معاویه حکومت شایسته سالاری را تبدیل به نظام موروثی کرد



به گزارش خبرنگار مهر، حجت الاسلام و المسلمین بهاء الدین قهرمانی نژاد مدرس حوزه و عضو هیئت علمی دانشگاه تهران که مهمان برنامه «روبه راه» شبکه قرآن با اجرای مهیار عبدالهی بود، در ابتدا گفت: اگر نگاهی به حادثه ای که منجر به صلح تحمیلی به امام حسن(ع) شد داشته باشیم، خواهیم یافت، این صلح نتیجه انحراف در واقعه سقیفه و نادیده گرفتن دستور مؤکدی که پیامبر(ص) از خداوند متعال داشت، است.

این استاد حوزه و دانشگاه افزود: جامعه اسلامی و انسانی آن دوره باید رهبری و امامت امیرالمومنین(ع) را بر خود می دید، اما وقتی این امر از مسیر خارج شد شرایط برای ۲۵ سال به شکل دیگری رقم خورد. در سال ۳۵ هجری مردم برای بیعت به خدمت امام علی علیه السلام رسیدند، اما حضرت علی(ع) می دانست مردم طاقت امامت ایشان را ندارند که در عمل نیز با به وجود آمدن سه فتنه به نام های جمل، صفین و نهروان این موضوع ثابت شد.

قهرمانی نژاد ادامه داد: بعد از اینکه امیرالمؤمنین(ع) در نهروان به شهادت رسید، مردم به سراغ امام حسن(ع) آمده و با وی بیعت کردند اما هنگامی که امامت و علم امام حسن(ع) و پیروی ایشان از پدر قطعی شد، معاویه شرایط را به گونه ای رقم زد که امام حسن(ع) مجبور به پذیرش صلح تحمیلی گردد. نتیجه این صلح تحمیلی به امام حسن(ع) این شد که در ۱۹ سال حکومت معاویه، مردم از امامت اهل بیت(ع) دور ماندند و این موضوع باعث شد نگاه مردم به قرآن یک نگاه ظاهری باشد و بخاطر عدم دسترسی به تفسیر ائمه به ظواهر قرآن توجه نمایند. همچنین نتیجه دوری از تفسیر اهل بیت(ع) این بود که مردم می گفتند هر اتفاقی که در جامعه رخ می دهد خواست خدا است و عقل را نادیده می گرفتند.

عضو هیئت علمی دانشگاه تهران بیان داشت: یکی دیگر از تبعات دور ماندن مردم از اهل بیت(ع) این بود که خواص و افراد برجسته جامعه، خود را با آن شرایط هماهنگ کرده بودند و با شرایطی که معاویه ایجاد کرده بود همراه بودند. معاویه جامعه را به سمتی برده بود که مردم خلافت یزید را خواست خدا می پنداشتند و از آنجایی که خواص خود را با شرایط آن دوره هماهنگ کرده بودند باعث تاثیرگذاری در فکر و روان مردم شده بودند که این امر یکی از عوامل رخ داد حاثه عاشورا است. همراهی کردن خواص در آن زمان به دو شکل بود یا به انجام کار رضایت می دادند یا سکوت می کردند اما نتیجه هر دو یک اتفاق و رخ داد عاشورا بود.

وی یادآور شد: هنگامی که معاویه پسر خود را بر خلاف صلحی که با امام حسن(ع) بسته بود به جای خودش نشاند باعث هموار شدن پویایی واقعه عاشورا شد. معاویه حکومتی را که بر مبنای شایسته سالاری دینی در مکتب اسلام دید شده بود تبدیل به نظام موروثی شاهنشاهی کرد. حتی در آن زمان یکی از همسران پیامبر به معاویه نامه می نویسد تا وی را از این کار منع کند اما معاویه در جواب او می گوید آیا می خواهید با خواست خدا مخالفت کنید، خداوند می خواهد یزید بر جامعه مسلط گردد.

حجت الاسلام قهرمانی نژاد اذعان کرد: جامعه آن زمان به قدری مسموم شدن که امام حسین(ع) برای آگاه ساختن مردم و بیدار کردن آنها از خواب غفلت نیاز به حادثه عاشورا داشت. در جامعه این ذهنیت وجود داشت که با وجود یک فرد با تقوا، مدیر و مدبر فرد دیگر به خلافت برسد زیرا آن را خواست خدا می دانستند و به عقل خود رجوع نمی کردند. به همین دلیل امام حسین(ع) برای اعلام عمومی کردن این امر و بیدار کردن مردم از خواب غفلت چاره ای جز فداکاری و رخ داد واقعه عاشورا ندارد.

همچنین در ادامه این برنامه حسین خلجی مداح اهل بیت(ع) نیز با اشاره به اینکه در روز شهادت حضرت زهرا(س) پدر خود را از دست داد، گفت: پدرم از خادمین و مداحان اهل بیت(ع) بود که در روز شهادت حضرت زهرا(س) به بالای منبر رفتند و هنگامی که سلام به ابا عبدالله دادند قلبشان از حرکت ایستاد، هرچند پدرم را از دست دادم اما در مجلس اهل بیت(ع) از دنیا رفتن شرین ترین مرگ در عالم است.

قطعه معروف «سلام آقا» چطور شکل گرفت؟

وی در خصوص شکل گیری قطعه معروف «سلام آقا» توضیح داد: همه افرادی که قطعه ها و مداحی های بنده را گوش می کنند فکر می کنند قطعه سلام آقا را بنده خوانده ام در صورتی که باید بگویم هر چه بود به لطف و کرم امام حسین(ع) بود و دست خود حضرت بود. من برای تولید یک کار اربعینی برای اولین بار به یک استودیو رفتم، بعد اینکه کار تمام شد به یکی از تنظیم کننده ها گفتم من یک قطعی را که هر هفته در حرم سیدالشهداء می خواندم برایتان می خوانم و اگر دوست داشتید آن را ضبط کنید و به خودم دهید، اما بعد از اینکه قطعه را خواندم دوستان محبت کرده و آن را تنظیم و پخش کردند که چند روز بعد نیز این قطعه کل فضای مجازی را دربر گرفت و این عنایت خود امام حسین(ع) بود و بنده نقشی در این موضوع نداشتم.

این مداح اهل بیت(ع) تاکید کرد: هنگامی که به حرم امام حسین(ع) مشرف می شویم و ضریح را می بینیم بعدا که بر می گردیم دوری از حرم اذیتمان می کند و به همین دلیل همیشه در مجالس می گویم خوش به حال افرادی که حرم نرفته اند زیرا دوری از حرم را حس نمی کنند.

«رو به راه» با تهیه کنندگی و اجرای مهیار عبدالهی کاری از گروه علوم قرآنی شبکه قرآن و معارف سیما است که در ۱۵ روز ابتدایی ماه محرم هر شب ساعت ۲۴ تقدیم ارادتمندان به ساحت اهل بیت (علیهم السلام) می شود.
گفتگو با هوش مصنوعی

💬 سلام! می‌خوای درباره‌ی «معاویه حکومت شایسته سالاری را تبدیل به نظام موروثی کرد» بیشتر بدونی؟ من اینجام که راهنماییت کنم.