چرا حزب اسلامگرای النهضه از ترکیب دولت جدید تونس خارج شد؟



« جعفر قنادباشی » در گفت وگو با خبرنگار بین الملل خبرگزاری تسنیم، درباره خروج حزب اسلامگرای النهضه تونس از ترکیب دولت جدید این کشور گفت: این اقدام النهضه دو دلیل اصلی دارد. اولین دلیل به راهبرد این حزب مربوط می شود. النهضه از ابتدای فعالیتش در تونس درصدد بود که یک توازنی در نیروهای اجرایی ایجاد کند و همگان در عرصه عمل مشارکت داشته باشند. مثلا النهضه در انتخابات سال ۲۰۱۴ بیشترین کرسی پارلمان را بدست آورد اما این حزب، دولت تشکیل نداد و قدرت را به حزب نداء تونس واگذار کرد و با این حزب در دولت گذشته همراه بود. این اقدام النهضه سبب شد تا از بروز شکاف در فضای سیاسی تونس جلوگیری شود لذا النهضه در این زمینه دارای کارنامه مثبتی است.

این کارشناس تحولات شمال آفریقا درباره دومین دلیل خروج النهضه از ترکیب کابینه جدید تونس گفت: النهضه در پارلمان بیشترین کرسی را دارد. الیاس الفخفاخ چینش وزیران کابینه اش مناسب با ترکیب سیاسی پارلمان تونس نیست. یعنی هنگامی که به ترکیب پارلمان نگاه می کنیم، ملاحظه می شود حزب النهضه اول و حزب قلب تونس جایگاه دوم را در این پارلمان دارد اما کابینه الفخفاخ این طور نیست و هیچ تناسبی با ترکیب پارلمان ندارد.

به عقیده قناد باشی، پست های وزارتی که در کابینه الفخفاخ به النهضه واگذار شده هیچ تناسبی با کرسی های پارلمانی این حزب ندارد. همچنین الفخفاخ حزب قلب تونس و الکرامه را به نوعی در کابینه اش کنار گذارده است. در حقیقت، النهضه و احزاب همسوی آن معتقدند که واگذاری پست های وزارتی بایستی متناسب با توازن سیاسی حاکم بر پارلمان باشد و این یک خواسته معقولی است چراکه این خواسته بر اساس منطق حاکم بر کشورهایی است که دولت شان برخاسته ازپارلمان است.

وی در پاسخ به این سوال که « آیا الفخفاخ در این چند روز باقی مانده به پایان مدت قانونی برای تشکیل دولت جدید می تواند رای مثبت النهضه و سایر احزاب مخالف را جلب کند؟ » گفت: این مدت بسیار اندک است. با توجه به اینکه الفخفاخ اسامی وزیران دولت خود را اعلام و پس از آن النهضه از این دولت کناره گیری کرد، او اکنون در موقعیت بسیار دشواری قرار گرفته است. اگر الفخفاخ با رئیس جمهور تونس مجددا مذاکره کند و در فهرست وزیران کابینه اش تغییراتی ایجاد کند، در این صورت می توان گفت که توانایی کسب رای اعتماد از پارلمان را خواهد داشت اما اگر احزاب برمخالفت خود با الفخفاخ پافشاری کنند و این در حالی است که رئیس جمهور تونس گفته اجازه قدرت نمایی به دیگران نخواهد داد، این موضوع می تواند کار را برای الفخفاخ دشوار کند و او را به شکست بکشاند.

این کارشناس تحولات شمال آفریقا در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه « اگر الفخفاخ نتواند دولت جدید تونس را تشکیل دهد، فرد دیگر مامور تشکیل دولت خواهد شد. آیا فرد جدید قادر به تشکیل دولت خواهد بود؟ » گفت: از لحاظ قانونی فرصت اندکی برای تشکیل دولت تونس باقی مانده است . سیاستمداران تونسی حدود ۳ماه است که درصدد تشکیل کابینه جدید هستند. اگر فردی که پس از الفخفاخ مامور تشکیل دولت شود و در این کار ناکام بماند، رئیس جمهور تونس بر اساس قانون، پارلمان را منحل و انتخابات جدیدی برگزار خواهد کرد لذا فردی که مامور تشکیل دولت می شوند باید به سرعت آن را به سرانجام برساند و همچون دو نفر قبلی ( حبیب الجملی و الیاس الفخفاخ ) عمل نکند.هرچند روند سیاسی کنونی در تونس نشان می دهد که فرد بعدی برای تشکیل دولت سرنوشتی همچون الجملی و الفخفاخ درپیش دارد.

قنادباشی با اشاره به دیدگاه برخی از سیاستمداران تونسی که النهضه را مقصر تشکیل نشدن دولت الفخفاخ می دانند و باید پذیرای پیامدهای آن باشد، گفت: اگر النهضه با تشکیل دولت الفخفاخ مخالفت نمی کرد، شاید روند تشکیل این دولت هموار می شد اما این دولت بعدها با مشکل برخورد می کرد زیرا هنگامی که بین پارلمان و دولت از لحاظ سیاسی فاقد ترکیب و توازن مناسبی باشد، در مراحل اولیه کار با مشکل برخورد می کنند لذا اگر این مشکل اکنون حل وفصل شود، بهتر از آن است دولتی تشکیل شود که همواره با پارلمان مشکل داشته باشد. در حقیقت، این اقدام النهضه به نوعی دور اندیشی این حزب به شمار می رود و موضع این حزب منطقی به نظر می رسد و مخالفتش با دولت الفخفاخ یک اقدام حزبی و تنگ نظرانه نیست.

انتهای پیام/
گفتگو با هوش مصنوعی

💬 سلام! می‌خوای درباره‌ی «چرا حزب اسلامگرای النهضه از ترکیب دولت جدید تونس خارج شد؟» بیشتر بدونی؟ من اینجام که راهنماییت کنم.