آرزو بر جوانان عیب نیست اما …



ایسنا/قزوین جوانان از دوره نوجوانی آرزوهایی در سر می پرورانند و برای رسیدن به آن برنامه ریزی می کنند اما شرایط خانواده و جامعه در رسیدن به این اهداف نقش بسزایی دارد؛ در سال های اخیر مشکلات اقتصادی، معیشتی و بیکاری سد بزرگی برای رسیدن به آرزوهای جوانان شده است.

به گزارش ایسنا، جوانان برای این که پیشرفت کنند، نیاز به هدف گذاری دارند و برای همین آن ها که به دنبال تعالی خود و جامعه هستند اهداف چالشی ولی مشخص را برای خود تعیین می کنند، حال با شرایط امروز جامعه چه اهدافی برای جوانان مهم است؟



علی واعظی ۲۵ ساله به ایسنا می گوید: وقتی صحبت از جوان و آرزوهایش می شود ناخواسته به استقلال مالی و شغلی می رسیم؛ همه جوانان به خصوص پسرها دنبال ایجاد شغل و کسب و کار شخصی برای خودشان هستند.

وی خاطرنشان می کند: می خواهم با یک خاطره از هنرستان سخنانم را ادامه دهم، در آن سال ها به این قضیه زیاد فکر می کردم که این همه جوان اطراف من هستند چه آینده ای دارند چه کسی قرار است آینده آنان را تضمین کند؟ با خودم می گفتم قطعا قرار نیست هر کس به هر چیزی که دوست دارد برسد؛ آن سال ها وقتی با هم سن و سالان خودم صحبت می کردم عده ای می گفتند دنبال تجارت و شغل شخصی برای خودشان هستند، برای عده ای سربازی خیلی سخت بود و آن را یک سد بزرگ برای خود می دیدند و عده ای هم سربازی را برای خود یک فرصت می دیدند که از آنجا پلی به آینده بزنند.

این جوان بیان می کند: عده ای هم که پدرشان کسب و کاری داشت می گفتند که سربازی شان تمام شود پیش پدرشان می روند و مشغول به کار می شوند؛ عده ای هم می گفتند بعد هنرستان کار فنی یاد می گیرند و برای حود شغل ایجاد می کنند. گروه محدودی هم به دنبال ادامه تحصیل بودند و تا دکترا برنامه ریزی کرده بودند.

وی یادآور می شود: خیلی برایم جالب بود که در یک هنرستان با ۷۰۰ هنرجو افرادی با هزاران فکر، عقیده و سرنوشت مختلف تحصیل می کردند؛ آن سال ها گذشت تا به این نتیجه رسیدم که ما تنها در سرنوشت خود دخیل نیستیم؛ واقعیت این است که بخش اعظمی از آینده یک فرد به شرایط محیطی، تصمیمات لحظه ای اشتباه، انتخاب راهنمای غلط، شانس کاری و اوضاع اقتصادی کشور بستگی دارد.

واعظی اشاره می کند: یک همکلاسی داشتم که جزو رتبه های برتر هنرستان بود و همه می گفتند به جایگاه بالایی دست پیدا می کند، ولی جالب است که چند سال بعد از هنرستان او را در حال فروختن سیب زمینی و پیاز دیدم؛ شاید بیشتر از خودش ناراحت شدم! مگر می شد شاگرد ممتاز هنرستان که همه به آینده او خوش بین بودند چنین کاری کند؛ وقتی با او صحبت کردم گفت عده ای به من گفتند چون شرایط اقتصادی کشور مشخص نیست تحصیل را ادامه ندهم و دنبال کسب و کاری بروم.

وی تصریح می کند: دغدغه نخست تمام جوانان امروز در دوران خدمت سربازی، کار، دبیرستان و دانشگاه شغل است و اینکه منبع درآمدشان چقدر خواهد بود در وضعیت امروز که وضعیت اقتصادی دشوار شده است دغدغه جوانان در درجه اول شغل است.

این جوان بیان می کند: بعضی از دوستانم دنبال ازدواج و بعضی دنبال کسب وکار بودند؛ وقتی پیش رفتیم آنانی که ازدواج کردند در مباحث مالی دچار چالش شدند و به این نتیجه رسیدند که در وهله اول باید شغل داشته باشند.

مسئولان تنها به ۵ درصد وعده های داده شده خود عمل کنند

محمدرضا برجعلی که ۲۶ سال دارد، در خصوص قشر جوان به ایسنا می گوید: در یک کشور نیروی جوان حرف نخست را می زند، امروزه هدف گذاری مسئولان جوان سازی جمعیت و افزایش فرزندآوری است قطعا با وضعیت دشوار اقتصادی و بیکاری، جوانان کمتر به تشکیل خانواده فکر می کنند و اینگونه جمعیت کشور رو به پیری خواهد رفت.

وی با اشاره به اینکه دولت ها تنها وعده می دهند و عمل نمی کنند، توضیح می دهد: ما جوانان از دولتمردان توقع داریم به وعده های داده شده در مناظرات انتخاباتی و سخنرانی های خود عمل کنند. در خصوص دولت جدید نمی توان قضاوت کرد چون عمر زیادی نداشته است ولی اینکه می گویند دغدغه ما شغل، مسکن و اقتصاد جوانان است اگر تنها ۵ درصد شعار خود را عملیاتی کنند بسیاری از مشکلات کاسته خواهد شد. مطمئنم با پتانسیل های موجود در کشور و منابع عظیم خدادادی، تکنولوژی، وجود جوانان و نخبگان می توانند وعده های خود را عملیاتی کنند.

برجعلی خاطرنشان می کند: مسئولین اجازه دهند جوانان ایده های خود را پیاده کرده و برای کارآفرینان خرد سنگ اندازی نکنند؛ تسهیلات کم درصد و حتی بلاعوض پرداخت کنند؛ حتی در خصوص وام ازدواج باید بگوییم تسهیلات دولت برای آغاز یک زندگی کافی نیست.

وی اضافه می کند: دغدغه، انتظار و مطالبه من به عنوان یک جوان از دولت این است که تنها به ۵ درصد وعده های خود عمل کند چون اینگونه بسیاری از مشکلات جوانان حل خواهد شد. تسهیلات ازدواج، مسکن، خودرو و فرزندآوری بسیار در گره گشایی از امور جوانان موثر است، البته تسهیلات بلاعوض و بدون بروکراسی اداری برای فرزندآوری می تواند مشوقی برای جوانان باشد.

این جوان تأکید می کند: وقتی با تمام دوستان و همسالانم صحبت می کنم در درجه اول مشکلات آنان شغل و در اولویت بعدی ازدواج، تشکیل خانواده، مسکن و فرزندآوری است؛ امیدواریم دولت به حداقل وعده های داده شده عمل کند؛ من برای دوره جوانی اهداف بسیاری تعریف کرده بودم اما تا سن ۲۶ سالگی حتی به یک درصد از آن هم نرسیدم، مسئولین نگذارند اهداف جوانان برایشان به خاطره تبدیل شود؛ امید را در جوانان زنده کنند تا جوانان به اهداف خود برسند.

امنیت اقتصادی و روانی بسیار مهم است

فاطمه علوی یکی دیگر از جوانان ۳۲ ساله است که به ایسنا می گوید: آرزوهای زیادی در جوانی داشتم که تنها به بخشی از آن ها رسیدم؛ علت دست نیافتن به برخی آرزوهایم به دلیل مشکلات اقتصادی جامعه بود، دوست داشتم در عرصه اقتصادی موفق تر از امروز باشم.

وی اضافه می کند: امنیت اقتصادی و روانی بسیار مهم است، در سال های اخیر مشکلاتی پیش آمد که از امنیت روانی جوانان کاست البته بخشی از امنیت روانی به خاطر فضای رسانه ای و کاستی های دولت محقق نشده است.

علوی بیان می کند: وعده های دولت را دنبال نکردم اما آنچه که در جامعه می بینیم این است که مشکلاتی همچون بیکاری رفع نشده و مشکلات عدیده اجتماعی را با خود به همراه داشته است. مانند همه مردم می خواهیم آسایش و آرامش در جامعه حاکم باشد که بخشی از آن مسائل اقتصادی و معیشتی است.

به کارآفرینان جوان بها داده شود

الهه ملکان که ۲۰ دارد نیز به ایسنا می گوید: به عنوان یک جوان دوست دارم در آینده کارآفرینی کنم و کسب و کار خودم را راه بیندازم اما الان حس می کنم که رسیدن به اهدافم در آینده دور رخ خواهد داد، دغدغه من این است که به کارآفرینان جوان بیشتر بها داده و تسهیلات اعطا کنند؛ دولت گذشته هیچ کاری نکرد و دولت جدید هم چند ماهی است که روی کار آمده و منتظر هستیم بینیم چه اقدامی انجام می دهد.

وی تصریح می کند: انتظار داریم دولت به جوانان بها دهد و راه را برای ما هموار کند. مشکل ما این است که به زنان در جامعه بها داده نمی شود و به جوانان توجه نمی کنند؛ اغلب، آنانی که تجربه دارند را روی کار می آورند ولی باید به جوانان هم بها داده شود هر چند کم تجربه باشند.

به گزارش ایسنا، جوان امروز ایرانی دغدغه های بسیاری دارد و مسئولین هر بار برای رفع مشکلات جوانان وعده می دهند؛ وزیر کار، تعاون و رفاه اجتماعی در هفتم آبان ماه از تصویب هدف گذاری ایجاد یک میلیون و ۸۵۰ هزار فرصت شغلی تا پایان سال ۱۴۰۱ خبر داده بود که این میزان اشتغال با همکاری بخش خصوصی و برای نیمه دوم سال ۱۴۰۰ تا پایان ۱۴۰۱ برنامه ریزی شده است. با این اوصاف می توان گفت دولت سیزدهم برای تحقق وعده اشتغال میلیونی در چهار سال، همکاری و استفاده از ظرفیت بخش خصوصی را به کمک طلبیده است که امیدواریم نتایج آن را آینده نزدیک مشاهده کنیم.

مسکن از دیگر موانع ازدواج جوانان به شمار می شود که دولت سیزدهم در تبلیغات انتخاباتی وعده ساخت ۴ میلیون مسکن در چهار سال را داد؛ در چند ماه اخیر تنها ثبت نام متقاضیان انجام شده و این در حالی است که منتقدان می گویند این وعده قابل تحقق نیست و در عین حال جوانان نیز می گویند چگونه می توانند آورده ۲۵۰ میلیون تومانی داشته باشند در حالی که حتی شغل ندارند!

به گزارش ایسنا وقتی مشکل بیکاری حل و تورم کنترل شود جوانان برای ازدواج مشتاق تر خواهند شد؛ ایران در حال حاضر در پنجره جمعیتی قرار دارد و این پنجره دوره ای ۳۰ تا ۳۵ ساله است که افراد در سن کار و باروری را شامل می شود. در حال حاضر نرخ میزان تولد در کشور به شدت کاسته شده و مجلس قانون جوانی جمعیت را به تصویب رسانده است، هر چند این طرح نقاط ضعفی دارد ولی تا به امروز آثار اجرای آن را در جامعه مشاهده نمی کنیم. نکته قابل توجه تسهیلات فرزندآوری در این است که بلاعوض نیستند و صرفا جنبه تشویقی دارند و دراین میان با نرخ تورم موجود، ارقام تسهیلات برای جوانان وسوسه انگیز نیست.

فاطمه محمدبیگی عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی از اختصاص سهام به نام نوزادان در قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت خبر می دهد و می گوید: جزئیات این موضوع در ماده ۱۱ قانون جوانی جمعیت صراحتا اعلام شده است که دولت مکلف به پرداخت یک میلیون تومان کمک بلاعوض در جهت سرمایه گذاری بورس به نام فرزندان متولدین سال ۱۴۰۰ به بعد خواهد بود؛ خوشبختانه این رقم به یک و نیم میلیون تومان افزایش یافت. با توجه به تورمی که در کشور حاکم است میزان مبلغ این صندوق ها تغییر خواهد یافت، با پیش بینی صورت گرفته در سال ۱۴۰۱ حدود ۵۰۰ هزار تومان به مبلغ مورد نظر اضافه خواهد شد.

به گزارش ایسنا، هر چند اقداماتی توسط دولت و مجلس انجام شده اما هیچ یک از این اقدامات برای جوانان ملموس نبوده و یا اینکه در اجرا دچار اشکالاتی است که بهتر است مسئولین نسبت به رفع آن اقدام کرده و برای اجرای هر چه بهتر اهتمام بورزند.

انتهای پیام

پرسش و پاسخ در آرزو بر جوانان عیب نیست اما …

گفتگو با هوش مصنوعی