استعفای «نظربایف» به معنای خداحافظی با قدرت نیست



به اعتقاد کارشناس سیاسی قزاق، استعفای «نورسلطان نظربایف» از سمت ریاست جمهوری این کشور به معنای کنار رفتن کامل وی از قدرت نیست.

«آندره چباتوریوف» کارشناس سیاسی قزاق در گفت وگو با خبرنگار خبرگزاری فارس در دوشنبه با اشاره به موضوع استعفای نظربایف اظهار داشت: البته استعفای «نورسلطان نظربایف» از سمت ریاست جمهوری قزاقستان قابل پیش بینی بود و در این مورد کارشناسان زیاد صحبت کرده بودند.

وی افزود: در سال ۲۰۱۸ زمانی که در رابطه با تغییر وضعیت حقوقی و جایگاه شورای امنیت قزاقستان از طریق اصلاح قانون اساسی اقدام شد، دیگر نسبت به اینکه نظربایف برای کنار گذاشتن سمت ریاست جمهوری آماده می شود، تردیدی باقی نمانده بود اما زمان چنین اقدامی را هیچ یک از کارشناسان نمی توانست دقیق پیش بینی کند. در هر صورت به اعتقاد من نظربایف به موقع و عاقلانه اقدام کرد.

چباتوریوف ادامه داد: نظربایف همیشه از استعداد فوق العاده موقعیت شناسی برخوردار بود و بنا به این ویژگی خود طی ۳۰ سال مدیریتش بر قزاقستان توانست از سخت ترین شرایط با حد اقل خسارات بیرون آید. الآن هم به احتمال زیاد به خاطر مواجه نشدن با برخی مشکلات در داخل کشور و همچنین در عرصه بین الملل کنار رفتن خود را ترجیح داد.

این کارشناس سیاسی قزاق در بخش دیگری از این گفت وگو اظهار داشت: نقطه قابل تامل این است که نظربایف انتقال قدرت را (به معنای قدرت ریاست جمهوری) در یک شرایط و محیط کاملا امن و قابل کنترل انجام داد. و نکته بعد که مهم به نظر می رسد این است که نظربایف در آستانه نوروز اقدام به استعفا کرد و از این طریق به نحوی با الگو گرفتن از بهار طبیعت، ضرورت و اهمیت تغییر و تحول را مورد تاکید قرار داد.

چباتوریوف با بیان اینکه طبق قانون اساسی قزاقستان تا برگزاری انتخابات جدید، اختیارات ریاست جمهوری با «قاسم جامارت تاکایف» رئیس مجلس سنای این کشور می باشد، تصریح کرد: تاکایف نخستین مقام رسمی قزاقستان بود که در سال ۲۰۱۸ ضمن مصاحبه با رسانه ها برای اولین بار احتمال عدم حضور نظربایف در انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۲۰ را مطرح کرد.

به گفته وی، این بدان معنا است که وی از شخصیت های نزدیک به نظربایف بوده و به این دلیل حق طرح چنین یک موضوع حساسی برایش واگذار شده بود اما تاکایف به عنوان رئیس جمهور موقت نیاز به حمایت های نظربایف به عنوان نخستین رئیس جمهور و ریاست شورای امنیت قزاقستان را دارد، چرا که در غیر این صورت کنترل وضعیت کشور و ایجاد توازن میان منافع نخبگان کشور و … برایش بسیار سخت خواهد بود.

وی با اشاره به نقش تظربایف به عنوان ریاست شورای امنیت قزاقستان، بیان کرد: بر اساس اصلاح قانون اساسی قزاقستان که در سال گذشته میلادی انجام شد، نظربایف به عنوان نخستین رئیس جمهور قزاقستان به طور مادام العمر بر شورای امنیت کشورش مدیریت خواهد کرد.

به گفته وی، با توجه به وضعیت حقوقی جدید، شورای امنیت قزاقستان در امر کنترل بر اجرای قوانین، تامین امنیت ملی، حفظ ثبات سیاسی داخلی و منافع ملی در عرصه جهانی از اختیارات گسترده ای برخوردار می باشد. همچنین طبق شرایط جدید، رئیس جمهور در برابر شورای امنیت پاسخ گو خواهد بود. بنابر این از استعفای نظربایف می توان این تعریف را داشت که «رفت تا بماند».

چباتوریوف در پاسخ به این پرسش که انتخابات ریاست جمهوری چه زمانی برگذار خواهد شد، گفت: به احتمال بسیار زیاد انتخابات ریاست جمهوری قزاقستان سال آینده صورت خواهد گرفت. زمان برگزاری انتخابات را شورای قانون اساسی این کشور تعیین خواهد کرد.

وی افزود: همانگونه که اشاره شد تاکایف به عنوان ریاست مجلس سنای قزاقستان نقش رئیس جمهور موقت را ایفا خواهد کرد اما اینکه وی نامزد اصلی برای انتخابات جدید ریاست جمهوری خواهد بود یا خیر، هنوز روشن نیست. اگر تاکایف به عنوان نامزد مورد تائید نظربایف بود، پس طی یک سال آینده سیستم حاکمیتی قزاقستان روی زمینه سازی انتخاب وی به عنوان دومین رئیس جمهور قزاقستان کار خواهد کرد.

این کارشناس سیاسی قزاق تصریح کرد: ولی این احتمال نیز وجود دارد که به تاکایف فقط مسئولیت آماده سازی زمینه انتقال قدرت واگذار شده و در انتخابات یکی از اعضای خانواده نظربایف حضور خواهد یافت. اینکه تحولات در مسیر کدام یک از این ۲ سناریو پیش خواهد رفت، طی ماه های آینده معلوم خواهد شد.

انتهای پیام/ح
گفتگو با هوش مصنوعی

💬 سلام! می‌خوای درباره‌ی «استعفای «نظربایف» به معنای خداحافظی با قدرت نیست» بیشتر بدونی؟ من اینجام که راهنماییت کنم.