سلسله جنبان بزرگان زبان فارسی در بنگلادش



به گزارش خبرگزاری تسنیم، به نقل از روابط عمومی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، رایزنی فرهنگی ایران در بنگلادش در بیست ودومین شماره از ماهنامه «نشر بنگال»، به معرفی و شرح کتاب «استاد کلثوم ابوالبشر، چراغ راه فارسی در بنگلادش» با ویراستاری ابوالکلام سرکار در ۱۵۴ صفحه پرداخته است.

در مقدمه این کتاب به قلم «زاد چودوری»، رئیس سابق دانشگاه داکا و رئیس اسبق هیئت مدیره دانشگاه های بنگلادش آمده است: کتاب «استاد کلثوم ابوالبشر، چراغ راه فارسی در بنگلادش» یک بار به زبان فارسی نوشته شده بود و دوباره همان محتوا به زبان بنگالی برگردانده و دوباره چاپ شده است. این اثر به قدمت نفوذ فارسی اشاره دارد که در سال ۱۲۰۴ میلادی بنگال توسط مسلمانان فتح شد. بعد از این رابطه این سرزمین با زادگاه فارسی ایران روز به روز تقویت شد. استعمارگران انگلیس در سال ۱۸۳۷ میلادی زبان فارسی را از ادارات دولتی حذف و زبان انگلیسی را جایگزین کردند. بعد از آن، اهمیت فارسی به تدریج کاسته شد. خانم کلثوم ابوالبشر، سلسله جنبان بزرگان فارسی در این کشور است. وی از جمله استادانی است که در غنی سازی زبان و ادبیات فارسی در بنگلادش نقش برجسته ای ایفا کرده است.

کتاب حاضر در چهار فصل به خدمات خانم ابوالبشر پرداخته است. در فصل نخست این کتاب زندگی نامه کوتاهی از این استاد زبان فارسی ارائه شده است که در بخش هایی از آن می خوانیم: تولد در سال ۱۹۷۴میلادی در بمبئی هند. مادرش هندی و پدرش اهل نواکهالی بنگلادش است. آموزش تا لیسانس اختصاصی را در دانشگاه بمبئی فراگرفت. در سال ۱۹۷۱میلادی از دانشگاه داکا فوق لیسانس در رشته زبان و ادبیات اردو و در سال ۱۹۷۳میلادی فوق لیسانس فارسی گرفت. بلافاصله در هیئت علمی دانشگاه پذیرفته شد. در سال ۱۹۷۸ میلادی عازم دانشگاه فردوسی در مشهد شد؛ ولی در بحبوحه مبارزات انقلاب در سال ۱۹۷۹ به بنگلادش بازگشت. در سال ۱۹۸۰ میلادی از دانشگاه بمبئی درجه دکتری گرفت.

ذکری از استادان و دانشجویان خانم دکتر کلثوم ابوالبشر؛ بخش دیگر این کتاب را تشکیل می دهد. اشاره به سابقه خانم کلثوم به عنوان معلم زبان هندی، استاد اردو و فارسی، عضویت در چند انجمن فرهنگی مانند بنگلا اکادمی، انجمن فارسی بنگلادش کلکلته هند، انجمن فارغ التحصیلان زبان و ادبیات فارسی، تاریخ بنگلادش، انجمن امیر خسرو، انجمن ایران و …، اشاره به ارجنامه هایی که خانم کلثوم دریافت کرد، اشاره به آثار او،

اشاره به همکاری در تدوین فرهنگ فارسی بنگالی و انگلیسی، ترجمه ازفا، همکاری با دکتر شاهدی در تألیف کتاب زندگینامه قاضی نذر الاسلام شاعر ملی بنگلادش به زبان فارسی، اشاره به مقالات این استاد زبان فارسی در زبان های اردو، فارسی و انگلیسی، اشاره به شرکت های او در دوره های آموزشی فارسی، سمینارهای بین المللی در ایران، هند و بنگلادش و اشاره به راهنمایی درجه دکتری و پیش دکترا برای ۱۴ دانشجو از جمله بخش های این فصل را تشکیل می دهد.

در فصل دوم نیز خاطرات اساتید اعزامی جمهوری اسلامی ایران با تیترهای جداگانه به چاپ رسیده است. در این بخش، خاطرات ۱۲ تن از اساتید فارسی اعزامی از ایران بین سال های ۱۹۷۸ میلادی الی ۲۰۲۱ میلادی درج شده است که عبارتند از دکتر مصطفی صراف، دکتر محمد کاظم کهدوئی، ولی الله ظفری، احمد تمیم داری، سیروش شمیسا، محمود بشیری، سید حسین فاطمی، علی محمد گیتی فروز، شاهرخ محمدبیگی، نعمت الله ایران زاده و فرهاد درودگریان.



«خانم کلثوم از نگاه دیپلمات های ایران» عنوان فصل سوم این کتاب است. در این بخش خاطرات چند تن از نمایندگان سیاسی و فرهنگی ایران درباره شخصیت و خدمات خانم دکتر کلثوم گنجانده شده است.

«خانم کلثوم در صحنه بین المللی» نیز پایان بخش این کتاب است که در این فصل، استادان فارسی نسبت به خانم کلثوم اظهار ارادت کردند و همکاران و دوستان او نیز طی مقالات عدیده خاطرات او را گرامی داشته اند. بخش پایانی این کتاب، شامل عکس های یادگاری می شود.

انتهای پیام/

پرسش و پاسخ در سلسله جنبان بزرگان زبان فارسی در بنگلادش

گفتگو با هوش مصنوعی