کوتاهی آموزش و پرورش آذربایجان غربی آتش بر پیکره خانه تاریخی انصاری ارومیه زد

اداره کل آموزش و پرورش آذربایجان غربی از آنجایی که مالکیت بنای تاریخی خانه انصاری ارومیه را بر عهده دارد مسؤولیت حفاظت و نگهداری آن بنا نیز طبق قانون بر عهده آن است.
به گزارش خبرگزاری فارس از ارومیه، تاریخ همیشه با داستان ها و حقایقش برای همگان مورد احترام و ارزش بوده و در هر عصری اهمیت خود را از دست نمی دهد، بخشی از تاریخ توسط بناها و ساختمان های قدیمی به مردم نشان داده می شود و به نوعی تاریخ داستانش را با این بناها بازگو می کند تا هویت و گذشته مردمان عصر حاضر از یاد نرفته و فراموش نشود.
وقتی خسارتی به این هویت وارد می شود همگان حساس شده و از عمق جان ناراحت می شوند، درست مانند زمانی که خبر آتش سوزی بنای تاریخی خانه انصاری ارومیه در شهر پیچید و علاقه مندان را نگران آخرین وضعیت این بنا کرد برای این منظور خبرنگار خبرگزاری فارس آذربایجان غربی گفت وگوهایی با مدیران دستگاه های مربوطه در ارتباط با حفظ و نگهداری بنای تاریخی خانه انصاری ارومیه انجام داده است.
البته آنچه که در این گفت وگو به دست آمده این بوده که حفظ و نگهداری خانه انصاری برعهده اداره کل آموزش و پرورش آذربایجان غربی بوده چرا که مالک این بنا این دستگاه است و از سویی اداره کل آموزش و پرورش آذربایجان غربی نیز هزینه بازسازی بنا را متوجه اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان می داند.
اداره کل آموزش و پرورش آذربایجان غربی مکلف به رسیدگی به خانه انصاری است
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان غربی در ارتباط با وقوع آتش سوزی در بنای تاریخی خانه انصاری ارومیه اظهار می کند: خانه انصاری یک بنای تاریخی بوده و مالک مکلف به رسیدگی به این بنا است و هم اکنون مالک این بنا اداره کل آموزش و پرورش آذربایجان غربی است.
جلیل جباری می افزاید: توجه و صیانت از این بنا ضروری بوده و هرچند ضوابط سازمان میراث فرهنگی بر آن حاکم است اما طبق ماده ۹۸ قانون برنامه ششم مالک مکلف به رسیدگی به آن است.
وی با اشاره به ماده ۹۸ قانون برنامه پنج ساله ششم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی ادامه می دهد: طبق این قانون دستگاه های اجرایی مکلفند به منظور صیانت از میراث فرهنگی و حمایت از صنایع دستی، تشویق و توسعه گردشگر اقداماتی را انجام دهند.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان غربی با اشاره به این اقدامات عنوان می کند: دستگاه ها موظف هستند تا هزینه های مربوط به پژوهش، حفاظت و مرمت آثار منقول و غیرمنقول ثبت شده در فهرست آثار ملی و فهرست های ذیربط آثار در اختیار و در حیطه وظایف تخصصی همان دستگاه را در قالب بودجه سنواتی از محل اعتبارات خود تأمین کنند.
وی تصریح می کند: این اعتبارات در چهارچوب ضوابط قانونی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری هزینه می شود، تاسیسات گردشگری از هر نظر تابع قوانین و مقررات بخش صنعت گردشگری به استثنای معافیت های مالیاتی بوده و از شمول قانون نظام صنفی مستثنی است.
جباری عنوان می کند: طبق این ماده سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری موظف است به منظور حفظ و صیانت از میراث فرهنگی اقدام لازم را با همکاری و هماهنگی سایر دستگاه های اجرایی ذیربط به منظور شناسایی، مستندسازی، حفاظت، مرمت و معرفی میراث فرهنگی اعم از ملموس و ناملموس میراث طبیعی، ایجاد شهرهای جهانی صنایع دستی و احیای هنرهای سنتی در حال زوال در حوزه فرهنگ و تمدن ایرانی و ثبت در فهرست میراث جهانی را طبق بودجه سنواتی به عمل آورد.
بی نتیجه ماندن درخواست در اختیار گرفتن مالکیت خانه انصاری توسط اداره کل میراث فرهنگی استان
وی اظهار می کند: از مدت ها پیش از اداره کل آموزش و پرورش استان درخواست شده است تا این ملک را در اختیار اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان غربی بگذارد تا ظرفیت های گردشگرپذیری آن احیا شده و استفاده مطلوب تری از آن به عمل آید اما این درخواست تاکنون به سرانجامی نرسیده است.
حفظ و مرمت خانه انصاری بر عهده اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان غربی است
رئیس اداره اطلاع رسانی و روابط عمومی آموزش و پرورش آذربایجان غربی با بیان اینکه خانه انصاری توسط خانم انصاری وقف آموزش و پرورش شده است، تصریح می کند: این بنا در طول سال های ۱۳۳۰ تا ۱۳۳۴ ساخته شده است و بعدها به نیت آموزش وقف شده و در حال حاضر در این خانه کلاس های کانون فرهنگی و تربیتی سمیه دایر است.
مهدی محمدپور در ارتباط با حفظ و نگهداری بنای خانه انصاری خاطرنشان می کند: با توجه به تاریخی بودن بنای این ساختمان حفظ و مرمت آن بر عهده اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری بوده و کاربری نیز بر عهده اداره کل آموزش و پرورش آذربایجان غربی است.
وی در جواب خبرنگار فارس مبنی بر اینکه منظور از حفاظت توسط اداره کل میراث فرهنگی استان با توجه به مالکیت بنا توسط اداره کل آموزش و پرورش آذربایجان غربی چیست؟ عنوان می کند: هرگونه تغییرات، گسترش و تعمیر در این بنا باید با اجازه اداره کل میراث فرهنگی باشد و تاکنون برخی مرمت ها در بافت درونی خانه انصاری نیز انجام شده و بهره برداری آن توسط اداره کل آموزش و پرورش بوده که این دستگاه نیز با دایر کردن کلاس های کانون سمیه و برپایی نمایشگاه های عکس و صنایع دستی و در اختیار قرار دادن بنا برای ساخت فیلم و سریال از آن بهره برداری می کند.
نمی توان در ارتباط با مسؤولیت این حادثه حرفی زد
رئیس اداره اطلاع رسانی و روابط عمومی آموزش و پرورش آذربایجان غربی در پاسخ به سوال خبرنگار فارس مبنی بر اینکه مسؤولیت آتش سوزی خانه انصاری در حال حاضر بر عهده کدام دستگاه است، با طفره رفتن از پاسخ دقیق به این سؤال جواب می دهد: شما چه زود به این سؤال رسیدید در ارتباط با مسؤولیت این حادثه نمی توان حرفی زد؟!!
وی اضافه می کند: ورودی فضای داخلی خانه انصاری از طرف میدان امام حسین(ع) به صورت یک ساختمان مجهز تعریف شده که کلاس های کانون سمیه در آن تشکیل می شود و محوطه بیرونی ساختمان یک فضای باز است که قرار بود در این مکان مدرسه ۱۲ کلاسه ساخته شود.
محمدپور تصریح می کند: زمین این فضای باز نیز تملک شده و اداره کل نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس آذربایجان غربی نیز کار خود را در جوار خانه انصاری آغاز و گودبرداری در آنجا انجام و بنا به دلایلی در حال حاضر عملیات ساخت متوقف شده و مقرر شده است تا دیواری مابین خانه انصاری و مدرسه جدید تعیین شود که منوط به اجازه اداره کل میراث فرهنگی بوده و در حال حاضر شهرداری نیز اطراف این فضای باز را با جدول گذاری و کشیدن فنس تعیین حریم کرده است.
فضای باز محوطه پشت خانه انصاری برای ساخت مدرسه ۱۲ کلاسه گودبرداری شده است
در این بخش از سخنان محمدپور خبرنگار فارس با نشان دادن عکس هایی از خانه انصاری که در حدود یک هفته پیش از آتش سوزی از این بنا گرفته شده است از وی می پرسد گودبرداری و انجام اقدامات اولیه برای ساخت مدرسه ۱۲ کلاسه در کدام مکان آغاز شده که در عکس ها هیچ اثری از آن مشاهده نمی شود.
عکس های محوطه پشتی خانه انصاری نشانی از گودبرداری ندارند
وی این بار پاسخ می دهد: جدول گذاری هایی که در عکس دیده می شود توسط شهرداری انجام شده و در واقع این مکان تعیین حریم شده و دور تا دور آن فنس کشیده شده است تا هیچ ورود و خروجی به داخل محوطه انجام نشود تا تکلیف این زمین مشخص شود.
اکنون سوالی که به وجود می آید این است که آیا جدول گذاری توسط شهرداری همان گودبرداری است؟ در حالی که تکلیف این زمین مشخص نشده چگونه عملیات ساخت مدرسه در آن انجام می شود؟ اطلاعات اداره کل آموزش و پرورش استان از آغاز عملیات ساخت مدرسه در این مکان آیا در حد تفاوت بین گودبرداری و جدول گذاری است؟
مدرسه یا باغ سرانجام کدام درست است؟
نکته جالب ماجرا این است که بنا به گفته ابراهیم محمدی مدیرکل آموزش و پرورش آذربایجان غربی در گزارش خبرگزاری تسنیم منتشر شده در تاریخ چهار اردیبهشت ماه ۹۸ مقرر بود تا در فضای پشتی خانه انصاری با همکاری نهادهای آموزش و پرورش، شهرداری ارومیه و اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان غربی در سال ۹۸ یک باغ ایرانی طراحی شود؛ اکنون سوال اینجا است باغ کجا و مدرسه ۱۲ کلاسه کجا، یعنی در طول سه ماه، برنامه ریزی ها تغییر کرده و بالاخره در این بنا مدرسه یا باغ ایجاد می شود؟
محمدپور با بیان اینکه در حال حاضر آتش سوزی بسیاری در ارومیه به وقع پیوسته است، عنوان می کند: در فصل تابستان و با توجه به گرمای هوا ممکن است آتش سوزی رخ داده باشد و در این حادثه به دیوارهای خارجی خانه انصاری خسارت جزئی وارد شده است.
هزینه بازسازی خانه انصاری پس از آتش سوزی با اداره کل میراث فرهنگی آذربایجان غربی است
وی در ارتباط با اینکه هزینه بازسازی و مرمت این بنا پس از آتش سوزی بر عهده کدام دستگاه است، می گوید: چون وظیفه بازسازی، تعمیر و مرمت بناهای تاریخی با اداره کل میراث فرهنگی استان بوده و مسؤولیت بازسازی آن نیز با این دستگاه است، مانند مدرسه ۲۲ بهمن که اداره کل آموزش و پرورش آذربایجان غربی با اداره کل میراث فرهنگی همکاری دارد و آنها اقدامات بازسازی و مرمت را انجام داده و در اختیار ما قرار می دهند در این بنا نیز اینگونه بوده و این یک طرح مشارکتی بوده و آتش سوزی در خارج از بنای خانه انصاری انجام شده است.
ما دنبال مقصر نیستیم
رئیس اداره اطلاع رسانی و روابط عمومی آموزش و پرورش آذربایجان غربی با اشاره به اینکه ما در این حادثه دنبال مقصر نیستیم، اظهار می کند: برای حفظ بناهای تاریخی باید همه دستگاه ها از جمله در ارتباط با خانه انصاری اداره کل آموزش و پرورش، اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان غربی و شهرداری ارومیه همکاری داشته باشند چرا که بناهای تاریخی متعلق به همه مردم است.
وی با اشاره به اینکه در زمان های مشخصی با همکاری اداره کل میراث فرهنگی استان درهای خانه انصاری برای بازدید گردشگران باز می شود، عنوان می کند: در تابستان نیز که کلاس های کانون سمیه در این مکان دایر است بازدید برای عموم آزاده بوده و هیچ ورودیه ای نیز از مردم اخذ نمی شود.
محمدپور زمان آغاز بازسازی خانه انصاری را منوط به تعیین زمان از سوی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگرری آذربایجان غربی کرد.
علف های هرز روییده در فضای پشت خانه انصاری علت آتش سوزی بوده است
رئیس سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی شهرداری ارومیه در ارتباط با علت آتش سوزی خانه انصاری می گوید: علف های هرز در محوطه پشتی خانه انصاری به دلالیل نامشخص شاید انداختن ته سیگار یا انداختن نور توسط یک ذره بین به صورت غیرعمدی دچارحریق شده و حریق به یک دستگاه پراید پارک شده در آن مکان رسیده و موجب آتش سوزی گسترده شده است.
ابراهیم شادقوشچی با بیان اینکه در صورتی که در همان جرقه اولیه آتش خاموش می شد گسترش حریق تا به این اندازه گسترش پیدا نمی کرد، عنوان می کند: خوشبختانه با تلاش نیروهای آتش نشانی خسارت زیادی به خانه انصاری وارد نشده و تنها دیوار خارجی و پنجره های بنا خسارت دیده و داخل ساختمان نیز تا حدودی دودزده شده است.
وی خاطرنشان می کند: متاسفانه در تابستان با توجه به گرمای هوا و بی احتیاطی همشهریان در روزهای اخیر آتش سوزی در زمین هایی که علف های هرز زیادی دارند در سطح شهرستان زیاد شده و لازم است مردم در اینگونه موارد حتما نکات ایمنی را رعایت کنند.
کلام پایانی
با توجه به گفته های رئیس آتش نشانی علت آتش سوزی همان علف های هرز روییده در فضای باز پشت خانه انصاری ارومیه است، دقیقا در همان جایی که طبق گفته رئیس اداره اطلاع رسانی و روابط عمومی آموزش و پرورش آذربایجان غربی مقرر است برای ساخت مدرسه ۱۲ کلاسه و طبق گفته مدیر کل آموزش و پرورش آذربایجان غربی برای طراحی باغ مورد استفاده قرار بگیرد.
چرا برای از بین بردن این علف های هرز با توجه به احتمال آتش سوزی آنها و از طرفی جلوه زشت ایجاد شده در پشت خانه قدیمی انصاری تا پیش از وقوع آتش سوزی اقداماتی انجام نشده و به طور کلی چرا تدابیری برای تامین امنیت و حفاظت از این بنا اندیشیده نشده و از همه مهم تر چگونه در این مکان گودبرداری ذهنی انجام شده اما برای از بین بردن علف های هرز کاری صورت نگرفته است؟
این موارد سوالاتی است که اداره کل آموزش و پرورش آذربایجان غربی با توجه به در اختیار قرار گرفتن مالکیت این بنا به اذهان عمومی باید پاسخگو باشد تا به این راحتی آثار گذشتگان و نیاکان ما به راحتی طعمه حریق نشود.
ناگفته نیز نماند طبق بررسی های خبرنگار خبرگزاری فارس وظیفه از بین بردن علف های هرز در زمین های تحت مالکیت اشخاص و دستگاه ها بر عهده خود مالک بوده و سازمان سیما، منظر و فضای سبز شهرداری ارومیه هیچگونه دخالتی در این مورد نمی تواند داشته باشد.
گزارش از سمیرا محمدی
انتهای پیام/ ۶۱۰۲۳/ن/م
به گزارش خبرگزاری فارس از ارومیه، تاریخ همیشه با داستان ها و حقایقش برای همگان مورد احترام و ارزش بوده و در هر عصری اهمیت خود را از دست نمی دهد، بخشی از تاریخ توسط بناها و ساختمان های قدیمی به مردم نشان داده می شود و به نوعی تاریخ داستانش را با این بناها بازگو می کند تا هویت و گذشته مردمان عصر حاضر از یاد نرفته و فراموش نشود.
وقتی خسارتی به این هویت وارد می شود همگان حساس شده و از عمق جان ناراحت می شوند، درست مانند زمانی که خبر آتش سوزی بنای تاریخی خانه انصاری ارومیه در شهر پیچید و علاقه مندان را نگران آخرین وضعیت این بنا کرد برای این منظور خبرنگار خبرگزاری فارس آذربایجان غربی گفت وگوهایی با مدیران دستگاه های مربوطه در ارتباط با حفظ و نگهداری بنای تاریخی خانه انصاری ارومیه انجام داده است.
البته آنچه که در این گفت وگو به دست آمده این بوده که حفظ و نگهداری خانه انصاری برعهده اداره کل آموزش و پرورش آذربایجان غربی بوده چرا که مالک این بنا این دستگاه است و از سویی اداره کل آموزش و پرورش آذربایجان غربی نیز هزینه بازسازی بنا را متوجه اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان می داند.
اداره کل آموزش و پرورش آذربایجان غربی مکلف به رسیدگی به خانه انصاری است
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان غربی در ارتباط با وقوع آتش سوزی در بنای تاریخی خانه انصاری ارومیه اظهار می کند: خانه انصاری یک بنای تاریخی بوده و مالک مکلف به رسیدگی به این بنا است و هم اکنون مالک این بنا اداره کل آموزش و پرورش آذربایجان غربی است.
جلیل جباری می افزاید: توجه و صیانت از این بنا ضروری بوده و هرچند ضوابط سازمان میراث فرهنگی بر آن حاکم است اما طبق ماده ۹۸ قانون برنامه ششم مالک مکلف به رسیدگی به آن است.
وی با اشاره به ماده ۹۸ قانون برنامه پنج ساله ششم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی ادامه می دهد: طبق این قانون دستگاه های اجرایی مکلفند به منظور صیانت از میراث فرهنگی و حمایت از صنایع دستی، تشویق و توسعه گردشگر اقداماتی را انجام دهند.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان غربی با اشاره به این اقدامات عنوان می کند: دستگاه ها موظف هستند تا هزینه های مربوط به پژوهش، حفاظت و مرمت آثار منقول و غیرمنقول ثبت شده در فهرست آثار ملی و فهرست های ذیربط آثار در اختیار و در حیطه وظایف تخصصی همان دستگاه را در قالب بودجه سنواتی از محل اعتبارات خود تأمین کنند.
وی تصریح می کند: این اعتبارات در چهارچوب ضوابط قانونی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری هزینه می شود، تاسیسات گردشگری از هر نظر تابع قوانین و مقررات بخش صنعت گردشگری به استثنای معافیت های مالیاتی بوده و از شمول قانون نظام صنفی مستثنی است.
جباری عنوان می کند: طبق این ماده سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری موظف است به منظور حفظ و صیانت از میراث فرهنگی اقدام لازم را با همکاری و هماهنگی سایر دستگاه های اجرایی ذیربط به منظور شناسایی، مستندسازی، حفاظت، مرمت و معرفی میراث فرهنگی اعم از ملموس و ناملموس میراث طبیعی، ایجاد شهرهای جهانی صنایع دستی و احیای هنرهای سنتی در حال زوال در حوزه فرهنگ و تمدن ایرانی و ثبت در فهرست میراث جهانی را طبق بودجه سنواتی به عمل آورد.
بی نتیجه ماندن درخواست در اختیار گرفتن مالکیت خانه انصاری توسط اداره کل میراث فرهنگی استان
وی اظهار می کند: از مدت ها پیش از اداره کل آموزش و پرورش استان درخواست شده است تا این ملک را در اختیار اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان غربی بگذارد تا ظرفیت های گردشگرپذیری آن احیا شده و استفاده مطلوب تری از آن به عمل آید اما این درخواست تاکنون به سرانجامی نرسیده است.
حفظ و مرمت خانه انصاری بر عهده اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان غربی است
رئیس اداره اطلاع رسانی و روابط عمومی آموزش و پرورش آذربایجان غربی با بیان اینکه خانه انصاری توسط خانم انصاری وقف آموزش و پرورش شده است، تصریح می کند: این بنا در طول سال های ۱۳۳۰ تا ۱۳۳۴ ساخته شده است و بعدها به نیت آموزش وقف شده و در حال حاضر در این خانه کلاس های کانون فرهنگی و تربیتی سمیه دایر است.
مهدی محمدپور در ارتباط با حفظ و نگهداری بنای خانه انصاری خاطرنشان می کند: با توجه به تاریخی بودن بنای این ساختمان حفظ و مرمت آن بر عهده اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری بوده و کاربری نیز بر عهده اداره کل آموزش و پرورش آذربایجان غربی است.
وی در جواب خبرنگار فارس مبنی بر اینکه منظور از حفاظت توسط اداره کل میراث فرهنگی استان با توجه به مالکیت بنا توسط اداره کل آموزش و پرورش آذربایجان غربی چیست؟ عنوان می کند: هرگونه تغییرات، گسترش و تعمیر در این بنا باید با اجازه اداره کل میراث فرهنگی باشد و تاکنون برخی مرمت ها در بافت درونی خانه انصاری نیز انجام شده و بهره برداری آن توسط اداره کل آموزش و پرورش بوده که این دستگاه نیز با دایر کردن کلاس های کانون سمیه و برپایی نمایشگاه های عکس و صنایع دستی و در اختیار قرار دادن بنا برای ساخت فیلم و سریال از آن بهره برداری می کند.
نمی توان در ارتباط با مسؤولیت این حادثه حرفی زد
رئیس اداره اطلاع رسانی و روابط عمومی آموزش و پرورش آذربایجان غربی در پاسخ به سوال خبرنگار فارس مبنی بر اینکه مسؤولیت آتش سوزی خانه انصاری در حال حاضر بر عهده کدام دستگاه است، با طفره رفتن از پاسخ دقیق به این سؤال جواب می دهد: شما چه زود به این سؤال رسیدید در ارتباط با مسؤولیت این حادثه نمی توان حرفی زد؟!!
وی اضافه می کند: ورودی فضای داخلی خانه انصاری از طرف میدان امام حسین(ع) به صورت یک ساختمان مجهز تعریف شده که کلاس های کانون سمیه در آن تشکیل می شود و محوطه بیرونی ساختمان یک فضای باز است که قرار بود در این مکان مدرسه ۱۲ کلاسه ساخته شود.
محمدپور تصریح می کند: زمین این فضای باز نیز تملک شده و اداره کل نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس آذربایجان غربی نیز کار خود را در جوار خانه انصاری آغاز و گودبرداری در آنجا انجام و بنا به دلایلی در حال حاضر عملیات ساخت متوقف شده و مقرر شده است تا دیواری مابین خانه انصاری و مدرسه جدید تعیین شود که منوط به اجازه اداره کل میراث فرهنگی بوده و در حال حاضر شهرداری نیز اطراف این فضای باز را با جدول گذاری و کشیدن فنس تعیین حریم کرده است.
فضای باز محوطه پشت خانه انصاری برای ساخت مدرسه ۱۲ کلاسه گودبرداری شده است
در این بخش از سخنان محمدپور خبرنگار فارس با نشان دادن عکس هایی از خانه انصاری که در حدود یک هفته پیش از آتش سوزی از این بنا گرفته شده است از وی می پرسد گودبرداری و انجام اقدامات اولیه برای ساخت مدرسه ۱۲ کلاسه در کدام مکان آغاز شده که در عکس ها هیچ اثری از آن مشاهده نمی شود.
عکس های محوطه پشتی خانه انصاری نشانی از گودبرداری ندارند
وی این بار پاسخ می دهد: جدول گذاری هایی که در عکس دیده می شود توسط شهرداری انجام شده و در واقع این مکان تعیین حریم شده و دور تا دور آن فنس کشیده شده است تا هیچ ورود و خروجی به داخل محوطه انجام نشود تا تکلیف این زمین مشخص شود.
اکنون سوالی که به وجود می آید این است که آیا جدول گذاری توسط شهرداری همان گودبرداری است؟ در حالی که تکلیف این زمین مشخص نشده چگونه عملیات ساخت مدرسه در آن انجام می شود؟ اطلاعات اداره کل آموزش و پرورش استان از آغاز عملیات ساخت مدرسه در این مکان آیا در حد تفاوت بین گودبرداری و جدول گذاری است؟
مدرسه یا باغ سرانجام کدام درست است؟
نکته جالب ماجرا این است که بنا به گفته ابراهیم محمدی مدیرکل آموزش و پرورش آذربایجان غربی در گزارش خبرگزاری تسنیم منتشر شده در تاریخ چهار اردیبهشت ماه ۹۸ مقرر بود تا در فضای پشتی خانه انصاری با همکاری نهادهای آموزش و پرورش، شهرداری ارومیه و اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان غربی در سال ۹۸ یک باغ ایرانی طراحی شود؛ اکنون سوال اینجا است باغ کجا و مدرسه ۱۲ کلاسه کجا، یعنی در طول سه ماه، برنامه ریزی ها تغییر کرده و بالاخره در این بنا مدرسه یا باغ ایجاد می شود؟
محمدپور با بیان اینکه در حال حاضر آتش سوزی بسیاری در ارومیه به وقع پیوسته است، عنوان می کند: در فصل تابستان و با توجه به گرمای هوا ممکن است آتش سوزی رخ داده باشد و در این حادثه به دیوارهای خارجی خانه انصاری خسارت جزئی وارد شده است.
هزینه بازسازی خانه انصاری پس از آتش سوزی با اداره کل میراث فرهنگی آذربایجان غربی است
وی در ارتباط با اینکه هزینه بازسازی و مرمت این بنا پس از آتش سوزی بر عهده کدام دستگاه است، می گوید: چون وظیفه بازسازی، تعمیر و مرمت بناهای تاریخی با اداره کل میراث فرهنگی استان بوده و مسؤولیت بازسازی آن نیز با این دستگاه است، مانند مدرسه ۲۲ بهمن که اداره کل آموزش و پرورش آذربایجان غربی با اداره کل میراث فرهنگی همکاری دارد و آنها اقدامات بازسازی و مرمت را انجام داده و در اختیار ما قرار می دهند در این بنا نیز اینگونه بوده و این یک طرح مشارکتی بوده و آتش سوزی در خارج از بنای خانه انصاری انجام شده است.
ما دنبال مقصر نیستیم
رئیس اداره اطلاع رسانی و روابط عمومی آموزش و پرورش آذربایجان غربی با اشاره به اینکه ما در این حادثه دنبال مقصر نیستیم، اظهار می کند: برای حفظ بناهای تاریخی باید همه دستگاه ها از جمله در ارتباط با خانه انصاری اداره کل آموزش و پرورش، اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان غربی و شهرداری ارومیه همکاری داشته باشند چرا که بناهای تاریخی متعلق به همه مردم است.
وی با اشاره به اینکه در زمان های مشخصی با همکاری اداره کل میراث فرهنگی استان درهای خانه انصاری برای بازدید گردشگران باز می شود، عنوان می کند: در تابستان نیز که کلاس های کانون سمیه در این مکان دایر است بازدید برای عموم آزاده بوده و هیچ ورودیه ای نیز از مردم اخذ نمی شود.
محمدپور زمان آغاز بازسازی خانه انصاری را منوط به تعیین زمان از سوی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگرری آذربایجان غربی کرد.
علف های هرز روییده در فضای پشت خانه انصاری علت آتش سوزی بوده است
رئیس سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی شهرداری ارومیه در ارتباط با علت آتش سوزی خانه انصاری می گوید: علف های هرز در محوطه پشتی خانه انصاری به دلالیل نامشخص شاید انداختن ته سیگار یا انداختن نور توسط یک ذره بین به صورت غیرعمدی دچارحریق شده و حریق به یک دستگاه پراید پارک شده در آن مکان رسیده و موجب آتش سوزی گسترده شده است.
ابراهیم شادقوشچی با بیان اینکه در صورتی که در همان جرقه اولیه آتش خاموش می شد گسترش حریق تا به این اندازه گسترش پیدا نمی کرد، عنوان می کند: خوشبختانه با تلاش نیروهای آتش نشانی خسارت زیادی به خانه انصاری وارد نشده و تنها دیوار خارجی و پنجره های بنا خسارت دیده و داخل ساختمان نیز تا حدودی دودزده شده است.
وی خاطرنشان می کند: متاسفانه در تابستان با توجه به گرمای هوا و بی احتیاطی همشهریان در روزهای اخیر آتش سوزی در زمین هایی که علف های هرز زیادی دارند در سطح شهرستان زیاد شده و لازم است مردم در اینگونه موارد حتما نکات ایمنی را رعایت کنند.
کلام پایانی
با توجه به گفته های رئیس آتش نشانی علت آتش سوزی همان علف های هرز روییده در فضای باز پشت خانه انصاری ارومیه است، دقیقا در همان جایی که طبق گفته رئیس اداره اطلاع رسانی و روابط عمومی آموزش و پرورش آذربایجان غربی مقرر است برای ساخت مدرسه ۱۲ کلاسه و طبق گفته مدیر کل آموزش و پرورش آذربایجان غربی برای طراحی باغ مورد استفاده قرار بگیرد.
چرا برای از بین بردن این علف های هرز با توجه به احتمال آتش سوزی آنها و از طرفی جلوه زشت ایجاد شده در پشت خانه قدیمی انصاری تا پیش از وقوع آتش سوزی اقداماتی انجام نشده و به طور کلی چرا تدابیری برای تامین امنیت و حفاظت از این بنا اندیشیده نشده و از همه مهم تر چگونه در این مکان گودبرداری ذهنی انجام شده اما برای از بین بردن علف های هرز کاری صورت نگرفته است؟
این موارد سوالاتی است که اداره کل آموزش و پرورش آذربایجان غربی با توجه به در اختیار قرار گرفتن مالکیت این بنا به اذهان عمومی باید پاسخگو باشد تا به این راحتی آثار گذشتگان و نیاکان ما به راحتی طعمه حریق نشود.
ناگفته نیز نماند طبق بررسی های خبرنگار خبرگزاری فارس وظیفه از بین بردن علف های هرز در زمین های تحت مالکیت اشخاص و دستگاه ها بر عهده خود مالک بوده و سازمان سیما، منظر و فضای سبز شهرداری ارومیه هیچگونه دخالتی در این مورد نمی تواند داشته باشد.
گزارش از سمیرا محمدی
انتهای پیام/ ۶۱۰۲۳/ن/م
پرسش و پاسخ در
کوتاهی آموزش و پرورش آذربایجان غربی آتش بر پیکره خانه تاریخی انصاری ارومیه زد
گفتگو با هوش مصنوعی