خشکسالی کمترین خسارت را به منابع طبیعی وارد کرده است / سبلان سندار می شود



ایسنا/اردبیل مدیر کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان اردبیل گفت: تولید ۷ میلیون اصله نهال با مشارکت بخش خصوصی تا سال ۱۴۰۰ در استان اردبیل هدفگذاری شده است.

شهامت هدایت در گفت وگو با ایسنا، اظهار کرد: عرصه های منابع طبیعی با وسعت فراوان از قزل توزن گرفته تا ارس را شامل می شود و براساس آخرین پایش ها هم اکنون ۹۸۰ هزار هکتار عرصه منابع طبیعی و ملی در استان وجود دارد.

وی خاطرنشان کرد: از این میزان ۶۹ هزار هکتار عرصه جنگلی است سه ناحیه رویشی ایرانتورانی، هیرکانی و ارسباران است که اکثر شهرهای جنوبی و شمالی استان اردبیل را شامل می شود.

مدیر کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان اردبیل با بیان اینکه مناطق ییلاقی استان شامل ارتفاعات سبلان، بزقوش و آق داغ است مناطق قشلاقی نیز در شمال این استان واقع شده است، گفت: سه حوزه آبخیزداری استان شامل بالهارود، دره رود و سفیدرود است که طرح های مختلفی در این حوزه در حال اجراست.

هدایت به پروژه های آبخیزداری، احیای جنگل ها و حفاظت از مراتع اشاره و تصریح کرد: سال گذشته با جذب ۱۰۰ درصدی اعتبارات تمامی طرح های آبخیزداری در استان اجرا شد و امسال نیز تاکنون ۶۰ درصد پروژه ها در این بخش عملیاتی شده است.

وی افزود: دهه فجر امسال مجموع پروژه های منابع طبیعی استان با ۲۱ میلیارد تومان سرمایه گذاری به بهره برداری خواهد رسید و در این بخش سال گذشته نیز ۴۳ میلیارد تومان منابع برای احداث ۴۸ بند هزینه شده است.

مدیر کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان اردبیل اجرای این طرح ها را در تعادل بخشی اثرات خشکسالی مفید و موثر دانست و بیان کرد: با همکاری بخش خصوصی تولید ۳ میلیون اصله نهال در دستور کار قرار گرفته و تا سال ۱۴۰۰ با همکاری بخش خصوصی این میزان تولید به ۷ میلیون اصله نهال خواهد رسید.

هدایت گفت: ظرفیت تولید استان در نهال با همکاری بخش خصوصی در سطح کشور بی نظیر و بی سابقه است که امیدواریم با تحقق آن توسعه جنگل ها را نیز شاهد باشیم.

کوه سبلان سنددار می شود

مدیر کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان اردبیل به برنامه های امسال منابع طبیعی و آبخیزداری استان اشاره کرد و افزود: از جمله این برنامه های طرح های آبخیزداری در راستای کنترل سیل، جلوگیری از فرسایش و رسوب خاک و افزایش نفوذپذیری آب به سفره های زیرزمینی است تا از نشست زمین جلوگیری شود.

هدایت در مورد سنددار کردن اراضی ملی و طبیعی اظهار کرد: سال آینده کل اراضی مرتعی و ملی استان سنددار خواهد شد تا همه ۹۸۰ هزر هکتار اراضی ملی سند تک برگ گرفته و در قالب طرح کاداستر محدوده آنها مشخص شود.

وی خاطرنشان کرد: امسال همچنین کوه سبلان را سنددار خواهیم کرد تا فاجعه ای که در دماوند رخ داده در این استان تکرار نشود.

مدیر کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان اردبیل با انتقاد از برخی فضاسازی ها در مورد تخریب کوه سبلان به خاطر احداث راه در این مسیر تصریح کرد: دو کیلومتر راه دسترسی عشایر در این منطقه وجود داشته که نسبت به احیای این مسیر و راه ارتباطی اقدام شده است.

هدایت گفت: با اجرای طرح های توسعه ای در منطقه سرعین و بلندی های آن زمینه اشتغال برای ۵۰ نفر فراهم می آید و به هیچ وجه تخریب اراضی منطقه را شاهد نیستیم.

وی به حفاظت از عرصه های منابع طبیعی و احیای مراتع اشاره کرد و افزود: در کنار احداث پاسگاه های حفاظتی سعی کردیم با همکاری استان گیلان جلوی قاچاق چوب را گرفته و آن را به صفر برسانیم.

مدیر کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان اردبیل به پدیده جهانی خشکسالی و تغییرات اقلیمی به دلایل

مختلف از جمله آسیب به لایه ازن و کم بارشی ها و بی بارشی ها اشاره و اظهار کرد: ما با کاهش بارندگی ها و پراکنش نامناسب آن روبرو هستیم به طوری که گاه این بارش ها اعم از برف و باران در غیر فصل موثر اتفاق می افتد.

هدایت خاطرنشان کرد: این وضعیت سبب شده تا در پوشش گیاهی تغییراتی اتفاق بیفتد و ما در تامین امنیت غذایی و تولید محصولات متنوع را آسیب هایی روبرو شویم.

وی ادامه داد: برای جلوگیری از این آسیب ها تولید و عرضه انوع بذر و همچنین احیای لایه های زیرزمینی منابع آب مورد توجه قرار گرفته و اداره کل منابع طبیعی تلاش می کند تا با تولید علوفه خشک از فشار زیاد به مراتع جلوگیری شود.

مدیر کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان اردبیل افزود: با این اقدامات در کنار احیای مراتع و توزیع بذر سعی بر این بود تا جلوی ورود دام به مراتع گرفته شده و به نوعی کنترل دام و عملیات قرق و احیای جنگل ها و همچنین جلوگیری از قطع درختان در جنگل ها انجام شود.

احداث بندهای زیرزمینی در اردبیل

هدایت به عملیات بیولوژیکی در کنترل مراتع و همچنین اجرای طرح های آبخیزداری اشاره و تصریح کرد: با این پروژه ها کنترل سیل، جلوگیری از فرسایش و افزایش نفوذپذیری آب ها و سفره های زیرزمینی در کنار افزایش تولید و اشتغال مدنظر قرار گرفته است.

وی به ضرورت اجرای عملیات آبخیزداری در مناطق مختلف استان نظیر پر آب شدن چشمه های آب و سکونت راحت روستائیان با هدف جلوگیری از مهاجرت اشاره کرد و گفت: ما به جای مصرف آب به فکر افزایش تولید آب هستیم تا روستائیان بتوانند کشت و زرع خود را به صورت مناسب انجام دهند.

مدیر کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان اردبیل نمونه این طرح ها را احیای دشت زرناس در اردبیل و جلوگیری از فرونشست اراضی عنوان کرد و گفت: با احداث بندهای مختلف در مناطق روستایی سعی شده تا آب مورد نیاز روستائیان تامین و به نوعی از خروج منابع آب جلوگیری شود.

هدایت به احداث بندهای زیرزمینی در استان اشاره و اظهار کرد: سال گذشته سه مورد و امسال نیز احداث ۱۰ بند زیرزمینی مورد توجه قرار گرفته که این امر مانع از هدررفت آب شده و آثار زیانبار خشکسالی را تا حد محسوس کاهش می دهد.

انتهای پیام
گفتگو با هوش مصنوعی

💬 سلام! می‌خوای درباره‌ی «خشکسالی کمترین خسارت را به منابع طبیعی وارد کرده است / سبلان سندار می شود» بیشتر بدونی؟ من اینجام که راهنماییت کنم.