در شورای عالی فضای مجازی نگاهمان بر فیلتر کردن شبکه های اجتماعی نیست / دوستانمان در وزارت ارتباطات خود را موظف به اجرایی کردن شبکه ملی اطلاعات نمی دانستند



فیروزآبادی در برنامه «نگاه یک»:

به گزارش خبرنگار حوزه دنیای ارتباطات گروه فضای مجازی باشگاه خبرنگاران جوان، ابوالحسن فیروزآبادی دبیر شورای عالی فضای مجازی کشور، امشب مورخ (شنبه ۱۵ شهریور) در برنامه «نگاه یک» به گفتگو پرداخت و درباره موضوعاتی چون سرانجام شبکه ملی اطلاعات، محتوای فضای مجازی و ….به ایراد سخن پرداخت و در مطلع کلام خود گفت: تدبیری که رهبر انقلاب اسلامی در تشکیل شورای عالی فضای مجازی در نظر داشتند، کشور ما پیشتاز مابقی کشورها بوده است. دلیل برگزاری آن هم نظارت و رسیدگی به محورها و نظام های فضای مجازی است. بنابراین در کشورها تببین شده است که شوراهای اینچنینی برای تصمیم گیری و نظارت بر فضای مجازی و تحولات مجازی در جهان، تشکیل شده است.

فضای مجازی از آنجایی شکل گرفت که شبکه ای به اسم شبکه اینترنت در آمریکا وجود داشت و کم کم به تمام دنیا سرایت کرد. هویت بخشی و اتصال این شبکه اینترنتی وابسته به یک شبکه آمریکایی بود. در همین راستا ایران نیز جزو اولین کشورهایی بود که حکمرانی آمریکا بر بستر اینترنت را خالی از اشکال ندید و به تدریج کشورها به میان آمدند و تدبیری را اتخاذ کردند که اپلیکیشن ها و موتورهای جستجوگر خودشان را به صورت بومی داشته باشند و همه مواردی که به روی بستر شبکه اینترنتی آمریکایی شکل گرفته را در کشورهای خودشان مانند چین داشته باشند.

اخیرا نیز در اروپا با تاخیر هفت ساله نسبت به ایران، بحث سر این است که چگونه شبکه های اجتماعی و فضای مجازی خود را مدیریت کنند، که یکی از این روش ها اخذ مالیات از شرکت های اینترنتی و همچنین جی پی آر (قانون صیانت از داده) است که مربوط به اطلاعات خصوصی و هویتی کاربران است و از آن به نام اینترنت اروپایی و در ایران به عنوان اینترنت ملی یاد می شود. البته این به این معنا نیست که اینترنت خارجی را فیلتر کند. در واقع شبکه ملی اطلاعات، شبکه همه شبکه هاست و دیگر اقدامات قانونی همه زیر مجموعه شبکه ملی اطلاعات شکل می گیرد.

فیروزآبادی درباره تشکیل برگزاری جلسات شورای عالی فضای مجازی بیان کرد: پیش از ویروس کرونا همه جلسات ما به صورت مرتب برگزار شده است و طبق صحبت های رهبر انقلاب اسلامی، پیش از این ماهی یک جلسه را داشتیم و آمادگی این را داریم که هفته ای یک بار جلسه را داشته باشیم. تاکیدات رهبر انقلاب اسلامی البته بیش از این است و می گویند اگر موضوع مهمی در پیش است روزانه این جلسات برگزار شود. خروجی ای که از شورای عالی فضای مجازی ارائه شده بیشتر از برگزاری جلسات است و تا اینجای کار تدبیرها، مستندات و … خوب جلو رفته و نشان می دهد که منشا تحول در فضای مجازی شده است. ما از جهان صنعتی به سمت دنیای مجازی پیش می رویم و سرمایه داری به دنیای فضای مجازی کشیده شده است.

فیروزآبادی ادامه داد: آخرین جلسه ای که داشتیم تیرماه بود، باید یک جلسه در مرداد ماه داشته باشیم، اما چون انقلاب فرهنگی است و دانشگاه ها تعطیل است ما هم ذیل این تعطیلی ها قرار گرفتیم، اما در آخرین جلسه ای که در ستاد کرونا داشتیم، از آقای رئیس جمهور درخواست برگزاری جلسه کردیم و ان شاءلله به زودی جلسه خواهیم داشت.

دبیر شورای عالی فضای مجازی درباره نیازمندی کاربردی کردن مصوبات شورای عالی فضای مجازی اظهار کرد: ما در شورای عالی فضای مجازی متاسفانه نقشی نداریم، به طور مثال ما در اجرایی کردن شبکه ملی اطلاعات ناظر هستیم، اما هیچ نقشی نداریم و از اعتبارات و امکانات و … اطلاعی نداریم. روند اجرایی کردن شبکه ملی اطلاعات خیلی کند پیش می رود و رهبر انقلاب اسلامی بارها به این موضوع تاکید کردند. وقتی یک شورای کارآمد قرار است شکل بگیرد، باید مشکلات آن هم برطرف شود.

وی درخصوص روند اجرایی شدن شبکه ملی اطلاعات تصریح کرد: ما در حقیقت یک دوره فطره طولانی در دوره دوم ریاست جمهوری آقای روحانی شاهد بودیم. عملا به تعبیر من دوستانمان در وزارت ارتباطات خودشان را موظف به اجرایی کردن شبکه ملی اطلاعات نمی دانستند، بلکه خودشان را متوسط به اجرایی کردن شبکه ارتباطی می دانستند و تا امروز در این عرصه هم خوب پیش رفتند. تاکید ما بر استقلال شبکه ملی ایران است، ولی دوستان از این برحذر هستند. ما معتقد بودیم که یا دولت باید خودش ایجاد کند یا مسئولیت بپذیرد و اجرایی کردن شبکه ملی اطلاعات را به بخش خصوصی یا عمومی کشور واگذار کند.

دبیر شورای عالی فضای مجازی ادامه داد: دولت باید برای شبکه ملی اطلاعات بیش از پیش وارد میدان شود. وزارت خانه ما یک وزارت ارتباطی است و کمتر یک وزارت اطلاعاتی است و این شاید از یک وزارت خانه سنتی بر پایه ارتباطی، تصوری بیش از حد است و ساختارها شکلی مناسب ندارد و چون وزارت خانه ای ارتباطی است، کمی در اجرایی کردن شبکه ملی اطلاعات کراهت دارند.

فیروز آبادی درباره دو برنامه تلگرام طلایی و دیگر پیام رسان های خارجی و فاش شدن پیام های ایرانی گفت: ما در شورای عالی فضای مجازی به هیچ وجه نظرمان بر فیلتر کردن شبکه های اجتماعی نیست. در رابطه با تلگرام، این شرکت قول هایی داده بود که موفق نبود و روزانه شاهد حجم بالایی از کلاهبرداری و مفسده هایی بودیم که به ما گزارش می شد. اینکه امروز مردم نیاز به شبکه های اجتماعی و پیام رسان ها دارند، مبرهن است. امروز پیام رسان های داخلی به عنوان یک سرویس قابل اعتماد وجود دارند، اما مشکلاتی هم دارند که قرار بود پوسته هایی به صورت موقت همراه ما شوند. اما متاسفانه همین پوسته ها مشکلاتی را ایجاد کرد که همین حادثه زنگ خطری را در جهان به صدا درآورد.

ابوالحسن فیروزآبادی افزود: مشکلی در نرم افزار تلگرام وجود دارد، که یکی از شرکت ها با یک خزش از این خلا تلگرام استفاده کرد و هویت هایی که در دسترس داشت، به صورت بانک اطلاعات آرشیو کرده است.

وی درباره جایگزین شدن پیام رسان های داخلی نسبت به پیام رسان های خارجی، گفت: مصوبات شورای عالی فضای مجازی به صورت اجماع شکل می گیرد. نگاه دولت به این نبوده است که یک پیام رسان را به صورت همگانی برای مردم در نظر بگیرد، بلکه از نگاه آن ها باید یک شرکت خصوصی وارد میدان شود تا ان ها از این شرکت حمایت کنند. در کشور ما پلتفرم های وسیع و گستردگی وجود دارد که در روز صدها میلیون تراکنش انجام می دهند و خدمات ویژه خودشان را دارند، اما همین سرمایه گذارانی که پشت پلتفرم های خدماتی هستند، از پیام رسان ها حمایت نکردند. ما با اپراتورها که یکی از ثروتمندنرین بخش فضای مجازی هستند، صحبت کردیم، ابتدا نپذیرفتند اما امروز براساس تاکیدات رهبر انقلاب اسلامی نگاه دیگری دارند. در واقع انگیزه اقتصادی مدونی برای این حوزه وجود ندارد و همین دلیل باعث افت پیام رسان های داخلی است.

بیشتر بخوانید

در حال تکمیل ….
گفتگو با هوش مصنوعی

💬 سلام! می‌خوای درباره‌ی «در شورای عالی فضای مجازی نگاهمان بر فیلتر کردن شبکه های اجتماعی نیست / دوستانمان در وزارت ارتباطات خود را موظف به اجرایی کردن شبکه ملی اطلاعات نمی دانستند» بیشتر بدونی؟ من اینجام که راهنماییت کنم.