صدمین سال تولد نغمه سرای کودکان برگزار شد / یمینی شریف «حافظ» شعر کودکان ایران



به گزارش خبرنگار کتاب و ادبیات خبرگزاری فارس، بزرگداشت صدمین سال زادروز «عباس یمینی شریف» عصر سه شنبه ۱۹ تیرماه در انجمن آثار و مفاخر برگزار شد. عباس یمینی شریف را با اشعاری مانند «کتاب» و «ما گل های خندانیم» که در کتب درسی آمده بود، می شناسیم.

*«حافظ» شعر کودکان ایران

حسن بلخاری، رئیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی در ابتدای این مراسم، با اشاره به این مراسم که صد و هشتاد و نهمین نشست از سلسله بزرگداشت های این انجمن است، گفت: امروز برای کسی بزرگداشت برگزار کرده ایم که جهان ناشناخته کودکان را برای بزرگترها روایت کرده است. رفتن از خردی به سوی کلانی امری طبیعی است و گریزی از آن وجود ندارد، اما بازگشت به آن کار سختی است، این که کسی از جهان بزرگان به جهان کودکان بازگردد و این جهان را روایت کند کار بزرگی است و یمینی شریف این کار را برای ما کرده است.

وی افزود: ما در زیبایی شناسی بحثی داریم که می گویند زیبایی در سادگی است و با مرور اشعار حافظ این مسئله را می بینیم، ذات زیبایی در سادگی است، بنا به شناختی که از اشعار عباس یمینی شریف دارم جذابیت و سادگی اشعار او که در اشعار دیگران شاعران کودکان دیده نمی شودسبب شده که بگویم او حافظ شعر کودکان ایران است.

*شباهت های آذریزدی و یمینی شریف

نوش آفرین انصاری رئیس شورای کتاب کودک دیگر سخنرانی بود که در این مراسم به عباس یمینی شریف اشاره کرد. وی با اشاره به روز ملی ادبیات کودک و نوجوان گفت: چرا روز ادبیات کودک و نوجوان به نام مهدی آذریزدی، نامگذاری شد؟ چون او در کودکی خیلی سختی کشید و با خلق اثری مانند «قصه های خوب برای بچه های خوب» نقش مهمی در ادبیات کودک داشته است و سهم بزرگی را با این اثر به دوش کشیده است و چرا صدمین زادروز عباس یمینی شریف را برگزار کردیم؟ چون او هم مانند آذریزدی سختی زیاده کشید تا ادبیات کودک را تثبیت کند و این دو شخصیت ویژگی های اخلاقی بارزی داشتند.

وی افزود: این دو از پایه گذاران شورای کتاب کودک بودند تا امروز ما این بنای مستحکم را داشته باشیم و بتوانیم برای دوران کودکی فعالیت کنیم.

*خانواده در اشعار یمینی شریف جایگاه والایی داشت

ناهید معتمدی در این مراسم، با اشاره به نقش شاعران کودک و نوجوان گفت: در دورانی که بین صداهای خشن و مفاهیم پیچیده، کودکی جایی نداشت و صدای کودکان بین فلک و چوب گم شده بود، عباس یمینی شریف علاقه به طبیعت داشت و همه چیز برایش سبز بود و آن قدر احساسات خود را لابه لای عبارات خشک کتاب های گنجاند تا کودکان هم این نوع نگاه و تجارب را بیاموزند.

این استاد دانشگاه افزود: شیوه کار یمینی شریف آموختن برای زیستن بود و می دانست ریتم و آهنگ در یادگیری معجزه می کند. او ذوق کودکان را در بازی یافته بود و با آن زبان را به آنها می آموخت. او از بالا به به کودکان نگاه نمی کرد و شعر نمی گفت، بلکه با اشعارش گفت وگو می کند. خانواده در شعر او جایگاه والایی دارد و پدر نان آوردن تنها وظیفه اش نیست.

وی افزود: او شعرهایی می سرود که لحظه لحظه دنیای کودکان را روایت می کند، و در کتاب های درسی راه می یابد و همگان اشعارش را زمزمه می کنند. ایران، طبیعت و کودک در آثارش فراموش نمی شود و صادقانه با عشق زندگی خود را به کودکان اهدا می کند.

*استمرار ویژگی کار یمینی شریف بود

علی اصغر سیدآبادی نیز در این مراسم سخنانی گفت و یمینی شریف را از چهره های بزرگ ادب سرزمین مان دانست. او گفت: یمینی شریف کارهای بزرگی انجام داده و از نخستین چهره های شکل گیری نهادهای ادبیات کودک بوده است. او از آفرینندگان خاطرات جمعی ما ایرانیان است و نویسندگان و شعرا این شانس را دارند تا خاطره جمعی یک جامعه را بیافرینند ولی هرکسی نمی تواند از این شانس استفاده کند. بنیان گذاران معمولا در ابتدای راهی هستند که ما در آن قرار داریم به همین خاطر سختی هایی که تحمل کردند تا مسیر هموار شود تا به این نقطه برسیم، بسیار زیاد بوده است.

وی افزود: مرحوم یمینی شریف در چند کار مهم مشارکت داشته و چند کار پایه ریزی کرده است. روزنامه نگاری برای کودک و نوجوان از کارهایی است که او در آن پیشگام بوده است. تلقی او از شعر کودک مبتنی بر جنبه های کاربردی آن بوده و دلیل آن نیز فعالیتش در مدرسه و مجله بوده است. بسیاری از مضامین و مفاهیم که او در شعرش آورده کارکرد فرهنگی داشته است.

سیدآبادی در بخش پایانی سخنانش تاکید کرد: در کار کودکان ایستادگی و پایداری داشت و این استمرار ویژگی کار عباس یمینی شریف است. خاطرات ما مملو از شکست ها و توقف ها است ولی ارزش کار یمینی شریف در این استمرار است که با ایران دوستی همراه است و این در کارهای او دیده می شود.

*نقش شناخت فرهنگ ها در همزیستی

مسعود ناصری که از اعضای شورای کتاب کودک بود، در بخشی از این مراسم به آثار یمینی شریف اشاره کرد و گفت: ما در موزه کودکان ملل دنبال این بودیم تا کودکان را با فرهنگ خودشان و ملل دیگر آشنا کنیم. شناخت تنوع فرهنگی مهارت های همزیستی را تقویت می کند و اختلاف ها نیز ریشه در نبود همین تنوع فرهنگی دارد.

وی افزود: بازی، شادی و لذت در یکی از کتاب های یمینی شریف که سفرنامه ای کودکانه است و زمینه شناخت کودکان از فرهنگ ملل را فراهم می کند، اهمیت دارد و کودک را در برابر فرهنگ ها نشان می دهد. امیدوارم این کتاب بعد از شصت سال بازنویسی شود هرچند که کتاب شگفت انگیزی است ولی بازنویسی آن می تواند با روحیه کودک امروز آن را هماهنگ کند.

*بازتاب «توانستن» و «دانستن» در اشعار یمینی شریف

اسدالله شعبانی در بخشی از این مراسم گفت: در روزگاری که چریک بازی کشور را فرا گرفته بود او تجربه های خود از زندگی کودکان ایران زمین را در قالب شعر منتقل می کرد. «توانستن» و «دانستن» در اشعارش بازتاب داشت و می توان آن را در اشعارش دید. آموزه های ایران کهن را با دستاوردهای آموزشی مدرن گره زده و خوراک مناسبی برای بچه های ایران فراهم می آورد.

وی افزود: مضامین او ایرانی است و سفرنامه های منظوم او جالب توجه است که به ایران بزرگ می اندیشیده است. او در آثارش فرهنگ شادی ایرانی را به کودکان یادآوری می کند و این مسئله را در اشعارش می بینیم. این در حالی است که بعد از حمله مغول ما افسرده شدیم ولی یمینی شریف با اشعارش دوران شکوفایی فرهنگ را یادآوری می کند.

این شاعر کودکان گفت: صدای دوستی و صلح در اشعارش همیشه بوده و درماندگی، سستی و ضعف در اشعارش به چشم نیامده است. در زبان ساده یمینی شریف که به زبان کوچه نزدیک است، ردپای شاهنامه را می بینیم.

در بخشی از این مراسم لیلا میرزایی مقاله ای تحلیلی درباره آثار داستانی یمینی شریف مبتنی بر نظریه باختین را قرائت کرد.

*پدرم را به این دلایل دوست دارم

در پایان این مراسم هومن یمینی شریف، فرزند عباس یمینی شریف، ضمن تقدیر و تشکراز برگزارکنندگان و شرکت کنندگان در این مراسم گفت: من پدرم را خیلی دوست داشتم، به این خاطر که مهربان بود و با کودکان منصفانه برخورد می کرد؛ به همین خاطر زمینه آشنایی من با زندگی را فراهم کرد. او علاوه بر اینکه پدرم بود، مدیر مدرسه ام بود، نویسنده اولین کتابی که توانستم بخوانم نیز بود، سراینده شعرهایی که می خواندم هم پدرم بود و به همه این دلایل دوستش دارم زیرا در زندگی من اثر داشت.

وی افزود: پدرم در زندگی سختی زیاد کشید و هرقدر سن من بالا رفت ارزش سختی های او را فهمیدم. کسانی که کار فرهنگی می کنند انسان های مهمی هستند و به همین خاطر زندگی آنها بیشتر از جمع فعالیت هایشان است.

یمینی شریف در پایان گفت: وقتی فکر می کنیم کار سخت است این الگوها می توانند تکان دهند و امید ببخشند. الگوهایی که برآمده از زندگی واقعی هستند به شدت مورد نیاز زندگی امروز است و این بزرگداشت ها بیشتر از رفتگان به درد ما زنده ها می خورد تا از آنها یاد بگیریم.

انتهای پیام/
گفتگو با هوش مصنوعی

💬 سلام! می‌خوای درباره‌ی «صدمین سال تولد نغمه سرای کودکان برگزار شد / یمینی شریف «حافظ» شعر کودکان ایران» بیشتر بدونی؟ من اینجام که راهنماییت کنم.