اعمال شب بیست و سوم ماه رمضان



به گزارش خبرنگار فرهنگی باشگاه خبرنگاران پویا، رمضان ماهی است که به ماه مهمانی الهی شناخته می شود و بر اساس روایتی از پیامبر(ص)، ماهی است که ابتدایش رحمت، میانه اش مغفرت و پایانش اجابت و آزادی از آتش جهنم است. جمعه سوم خرداد مصادف با شب نوزدهم ماه مبارک رمضان و اولین شب قدر، شب ارزش گذاری انسان هاست. هر قدر در این شب به خواسته های خدا توجه کنیم و آنها را عرضه بداریم، قدر و ارزش بیشتری پیدا خواهیم کرد. در روایت داریم که خود امام زمان (عج) برای تعجیل در ظهورشان دعا می کنند، این خواسته ایشان یعنی همان خواسته خدا، پس بدانیم که درخواست برپایی امر ظهور ایشان از مهم ترین موضوعاتی است که انسان ها را در شب قدر ارزشی تر می کند، اما این بدین معنا نیست که ما غیر از ظهور امام زمان (عج) چیز دیگری نباید بخواهیم، بلکه باید گفت اگر خواسته ای غیر از خواسته خدا داشته باشیم، این قدر و قیمت ما را پایین می آورد.

امروز سه شنبه ۷ خرداد مصادف با شب بیست و سوم ماه مبارک رمضان است، به همین مناسبت به برخی از مهم ترین اعمال این شب که در کتاب شریف مفاتیح الجنان ذکر شده، اشاره می شود.

* اعمال مخصوص شب بیست و سوم ماه رمضان

این شب از دو شب قدر گذشته أفضل است، و از احادیث بسیار استفاده می شود، که شب قدر همین شب است، این شب شب جهنی است یعنی شبی است که دعاها در آن اجابت می شود، در این شب تمام کارها بر پایه حکمت الهی مقدر شود و برای این شب غیر از اعمالی که با دو شب قدر گذشته مشترک است چند عمل دیگر است:

* اول: خواندن سوره «عنکبوت» و «روم» که امام صادق علیه السلام سوگند یاد کردند که خواننده این دو سوره در این شب از اهل بهشت خواهد بود.

* دوم: خواندن سوره «حم دخان»

* سوم: هزار مرتبه خواندن سوره «قدر»

* چهارم: بخواند دعای سلامتی امام زمان (عج)

اللهم کن لولیک الحجة بن الحسن صلواتک علیه و علی ابائه فی هذه الساعة، و فی کل ساعة ولیا و حافظا وقائدا و ناصرا و دلیلا و عینا حتی تسکنه ارضک طوعا و تمتعه فیها طویلا.

و همچنین می خوانی:

یا مدبر الامور، یا باعث من فی القبور، یا مجری البحور، یا ملین الحدید لداود، صل علی محمد وافعل بی کذا و کذا

ای تدبیرگر امور، ای برانگیزنده مرده های در گور، ای روان کننده دریاها، ای نرم کننده آهن برای داود، بر محمد و خاندان محمد درود فرست و با من چنین و چنان کن.

و به جای «کذا و کذا» حاجات خود را بخواهد:

و دستهای خود را در وقت خواندن «یا مدبر الامور» تا آخر به سوی آسمان بردار. این دعا را در حال رکوع و سجود و ایستاده و نشسته بخوان، آن را تکرار کن و در شب آخر ماه رمضان هم بخوان.

* پنجم: بخواند:

اللهم امدد لی فی عمری و أوسع لی فی رزقی و أصح لی جسمی و بلغنی أملی و إن کنت من الأشقیاء فامحنی من الأشقیاء و اکتبنی من السعداء فإنک قلت فی کتابک المنزل علی نبیک المرسل صلواتک علیه و آله یمحو الله ما یشاء و یثبت و عنده أم الکتاب

خدایا عمرم را طولانی گردان، و روزی ام را وسعت بخش، و بدنم را تندرست بدار، و به آرزویم برسان، و و اگر در زمره بدفرجامان، هستم، مرا از آن گروه محو کن، و در گروه سعادتمندان ثبت فرما، که تو در کتاب فرو فرستاده به پیامبر مرسلت (درود تو بر او و خاندانش) فرمودی: خدا محو میکند آنچه را بخواهد و ثبت می کند آنچه را اراده کند و کتاب جامع نزد اوست.

* ششم: بخواند:

اللهم اجعل فیما تقضی و فیما تقدر من الأمر المحتوم و فیما تفرق من الأمر الحکیم فی لیلة القدر من القضاء الذی لا یرد و لا یبدل أن تکتبنی من حجاج بیتک الحرام فی عامی هذا المبرور حجهم المشکور سعیهم المغفور ذنوبهم المکفر عنهم سیئاتهم و اجعل فیما تقضی و تقدر أن تطیل عمری و توسع لی فی رزقی

خدایا قرار ده در آنچه حکم میکنی، و مقدر می کنی، از فرمان حتمی، در آنچه از کار حکیمانه جدا می سازی در شب قدر، از حکمی که بازگشت نپذیرد، و تغییر نیابد، اینکه مرا در این سال از حاجیان خانه محترمت بنویسی، حاجیانی که حجشان پذیرفته، و سعیشان قبول افتاده، و گناهانشان آمرزیده گشته، و بدی هایشان محو شده است، و قرار ده در آنچه فرمان می دهی و مقدر می کنی که عمرم را طولانی گردانی، و در روزی ام وسعت بخشی.

* هفتم: دعایی را که در کتاب «اقبال» آمده است بخواند:

یا باطنا فی ظهوره و یا ظاهرا فی بطونه و یا باطنا لیس یخفی و یا ظاهرا لیس یری یا موصوفا لا یبلغ بکینونته موصوف و لا حد محدود و یا غائبا [غائب] غیر مفقود و یا شاهدا [شاهد] غیر مشهود یطلب فیصاب و لا یخلو [لم یخل] منه السماوات و الأرض و ما بینهما طرفة [طرفة] عین لا یدرک بکیف [بکیف] و لا یؤین بأین [بأین] و لا بحیث [بحیث] أنت نور النور و رب الأرباب أحطت بجمیع الأمور سبحان من لیس کمثله شی ء و هو السمیع البصیر سبحان من هو هکذا و لا هکذا غیره

ای پنهان در حال آشکار بودنش، و ای آشکار در حال پنهان بودنش و ای پنهانی که مخفی نمی شود، ای آشکاری که دیده نمی شود، ای به وصف آمده ای که هیچ ممکنی به حقیقتش نمی رسد و هیچ حد بسته ای به او احاطه پیدا نمی کند، و ای غایب گم نشده، ای حاضری که مشهود نیست، تا آنکه جستجو شود و او را بیابند، آسمانها و زمین و آنچه بین آنهاست، به اندازه چشم برهم زدن از او خالی نیست، به کیفیتی معین دانسته و محدود به مکان و جهت نمی شود، تویی روشنایی نور، پروردگار پرورندگان، به همه امور احاطه کرده ای، منزه است آن که چیزی همانندش نیست، و او شنوا و بیناست، منزه است آن که دارای این صفات است و برای غیر او چنین صفاتی نیست

سپس آنچه را می خواهی از خدا طلب کن.

* هشتم: غیر از غسل اول شب، غسلی هم در آخر شب انجام دهد.

بدان که برای غسل و شب زنده داری این شب و زیارت امام حسین علیه السلام، و صد رکعت نماز، فضیلت بسیار نقل شده است، و انجام این اعمال مورد تأکید است.

شیخ طوسی در کتاب «تهذیب» از ابوبصیر از امام صادق علیه السلام روایت کرده که آن حضرت فرمود: در شبی که امید می رود شب قدر باشد، صد رکعت نماز بخوان، در هر رکعت پس از سوره «حمد» ۱۰ مرتبه سوره «توحید» را قرائت کن، گفتم: فدایت شوم، اگر ایستاده قدرت نداشته باشم چه؟ فرمود نشسته بخوان، گفتم اگر نتوانم، فرمود: به همان حالی که در بسترت به پشت خوابیده ای این نماز را بخوان.

از کتاب «دعائم الاسلام» روایت شده که رسول خدا صلی الله علیه و آله در دهه آخر ماه رمضان بستر خود را جمع می کرد، برای عبادت کمر همت را محکم می بست، و در شب بیست و سوم اهل خود را بیدار می کرد، و آنهایی را که خواب در ربوده بود، به رویشان آب می پاشید، و حضرت فاطمه علیهاالسلام در این شب اجازه نمی داد احدی از اهلش بخوابد، و خواب آنها را به کمی طعام علاج می فرمود، و آنها را با خواباندن در روز برای بیداری و احیای شب آماده می کرد، و می فرمود: محروم کسی است که از خیر این شب محروم بماند.

روایت شده که امام صادق علیه السلام به بیماری سختی دچار شده بود، وقتی شب بیست و سوم ماه رمضان رسید، به خدمتکارانش دستور داد او را به مسجد بردند، و تا صبح در مسجد بود. علامه مجلسی (ره) فرموده است هرقدر که خواندن قرآن ممکن باشد، در این شب خوانده شود، و دعاهای صحیفه کامله (سجادیه)، به ویژه دعای مکارم الأخلاق، و دعای توبه قرائت شود و روزهای این شبها را نیز باید حرمت نهاد، و به عبادت و تلاوت قرآن به سر آورد، زیرا در احادیث معتبر آمده که روز قدر در فضیلت همانند شب قدر است.

* نهم: بخواند این دعا را:

یا رب لیلة القدر و جاعلها خیرا من ألف شهر و رب اللیل و النهار و الجبال و البحار و الظلم و الأنوار و الأرض و السماء یا بارئ یا مصور یا حنان یا منان یا الله یا رحمان یا الله یا قیوم یا الله یا بدیع یا الله یا الله یا الله لک الأسماء الحسنی و الأمثال العلیا و الکبریاء و الآلاء أسألک أن تصلی علی محمد و آل محمد و أن تجعل اسمی فی هذه اللیلة فی السعداء و روحی مع الشهداء و إحسانی فی علیین و إساءتی مغفورة و أن تهب لی یقینا تباشر به قلبی و إیمانا یذهب الشک عنی و ترضینی بما قسمت لی و آتنا فی الدنیا حسنة و فی الآخرة حسنة و قنا عذاب النار الحریق و ارزقنی فیها ذکرک و شکرک و الرغبة إلیک و الإنابة و التوبة و التوفیق لما وفقت له محمدا و آل محمد علیهم السلام .

ای پروردگار شب قدر، و قراردهنده آن بهتر از هزار ماه، و پروردگار شب و روز، و کوه ها و دریاها، و تاریکی ها و روشنایی ها، و زمین و آسمان، ای پدیدآورنده، ای صورت بخش، ای عطا کننده، ای نعمت ده، ای خدا، ای بخشنده، ای خدا، ای به خود پاینده، ای خدا، ای نو آفرین، ای خدا، ای خدا، ای خدا، نام های نیکوتر، و نمونه های والاتر، و بزرگ منشی و نعمت ها از آن توست، از تو درخواست می کنم که بر محمد و خاندان محمد درود فرستی، و قرار دهی در این شب نامم را در زمره سعادتمندان، و روحم را با شهیدان، و نیکوکاری ام را در بلندمرتبه ترین درجه بهشت، و گناهم را آمرزیده، و ببخشی بر من یقینی که دلم با آن همراه باشد، و ایمانی که شک را از من زدوده کند، و خشنودی به آنچه نصیبم کرده ای، و ما را در دنیا و آخرت پاداش نیکو عنایت فرما، و از عذاب آتش سوزان حفظ کن، و در این شب ذکر و شکر خویش و رغبت به سوی خود، و بازگشت و توبه روزی ام فرما، و به آنچه محمد و و خاندان محمد (درود خدا بر آنان باد) را به آن موفق کردی توفیقم ده.

انتهای پیام/

پرسش و پاسخ در اعمال شب بیست و سوم ماه رمضان

گفتگو با هوش مصنوعی