سهم هر رسانه در هدایت افکار عمومی چقدر است؟

یک نماینده مجلس معتقد است: ما بپذیریم یا نپذیریم، امروز رسانه ها هدایت افکار عمومی را بعهده دارند و سهم هر رسانه در هدایت افکار عمومی به میزان تلاش او برمی گردد.
خبرگزاری فارس- گروه رادیو و تلویزیون: شبکه تلویزیونی پرس تی وی با هدف شکستن انحصار اخبار غرب پا به میدان نهاد و در حال حاضر تنها شبکه ای است که با بزرگترین شبکه های دنیا در حال مبارزه است.
این شبکه در حالی به برنامه سازی ادامه می دهد که با مشکلات مالی فراوانی هم همراه است اما همچنان بر هدف اولیه خود که مبارزه با ظلم است، پا فشاری می کند.
«حجت الله فیروزی» نماینده مردم فسا در مجلس شورای اسلامی با اشاره بر اینکه جمهوری اسلامی به عنوان کشوری که رسالت بزرگ فرهنگی و اعتقادی در راستای تکریم انسان برای خود قائل است و ظلم ستیزی و حمایت از محرومان، مستضعفان و مظلومان را راهبرد جهانی خود قرار داده، سلطه شکنی پرس تی وی در برابر شبکه های سلطه گر را قابل تقدیر دانست.در همین خصوص گفت و گویی با وی انجام دادیم که از نظرتان می گذرد:
**آقای فیروزی شبکه پرس تی وی به عنوان شبکه ای که دریچه ای از جمهوری اسلامی ایران به روی جهان باز کرده است، چقدر توانسته در انجام رسالت خود موفق عمل کند؟
-جمهوری اسلامی به عنوان کشوری که رسالت بزرگ فرهنگی و اعتقادی در راستای تکریم انسان برای خود قائل است و ظلم ستیزی و حمایت از محرومان، مستضعفان و مظلومان را راهبرد جهانی خود قرار داده، قطعا باید ساز و کار تحقق این اهداف را نیز ایجاد کند. زبان جمعیت زیادی از جهان امروز انگلیسی است و در بین این جمعیت انگلیسی زبان افراد زیادی هستند که طالب حقیقت بوده و یا اینکه در فضای پرهیاهوی رسانه ای به دنبال واقعیت ها هستند، بی تردید یک شبکه انگلیسی زبان که رسالت ظلم ستیزی و حمایت از مظلومان و محرومان را برای خود تعیین کرده باشد و انعکاس واقعیت ها به مخاطبان خود را مدنظر داشته باشد،یک نیاز ضروری برای جامعه جهانی است.
شبکه پرس تی وی اولین شبکه تلویزیونی انگلیسی زبان ایرانی است که از زمان راه اندازی تاکنون روز به روز بر غنای برنامه های آن افزوده شده و مخاطبان خود را در کشورهای مختلف جذب کرده و بعنوان یک شبکه اثرگذار، اعتماد مخاطبان خود را جلب نموده است. بدیهی است که هر رسانه و شبکه اطلاع رسانی، باید همزمان با تحولات جهانی و در رقابت با رسانه ها و شبکه های دیگر دائما خود را نقد و به روز رسانی نماید. این در حالی است که کشور ما و رسانه های ایرانی و به ویژه رسانه هایی که در فضای بیرون مرزها فعالیت می کنند و از جمله شبکه پرس تی وی، تحت سخت ترین فشارها قرار دارند و حتی فرصت استفاده از ظرفیت های متداول جهانی در عرصه رسانه ای از آنها سلب شده است.
**به نظر شما در جهانی که رسانه ها آن را مدیریت می کنند این شبکه چه فاکتور هایی را در برنامه سازی باید در نظر بگیرد تا بتواند نقشی در این زمینه ایفا کند؟
-با توجه به اینکه تأثیر مطالب خصوصا در حوزه رسانه، زمانی بیشتر خواهد بود که موضوع از طریق رسانه های دیگر نیز تکرار شود،به نظر می رسد پرس تی وی نیز باید به دنبال یک کار رسانه ای گروهی با شبکه های مختلف انگلیسی زبان باشد.در حقیقت باید در مقابل شبکه گروه رسانه های سلطه گر، گروه شبکه های سلطه شکن شکل بگیرد و این شبکه ها با هم پوشانی یکدیگر مطالب به حق خود را در قالب های مختلف به مخاطبین عرضه نمایند. فاکتور سرعت یکی از مؤثرترین موضوع در حوزه خبر است. سرعت در اطلاع رسانی و خبر نشانگر تسلط و حضور این شبکه در تمامی نقاط است. این امر به مخاطبان این موضوع را القاء خواهد کرد که پرس تی وی یک شبکه قوی با حضوری وسیع و گسترده است و اشراف خبری گسترده ای دارد. ارائه واقعیت ها حتی در مواردی که خودزنی هم محسوب شود، اعتماد مخاطب را افزایش می دهد.البته در این موارد هنر در انعکاس واقعیت های بر علیه خود، بسیار مهم است.
کارکرد رسانه زمانی بیشتر و اثرگذارتر خواهد بود که سایر مجموعه هایی که شبکه و رسانه از طرف آنها مأموریت ها را انجام می دهد نیز شبکه را همراهی کنند. این همراهی فقط به معنای همراهی و مساعدت مالی و لجستیکی نیست. بلکه استفاده از ظرفیت شبکه و رسانه برای انجام وظایف خود است. این ظرفیت نباید به بعد از اتفاقات خلاصه شود و دستگاه ها توقع داشته باشند که فلان شبکه فقط اقدامات آنها را توجیه کند.
دقت در انعکاس مطالب به گونه ای که نیاز به اصلاحات بعدی نباشد نیز اعتماد مخاطبان را نسبت به این شبکه بیشتر می کند. پذیرش اشتباه نیز فاکتور دیگری است که به جذب مخاطب کمک می کند.امانت داری در انتقال مطالب و گزارش ها،ارائه زیبا و هنرمندانه مطالب و موضوعات، استفاده از رنگ های جذاب و لطیف، بهره گیری از مجریان بانشاط و جذاب، صحنه آرایی مناسب در استودیوهای گفت و گو و مواردی از این دست هم می تواند در فضای پرآشوب رسانه ای کنونی جهان بسیار اثرگذار باشد.
**رسانه های ما و مخصوصا شبکه پرس تی وی به عنوان یک شبکه بین المللی تا چه میزان توانسته در کاهش ایران هراسی و اسلام هراسی که شبکه های معاند به مخاطبان خود القا می کنند نقش داشته باشد؟
-کارکرد رسانه زمانی بیشتر و اثرگذارتر خواهد بود که سایر مجموعه هایی که شبکه و رسانه از طرف آنها مأموریت ها را انجام می دهد نیز شبکه را همراهی کنند. این همراهی فقط به معنای همراهی و مساعدت مالی و لجستیکی نیست. بلکه استفاده از ظرفیت شبکه و رسانه برای انجام وظایف خود است. این ظرفیت نباید به بعد از اتفاقات خلاصه شود و دستگاه ها توقع داشته باشند که فلان شبکه فقط اقدامات آنها را توجیه کند. بلکه در موارد مهمی که بعد و اثر جهانی دارد، قبل از برخی اقدامات باید از مشورت رسانه ای شبکه پرس تی وی استفاده شود. به طور مثال در شرایط فعلی که استکبار به دنبال بزرگ نمایی موضوعات حوزه حقوق بشر است، قطعا مجموعه های متولی باید از مشورت رسانه ای پرس تی وی بهره ببرند تا انعکاس برخی موضوعات در سطح جهانی تبعاتی برای کشور نداشته باشد.
طبیعی است که با راه اندازی شبکه پرس تی وی بسیاری از واقعیت های جامعه ایران به مردم کشورهای دیگر منتقل شده و بسیاری از ذهنیت ها نسبت به کشور ایران در بین مردم جهان تغییر کرده است.لیکن قدرت و گستره رسانه های نظام سلطه به قدری زیاد است و تحولات جهانی چنان پرسرعت است که این شبکه باید پرقدرت تر از گذشته فعالیت نماید.به ویژه در شرایط فعلی که فشارهای نظام سلطه افزایش یافته و در تلاشند که تصویر نامناسبی از نظام جمهوری اسلامی در منظر جهانیان به نمایش بگذارند.
**در شرایط فعلی که مردم جهان بیشترین اوقات خود را با رسانه ها سپری می کنند چگونه می توانیم از این فرصت بهره ببریم؟
-تنوع رسانه ها و احساس نیاز بیشتر مردم به رسانه و از طرفی محدودیت های تردد به خاطر شرایط ویروس کرونا، فرصت و امکان بیشتری را برای استفاده از رسانه فراهم ساخته است. ارائه برنامه های متنوع و جذاب به ویژه برنامه های مستند که واقعیت های جامعه ایران را به دور از اغراق بیان نماید، حتما در هدایت افکار عمومی مخاطبان موثر خواهد بود. انتخاب زمان مناسب برای برنامه های پرمخاطب، عدم پخش همزمان برنامه ها با برنامه های جذاب کشورهای هدف، تسهیل در دریافت شبکه در کشورهای هدف و مواردی از این دست، در اثرگذاری فعالیت های شبکه در این ایام موثر خواهد بود.
**باتوجه به اینکه بستر شکل گیری شبکه پرس تی وی بر اطلاع رسانی استوار است، نقش این شبکه را در بیان حقایق از جمهوری اسلامی برای مردم جهان چگونه می بینید؟
-اطلاع رسانی دایره وسیع و گسترده ای را در برمی گیرد که خبر یکی از آنهاست و در این قالب می توان واقعیت هایی را به مخاطبان منعکس کرد. برنامه های کوتاه مستند،گفت و گوهای چالشی سیاسی و اجتماعی و برنامه های تحلیلی حوزه های مختلف عرصه بزرگی است که این شبکه می تواند در فضای آنها حقایق و واقعیت ها را بیان نماید.
ما بپذیریم یا نپذیریم، امروز رسانه ها هدایت افکار عمومی را بعهده دارند و سهم هر رسانه در هدایت افکار عمومی به میزان تلاش او برمی گردد. تردیدی نیست که شبکه پرس تی وی نیز به عنوان یک رسانه خوش نام در بیان حقایق و واقعیت های جمهوری اسلامی بسیار اثرگذار است. لیکن باید تلاش شود که سهم این شبکه از مخاطبان و هدایت افکار عمومی به سمت واقعیت ها افزایش یابد.
نکته مهمی که نباید از نظر دور نگه داشته باشد این است که نباید به خاطر اینکه محدودیت هایی برای ما قائل شده اند، نگرانی و واهمه داشته باشیم. انسان های زیادی در جهان هستند که این متوجه این محدودیت ها و موانع هستند و همین محدودیت ها را نشانه حقانیت و مسیر درست یک رسانه می دانند.
با توجه به تحریم هایی که علیه شبکه های برون مرزی صورت گرفته است، وزارت امور خارجه به عنوان نهاد دیپلماسی جمهوری اسلامی چگونه می تواند یاری رسان این شبکه ها باشد؟
**همانگونه که شاهد هستید شبکه های معاند تمام تلاش خود را برای مخدوش کردن چهره انقلاب اسلامی کرده اند، به نظر شما رسانه های ما چقدر در خنثی کردن این پیام ها موفق عمل کرده اند؟
-بالغ بر ۴۱سال است که نظام سلطه و شبکه های زنجیره ای آن تمام تلاش و امکانات خود را برای تخریب چهره نظام اسلامی نزد جهانیان به کار گرفته اند و البته پیشتر موفقیت هایی نیز داشته اند. توان اندک رسانه ای ما در گذشته و نرسیدن صدای ما به جهانیان و عدم امکان دفاع از جایگاه و ارزش ها و هنجارها و موفقیت های جامعه ایرانی پس از انقلاب، سبب شده بود که در مواردی چهره کشور ما نزد جهانیان مشوش جلوه داده شود.
الحمدلله امروز به لطف توسعه فضای رسانه ای و راه اندازی شبکه انگلیسی زبان پرس تی وی و اطلاع رسانی مناسب این شبکه، بسیاری از تلاش های شبکه های معاند بی اثر و کم اثر شده است. امروزه همانند گذشته کسی ولع شنیدن حرف های بی پایه شبکه های معاند و برانداز را ندارد و طالبان شنیدن صدای حقانیت جمهوری اسلامی بسیار بیشتر از گذشته است.
سطح معلومات مردم جهان، دسترسی به اطلاعات واقعی تر، توسعه فضای مجازی، افشای برخی عملکردهای نادرست و ناجوانمردانه سیاست بازان نظام سلطه نیز در خنثی کردن این توطئه ها موثر بوده که بسیاری از این موارد نیز از طریق شبکه پرس تی وی و شبکه های بی طرف در قالب گزارش ها و اخبار به اطلاع جهانیان رسیده است.
با توجه به تحریم هایی که علیه شبکه های برون مرزی صورت گرفته است، وزارت امور خارجه به عنوان نهاد دیپلماسی جمهوری اسلامی چگونه می تواند یاری رسان این شبکه ها باشد؟
وزارت خارجه یک دیپلماسی سیاسی برای تأمین منافع کشور به عنوان ماموریت های خود اختیار کرده و در سال های اخیر نیز یک دیپلماسی اقتصادی برای توسعه صادرات کشور و کمک به حوزه های اقتصادی در خارج از مرزها تعیین نموده است. در کنار این دو دیپلماسی بسیار مهم، وزارتخانه باید دیپلماسی رسانه ای نیز در وظائف و مأموریت های خود در نظر بگیرد.
امروز رسانه مهم ترین ابزار پیشبرد اهداف و راهبرهای یک کشور است. وزارت خارجه در فضای جهانی و در تمام تریبون هایی که در خارج از کشور در اختیار دارد باید مظلومیت رسانه ای کشور و محدودیت های اعمال شده بر علیه آنها را با صدای بلند فریاد بزند و با دیپلماسی فعال این محدودیت ها را کاهش و مرتفع نماید.
تلاش دستگاه سیاست خارجی قطعا در رفع برخی تنگناهای بوجود آمده برای شبکه پرس تی وی موثر خواهد بود. همانگونه که در فضای جهانی از حقانیت کشور در برخورداری از انرژی صلح آمیز هسته ای دفاع می شود، به همین میزان نیز باید از داشتن رسانه مستقل که بتواند با مردم جهان صحبت کند نیز باید دفاع شود.
مضافا اینکه وزارت امور خارجه باید تمام ظرفیت های خود را برای دفع اقدامات ظالمانه محدوده کننده این شبکه جهانی بکار گیرد.
با توجه به اینکه شبکه های برون مرزی تریبون نظام جمهوری اسلامی ایران هستند و همه فراجناحی عمل می کنند، درشرایط حساس حال حاضر این شبکه های برون مرزی هستند که می توانند پرچم دار نظام باشند ،با توجه به این توضیحات نقش حمایتی دولت و مجلس را در این زمینه چگونه می بینید؟
برخی مأموریت ها و اهداف، مربوط به همه نظام است و ارتباطی به جریان های سیاسی ندارد. ظلم ستیزی، حق گویی، دفاع از مظلومین، حمایت از محرومین، شکستن سلطه رسانه های گروهی غربی و بیان واقعیت های فرهنگی و تمدنی و پیشرفت های جامعه ایرانی، رفع ذهنیت های ایجاد شده در مورد کشورمان و ده ها و بلکه صدها موضوع مهم که یک امر ملی و هویتی و انسانی است و در همه جوامع مورد احترام و قابل دفاع است، فراتر از موضوعات و منافع شخصی و جناحی است و تمامی قوای کشور باید از آن دفاع نمایند. امروز هر کس که دل در گرو نظام دارد و دلش برای مردم و فرهنگ و تمدن این کشور می تپد باید با اعتقاد و غیرت به اشخاص و مجموعه هایی که برای رساندن صدای مظلومانه این ملت به جهانیان تلاش می کنند و به کسانی که تمدن و فرهنگ و پیشرفت این کشور را به جهانیان منعکس می کنند،کمک کنند.
جامعه بشری خسته از بی صداقتی و بی عدالتی است و جهانیان به دنبال گمشده ای به نام اخلاق و صداقت و عدالت هستند. قطعا رسانه هایی که این اهداف را برای خود تعیین نمایند و در این راستا حرکت کنند، مخاطبان آینده را از آن خود خواهند کرد.
امروز حمیت و غیرت و حب وطن دوستی به حمایت از پرچم داران عرصه های دفاع از این کشور است. شبکه پرس تی وی با همه کاستی هایی که ممکن است داشته باشد، از معدود رسانه هایی است که حقانیت کشور ایران و نظام اسلامی و هویت ایرانی را در جهان بیان می کند. لذا شایسته نیست که در این عرصه جنگ نابرابر رسانه ای و در این غربت حاکم بر این رسانه بزرگ برون مرزی ملاک ها و معیارهای جناحی مانع حمایت از این رسانه شود.
ظرفیت های مجلس در قانون گذاری و اختصاص بودجه و به کارگیری دیپلماسی پارلمانی و ظرفیت های دولت در حمایت های اجرایی و به کارگیری توان دستگاه های دیپلماسی و حمایتی و همچنین ظرفیت های قوه قضائیه در حمایت قضایی از شبکه پرس تی وی و کارکنان آن باید به صورت کامل فعال گردد و این ظرفیت ها سوای از نگاه های جناحی و حزبی در خدمت و حمایت از این شبکه قرار گیرد.
امروز شبکه پرس تی وی پرچم دار مبارزه با سلطه رسانه های گروهی غربی و در تلاش برای به وجود آوردن پلی میان فرهنگ های مختلف و دفاع از حقانیت و عملکرد جمهوری اسلامی است. نباید اختلافات درونی احزاب و جناح ها در داخل، مخل اهداف برون مرزی ما باشد.
چشم اندازتان برای آینده شبکه های بین المللی ما چیست؟
-اکنون بعد از چند سال از راه اندازی شبکه پرس تی وی و تعدادی شبکه برون مرزی دیگر مانند العالم و الکوثر و ….و با وجود همه کاستی ها و محدودیت هایی که این شبکه ها دارند، این مجموعه ها به شبکه هایی اثرگذار تبدیل شده و میلون ها مخاطب این شبکه ها در آسیا و اروپا و آمریکا از برنامه های آنها استفاده می کنند.
قطعا هر رسانه ای نقاط قوت و ضعفی دارد و رسانه های برون مرزی ما نیز مشمول همین قاعده هستند. لیکن آنچه مهم است این موضوع اساسی است که رسانه های برون مرزی ما باید با بازنگری و نوسازی خود، ضمن حفظ مخاطبان فعلی خود، مخاطبان جدیدی نیز جذب کنند.
لازمه این امر تنوع برنامه ها، انتخاب مجریان موفق، صداقت و امانت داری در انتقال اخبار و اطلاعات، تهیه برنامه های پرمحتوا و غنی و به ویژه برنامه های مستند است.
حتما آینده شبکه های برون مرزی بهتر از شرایط فعلی آنها خواهد بود و تجربه ارزشمند کنونی شبکه های برون مرزی سبب ارتقایء سطح کیفی آنها خواهد شد..
جامعه بشری خسته از بی صداقتی و بی عدالتی است و جهانیان به دنبال گمشده ای به نام اخلاق و صداقت و عدالت هستند. قطعا رسانه هایی که این اهداف را برای خود تعیین نمایند و در این راستا حرکت کنند، مخاطبان آینده را از آن خود خواهند کرد.
انتهای پیام/
خبرگزاری فارس- گروه رادیو و تلویزیون: شبکه تلویزیونی پرس تی وی با هدف شکستن انحصار اخبار غرب پا به میدان نهاد و در حال حاضر تنها شبکه ای است که با بزرگترین شبکه های دنیا در حال مبارزه است.
این شبکه در حالی به برنامه سازی ادامه می دهد که با مشکلات مالی فراوانی هم همراه است اما همچنان بر هدف اولیه خود که مبارزه با ظلم است، پا فشاری می کند.
«حجت الله فیروزی» نماینده مردم فسا در مجلس شورای اسلامی با اشاره بر اینکه جمهوری اسلامی به عنوان کشوری که رسالت بزرگ فرهنگی و اعتقادی در راستای تکریم انسان برای خود قائل است و ظلم ستیزی و حمایت از محرومان، مستضعفان و مظلومان را راهبرد جهانی خود قرار داده، سلطه شکنی پرس تی وی در برابر شبکه های سلطه گر را قابل تقدیر دانست.در همین خصوص گفت و گویی با وی انجام دادیم که از نظرتان می گذرد:
**آقای فیروزی شبکه پرس تی وی به عنوان شبکه ای که دریچه ای از جمهوری اسلامی ایران به روی جهان باز کرده است، چقدر توانسته در انجام رسالت خود موفق عمل کند؟
-جمهوری اسلامی به عنوان کشوری که رسالت بزرگ فرهنگی و اعتقادی در راستای تکریم انسان برای خود قائل است و ظلم ستیزی و حمایت از محرومان، مستضعفان و مظلومان را راهبرد جهانی خود قرار داده، قطعا باید ساز و کار تحقق این اهداف را نیز ایجاد کند. زبان جمعیت زیادی از جهان امروز انگلیسی است و در بین این جمعیت انگلیسی زبان افراد زیادی هستند که طالب حقیقت بوده و یا اینکه در فضای پرهیاهوی رسانه ای به دنبال واقعیت ها هستند، بی تردید یک شبکه انگلیسی زبان که رسالت ظلم ستیزی و حمایت از مظلومان و محرومان را برای خود تعیین کرده باشد و انعکاس واقعیت ها به مخاطبان خود را مدنظر داشته باشد،یک نیاز ضروری برای جامعه جهانی است.
شبکه پرس تی وی اولین شبکه تلویزیونی انگلیسی زبان ایرانی است که از زمان راه اندازی تاکنون روز به روز بر غنای برنامه های آن افزوده شده و مخاطبان خود را در کشورهای مختلف جذب کرده و بعنوان یک شبکه اثرگذار، اعتماد مخاطبان خود را جلب نموده است. بدیهی است که هر رسانه و شبکه اطلاع رسانی، باید همزمان با تحولات جهانی و در رقابت با رسانه ها و شبکه های دیگر دائما خود را نقد و به روز رسانی نماید. این در حالی است که کشور ما و رسانه های ایرانی و به ویژه رسانه هایی که در فضای بیرون مرزها فعالیت می کنند و از جمله شبکه پرس تی وی، تحت سخت ترین فشارها قرار دارند و حتی فرصت استفاده از ظرفیت های متداول جهانی در عرصه رسانه ای از آنها سلب شده است.
**به نظر شما در جهانی که رسانه ها آن را مدیریت می کنند این شبکه چه فاکتور هایی را در برنامه سازی باید در نظر بگیرد تا بتواند نقشی در این زمینه ایفا کند؟
-با توجه به اینکه تأثیر مطالب خصوصا در حوزه رسانه، زمانی بیشتر خواهد بود که موضوع از طریق رسانه های دیگر نیز تکرار شود،به نظر می رسد پرس تی وی نیز باید به دنبال یک کار رسانه ای گروهی با شبکه های مختلف انگلیسی زبان باشد.در حقیقت باید در مقابل شبکه گروه رسانه های سلطه گر، گروه شبکه های سلطه شکن شکل بگیرد و این شبکه ها با هم پوشانی یکدیگر مطالب به حق خود را در قالب های مختلف به مخاطبین عرضه نمایند. فاکتور سرعت یکی از مؤثرترین موضوع در حوزه خبر است. سرعت در اطلاع رسانی و خبر نشانگر تسلط و حضور این شبکه در تمامی نقاط است. این امر به مخاطبان این موضوع را القاء خواهد کرد که پرس تی وی یک شبکه قوی با حضوری وسیع و گسترده است و اشراف خبری گسترده ای دارد. ارائه واقعیت ها حتی در مواردی که خودزنی هم محسوب شود، اعتماد مخاطب را افزایش می دهد.البته در این موارد هنر در انعکاس واقعیت های بر علیه خود، بسیار مهم است.
کارکرد رسانه زمانی بیشتر و اثرگذارتر خواهد بود که سایر مجموعه هایی که شبکه و رسانه از طرف آنها مأموریت ها را انجام می دهد نیز شبکه را همراهی کنند. این همراهی فقط به معنای همراهی و مساعدت مالی و لجستیکی نیست. بلکه استفاده از ظرفیت شبکه و رسانه برای انجام وظایف خود است. این ظرفیت نباید به بعد از اتفاقات خلاصه شود و دستگاه ها توقع داشته باشند که فلان شبکه فقط اقدامات آنها را توجیه کند.
دقت در انعکاس مطالب به گونه ای که نیاز به اصلاحات بعدی نباشد نیز اعتماد مخاطبان را نسبت به این شبکه بیشتر می کند. پذیرش اشتباه نیز فاکتور دیگری است که به جذب مخاطب کمک می کند.امانت داری در انتقال مطالب و گزارش ها،ارائه زیبا و هنرمندانه مطالب و موضوعات، استفاده از رنگ های جذاب و لطیف، بهره گیری از مجریان بانشاط و جذاب، صحنه آرایی مناسب در استودیوهای گفت و گو و مواردی از این دست هم می تواند در فضای پرآشوب رسانه ای کنونی جهان بسیار اثرگذار باشد.
**رسانه های ما و مخصوصا شبکه پرس تی وی به عنوان یک شبکه بین المللی تا چه میزان توانسته در کاهش ایران هراسی و اسلام هراسی که شبکه های معاند به مخاطبان خود القا می کنند نقش داشته باشد؟
-کارکرد رسانه زمانی بیشتر و اثرگذارتر خواهد بود که سایر مجموعه هایی که شبکه و رسانه از طرف آنها مأموریت ها را انجام می دهد نیز شبکه را همراهی کنند. این همراهی فقط به معنای همراهی و مساعدت مالی و لجستیکی نیست. بلکه استفاده از ظرفیت شبکه و رسانه برای انجام وظایف خود است. این ظرفیت نباید به بعد از اتفاقات خلاصه شود و دستگاه ها توقع داشته باشند که فلان شبکه فقط اقدامات آنها را توجیه کند. بلکه در موارد مهمی که بعد و اثر جهانی دارد، قبل از برخی اقدامات باید از مشورت رسانه ای شبکه پرس تی وی استفاده شود. به طور مثال در شرایط فعلی که استکبار به دنبال بزرگ نمایی موضوعات حوزه حقوق بشر است، قطعا مجموعه های متولی باید از مشورت رسانه ای پرس تی وی بهره ببرند تا انعکاس برخی موضوعات در سطح جهانی تبعاتی برای کشور نداشته باشد.
طبیعی است که با راه اندازی شبکه پرس تی وی بسیاری از واقعیت های جامعه ایران به مردم کشورهای دیگر منتقل شده و بسیاری از ذهنیت ها نسبت به کشور ایران در بین مردم جهان تغییر کرده است.لیکن قدرت و گستره رسانه های نظام سلطه به قدری زیاد است و تحولات جهانی چنان پرسرعت است که این شبکه باید پرقدرت تر از گذشته فعالیت نماید.به ویژه در شرایط فعلی که فشارهای نظام سلطه افزایش یافته و در تلاشند که تصویر نامناسبی از نظام جمهوری اسلامی در منظر جهانیان به نمایش بگذارند.
**در شرایط فعلی که مردم جهان بیشترین اوقات خود را با رسانه ها سپری می کنند چگونه می توانیم از این فرصت بهره ببریم؟
-تنوع رسانه ها و احساس نیاز بیشتر مردم به رسانه و از طرفی محدودیت های تردد به خاطر شرایط ویروس کرونا، فرصت و امکان بیشتری را برای استفاده از رسانه فراهم ساخته است. ارائه برنامه های متنوع و جذاب به ویژه برنامه های مستند که واقعیت های جامعه ایران را به دور از اغراق بیان نماید، حتما در هدایت افکار عمومی مخاطبان موثر خواهد بود. انتخاب زمان مناسب برای برنامه های پرمخاطب، عدم پخش همزمان برنامه ها با برنامه های جذاب کشورهای هدف، تسهیل در دریافت شبکه در کشورهای هدف و مواردی از این دست، در اثرگذاری فعالیت های شبکه در این ایام موثر خواهد بود.
**باتوجه به اینکه بستر شکل گیری شبکه پرس تی وی بر اطلاع رسانی استوار است، نقش این شبکه را در بیان حقایق از جمهوری اسلامی برای مردم جهان چگونه می بینید؟
-اطلاع رسانی دایره وسیع و گسترده ای را در برمی گیرد که خبر یکی از آنهاست و در این قالب می توان واقعیت هایی را به مخاطبان منعکس کرد. برنامه های کوتاه مستند،گفت و گوهای چالشی سیاسی و اجتماعی و برنامه های تحلیلی حوزه های مختلف عرصه بزرگی است که این شبکه می تواند در فضای آنها حقایق و واقعیت ها را بیان نماید.
ما بپذیریم یا نپذیریم، امروز رسانه ها هدایت افکار عمومی را بعهده دارند و سهم هر رسانه در هدایت افکار عمومی به میزان تلاش او برمی گردد. تردیدی نیست که شبکه پرس تی وی نیز به عنوان یک رسانه خوش نام در بیان حقایق و واقعیت های جمهوری اسلامی بسیار اثرگذار است. لیکن باید تلاش شود که سهم این شبکه از مخاطبان و هدایت افکار عمومی به سمت واقعیت ها افزایش یابد.
نکته مهمی که نباید از نظر دور نگه داشته باشد این است که نباید به خاطر اینکه محدودیت هایی برای ما قائل شده اند، نگرانی و واهمه داشته باشیم. انسان های زیادی در جهان هستند که این متوجه این محدودیت ها و موانع هستند و همین محدودیت ها را نشانه حقانیت و مسیر درست یک رسانه می دانند.
با توجه به تحریم هایی که علیه شبکه های برون مرزی صورت گرفته است، وزارت امور خارجه به عنوان نهاد دیپلماسی جمهوری اسلامی چگونه می تواند یاری رسان این شبکه ها باشد؟
**همانگونه که شاهد هستید شبکه های معاند تمام تلاش خود را برای مخدوش کردن چهره انقلاب اسلامی کرده اند، به نظر شما رسانه های ما چقدر در خنثی کردن این پیام ها موفق عمل کرده اند؟
-بالغ بر ۴۱سال است که نظام سلطه و شبکه های زنجیره ای آن تمام تلاش و امکانات خود را برای تخریب چهره نظام اسلامی نزد جهانیان به کار گرفته اند و البته پیشتر موفقیت هایی نیز داشته اند. توان اندک رسانه ای ما در گذشته و نرسیدن صدای ما به جهانیان و عدم امکان دفاع از جایگاه و ارزش ها و هنجارها و موفقیت های جامعه ایرانی پس از انقلاب، سبب شده بود که در مواردی چهره کشور ما نزد جهانیان مشوش جلوه داده شود.
الحمدلله امروز به لطف توسعه فضای رسانه ای و راه اندازی شبکه انگلیسی زبان پرس تی وی و اطلاع رسانی مناسب این شبکه، بسیاری از تلاش های شبکه های معاند بی اثر و کم اثر شده است. امروزه همانند گذشته کسی ولع شنیدن حرف های بی پایه شبکه های معاند و برانداز را ندارد و طالبان شنیدن صدای حقانیت جمهوری اسلامی بسیار بیشتر از گذشته است.
سطح معلومات مردم جهان، دسترسی به اطلاعات واقعی تر، توسعه فضای مجازی، افشای برخی عملکردهای نادرست و ناجوانمردانه سیاست بازان نظام سلطه نیز در خنثی کردن این توطئه ها موثر بوده که بسیاری از این موارد نیز از طریق شبکه پرس تی وی و شبکه های بی طرف در قالب گزارش ها و اخبار به اطلاع جهانیان رسیده است.
با توجه به تحریم هایی که علیه شبکه های برون مرزی صورت گرفته است، وزارت امور خارجه به عنوان نهاد دیپلماسی جمهوری اسلامی چگونه می تواند یاری رسان این شبکه ها باشد؟
وزارت خارجه یک دیپلماسی سیاسی برای تأمین منافع کشور به عنوان ماموریت های خود اختیار کرده و در سال های اخیر نیز یک دیپلماسی اقتصادی برای توسعه صادرات کشور و کمک به حوزه های اقتصادی در خارج از مرزها تعیین نموده است. در کنار این دو دیپلماسی بسیار مهم، وزارتخانه باید دیپلماسی رسانه ای نیز در وظائف و مأموریت های خود در نظر بگیرد.
امروز رسانه مهم ترین ابزار پیشبرد اهداف و راهبرهای یک کشور است. وزارت خارجه در فضای جهانی و در تمام تریبون هایی که در خارج از کشور در اختیار دارد باید مظلومیت رسانه ای کشور و محدودیت های اعمال شده بر علیه آنها را با صدای بلند فریاد بزند و با دیپلماسی فعال این محدودیت ها را کاهش و مرتفع نماید.
تلاش دستگاه سیاست خارجی قطعا در رفع برخی تنگناهای بوجود آمده برای شبکه پرس تی وی موثر خواهد بود. همانگونه که در فضای جهانی از حقانیت کشور در برخورداری از انرژی صلح آمیز هسته ای دفاع می شود، به همین میزان نیز باید از داشتن رسانه مستقل که بتواند با مردم جهان صحبت کند نیز باید دفاع شود.
مضافا اینکه وزارت امور خارجه باید تمام ظرفیت های خود را برای دفع اقدامات ظالمانه محدوده کننده این شبکه جهانی بکار گیرد.
با توجه به اینکه شبکه های برون مرزی تریبون نظام جمهوری اسلامی ایران هستند و همه فراجناحی عمل می کنند، درشرایط حساس حال حاضر این شبکه های برون مرزی هستند که می توانند پرچم دار نظام باشند ،با توجه به این توضیحات نقش حمایتی دولت و مجلس را در این زمینه چگونه می بینید؟
برخی مأموریت ها و اهداف، مربوط به همه نظام است و ارتباطی به جریان های سیاسی ندارد. ظلم ستیزی، حق گویی، دفاع از مظلومین، حمایت از محرومین، شکستن سلطه رسانه های گروهی غربی و بیان واقعیت های فرهنگی و تمدنی و پیشرفت های جامعه ایرانی، رفع ذهنیت های ایجاد شده در مورد کشورمان و ده ها و بلکه صدها موضوع مهم که یک امر ملی و هویتی و انسانی است و در همه جوامع مورد احترام و قابل دفاع است، فراتر از موضوعات و منافع شخصی و جناحی است و تمامی قوای کشور باید از آن دفاع نمایند. امروز هر کس که دل در گرو نظام دارد و دلش برای مردم و فرهنگ و تمدن این کشور می تپد باید با اعتقاد و غیرت به اشخاص و مجموعه هایی که برای رساندن صدای مظلومانه این ملت به جهانیان تلاش می کنند و به کسانی که تمدن و فرهنگ و پیشرفت این کشور را به جهانیان منعکس می کنند،کمک کنند.
جامعه بشری خسته از بی صداقتی و بی عدالتی است و جهانیان به دنبال گمشده ای به نام اخلاق و صداقت و عدالت هستند. قطعا رسانه هایی که این اهداف را برای خود تعیین نمایند و در این راستا حرکت کنند، مخاطبان آینده را از آن خود خواهند کرد.
امروز حمیت و غیرت و حب وطن دوستی به حمایت از پرچم داران عرصه های دفاع از این کشور است. شبکه پرس تی وی با همه کاستی هایی که ممکن است داشته باشد، از معدود رسانه هایی است که حقانیت کشور ایران و نظام اسلامی و هویت ایرانی را در جهان بیان می کند. لذا شایسته نیست که در این عرصه جنگ نابرابر رسانه ای و در این غربت حاکم بر این رسانه بزرگ برون مرزی ملاک ها و معیارهای جناحی مانع حمایت از این رسانه شود.
ظرفیت های مجلس در قانون گذاری و اختصاص بودجه و به کارگیری دیپلماسی پارلمانی و ظرفیت های دولت در حمایت های اجرایی و به کارگیری توان دستگاه های دیپلماسی و حمایتی و همچنین ظرفیت های قوه قضائیه در حمایت قضایی از شبکه پرس تی وی و کارکنان آن باید به صورت کامل فعال گردد و این ظرفیت ها سوای از نگاه های جناحی و حزبی در خدمت و حمایت از این شبکه قرار گیرد.
امروز شبکه پرس تی وی پرچم دار مبارزه با سلطه رسانه های گروهی غربی و در تلاش برای به وجود آوردن پلی میان فرهنگ های مختلف و دفاع از حقانیت و عملکرد جمهوری اسلامی است. نباید اختلافات درونی احزاب و جناح ها در داخل، مخل اهداف برون مرزی ما باشد.
چشم اندازتان برای آینده شبکه های بین المللی ما چیست؟
-اکنون بعد از چند سال از راه اندازی شبکه پرس تی وی و تعدادی شبکه برون مرزی دیگر مانند العالم و الکوثر و ….و با وجود همه کاستی ها و محدودیت هایی که این شبکه ها دارند، این مجموعه ها به شبکه هایی اثرگذار تبدیل شده و میلون ها مخاطب این شبکه ها در آسیا و اروپا و آمریکا از برنامه های آنها استفاده می کنند.
قطعا هر رسانه ای نقاط قوت و ضعفی دارد و رسانه های برون مرزی ما نیز مشمول همین قاعده هستند. لیکن آنچه مهم است این موضوع اساسی است که رسانه های برون مرزی ما باید با بازنگری و نوسازی خود، ضمن حفظ مخاطبان فعلی خود، مخاطبان جدیدی نیز جذب کنند.
لازمه این امر تنوع برنامه ها، انتخاب مجریان موفق، صداقت و امانت داری در انتقال اخبار و اطلاعات، تهیه برنامه های پرمحتوا و غنی و به ویژه برنامه های مستند است.
حتما آینده شبکه های برون مرزی بهتر از شرایط فعلی آنها خواهد بود و تجربه ارزشمند کنونی شبکه های برون مرزی سبب ارتقایء سطح کیفی آنها خواهد شد..
جامعه بشری خسته از بی صداقتی و بی عدالتی است و جهانیان به دنبال گمشده ای به نام اخلاق و صداقت و عدالت هستند. قطعا رسانه هایی که این اهداف را برای خود تعیین نمایند و در این راستا حرکت کنند، مخاطبان آینده را از آن خود خواهند کرد.
انتهای پیام/
پرسش و پاسخ در
سهم هر رسانه در هدایت افکار عمومی چقدر است؟
گفتگو با هوش مصنوعی