ملت ایران تاریخ‌ساز است، نه تاریخ‌سوز - تسنیم



به گزارش خبرگزاری تسنیم از نیشابور، حجت الاسلام والمسلمین سید قاسم یعقوبی، امام جمعه نیشابور عصر امروز یکشنبه ۲۸ اردیبهشت در مراسم گرامیداشت روز ملی خیام با اشاره به ارزش بی بدیل سرمایه های علمی و فرهنگی، اظهار کرد: سرمایه های مادی با مصرف و استفاده فرسوده، کهنه و مندرس می شوند و از بین می روند، اما سرمایه علمی و فرهنگی از جمله منابعی است که هرچه بیشتر از آن بهره برداری شود، تازه تر، عمیق تر، جذاب تر و گسترده تر می شود.

وی افزود: این حقیقت، برگرفته از کلام نورانی امیرالمومنین علی(ع) است که فرمودند، همه ظرف ها با پر شدن تنگ می شوند، مگر ظرف علم که با پر شدن گسترش می یابد و پایانی ندارد.

امام جمعه نیشابور در ادامه با ابراز خرسندی و افتخار نسبت به حضور گسترده مردم در مراسم بزرگداشت حکیم عمر خیام، گفت: امروز بسیار خرسند و مفتخرم از اینکه ملت بزرگ، شریف و فرهنگ دوست ایران، قدردان سرمایه های علمی و فرهنگی خویش هستند. این جمعیت پرشمار، مشتاق، باانگیزه و به ویژه حضور چشمگیر دختران و پسران جوان که برای ارج نهادن به مقام خیام، این سرمایه بزرگ ملی و فرهنگی به این مکان آمده اند، نشان دهنده زنده بودن روح فرهنگ و خردورزی در ملت ماست.

وی افزود: این حضور مردمی پیام روشنی دارد؛ پیام ایستادگی ملت ایران پای فرهنگ، هویت و اصالت خود. ملت ایران همچنان پای آرمان های فرهنگی و تمدنی خود ایستاده است.

حجت الاسلام یعقوبی با اشاره به حضور مقامات و شخصیت های برجسته علمی و فرهنگی در مراسم از جمله سخنگوی محترم دولت و دیگر اساتید و خیام شناسان، تصریح کرد: این حضور گواهی بر جایگاه رفیع فرهنگی نیشابور و خیام است. ملت ایران با چنین پیشینه درخشان فرهنگی و چنین سرمایه های استوار، در مسیر تمدن سازی حرکت می کند و افق های نوینی را پیش روی خود می گشاید.

وی با انتقاد از اظهارات برخی مقامات غربی از جمله رئیس جمهور پیشین آمریکا، که ملت ایران را به اشتباه متهم به جنگ افروزی می کنند، گفت: آنان ملت ایران را نمی شناسند؛ ملتی که در دل خود خیام، فردوسی، سعدی، حافظ، عطار و صدها چهره برجسته فرهنگی دارد. مگر در سخنان این بزرگان، نشانی از خشونت، جنگ و خونریزی دیده می شود؟ اینها منادیان انسانیت، اخلاق، برادری و زندگی با نشاط بوده اند.

امام جمعه نیشابور تأکید کرد: ما ملتی هستیم که در طول تاریخ در راه عدالت و دفاع از مظلوم فداکاری کرده ایم. اگر در جایی وارد جنگی شده ایم، برای جلوگیری از جنگ و دفاع از ارزش ها بوده است. آنان که از تاریخ ما بی خبرند، نمی دانند که شعار «بنی آدم اعضای یک پیکرند» از سرزمین ایران برخاسته و زینت بخش سازمان ملل شده است. ملت ایران تاریخ ساز است، نه تاریخ سوز؛ آنان که تاریخشان مملو از استعمار، جنایت و وحشی گری است، حق ندارند ایران را مخرب معرفی کنند.

حجت الاسلام یعقوبی با تأکید بر جایگاه حکیم عمر خیام، بیان کرد: خیام مایه افتخار ایران است، اما باید توجه داشت که خیام تنها یک شاعر نیست، بلکه یک فیلسوف، حکیم و متفکر عمیق است.

وی ادامه داد: کسانی که می خواهند خیام را بشناسند، باید اشعار او را با پشتوانه حکمت و فلسفه اش مطالعه کنند. خیام با اشعارش تلنگری به انسان می زند تا بیدار شود و دنیا را بهتر بشناسد. اشعار خیام پیام پوچی گرایی ندارد، بلکه دعوتی است به شناخت حقیقت، استفاده درست از دنیا، و آمادگی برای سعادت ابدی.

امام جمعه نیشابور افزود: فلسفه خیام، برخاسته از حکمت اسلامی و پیرو مکتب بزرگانی چون بوعلی سینا است. اگر به ظاهر اشعار خیام بسنده کنیم، ممکن است آن را پوچ بینانه تعبیر کنیم، اما با درک عمیق فلسفی، درمی یابیم که خیام در پی بیدارسازی فکر انسان است. آن دسته از رباعیاتی که جنبه افراطی و بی پشتوانه دارند، ممکن است بعدها به خیام نسبت داده شده باشند. کارشناسان بر این باورند که رباعیات اصیل خیام بین سی تا هفتاد قطعه بیش تر نیست.

حجت الاسلام یعقوبی ضمن توصیه به پژوهشگران و دانشجویان برای مطالعه آثار فلسفی خیام، تصریح کرد : خیام را باید با پشتوانه فکری و حکمی اش شناخت و نه صرفا از طریق اشعار منسوب.

وی خطاب به مسئولان کشور خاطرنشان کرد: روز ملی خیام باید موجب وحدت ملی شود، وحدت ملی برای ما یک شعار زودگذر نیست، بلکه یک اصل پایدار برای حفظ هویت اسلامی و ایرانی ملت ماست.

توسعه آرامگاه خیام و تأسیس انجمن مفاخر در نیشابور ضروری است

امام جمعه نیشابور، با تأکید بر پیوند عمیق هویت ملی و دینی ملت ایران، اظهارکرد: روز عاشورا، همان قدر که روزی دینی و اسلامی است، یک مناسبت ملی نیز به شمار می رود. روز خیام نیز علاوه بر اینکه یک روز ملی است، یک روز اسلامی است. ما ایرانیان، هویت خود را در دو آینه مشاهده می کنیم؛ در آینه ایران و در آینه اسلام. این دو هویت مکمل یکدیگرند، نه در تقابل با هم.

حجت الاسلام یعقوبی یادآور شد: استاد شهید آیت الله مطهری در کتاب ارزشمند خود با عنوان خدمات متقابل اسلام و ایران به درستی به این نکته اشاره کرده اند که اسلام به ایران خدمت کرده و ایران نیز به اسلام، و این دو در یک تعامل سازنده و هم افزا در کنار یکدیگر قرار گرفته اند. این سخنان، هشدار مهمی در برابر زمزمه های استعمارگرایانه ای است که می کوشند بین ملیت و دیانت ملت ایران جدایی بیندازند.

وی با اشاره به مکان آرامگاه خیام افزود: آن زمان که آرامگاه خیام را از کنار امامزاده منتقل کردند و به چند قدمی آن آوردند، هدف این نبود که خیام را از اسلام جدا کنند، بلکه نشان دادند که ملت ایران دارای دو هویت همزمان ملی و دینی است، و باید به هر دو در کنار هم توجه داشت. همان گونه که از کنار خیام به امامزاده سلام می کنیم، از کنار امامزاده نیز به خیام احترام می گذاریم.

امام جمعه نیشابور خطاب به نسل جوان تأکیدکرد: این پیوند و همزیستی میان دین و فرهنگ باید برای جوانان ما روشن باشد و به عنوان یک اصل در تربیت فرهنگی و اجتماعی آنان نهادینه شد.

حجت الاسلام یعقوبی، با تأکید بر اهمیت روزهای ملی چون روز خیام، روز عطار و روز حدیث سلسله الذهب (ورود تاریخی امام رضا علیه السلام به نیشابور) گفت: از سه تا چهار روز ملی کشور، سه روز آن به نیشابور اختصاص دارد و این افتخاری بزرگ برای این شهر تاریخی و فرهنگی است. اما برگزاری باشکوه این مراسم ها مستلزم بودجه و حمایت مالی مشخص از سوی دولت است. نباید این مناسبت های مهم ملی را با دردسر و کمبود امکانات برگزار کرد، دولت موظف است برای این ایام بودجه ویژه ای تخصیص دهد.

وی خاطرنشان کرد: خیام فقط متعلق به نیشابور یا ایران نیست، بلکه شخصیتی جهانی است. او به جهان دانش، فلسفه، نجوم، ریاضیات و ادبیات تعلق دارد. از این رو باید نگاه ملی و حتی بین المللی به مراسم بزرگداشت خیام داشت و تمام نهادهای فرهنگی باید در راستای تقویت این میراث گرانبها هم افزایی کنند.

امام جمعه نیشابور، با اشاره به وضعیت کنونی آرامگاه خیام، گفت: این باغ تاریخی که خیام در آن آرام گرفته، بیش از شصت سال قدمت دارد و امروز دیگر پاسخ گوی جمعیت عظیمی که برای بزرگداشت وی حضور پیدا می کنند نیست. زیرساخت های این مکان مربوط به پنجاه یا شصت سال پیش است و نیازمند توسعه جدی و همه جانبه است. درختان این باغ نیز همچون انسان ها، در حال پیر شدن اند. باید طرحی نو برای این باغ اندیشید تا هم از این میراث ارزشمند حفاظت شود و هم بتواند پاسخگوی نیازهای فرهنگی نسل امروز و آینده باشد.

حجت الاسلام یعقوبی خواستار توجه ویژه دولت، سازمان برنامه و بودجه و وزارت میراث فرهنگی به توسعه فضای آرامگاه خیام و باغ عطار شد و افزود: این دو مکان به عنوان پایگاه های فرهنگی ملت ایران باید بازطراحی و گسترش یابند.

وی در بخش دیگری از سخنان خود به کمبود ساختارهای فرهنگی در شهر نیشابور اشاره کرد و گفت: نیشابور، به واسطه وجود مفاخر بزرگی چون خیام، عطار، کمال الملک و دیگران، باید مرکز انجمن مفاخر ایران باشد. متأسفانه تاکنون در نیشابور دفتر فعالی برای انجمن مفاخر نداشته ایم. البته خبرهایی مبنی بر راه اندازی چنین دفتری شنیده ایم که جای تقدیر دارد. ولی تقاضای ما این است که نیشابور به عنوان مرکز دائمی انجمن مفاخر شرق کشور نیز شناخته شود تا بتواند به صورت مؤثر در شناسایی و الگوسازی از مفاخر علمی و فرهنگی ایفای نقش کند.

امام جمعه نیشابور، با اشاره به برنامه علمی صبح روز مراسم در دانشگاه نیشابور گفت: در آن نشست، خیام شناسان برجسته ای حضور یافتند و مطالب عمیق و ارزشمندی درباره شخصیت خیام ارائه دادند. اما این نظرات نباید فقط در دانشگاه ها بماند، بلکه باید به بدنه اجتماعی و عمومی نیز منتقل شود. این مسئولیت نهادهای فرهنگی، رسانه ها و انجمن های علمی است که چهره واقعی و حکیمانه خیام را به مردم و به ویژه نسل جوان معرفی کنند.

حجت الاسلام یعقوبی خاطرنشان کرد: ما به خیام افتخار می کنیم، و باید تلاش کنیم که شناخت درست و علمی از او را نیز گسترش دهیم، چرا که این شناخت، مقدمه ای برای رشد فرهنگی ملت ایران است.

انتهای پیام/۲۸۲
گفتگو با هوش مصنوعی

💬 سلام! می‌خوای درباره‌ی «ملت ایران تاریخ‌ساز است، نه تاریخ‌سوز - تسنیم» بیشتر بدونی؟ من اینجام که راهنماییت کنم.