهادها هم این اقدامات را انجام دادند.
*فرصت سازی های جایگزین، اقدامی دیگر برای کاهش اثرات اقتصادی شیوع کرونا
ایزدخواه در تشریح دسته دوم پیشنهادیش برای مقابله با اثرات اقتصادی بیماری کرونا گفت: من اسم آن را می گذارم فرصت سازی جایگزین، یعنی ما تلاش کنیم راهکارهایی را جایگزین کنیم. چند نمونه را من عرض می کنم. با توجه به مشورتی که با دوستان داشتیم در این مدت یکی این بود که تعطیلات جایگزین به جای تعطیات نوروز بشود مانند تعطیلات عید فطر یا انتهای شهریور که بسته به زمان فائق آمدن بر این بیماری دارد. راهکار دیگر خرید های دولتی یا توسط نهادها برای تامین سبدهایی است که به پرسنل و کارکنان یا به اقشار ضعیف و کسب و کارهای که اسیب جدی دیده اند، می دهند یعنی آنچه که به نام سبد های حمایتی یا سبدهای فصلی یا ماهانه به کارکنان برخی از ادارات و نهاد ها داده می شود، مانند ارتش، سپاه و غیره اینها بیایند از محصول ها و کالاهایی تهیه بشود که کسب و کارشان آسیب جدی در این فضا دیده اند.
وی اضافه کرد: نکته مهم در این فضا یعنی فرصت سازی است، همین تولید اقلام بهداشتی اعم از ماسک و ماده ضدعفونی است. اینها برای من جای تعجب است که چرا در تولید آنها گیر کرده ایم؟ وقتی می توانیم به سرعت واحدهای تولیدی را بسیج کنیم برای تولید این اقلام خود این می تواند فرصت کسب و کار جدیدی راه بیندازد برای خیلی از واحد های پوشاک، خیاطی و … حتی من در شیراز دیدم واحدی که تولید روکش خودرو می کرد این را به صورت دوماهه مجوز دادند برای تولید ماسک با کمک کمیته امداد. یعنی ما بیایم واحدهای زیادی را به طور موقت به سمت تولید این اقلام منتقل کنیم.
منتخب مردم تهران در مجلس یازدهم ادامه داد: بحث ایجاد فروشگاه های اینترنتی به جای فروشگاه های بهاره در سراسر کشور برای تامین مایحتاج مردم و جایگزین و ایجاد و کمک به کارگاه های کوچک خانگی هم مطرح است. اینها مواردی است که در قالب دسته فرصت سازی جایگزین من قرار می دهم و می توانیم به جای کسب و کار های آسیب دیده به این سمت حرکت کنیم.
*نهادسازی مردمی، حلقه ای مفقوده در مواجهه با بحران های اقتصادی
این کارشناس اقتصادی با اشاره به اهمیت بالای دسته سوم پیشنهاداتش گفت: این دسته مهم است و کمتر به آن توجه می شود. من اسم آن را نهاد سازی جدید که عمدتا متوجه نهاد های مردمی است، می گذارم. ما باید بتوانیم قدرت بسیج کنندگی در مردم ایجاد بکنیم مشابه ستاد های پشتیبانی دوران جنگ که ایجاد شد. ما باید مساجد و هیئات را اتحادیه ها و تشکل ها اقتصادی و سازمان های مردم نهاد و گروه های جهادی را به سرعت بسیج بکنیم که وارد عرصه بشوند.
وی افزود: مثلا نمی شود بیمارستان های صحرایی در قالب مساجد شکل بدهیم؟ باتوجه به اینکه بیمارستان ها با کمبود تخت مواجه هستند. یا برای توزیع اقلام بهداشتی به جای داروخانه ها از ظرفیت مساجد و نهاد های مردمی استفاده شود؟ یا بحث اختیارات اتحادیه ها و تشکل های اقتصادی را گسترش بدهیم؟ زمانی که ما نیاز به تولید اقلام بهداشتی برای این شرایط داریم بیایم اختیارات اتحادیه ها و تشکل های تولیدی را افزایش بدهیم که در شرایط بحرانی بتوانند بدون نیاز به اخذ مجوز و بروکراسی، اقدام بکنند و با اطلاع از استانداردها و با اشراف به استاندارد ها در واقع اقلام بهداشتی را تولید و توزیع بکنند.
ایزدخواه ادامه داد: این دسته سوم پیشنهادها در شرایطی است که ما در ستادها و قرارگاه ها اختلال داریم و دیرکرد داریم و نمی توانند به صورت عمومی و فراگیر اقدام کنند. ما بیایم ستادهای مردمی و تشکل های مردم نهاد را تقویت بکنیم. به مساجد نقش فعالانه بدهیم به جای تعطیل کردن. درست است تجمعات باید محدود باشد ولی از آن طرف از ظرفیت های این نهادها کمک بگیریم برای جبران مشکل و در فضای کسب و کار فضاهایی در مسجد شکل بگیرد برای سرای های اقتصادی و … اینها بیایند کار را دست بگیرند هم برای شناسایی فعالین کسب و کار که شکست خورند و هم در پوشش بیماران و هم تردد شهری و کنترل شهرها کمک بگیریم. فرض کنید وقتی که در ایام نوروز به هر حال یک برگشت قابل توجه ای از مردم به سمت شهرهای کوچک و روستاها رخ می دهد، کمک بگیریم از نهادهای مردمی که بیایند شرایط را کنترل کنند. قرنطینه های موقت در کنار شهرها ایجاد بکنند. اقلام بهداشتی و ضدعفونی توزیع کنند و بحث هایی از این دست.
منتخب مردم تهران در مجلس یازدهم اظهار داشت: بحث مهم تر در این دسته، بحث سامانه های اطلاعاتی است از در این برهه نشان دادیم از آمارهای انبارها و سالن های تولیدمان خبر نداریم. وقتی مردم بیایند پای کار شرایط بحران به شرایط مثبت اجتماعی و تهدید به فرصت تبدیل می شود و ما این را امسال در قضیه سیل دیدیم در زلزله کرمانشاه دیدیم در جنگ تجربه کردیم در شرایطی که مردم قاعدتا باید دچار یک مشکل روانی و اجتماعی بشوند از خطر قحطی و مهاجرت و آوارگی و … ولی ما دیدیم در شرایط نظامی و با تهدید نظامی در آن شرایط دهه شصت با آن کمبود امکانات چگونه ما آرامش را در فضای عمومی جامعه توانستیم رعایت بکنیم . این رمز آن حضور مردمی بود اینجا من می خواهم عرض کنم که در قالب سوم نیاز به حضور سازمان یافته مردم است که لازمه آن این است که اولا از طرف حاکمیت به نهاد های مردمی گسترش اختیارات بدهیم و از طرف مردم هم شاهد حرکت های سازمان یافته باشیم. تا ما دیگر در شرایط مشابه گیر نکنیم.
*جمع بندی پیشنهادها درباره کاهش آثار اقتصادی شیوع کرونا
ایزدخواه در جمع بندی پیشنهادها گفت: به طور خلاصه عرض کنم که سه دسته راهکار برای مواجه با مشکل رکود کسب و کارها در شرایط بحران کرونا بود که دسته اول کاهش فشار بود که عمدتا متوجه دولت است و حوزه های پولی و مالی دولت که بتوانند فرصت بدهند به کسب و کارها برای بازیابی خودشان. دسته دوم که متوجه خود کسب و کارهاست، بحث جایگزینی بود به طور ویژه تولید اقلام مایحتاج توسط کسب و کارها و دسته سوم نهاد سازی جدید مردمی که این بیشتر متوجه عرصه مردمی است و باید تلاش کنیم که اختیارات نهاد های مردمی را بیشتر کنیم. به ویژه مساجد، گروه های جهادی و تشکل های اقتصادی که اینها بتوانند نقش پررنگ تری ایفا کنند نه صرفا تماشاچی باشند نه صرفا به کارهای پراکنده و محدود مثلا ضدعفونی شهر بپدازند بلکه فراتر از این می توانند با خود مردم مواجه بشوند و شکست کسب و کارها را رصد کنند و کمک کنند به بازیابی این فعالیت ها.
منتخب مردم تهران در مجلس یازدهم با اشاره به تلاش های منتخبین برای جبران اثرات اقتصادی در دوران کرونایی گفت: اخیرا در تیم نمایندگان تهران بیانیه ای را خطاب به دولت که عمدتا در دسته اول است، تهیه کردند که دولت بتواند باتوجه استنادات قانونی و بودجه و درآمدهایی که پس اندازهایی که برای دولت ایجاد می شود ناشی از کمبود سفرها کاهش مصرف بنزین، کمک هایی را به فعالین کسب و کار ارائه بدهد. این بیانیه در حال تهیه است و به زودی منتشر می شود.
ایزدخواه در پاسخ به این سوال که در حال حاضر بیشتر مطالبه ها از دولت است و چطور می توان فضا را به سمت مردم آورد گفت: در حضور مردم در بحران چند نکته کلیدی وجود دارد. یکی اینکه ماموریت باید از سمت حاکمیت بیاید. یعنی خود نیروهای مردمی اگر به صرف اینکه بیایند در صحنه و با تشخیص خودشان کاری کنند این ممکن است حرکتی هم انجام بشود اما ماندگار نیست و حتی اولویت هم نباشد. ما باید نقشه راه و ماموریت را از طرف حاکمیت و از طرف نهاد های مربوطه تهیه کنیم و در اختیار مردم قرار بدهیم. مثلا اگر قرار است نیروهای مسلح بیمارستان های صحرایی بسازند این ماموریت بیاید فرض کنید به مساجد و سایر خیریه ها به آنها ابلاغ بشود شرایط استاندارد هم بگویند قواعد هم بگویند مانند همان مثال سنگر های فلزی که نقشه از طرف جبهه اعلام بشود تا مردم سردرگم نشوند.
وی ادامه داد: نکته دوم این است که نهاد هایی در بین مردم باید کار جمع کنندگی را انجام بدهند. مثلا مساجد اتحادیه ها و تشکل های اقتصادی. تقسیم کار نهادی باید انجام بشود بین فعالین مردمی. به عنوان مثال در بحث اقتصادی در خراسان جنوبی که با دوستان مشورت کردیم، دیدیم حدود ۱۰ میلیون ماسک برای این استان نیاز داریم و دیدیم که اگر بخواهیم این را تامین کنیم باید خود تولید کننده های استان را بسیج کنیم. با کمیته امداد صحبت کردیم. دیدیم ظرفیت تولیدی چقدر داریم. حتی من برای دستگاه تولید آن با کارشناسان و فعالین اقتصادی در تهران مذاکره کردم، دوستان گفتند دستگاه تولید وجود دارد که می تواند در روز سی هزار تولید کند به صورت انبوه البته برای مصرف عمومی مردم نه برای بیمارستان. این را می شود به راحتی با یک سازماندهی انجام داد.
انتهای پیام/
*بیش از ۶۰ درصد کسب و کارهای اقتصادی در اثر بیماری کرونا مختل خواهد شد
ایزدخواه در ابتدا با اشاره به هدف این رویداد گفت: موضوع گفتگو نحوه مقابله با رکود اقتصادی و شکست هایی که در برخی کسب و کارها رخ می دهد، است. آماری که تاکنون به دست بنده رسیده، این است که بیش از ۶۰-۷۰ درصد کاهش فعالیت های اقتصادی در اثر شیوع ویروس کرونا رخ خواهد داد و آسیب جدی به کسب و کارها خواهد رساند. مخصوصا برای شغل های خدماتی اعم از هتل داران، رستوران داران و شغل های روزمزد مثل کارگری، دست فروشان، تاکسی داران و رانندگان و شغل های تولیدی مانند صنف پوشاک به ویژه، بیشترین آسیب را خواهند دید.
* اقدامات حاکمیتی برای مقابله با فشار اقتصادی بر کسب وکارها
منتخب مردم تهران در مجلس یازدهم با تاکید بر اینکه حدود سه و نیم ملیون واحد صنفی در معرض آسیب هستند متاسفانه شاهد نوعی سردرگمی در فضای حاکمیتی هستیم، گفت: در این وضعیت، ۳ نوع راهکار و پیشنهاد وجود دارد که گروه آن عبارتست از: این پیشنهادها ناظر به کاهش فشار بر کسب و کارهاست یعنی کاری کنیم که کسب و کارهایی که در معرض شکست هستند فشار کمتری تحمل کنند که عمدتا متوجه دولت است. برای مثال مالیات، بیمه، تسهیلات وعوارض و … به طور مثال در قضیه مالیات این ۳ الی ۴ ماه را مالیات را به تعویق بندازیم و اگر قابل بخشودگی است، انجام شود.
ایزدخواه ادامه داد: دولت سهم بیمه کارفرما در این سه ماهه را دریافت نکند و کسانی که به خاطر این موضوع بیکار شدند، بیمه بیکاری دریافت کنند و اقساط بانکی استمهال بشود و اجاره هایی که شهرداری ها و نهاد های عمومی از فعالین کسب و کار می گیرند، بخشیده یا به تعویق انداخته شود. همچنین می توان تسهیلات فوری برای نجات کسب و کارهای آسیب خورده، پرداخت کرد. همچنین می توان مهلت ۳ ماهه اقساط و قبوض آب و برق برای واحدهای کسب و کار مهلت داده بشود و کسانی که به خاطر شکست کارشان، چک برگشتی دارند، برای شان سابقه حساب نشود. باتوجه به قانون جدید چک و البته همه ی این موارد باید هدفمند و به کسب و کار هایی تعلق بگیرد که از این مشکل آسیب دیده اند.
وی افزود: در بحث گمرک ها همچنین کالاهایی که به دلیل قرنطینه الان قفل شده است در گمرک با تدبیر لازم برای تشخیص آن اقدام بشود. اینها مجموعا راهکارهایی است که در دسته ی اول قرار میگیرد. راهکارهایی که برای کاهش فشار بر کسب و کار ها تدارک دیده می شود. البته باید محاسبات بهتری انجام بشود دقیق تر باشد ما این بخشودگی ها یا این استمهال هایی که گفتیم باید با عدد و رقم محاسبه شود و دقیق شود. اخیرا شاهد بودیم کمپین حذف اجاره دوماهه هم راه افتاد و تا حد خوبی هم جواب داد و بخشی از فعالین بخش خصوصی که خودشان اجاره های خود را بخشیدند یا حتی بخشی از نهادها هم این اقدامات را انجام دادند.
*فرصت سازی های جایگزین، اقدامی دیگر برای کاهش اثرات اقتصادی شیوع کرونا
ایزدخواه در تشریح دسته دوم پیشنهادیش برای مقابله با اثرات اقتصادی بیماری کرونا گفت: من اسم آن را می گذارم فرصت سازی جایگزین، یعنی ما تلاش کنیم راهکارهایی را جایگزین کنیم. چند نمونه را من عرض می کنم. با توجه به مشورتی که با دوستان داشتیم در این مدت یکی این بود که تعطیلات جایگزین به جای تعطیات نوروز بشود مانند تعطیلات عید فطر یا انتهای شهریور که بسته به زمان فائق آمدن بر این بیماری دارد. راهکار دیگر خرید های دولتی یا توسط نهادها برای تامین سبدهایی است که به پرسنل و کارکنان یا به اقشار ضعیف و کسب و کارهای که اسیب جدی دیده اند، می دهند یعنی آنچه که به نام سبد های حمایتی یا سبدهای فصلی یا ماهانه به کارکنان برخی از ادارات و نهاد ها داده می شود، مانند ارتش، سپاه و غیره اینها بیایند از محصول ها و کالاهایی تهیه بشود که کسب و کارشان آسیب جدی در این فضا دیده اند.
وی اضافه کرد: نکته مهم در این فضا یعنی فرصت سازی است، همین تولید اقلام بهداشتی اعم از ماسک و ماده ضدعفونی است. اینها برای من جای تعجب است که چرا در تولید آنها گیر کرده ایم؟ وقتی می توانیم به سرعت واحدهای تولیدی را بسیج کنیم برای تولید این اقلام خود این می تواند فرصت کسب و کار جدیدی راه بیندازد برای خیلی از واحد های پوشاک، خیاطی و … حتی من در شیراز دیدم واحدی که تولید روکش خودرو می کرد این را به صورت دوماهه مجوز دادند برای تولید ماسک با کمک کمیته امداد. یعنی ما بیایم واحدهای زیادی را به طور موقت به سمت تولید این اقلام منتقل کنیم.
منتخب مردم تهران در مجلس یازدهم ادامه داد: بحث ایجاد فروشگاه های اینترنتی به جای فروشگاه های بهاره در سراسر کشور برای تامین مایحتاج مردم و جایگزین و ایجاد و کمک به کارگاه های کوچک خانگی هم مطرح است. اینها مواردی است که در قالب دسته فرصت سازی جایگزین من قرار می دهم و می توانیم به جای کسب و کار های آسیب دیده به این سمت حرکت کنیم.
*نهادسازی مردمی، حلقه ای مفقوده در مواجهه با بحران های اقتصادی
این کارشناس اقتصادی با اشاره به اهمیت بالای دسته سوم پیشنهاداتش گفت: این دسته مهم است و کمتر به آن توجه می شود. من اسم آن را نهاد سازی جدید که عمدتا متوجه نهاد های مردمی است، می گذارم. ما باید بتوانیم قدرت بسیج کنندگی در مردم ایجاد بکنیم مشابه ستاد های پشتیبانی دوران جنگ که ایجاد شد. ما باید مساجد و هیئات را اتحادیه ها و تشکل ها اقتصادی و سازمان های مردم نهاد و گروه های جهادی را به سرعت بسیج بکنیم که وارد عرصه بشوند.
وی افزود: مثلا نمی شود بیمارستان های صحرایی در قالب مساجد شکل بدهیم؟ باتوجه به اینکه بیمارستان ها با کمبود تخت مواجه هستند. یا برای توزیع اقلام بهداشتی به جای داروخانه ها از ظرفیت مساجد و نهاد های مردمی استفاده شود؟ یا بحث اختیارات اتحادیه ها و تشکل های اقتصادی را گسترش بدهیم؟ زمانی که ما نیاز به تولید اقلام بهداشتی برای این شرایط داریم بیایم اختیارات اتحادیه ها و تشکل های تولیدی را افزایش بدهیم که در شرایط بحرانی بتوانند بدون نیاز به اخذ مجوز و بروکراسی، اقدام بکنند و با اطلاع از استانداردها و با اشراف به استاندارد ها در واقع اقلام بهداشتی را تولید و توزیع بکنند.
ایزدخواه ادامه داد: این دسته سوم پیشنهادها در شرایطی است که ما در ستادها و قرارگاه ها اختلال داریم و دیرکرد داریم و نمی توانند به صورت عمومی و فراگیر اقدام کنند. ما بیایم ستادهای مردمی و تشکل های مردم نهاد را تقویت بکنیم. به مساجد نقش فعالانه بدهیم به جای تعطیل کردن. درست است تجمعات باید محدود باشد ولی از آن طرف از ظرفیت های این نهادها کمک بگیریم برای جبران مشکل و در فضای کسب و کار فضاهایی در مسجد شکل بگیرد برای سرای های اقتصادی و … اینها بیایند کار را دست بگیرند هم برای شناسایی فعالین کسب و کار که شکست خورند و هم در پوشش بیماران و هم تردد شهری و کنترل شهرها کمک بگیریم. فرض کنید وقتی که در ایام نوروز به هر حال یک برگشت قابل توجه ای از مردم به سمت شهرهای کوچک و روستاها رخ می دهد، کمک بگیریم از نهادهای مردمی که بیایند شرایط را کنترل کنند. قرنطینه های موقت در کنار شهرها ایجاد بکنند. اقلام بهداشتی و ضدعفونی توزیع کنند و بحث هایی از این دست.
منتخب مردم تهران در مجلس یازدهم اظهار داشت: بحث مهم تر در این دسته، بحث سامانه های اطلاعاتی است از در این برهه نشان دادیم از آمارهای انبارها و سالن های تولیدمان خبر نداریم. وقتی مردم بیایند پای کار شرایط بحران به شرایط مثبت اجتماعی و تهدید به فرصت تبدیل می شود و ما این را امسال در قضیه سیل دیدیم در زلزله کرمانشاه دیدیم در جنگ تجربه کردیم در شرایطی که مردم قاعدتا باید دچار یک مشکل روانی و اجتماعی بشوند از خطر قحطی و مهاجرت و آوارگی و … ولی ما دیدیم در شرایط نظامی و با تهدید نظامی در آن شرایط دهه شصت با آن کمبود امکانات چگونه ما آرامش را در فضای عمومی جامعه توانستیم رعایت بکنیم . این رمز آن حضور مردمی بود اینجا من می خواهم عرض کنم که در قالب سوم نیاز به حضور سازمان یافته مردم است که لازمه آن این است که اولا از طرف حاکمیت به نهاد های مردمی گسترش اختیارات بدهیم و از طرف مردم هم شاهد حرکت های سازمان یافته باشیم. تا ما دیگر در شرایط مشابه گیر نکنیم.
*جمع بندی پیشنهادها درباره کاهش آثار اقتصادی شیوع کرونا
ایزدخواه در جمع بندی پیشنهادها گفت: به طور خلاصه عرض کنم که سه دسته راهکار برای مواجه با مشکل رکود کسب و کارها در شرایط بحران کرونا بود که دسته اول کاهش فشار بود که عمدتا متوجه دولت است و حوزه های پولی و مالی دولت که بتوانند فرصت بدهند به کسب و کارها برای بازیابی خودشان. دسته دوم که متوجه خود کسب و کارهاست، بحث جایگزینی بود به طور ویژه تولید اقلام مایحتاج توسط کسب و کارها و دسته سوم نهاد سازی جدید مردمی که این بیشتر متوجه عرصه مردمی است و باید تلاش کنیم که اختیارات نهاد های مردمی را بیشتر کنیم. به ویژه مساجد، گروه های جهادی و تشکل های اقتصادی که اینها بتوانند نقش پررنگ تری ایفا کنند نه صرفا تماشاچی باشند نه صرفا به کارهای پراکنده و محدود مثلا ضدعفونی شهر بپدازند بلکه فراتر از این می توانند با خود مردم مواجه بشوند و شکست کسب و کارها را رصد کنند و کمک کنند به بازیابی این فعالیت ها.
منتخب مردم تهران در مجلس یازدهم با اشاره به تلاش های منتخبین برای جبران اثرات اقتصادی در دوران کرونایی گفت: اخیرا در تیم نمایندگان تهران بیانیه ای را خطاب به دولت که عمدتا در دسته اول است، تهیه کردند که دولت بتواند باتوجه استنادات قانونی و بودجه و درآمدهایی که پس اندازهایی که برای دولت ایجاد می شود ناشی از کمبود سفرها کاهش مصرف بنزین، کمک هایی را به فعالین کسب و کار ارائه بدهد. این بیانیه در حال تهیه است و به زودی منتشر می شود.
ایزدخواه در پاسخ به این سوال که در حال حاضر بیشتر مطالبه ها از دولت است و چطور می توان فضا را به سمت مردم آورد گفت: در حضور مردم در بحران چند نکته کلیدی وجود دارد. یکی اینکه ماموریت باید از سمت حاکمیت بیاید. یعنی خود نیروهای مردمی اگر به صرف اینکه بیایند در صحنه و با تشخیص خودشان کاری کنند این ممکن است حرکتی هم انجام بشود اما ماندگار نیست و حتی اولویت هم نباشد. ما باید نقشه راه و ماموریت را از طرف حاکمیت و از طرف نهاد های مربوطه تهیه کنیم و در اختیار مردم قرار بدهیم. مثلا اگر قرار است نیروهای مسلح بیمارستان های صحرایی بسازند این ماموریت بیاید فرض کنید به مساجد و سایر خیریه ها به آنها ابلاغ بشود شرایط استاندارد هم بگویند قواعد هم بگویند مانند همان مثال سنگر های فلزی که نقشه از طرف جبهه اعلام بشود تا مردم سردرگم نشوند.
وی ادامه داد: نکته دوم این است که نهاد هایی در بین مردم باید کار جمع کنندگی را انجام بدهند. مثلا مساجد اتحادیه ها و تشکل های اقتصادی. تقسیم کار نهادی باید انجام بشود بین فعالین مردمی. به عنوان مثال در بحث اقتصادی در خراسان جنوبی که با دوستان مشورت کردیم، دیدیم حدود ۱۰ میلیون ماسک برای این استان نیاز داریم و دیدیم که اگر بخواهیم این را تامین کنیم باید خود تولید کننده های استان را بسیج کنیم. با کمیته امداد صحبت کردیم. دیدیم ظرفیت تولیدی چقدر داریم. حتی من برای دستگاه تولید آن با کارشناسان و فعالین اقتصادی در تهران مذاکره کردم، دوستان گفتند دستگاه تولید وجود دارد که می تواند در روز سی هزار تولید کند به صورت انبوه البته برای مصرف عمومی مردم نه برای بیمارستان. این را می شود به راحتی با یک سازماندهی انجام داد.
انتهای پیام/
گفتگو با هوش مصنوعی
💬 سلام! میخوای دربارهی «نهادسازی مردمی حلقه ای مفقوده در مواجهه با بحران اقتصادی ناشی از کرونا» بیشتر بدونی؟ من اینجام که راهنماییت کنم.