آیا اصفهان با قدمتی ۵۰ هزار ساله معیارهای توسعه یافتگی را دارد؟



به گزارش خبرگزاری تسنیم از اصفهان، هر جامعه ای در راه توسعه تلاش می کند، زیرا توسعه هدفی است که اکثر مردم آن را ضروری می دانند. پیشرفت اقتصادی تنها یکی از جنبه های توسعه است؛ به این مفهوم که توسعه صرفا پدیده ای اقتصادی نیست. بسیاری از جوامع به منظور تقویت پایه های توسعه، رفع و تعدیل عدم تعادل ها و انبوه مسایل و مشکلات اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی شان، بیش از هر زمان دیگری نیازمند برنامه ریزی و شناسایی امکانات و منابع بالفعل و بالقوه شان هستند.

امروزه بررسی سطوح توسعه یافتگی نواحی مختلف و شناخت میزان کمبودها در نواحی مختلف از جمله مباحث مورد توجه در مسائل شهری و روستایی است، کشورهای در حال توسعه به منظور تقویت زیربناهای اقتصادی خود و رهایی از وابستگی و رفع عدم تعادل های موجودشان، بیش از هر زمان دیگر نیازمند برنامه ریزی و شناسایی منابع کشورشان هستند. به طور یقین در برنامه ریزی برای رشد و توسعه آینده کشور شناخت موقعیت و جایگاه مناطق از مهمترین عوامل در جهت نیل به پیشرفت است.

شناسایی وضع موجود مناطق، اساسی ترین موضوع برنامه ریزی توسعه منطقه ای به شمار می رود که مستلزم تجزیه و تحلیل بخش های اقتصادی، اجتماعی فرهنگی است.

در این میان ۱۵درصد از تولید ناخالص کشور متعلق به استان اصفهان بوده و باید گفت اصفهان صنعتی ترین استان کشور است که ۷۰ درصد از فولاد ایران، ۵۰ درصد از صنایع ساختمانی، ۶۰ درصد مصنوعات طلایی کشور و ۲۵ درصد از فرآوردهایی نفتی کشور متعلق به این استان بوده و همچنین ۱۰ درصد کارگران کشورمان در اصفهان فعالیت می کنند. همچنین ۴۰۰ هزار هکتار اراضی کشاورزی کشور در استان اصفهان قرار دارد که البته ۱۰۰ هزار هکتار به دلیل خشکسالی از دایره کشاورزی خارج شده است.

اصفهان به عنوان ۱۰ شهر برتر گردشگری دنیا مطرح است و باید گفت اصفهان همواره به عنوان یکی از ۱۰ شهر زیبای جهان سرشار از آثار هنری و تاریخی است و با داشتن قابلیت های توریستی شهر اصفهان و برخورداری از جاذبه های گردشگری بسیار در زمینه های تاریخی، طبیعی و انسان ساخت با ارزش ملی و فراملی و وجود اثر تاریخی غیرمنقول و اثر شناخته شده منقول بازمانده از ادوار مختلف در جای جای استان به عنوان قطب مهم گردشگری کشور تبدیل کرده است اما به گفته مسئولان سوءمدیریت در این استان باعث شده در بسیاری شاخص ها از سایر استان ها عقب افتد، هر چند این استان را به عنوان « استان برخوردار» می شناسند اما در باطن امر چنین چیزی دیده نمی شود.

استان اصفهان تمام ویژگی ها و ظرفیت های توسعه اقتصادی همچون استقرار صنایع مادر، بزرگترین تولیدکننده فولاد، شرکت پلی اکریل، سیمان سپاهان، اردستان، نایین، ذوب آهن و … دارد اما توسعه اقتصادی به معنای واقعی در این استان شکل نگرفته است.

استان اصفهان را شهرک های صنعتی محاصره کرده اند، ۲۳ صنعت در استان اصفهان وجود دارد که تولیدات آنها در کشور رتبه یک تا سه کسب کردند، در طلا قطب نخست کشوری است، وجود مواداولیه و تولیدات صادراتی مثل مشتقات نفتی و پتروشیمی، وجود پایانه های صادراتی در فرورگاه بین المللی اصفهان، گمرک در مرکز و زیرساخت های صنعتی و … همه اینها نشان از ظرفیت های سرشار استان اصفهان برای رسیدن به توسعه و رشد اقتصادی را دارد.

اما وقتی توسعه اقتصادی نباشد بیکاری و مشکل اشتغال جوانان حل نخواهد شد، هنجارهای فرهنگی، اجتماعی و سیاسی نیز که همچون حلقه های بهم پیوسته ای هستند و اگر برای یکی مشکلی به وجود آید برای مابقی نیز مشکل ایجاد می شود، از تبعات نبود توسعه یافتگی است.

آیا اصفهان با قدمتی ۵۰ هزار ساله معیارهای توسعه یافتگی را دارد؟

استاندار اصفهان گفت: اصفهان که قدمتی ۵۰ هزار ساله دارد و پیشتاز در توسعه بوده و به عنوان نگین انگشتر کشور مطرح و با ۱۳ کشور دنیا خواهرخواندگی دارد آیا معیارهای توسعه یافتگی را در خود دارد؟

عباس رضایی اظهار داشت: امروزه در کشور های پیشرفته معیارهای توسعه یافتگی را در توسعه پایدار و به خصوص نقش جوانان در آن می دانند بنابراین این موضوع یک مبحث جهانی است.

استاندار اصفهان بیان کرد: موضوعات مهم مانند توسعه و پایداری آن، فرهنگ و هر موضوع دیگر امنیتی و هر مبنای دیگر نمی تواند برحسب حدس، گمان و اخبار غیر مستند باشد بنابراین بعد از پرداختن به عنوان برنامه باید به دنبال اعتبارسنجی این موضوعات رفت تا بتوان مستند بودن آن را اثبات کرد چرا که نمی توان بر دلایل غیر مستند اکتفا کرد.

وی گفت: در فرهنگ معین گفتمان به معنای طرح ایده و راهبردی به معنای هدایت و تعیین هدف مطرح است و منظور از راهبرد، «انسان» است که متاسفانه در توسعه بیشتر به عنوان مباحث اقتصادی از آن یاد می شود، بنابراین هدف نهایی انسان کمال تام در بینش انسانی نیست بلکه کمال به معنای خداگونه شدن است در نتیجه نگاه اقتصادی به این مسئله نگاه مادی است.

رضایی اظهار داشت: امروزه در غرب بناهای زیبا و مجللی ساخته شده اما زیر بنای آن ها آتش فروزان است.

وی بیان کرد: توسعه پایدار باید عوامل فرهنگی، زیست محیطی و در غایت، انسان را در نظر بگیرد اما سئوال این است؛ اصفهان که قدمتی ۵۰ هزار ساله دارد و پیشتاز در توسعه بوده و به عنوان نگین انگشتر کشور مطرح و با ۱۳ کشور دنیا خواهرخواندگی دارد آیا معیارهای توسعه یافتگی را در خود دارد؟

استاندار اصفهان افزود: اگر از رونق تولید صحبت می کنیم باید فرهنگ تولید و صرفه جویی و در کنار آن افزایش بازدهی را داشته باشیم، یعنی حساسیت را در آحاد مردم ایجاد کنیم و مسیر نادرست غرب را دنبال نکنیم که این موضوع مستلزم به روز بودن جوانان و حمایت از استارتاپ ها و تقویت اقتصاد است.

وی گفت: معیارهای توسعه یافتگی امروز، متفاوت است و دیگر آسمان خراش ها در غرب، معیار توسعه نیستند؛ بلکه پایداری این امر، مدیون توجه به جوانان است.

رضایی با اشاره به قدمت اصفهان در سفرنامه ناصر خسرو تشریح کرد: در این سفرنامه آمده است که اصفهان آبادترین شهر پارسی است. شهر ما، سابقه ای ۵۰ هزار ساله دارد؛ اما چرا ۷۲ درصد جمعیت آن در ۵ درصد از مساحتش زندگی می کنند؟ چرا آلودگی هوای آن ۵۳ درصد است؟ چرا دچار تمرکزگرایی شدید است؟ چرا زاینده رود که کریدور اصلی حیات آن است، حالا به رودخانه ای فصلی مبدل شده؟ چرا باوجود ۱۵ درصد تولید خالص کشور، وضعیتش این گونه است؟

امکان رونق اقتصاد پویا در کشور برپایه ظرفیت های داخلی

نماینده مردم شاهین شهر در مجلس شورای اسلامی پیرامون اینکه آیا اقتصاد پویا و توسعه یافتگی می تواند در رونق تولید و ایجاد اشتغال برای تحقق استقلال اقتصادی کشور تاثیرگذار باشد، گفت: این موضوع کاملا صحیح است، چنانچه اقتصاد کشور براساس ظرفیت های داخلی و نیازهای بازار مصرف ۸۰ میلیون ایرانی تدبیر شود می تواند شرایط اقتصاد پویا را داشته باشد.

حسینعلی حاجی دلیگانی در ادامه اظهار داشت: به تبع با پویایی اقتصاد، تولید و اشتغال هم افزایش می یابد و از سوی دیگر باید نیازهای کشورهای اطراف را سنجیده و صادرات را برای توسعه واحدهای تولید داخلی افزایش دهیم.

وی در خصوص اینکه بهترین اقدام دولت برای ایجاد اقتصاد پویا در کشور این است که خودش را از بنگاهداری رها کند و با سیاست ها و تدبیر به جایگاه نظارتی و پشتیبانی برسد، افزود: اکنون شاهدیم که برخی از وزرا و زیر مجموع آنها چسبندگی خاصی به پست ها و رتبه های خود در هیئت مدیره های واحدهای صنعتی دارند و ایستادگی، توان توسعه و پیشرفت را از تولیدات داخلی گرفته اند.

عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی بیان کرد: دولت باید زمینه اشتغال مردم را فراهم کند یعنی هر فرد ایرانی که خواست کار کند و مشغول به شغلی برای به دست آوردن نان حلال شود این امکان برایش ایجاد شود، اما در حال حاضر چنین شرایطی برای همه مهیا نیست و جمعیت چند میلیونی دنبال کار می دوند اما شغلی پیدا نمی کنند.

وی در پاسخ به این سئوال که افزایش بیکاری و بی رونقی تولید و اشتغال را می توان با عدم فرهنگ کار بین مردم و جوانان مرتبط دانست، اظهار داشت: باید بگویم آنچه که به مسئولان باز می گردد عدم رویکرد صحیح در ایجاد رونق اقتصادی و نبود جلوگیری از ورود کالاهای مشابه داخلی و قاچاق به داخل کشور است که اکنون اجازه رسمی برای واردات این نوع کالاها صادر هم شده است.

تولید از بحرانی ترین بخش های اقتصاد

حاجی دلیگانی ادامه داد: اما از سوی مردم هم برخی از افراد انتظار دارند بدون زحمت و تولید پویا به جایگاه و دستمزدهایی دست یابند البته ایجاد این نوع فرهنگ کار در بین ایرانیان به برنامه ریزی و تعیین بودجه های اعتباری دولت ها هم مرتبط است چرا که با اقدامات اجرایی و مصوبه ها شهروندان بیشتر تمایل به کارهای دولتی دارند.

وی افزود: برای مثال فرد تولیدکننده برای کسب وام حتی به مبلغ ۵ تا ۱۰ میلیون تومانی از بانک ها نیاز به فیش کسر حقوق کارمند دارد پس با چنین دیدگاهی در جامعه تمایل افراد برای ایجاد واحد تولیدی و کسب و کار فعال نابود می شود این نوع فرهنگ که کارمندان ادارات دولتی افزایش یابد نشان از پویایی اقتصاد آن کشور نیست بلکه نشان دهنده نبود فرهنگ کار و راحت طلبی آن جامعه است.

نماینده مردم برخوار، شاهین شهر و میمه در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه برای حل مشکلات تولیدکنندگان ابتدا مسئولان باید باور داشته باشند که می توان معضلات اقتصادی را با تکیه بر توان داخلی حل کرد، گفت: تولید یکی از بحرانی ترین بخش های اقتصاد به شمار می آید چرا که هر روز شاهد تعطیلی یکی از کارخانجات کشور هستیم و باید فکر و راهکاری اساسی برای بهبود وضعیت این بخش کرد.

وی پیرامون اینکه ثمره نمایش کالاهای بی کیفیت خارجی در بازار ۸۰ میلیونی ایران سلب فرصت خرید یا حتی فکر کردن به کالاهای ایرانی است، افزود: در نتیجه واردات غیرضروری چرخ تولید داخلی متوقف و حمایت از تولیدات عملا بی معنی و فقط در حد هدف و شعار باقی می ماند.

حاجی دلیگانی با بیان اینکه از گذشته های دور اشتغال اصفهان متکی بر تولید در بخش صنعتی بوده اما براساس رویکردی که دولتمردان در مسایل مرتبط به اقتصاد کشور و صنعت داشته سبب شده حجم تعطیلی واحدهای صنعتی ما افزایش و تولیدات آنها کاهش یابد، گفت: طبیعی است که با تعطیلی این واحدها، تنزل تولید و کاهش فروش، نرخ بیکاری هم رشد خواهد کرد.

به گزارش تسنیم، توسعه پایدار یکی از مهمترین برساخته های اجتماعی در دهه های اخیر است. این مفهوم، گستره وسیعی از مؤلفه های سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی را در برمی گیرد. از همین رو و در تب و تاب جهانی شدن و رقابت نامتوازن شهرها در جذب سرمایه و ارتقای رفاه شهروندان در ابعاد گوناگون اجتماعی، اقتصادی، زیست محیطی و …، و همچنین، پدیدار شدن پیامدهای زیانبار حاصل از روند توسعه، مانند بروز ضایعات زیست محیطی، آسیب های بصری، عدم توازن های محیطی و سیستمی، و شکل گیری انواع بزه و مخاطرات اجتماعی؛ پرداختن به موضوع توسعه پایدار، از اولویت های ضروری به شمار می رود.

از سوی نهادها، سازمان های دولتی و تشکل های مردم نهاد با توجه به روند سریع شهرنشینی و گذار از قالب جامعه سنتی به مدرن، «توسعه پایدار» تنها رهیافت نجات شهرها از آثار مخرب توسعه ناپایدار و نامتوازن قلمداد می شود.

انتهای پیام/ ۱۷۱/ ت
گفتگو با هوش مصنوعی

💬 سلام! می‌خوای درباره‌ی «آیا اصفهان با قدمتی ۵۰ هزار ساله معیارهای توسعه یافتگی را دارد؟» بیشتر بدونی؟ من اینجام که راهنماییت کنم.