رشد ۲۱ درصدی صادرات تجهیزات پزشکی ایران / درآمد ۱٫۲ میلیارد دلاری از محل توریسم سلامت



به گزارش خبرگزاری تسنیم، موسسه تحقیقاتی فیچ طی گزارشی از چشم انداز بازار تجهیزات پزشکی ایران طی ۵ سال آینده نوشت: پیش بینی کرده ایم بازار محصولات پزشکی مصرفی ایران طی سال های ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۴ رشد سالانه ۱۷ درصدی بر اساس ریال داشته باشد و ارزش این بازار در سال ۲۰۲۴ به ۱۹ تریلیون ریال برسد. رکود اقتصادی ناشی از شیوع کرونا در سال ۲۰۲۰ رشد این بازار را محدود می کند، اما تولید برخی محصولات مثل ماسک صورت و دستکش های یک بارمصرف که ارتباط مستقیم با کنترل و مهار کرونا دارند افزایش خواهد یافت.

پیش بینی ما از رشد بازار محصولات پزشکی مصرفی ایران بر اساس دلار ۹٫۶ درصد در سال طی ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۴ است، و در سال ۲۰۲۴ ارزش این بازار به ۳۲۶٫۷ میلیون دلار خواهد رسید.

واردات منبع اصلی تأمین نیاز ایران در این زمینه است و ۹۵ درصد بازار محصولات پزشکی مصرفی از این طریق تأمین می شود. اتحادیه اروپا در سال ۲۰۱۸ بیش از نصف این بازار را در اختیار داشته است. هلند و بلژیک بزرگ ترین صادرکننده محصولات پزشکی مصرفی به ایران در این سال بوده اند. چین نیز صادرکننده مهمی در این حوزه است.

بخشی از نیاز ایران نیز از تولید داخل تأمین می شود. انواع باندها، گازها، لباس ها، رول و پد، میل جراحی، سوزن، دستکش و ست های تزریق در ایران تولید می شود.

پیش بینی کرده ایم بازار باند و لباس پزشکی رشد سالانه ۱۰٫۵ درصدی را طی دوره ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۴ تجربه کند و در سال ۲۰۲۴ ارزش این بازار به ۳۶٫۸ میلیون دلار برسد. حدود ۹۰ درصد این بازار از طریق واردات و عمدتا از هلند (۶۸٫۲ درصد) و چین (۳۵٫۸ درصد) تأمین می شود.

ارزش بازار محصولات لازم برای بخیه رشد سالانه ۳٫۵ درصدی طی سال های ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۴ خواهد داشت و به ۱۳ میلیون دلار در سال ۲۰۲۴ می رسد. ۹۰ درصد این بازار از محل واردات و عمدتا از اتحادیه اروپا تأمین می شود.

سرنگ، سوزن و میل جراحی بیشترین سهم را در بخش محصولات پزشکی مصرفی ایران دارند و بر اساس پیش بینی ما ارزش بازار سرنگ، سوزان و میل جراحی طی دوره ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۴ رشد سالانه ۱۰ درصد خواهد داشت و به ۲۵۸٫۹ میلیون دلار در سال ۲۰۲۴ خواهد رسید. بخش اعظم این محصولات از خارج به ویژه از اروپا مثل آلمان و بلژیک تأمین می شود.

پیش بینی بازار تجهیزات تصویربرداری تشخیصی

بازار تجهیزات تصویربرداری تشخیصی رشد سالانه ۱۷٫۳ درصدی طی دوره ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۴ خواهد داشت و ارزش این بازار در سال ۲۰۲۴ به ۲۶٫۴ تریلیون ریال خواهد رسید. رکود اقتصادی حاکم بر کشور در سال ۲۰۲۰ بر این بازار تأثیر منفی می گذارد، اما از سال ۲۰۲۱ با به ثبات رسیدن اقتصاد در اثر کاهش تأثیر شیوع کرونا بر فعالیت های اقتصادی و تجاری، شاهد بهبود وضعیت این بازار خواهیم بود.

ارزش بازار تجهیزات تصویربرداری تشخیصی به لحاظ دلار رشد سالانه ۹٫۹ درصدی را طی دوره ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۴ تجربه خواهد کرد و در سال ۲۰۲۴ به ۴۵۳٫۸ میلیون دلار می رسد.

واردات منبع اصلی تأمین نیاز ایران به این گونه تجهیزات است و هلند، آلمان، کره جنوبی و چین به ترتیب بزرگ ترین صادرکننده به ایران هستند.

انتظار داریم بازار دستگاه های تشخیصی الکتریکی رشد سالانه ۱۰٫۴ درصدی طی دوره ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۴ داشته باشد و ارزش این بازار در سال ۲۰۲۴ به ۲۱۷٫۶ میلیون دلار برسد. واردات، ۹۰ درصد نیاز ایران به این تجهیزات را تأمین می کند و اتحادیه اروپا به ویژه آلمان و هلند با سهم ۵۵ درصدی بزرگ ترین صادرکننده این تجهیزات به ایران در سال ۲۰۱۸ بودند.

ارزش بازار دستگاه های تشعشعی طی دوره ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۴ رشد سالانه ۷٫۳ درصدی خواهد داشت و به ۱۱۱٫۶ میلیون دلار در سال ۲۰۲۴ خواهد رسید. دستگاه های سی تی اسکن مهم ترین دستگاه ها در این حوزه هستند. تقریبا همه نیاز ایران به دستگاه های تشعشعی پزشکی از خارج تأمین می شود. اتحادیه اروپا به ویژه هلند و آلمان سهم ۷۵ درصدی در این زمینه طی سال ۲۰۱۸ داشته است. چین نیز صادرکننده مهمی است.

پیش بینی بازار تجهیزات دندانپزشکی

بازار تجهیزات دندانپزشکی رشد سالانه ۱۶٫۳ درصدی (بر اساس ریال) طی سال های ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۴ خواهد داشت و ارزش این بازار در سال ۲۰۲۴ به ۱۰٫۱ تریلیون ریال خواهد رسید. همچون سایر حوزه ها این بازار نیز تحت تأثیر رکود اقتصادی ناشی از کرونا در سال ۲۰۲۰ قرار خواهد داشت، اما در سال ۲۰۲۱ با به ثبات رسیدن اقتصاد وضعیت بهتری پیدا خواهد کرد.

ارزش دلاری بازار تجهیزات دندانپزشکی ایران طی دوره ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۴ سالانه ۸٫۹ درصد رشد خواهد کرد و در سال ۲۰۲۴ به ۱۷۳٫۶ میلیون دلار خواهد رسید.

بیش از ۹۵ درصد نیاز ایران به تجهیزات دندانپزشکی از خارج وارد می شود و هلند و کره جنوبی و آلمان مهم ترین صادرکنندگان این محصولات به ایران هستند. اتحادیه اروپا در مجموع ۳۰ درصد نیاز ایران در این زمینه را تأمین می کند.

انتظار داریم بازار تجهیزات سرمایه ای دندانپزشکی رشد سالانه ۸٫۱ درصدی را طی دوره ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۴ تجربه کند و ارزش این بازار در سال ۲۰۲۴ به ۲۴٫۹ میلیون دلار برسد. اتحادیه اروپا تأمین کننده ۴۲ درصد نیاز ایران در زمینه تجهیزات سرمایه ای دندانپزشکی است و کره جنوبی، هلند، آلمان و چین چهار کشور نخست در این زمینه هستند.

بازار ابزارها و کالاهای مصرفی دندانپزشکی ایران رشد سالانه ۹٫۱ درصدی طی دوره ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۴ خواهد داشت و ارزش این بازار در سال پایانی دوره یعنی ۲۰۲۴ به ۱۴۸٫۷ میلیون دلار خواهد رسید. سیمان دندانپزشکی بیشترین رشد را در میان سایر اقلام خواهد داشت.

بیشتر نیاز ایران به ابزارها و کالاهای مصرفی دندانپزشکی از خارج تأمین می شود. هلند بزرگ ترین صادرکننده است و کره جنوبی و آلمان در رده های بعدی قرار دارند. اتحادیه اروپا ۲۸ درصد نیاز ایران در این زمینه را تأمین می کند.

پیش بینی بازار تجهیزات ارتوپدی و اندام مصنوعی

بازار تجهیزات ارتوپدی و اندام مصنوعی ایران رشد سالانه ۱۷٫۸ درصدی طی دوره ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۴ خواهد داشت (بر اساس ریال) و ارزش این بازار به ۱۱٫۸ تریلیون ریال در سال ۲۰۲۴ می رسد. این بازار نیز تحت تأثیر شاخص های کلان اقتصاد کشور قرار می گیرد و در سال ۲۰۲۰ از تبعات رکود اقتصادی کشور بر اثر کرونا متأثر می شود، اما در سال ۲۰۲۱ با احیای نسبی اقتصاد وضعیت بهتری پیدا خواهد کرد.

ارزش بازار تجهیزات ارتوپدی و اندام مصنوعی ایران به لحاظ دلار با رشد سالانه ۱۰٫۳ درصدی طی دوره ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۴ مواجه می شود. این ارزش در سال ۲۰۲۴ بالغ بر ۲۰۲٫۸ میلیون دلار می شود.

بیش از ۹۵ درصد نیاز ایران به تجهیزات ارتوپدی و اندام مصنوعی از خارج تأمین می شود. در سال ۲۰۱۸، چین و بلژیک به ترتیب صادرکنندگان اصلی به ایران بوده اند. اتحادیه اروپا ۸۵ درصد صادرات این محصولات به ایران را به خود اختصاص داده است.

بازار ابزارهای تثبیت و نگهداری طی دوره ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۴ رشد سالانه ۱۰٫۹ درصدی را تجربه می کند و ارزش این بازار در سال ۲۰۲۴ به ۲۶٫۵ میلیون دلار خواهد رسید. واردات ۸۵ درصد نیاز ایران را در این زمینه تأمین می کند و آلمان، کره جنوبی و آمریکا از جمله صادرکنندگان مهم این محصولات به ایران هستند.

بازار اندام مصنوعی ایران رشد سالانه ۱۱٫۱ درصدی را طی دوره ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۴ خواهد داشت و در سال ۲۰۲۴ ارزش این بازار به ۷۰٫۹ میلیون دلار خواهد رسید. بیشتر نیاز ایران در این زمینه از خارج به ویژه از آلمان تأمین می شود.

*واردات ۹۵۵ میلیون دلاری تجهیزات پزشکی به ایران/افغانستان مهمترین مقصد صادرات تجهیزات پزشکی ایران

واردات تجهیزات پزشکی

واردات تجهیزات پزشکی ایران در سال ۲۰۱۸ با رشد ۶٫۶ درصدی به ۳۸٫۱ تریلیون ریال رسید. واردات ایران از سال ۲۰۰۹ به این سو رو به رشد بوده است. در دوره ۲۰۱۳ تا ۲۰۱۸ واردات تجهیزات پزشکی ایران رشد سالانه ۲۱٫۳ درصدی داشته است.

واردات تجهیزات پزشکی ایران به لحاظ دلار رشد ۱۰٫۴ درصدی در سال ۲۰۱۸ داشته و به ۹۵۵٫۳ میلیون دلار در این سال رسید. متوسط رشد سالانه واردات این محصولات طی دوره ۲۰۱۳ تا ۲۰۱۸ بالغ بر ۳٫۴ درصد بوده است (به لحاظ دلاری).

دستگاه های تصویربرداری تشخیصی و کالاهای مصرفی بیشترین سهم را در واردات تجهیزات پزشکی ایران در سال ۲۰۱۸ را داشته اند. ۴۷ درصد کل واردات تجهیزات پزشکی ایران در این سال مربوط به این دو دسته بوده است.

بیشترین رشد واردات در سال ۲۰۱۸ مربوط به محصولات دندانپزشکی بوده است. واردات محصولات دندانپزشکی در این سال رشد ۳۸ درصدی با محاسبه ریالی و رشد ۱۵٫۹ درصدی با محاسبه دلاری داشته است. محصولات مصرفی نیز در رتبه دوم رشد قرار داشته اند.

طی دوره ۲۰۱۳ تا ۲۰۱۸ نیز محصولات دندانپزشکی بیشترین رشد واردات را داشته اند. واردات این محصولات ۲۹٫۴ درصد در سال رشد داشته است. دستگاه های تصویربرداری تشخیصی نیز در رتبه دوم از این نظر قرار داشته اند.

هلند در سال ۲۰۱۸ بزرگترین صادرکننده تجهیزات پزشکی به ایران بوده است. صادرات هلند در این سال به ایران بالغ بر ۲۱۲٫۲ میلیون دلار بوده که ۲۲٫۲ درصد از کل واردات ایران را شامل شده است. دستگاه های تصویربرداری تشخیصی و محصولات دندانپزشکی از جمله مهمترین محصولات صادراتی هلند به ایران در این سال بوده اند.

به طور کلی اتحادیه اروپا ۶۱ درصد نیاز ایران به تجهیزات پزشکی را در سال ۲۰۱۸ تامین کرده است. پس از هلند، آلمان دومین صادرکننده این تجهیزات به ایران بوده و سهم ۱۰٫۶ درصدی در کل واردات ایران داشته است. سهم بلژیک ۷٫۲ درصد و فرانسه ۶٫۵ درصد برآورد شده است.

کره جنوبی با سهم ۸٫۵ درصدی سومین صادرکننده بزرگ تجهیزات پزشکی به ایران بوده است. محصولات دندانپزشکی عمده ترین کالاهای صادراتی کره جنوبی به ایران بوده است. چین و امارات نیز به ترتیب سهم ۸٫۳ درصدی و ۵٫۹ درصدی در کل واردات تجهیزات پزشکی ایران دارند.

در سه ماهه چهارم سال ۲۰۱۹، واردات تجهیزات پزشکی ایران به لحاظ دلاری ۱٫۹ درصد کاهش داشته و به ۲۱۴٫۲ میلیون دلار رسیده است.

اما در دوازده ماهه سال ۲۰۱۹، واردات تجهیزات پزشکی ایران به لحاظ دلاری رشد ۲٫۶ درصدی را تجربه کرده و به ۹۱۱٫۱ میلیون دلار رسیده است. واردات محصولات مصرفی بیشترین رشد را در این سال داشته است، در حالی که واردات دستگاه های تصویربرداری تشخیصی و محصولات دندانپزشکی شاهد کاهش بوده است.

صادرات تجهیزات پزشکی

ایران صادرکننده مطرحی در زمینه تجهیزات پزشکی نیست. صادرات این کشور در سال ۲۰۱۸ با رشد ۱۸۸٫۸ درصدی مواجه شد و به ۸۷۴٫۹ میلیارد ریال رسید. صادرات ایران نوسانات زیادی طی سال های اخیر داشته است. در سال ۲۰۱۲ صادرات تجهیزات پزشکی ایران ۱۹٫۶ درصد افت کرد، اما در سال ۲۰۱۳ با رشد ۱۶٫۱ درصدی مواجه شد. در سال های ۲۰۱۵، ۲۰۱۶ و ۲۰۱۷ نیز صادرات این محصولات از ایران به ترتیب ۳۵٫۵ درصد، ۲ درصد و ۱۸ درصد افت داشته است. متوسط رشد صادرات ایران طی سال های ۲۰۱۳ تا ۲۰۱۸ بالغ بر ۱۲٫۸ درصد در سال بوده است.

به لحاظ دلاری، ارزش صادرات ایران در سال ۲۰۱۸ با رشد ۱۴۲٫۶ درصدی مواجه شده و به ۲۱٫۹ میلیون دلار رسیده است. در سال پیش از آن ارزش دلاری صادرات تجهیزات پزشکی ایران ۲۳٫۵ درصد افت کرده بود. متوسط رشد صادرات تجهیزات پزشکی ایران طی دوره ۲۰۱۳ تا ۲۰۱۸ نیز منفی ۳٫۸ درصد برآورد شده است (بر اساس دلار).

دستگاه های تصویربرداری تشخیصی، محصولات دندانپزشکی و کالاهای مصرفی از جمله مهمترین محصولات صادراتی ایران در سال ۲۰۱۸ بوده اند. محصولات دندانپزشکی بیشترین رشد صادرات را در این سال داشته اند. این محصولات طی دوره ۲۰۱۳ تا ۲۰۱۸ نیز مقام اول را در رشد صادرات داشته اند. در این دوره ارزش ریالی صادرات محصولات دندانپزشکی ایران سالانه ۳۰ درصد رشد کرده است. دستگاه های تصویربرداری تشخیصی در رتبه دوم از این نظر قرار داشته اند.

افغانستان مهمترین مقصد صادرات تجهیزات پزشکی ایران در سال ۲۰۱۸ بوده است. ایران در این سال ۱۰٫۶ میلیون دلار تجهیزات پزشکی به افغانستان صادر کرده که معادل ۴۸٫۳ درصد از کل صادرات این کشور بوده است.

فرانسه در جایگاه دوم از این نظر قرار داشته است. ایران ۱٫۶ میلیون دلار تجهیزات پزشکی در سال ۲۰۱۸ به فرانسه صادر کرده است که معادل ۷٫۴ درصد از کل صادرات ایران بوده است. بلژیک با سهم ۶٫۱ درصدی از کل صادرات ایران در رتبه سوم قرار داشته است. ایران ۱٫۳ میلیون دلار تجهیزات پزشکی در سال ۲۰۱۸ به بلژیک صادر کرده است. اتحادیه اروپا در مجموع مقصد ۲۷٫۸ درصد از کل صادرات تجهیزات پزشکی ایران طی این سال بوده است. جمهوری چک، اندونزی، کره جنوبی، آذربایجان، و آلمان نیز در بین کشورهای مقصد صادرات تجهیزات پزشکی ایران بوده اند و سهم ۲ تا ۶ درصدی در این زمینه داشته اند.

جدیدترین آمارها نشان می دهد ایران در سه ماهه چهارم سال ۲۰۱۹ بالغ بر ۱٫۸ میلیون دلار تجهیزات پزشکی صادر کرده که این رقم نسبت به مدت مشابه سال قبل از آن رشد ۳۷ درصدی داشته است. در دوازده ماهه سال ۲۰۱۹ نیز صادرات تجهیزات پزشکی ایران با رشد ۲۱٫۴ درصدی مواجه شده و به ۷٫۸ میلیون دلار بالغ شده است.

* هزینه های ۳۵ میلیارد دلاری نظام سلامت در ایران

شاخص سود به ریسک بخش تجهیزات پزشکی

ایران در رتبه چهارم منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا از نظر شاخص ریسک به سود تجهیزات پزشکی قرار دارد. ایران دومین بازار بزرگ تجهیزات پزشکی در منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا است. جمعیت نسبتا بزرگ کشور مزیت خوبی به بازار تجهیزات پزشکی ایران بخشیده است. رتبه جهانی ایران در این شاخص ۵۶ اعلام شده است. در منطقه، امارات رتبه اول و کویت و عربستان به ترتیب رتبه های دوم و سوم را از نظر شاخص ریسک به سود صنعت تجهیزات پزشکی به خود اختصاص داده اند.

ویژگی های بخش بهداشت و درمان ایران

ایران سومین کشور پرجمعیت در خاورمیانه و شمال آفریقا پس از نیجریه و مصر است. جمعیت این کشور در سال ۲۰۱۸ بالغ بر ۸۱٫۸ میلیون نفر تخمین زده شده است. نرخ رشد جمعیت این کشور ۱٫۴ درصد است. بسیاری از کشورهای منطقه نرخ رشد بالاتری دارند. حدود ۶٫۲ درصد جمعیت ایران بیش از ۶۵ سال سن دارد. ایران یکی از پایین ترین نرخ های تولد و یکی از بالاترین نرخ های مرگ ومیر در منطقه را دارد. نرخ مرگ ومیر کودکان در ایران یکی از بالاترین ها در منطقه است، هرچند این آمار رو به کاهش است.

بر اساس برآوردها، انتظار داریم مجموع سال های زندگی از دست رفته بر اثر مرگ زودرس به دلیل بیماری یا جراحت از ۲۳٫۴ میلیون در سال ۲۰۱۸ به ۳۱٫۹ میلیون تا پایان ۲۰۳۰ برسد. به دلیل حرکت جمعیت به سمت پیری، خسارات ناشی از بیماری های غیر مسری تا سال ۲۰۳۰ رشد سالانه ۲٫۶ درصدی خواهد داشت. اما به دلیل بهبود شرایط بهداشتی کشور، خسارات ناشی از بیماری های مسری کاهش خواهد یافت.

بیماری های تنفسی و سرطان در ایران با سرعت قابل توجهی رو به افزایش است. سرطان هر سال ۲٫۵ میلیارد دلار هزینه به دولت تحمیل می کند که ۷۵۰ میلیون دلار از آن هزینه های مستقیم دارویی است. تقریبا ۸۳ درصد هزینه های مستقیم این بیماری ها توسط دولت و بقیه توسط بیماران تأمین می شود.

در بخش بودجه، دولت حدود ۱۰ درصد درآمد ناشی از اجرای طرح هدفمندسازی یارانه ها را به بخش بهداشت اختصاص داده است. یک درصد درآمد ناشی از مالیات ارزش افزوده نیز به این بخش اختصاص یافته است.

تأمین اجتماعی

حدود ۳۹٫۲ میلیون نفر از جمعیت ایران تحت پوشش بیمه تأمین اجتماعی قرار دارند. سازمان تأمین اجتماعی ایران در سال ۱۹۷۵ تأسیس شد تا پوشش بیمه ای به کارگران حقوق بگیر و کارفرمایان خویش فرما ارائه دهد. دولت ایران بدهی سنگین ۳۴ میلیارد دلاری به تأمین اجتماعی دارد که این مسئله باعث بروز اختلال در فعالیت های آن شده است. تأمین اجتماعی به دلیل عدم دریافت مطالبات خود از دولت مجبور شده مطالبات شرکت های بیمه را با تأخیر پرداخت کند. در فوریه سال ۲۰۱۷ گزارش شد که مراکز پزشکی به دلیل طلب بالای شرکت های بیمه از تأمین اجتماعی، از ارائه خدمات به بیماران خودداری می کنند.

هزینه های سلامت

ما تخمین می زنیم کل هزینه های سلامت در ایران طی سال ۲۰۱۸ بالغ بر ۳۵٫۱ میلیارد دلار بوده است. هزینه سلامت سرانه نیز در این سال ۴۲۹٫۵ دلار برآورد شده است. هزینه سلامت طی سال های اخیر بر اثر تغییر نرخ ارز نوسان زیادی داشته است. بیش از نصف هزینه های سلامت در سال ۲۰۱۸ مربوط به بخش عمومی بوده است.

ایران در بازه یک ساله منتهی به مارس ۲۰۱۸ بالغ بر ۱٫۲ میلیارد دلار از محل توریسم سلامت درآمد کسب کرد. بیش از ۳۰۰ هزار بیمار خارجی در این سال برای درمان به ایران سفر کردند. توریسم سلامت یکی از مهم ترین بخش های صنعت گردشگری ایران است. سرانه هزینه هر گردشگر در ایران ۲،۴۰۰ دلار بوده است.

زیرساخت های پزشکی

بر اساس آمار سال ۲۰۱۸ در ایران ۹۲۴ بیمارستان وجود دارد. از این تعداد، ۷۷۳ بیمارستان تحت مالکیت وزارت بهداشت یا سازمان های دولتی دیگر قرار دارند. تعداد بیمارستان ها در ایران رو به افزایش است و طی سال های ۲۰۱۳ تا ۲۰۱۸ رشد سالانه ۱٫۵ درصدی را در این زمینه شاهد بوده ایم. تعداد تخت های بیمارستانی نیز با رشد سالانه ۱٫۳ درصدی در این مدت مواجه شده است و به ۱۳۶ هزار و ۱۱۴ تخت در سال ۲۰۱۸ رسیده است، یعنی ۱٫۷ تخت به ازای هر هزار نفر جمعیت ایران. وضعیت ایران از این نظر بهتر از منطقه خاورمیانه و شمال آفریقاست. متوسط سرانه تخت در این منطقه ۱٫۴ تخت به ازای هر هزار نفر است.

البته بیمارستان های ایران عموما قدیمی هستند. تقریبا نصف بیمارستان ها بیشتر از ۵۰ سال سن دارند.

بر اساس برآوردهای ما، در مجموع ۵٫۹ میلیون بیمار در سال ۲۰۱۸ در بیمارستان های ایران بستری شده اند. بستری بیمار طی سال های ۲۰۱۳ تا ۲۰۱۸ رشد سالانه ۳٫۴ درصدی داشته است. از هر هزار نفر جمعیت ایران، ۷۱٫۴ نفر در سال ۲۰۱۸ در بیمارستان بستری شده اند. این رقم بسیار بالاتر از نرخ متوسط ۶۳ نفر به ازای هر هزار نفر در منطقه خاورمیانه و شمال آفریقاست.

تخمین می زنیم که در سال ۲۰۱۸ تعداد کل مراجعات بیماران سرپائی به مراکز درمانی بالغ بر ۴۱۷٫۹ میلیون مراجعه بوده باشد. مراجعات سرپائی به مراکز درمانی طی سال های ۲۰۱۳ تا ۲۰۱۸ رشد سالانه ۴٫۱ درصدی داشته است. نرخ مراجعات سرپائی ۵،۱۰۹ مراجعه به ازای هر هزار نفر بوده است. این رقم برای منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا به طور متوسط ۳ هزار مراجعه به ازای هر هزار نفر بوده است.

کارکنان بخش بهداشت

تعداد پزشکان فعال در ایران بر اساس آمار سال ۲۰۱۸ بالغ بر ۱۵۳ هزار و ۴۶۷ نفر محاسبه شده، یعنی ۱٫۹ پزشک به ازای هر هزار نفر. وضعیت ایران از این نظر بهتر از آمار متوسط منطقه است. در منطقه به طور متوسط برای هر هزار نفر یک پزشک وجود دارد.

همچنین تعداد پرستاران ۱۳۳ هزار و ۳۸ نفر و تعداد دندان پزشک ها ۳۸ هزار و ۳۴۴ نفر برآورد شده است. به ازای هر هزار نفر ۱٫۶ پرستار و ۰٫۵ نفر دندان پزشک در ایران فعالیت دارند.

* رادار اقتصاد

انتهای پیام/

پرسش و پاسخ در رشد ۲۱ درصدی صادرات تجهیزات پزشکی ایران / درآمد ۱٫۲ میلیارد دلاری از محل توریسم سلامت

گفتگو با هوش مصنوعی