احیای قنوات و آبخیزداری، راهکارهایی مناسب برای مقابله با کم آبی در خراسان جنوبی- اخبار خراسان جنوبی - اخبار استانها تسنیم



به گزارش خبرگزاری تسنیم از بیرجند، ۲۲ سال خشکسالی در خراسان جنوبی سبب شد تا دستگاه های اجرایی در دولت سیزدهم به کمک و یاری مردم این دیار و با بهره گیری از روش های مختلف برای مقابله با خشکسالی و کاهش اثرات آن بهره گیرند که احیای قنوات و انجام آبخیزداری از جمله راهکارهای مورد نظر در این زمینه است.

استاندار خراسان جنوبی و مسئولان سازمان جهاد کشاورزی استان با پیگیری های انجام شده اعتبارات لازم در این زمینه را تأمین کردند.

بازسازی و مرمت ۳۶۰ رشته قنات

مدیر منابع آبی سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی در این زمینه به خبرنگار تسنیم گفت: مهمترین مصوبات سفر اول رئیس جمهور در بخش کشاورزی مربوط به مرمت و احیای قنوات است که برای این منظور ۲۷۰ میلیارد تومان اعتبار در نظر گرفته شده است.

محمدی ادامه داد: از این مبلغ ۱۲۰ میلیارد تومان توسط سازمان برنامه و بودجه کشور، ۱۱۰ میلیارد تومان از محل منابع داخلی وزارت جهاد کشاورزی، ۲۰ میلیارد تومان توسط وزارت نفت و ۲۰ میلیارد تومان توسط استان در سال های ۱۴۰۱ تا ۱۴۰۳ تخصیص خواهد یافت.

وی افزود: در سال ۱۴۰۰ مبلغ ۳۷ میلیارد و پانصد میلیون تومان از اعتبارات ملی و ۲۰ میلیارد از اعتبارات نفت و ۱۱ میلیارد از محل خشکسالی تخصیص پیدا کرده که با لحاظ اعتبارات بنیاد علوی، بنیاد برکت، بسیج سازندگی، کمیته امداد امام خمینی(ره)، منجر به بازسازی و مرمت ۳۶۰ رشته به طول ۶۹ کیلومتر شده است.

به گفته محمدی از ابتدای سال ۱۴۰۱ نیز تاکنون ۶۱ میلیارد و پانصد میلیون تومان برای طرح احیا، مرمت و بازسازی قنوات استان مصوب شده که منجر به انعقاد قرارداد عاملیت با صندوق های حمایت از توسعه بخش کشاورزی در سطح استان شده است.

مدیر منابع آبی سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی افزود: تاکنون مبلغ ۳۲ میلیارد و ۵۶۰ میلیون تومان تخصیص پیدا کرده که منجر به مرمت و بازسازی ۸۹ رشته از قنوات استان شده است.

وی بیان کرد: این طرح ها اکنون دارای پیشرفت فیزیکی ۵۷ درصد و در حال انجام است.

تشکیل انجمن کارفرمایی مقنیان

مدیر منابع آبی سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی گفت: انجمن صنفی کارفرمایی مقنیان استان به تازگی در محل مدیریت جهادکشاورزی بیرجند مستقر شده است.

محمدی افزود: این انجمن با هدف ساماندهی صنوف فعال در بخش کشاورزی با اخذ مجوز از سوی اداره کل تعاون، رفاه و کار و امور اجتماعی در مهر ماه ۱۴۰۱ تشکیل شده است.

وی متذکر شد: پوشش بیمه ای و افزایش ضریب ایمنی در هنگام کار در قنات و ارائه خدمات آموزشی، ارتقای سطح فن آوری، بهره گیری از خدمات متقاضیان در شرایط اضطراری و ایجاد بانک اطلاعات از وضعیت قنات های استان از جمله اهداف تشکیل این انجمن صنفی است.

مدیر منابع آبی سازمان جهاد سازندگی خراسان جنوبی گفت: بسیاری از مشکلات این قشر زحمتکش با تشکیل انجمن قابل پیگیری است.

محمدی بیان کرد: با توجه به دستور رئیس جمهور برای تشکیل ستاد احیای قنوات در سفر به استان خراسان جنوبی، ستاد احیا، بازسازی و مدیریت قنوات استان در ۲۸ شهریور سال ۱۴۰۰ و بلافاصله بعد از سفر رئیسی به ریاست استاندار و دبیری سازمان جهاد کشاورزی تشکیل شد که سبب رونق قنوات خراسان جنوبی شده است.

وی عنوان کرد: ذیل این ستاد سه کارگروه از جمله «آموزش، فرهنگ سازی و مشارکت» با مدیریت مدیرکل دفتر امور روستایی و شوراهای استانداری خراسان جنوبی، کارگروه «بررسی حوادث و بررسی بلاهای طبیعی» با مدیریت مدیرکل مدیریت بحران استانداری و کارگروه «مدیریت قنوات» با مدیریت مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی مصوب شد و دبیران این کارگروه ها شیوه نامه اجرای برنامه خود در حوزه قنوات را تنظیم و به دبیرخانه ارائه کردند.

مدیر منابع آبی سازمان جهاد سازندگی خراسان جنوبی عنوان کرد: تاکنون در استان شش جلسه ستاد احیا، بازسازی و مدیریت قنوات استان برگزار شده و به طور میانگین مرمت قنوات حداقل ۲۰ تا ۳۰ درصد در افزایش دبی آب تأثیر داشته و در بعضی از قنوات استان مرمت و باسازی باعث افزایش چند برابری آب قنات شده است.

آبخیزداری، فرصتی بی نظیر

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی نیز در این زمینه به تسنیم گفت: غالبا در مناطق خشک و نیمه خشک منبع اصلی تامین آب مورد نیاز در بخش های مختلف، منابع آب های زیر زمینی است که با توجه به محدودیت آن و از طرف دیگر بهره برداری از آن، این منابع به شدت رو به کاهش است.

نصرآبادی افزود: از طرف دیگر وقوع سیلاب در رودخانه ها و خسارات ناشی از آنها همواره از جمله دغدغه های ساکنین مناطق سیل خیز کشور بوده است.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی گفت: از مهمترین روش ها در افزایش پتانسیل منابع آبی و کاهش تبعات ناشی از کم آبی و خشکسالی و سیل، اقدامات آبخیزداری است که نتیجه آن افزایش تولیدات کشاورزی، دامداری، اشتغال، تثبیت معیشت و رونق و آبادانی روستاها و کاهش فرسایش و رسوب در حوزه ها همراه با احیای مراتع است.

نصرآبادی تصریح کرد: به همین دلیل است که امروز یکی از مهمترین اقدامات برای کاهش اثرات خشکسالی و سیل، انجام عملیات آبخیزداری است.

وی افزود: از کل مساحت استان که بیش از ۱۵ میلیون هکتار است حدود ۷٫۵ میلیون هکتار یعنی ۵۰ درصد مستعد اجرای عملیات آبخیزداری است. از این میزان برای ۲٫۶ میلیون هکتار یعنی ۳۵ درصد کار مطالعاتی و تهیه طرح اجرایی توسط مشاورین بخش خصوصی و با نظارت مستقیم اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان انجام شده که ۳۴ درصد آن اجرا شده است.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی اظهار داشت: از سال ۱۳۸۴ تا سال ۱۴۰۱ (۱۷ سال)، از محل اعتبارات ملی و استانی، بالغ بر ۲۳۰۰ سازه آبخیزداری در ۱۱ شهرستان استان اجرا شده است.

وی گفت: از سال ۱۳۸۴ تا سال ۱۴۰۱ (۱۷ سال)، ازمحل اعتبارات ملی و استانی، بالغ بر ۲۳۰۰ سازه آبخیزداری در ۱۱ شهرستان استان اجرایی شده است.

نصرآبادی تصریح کرد: این سازه ها موجب مهار بالغ ۸۴ میلیون و ۵۰۰ هزار متر مکعب رواناب در سطحی بالغ بر۹۰۰ هزار هکتار می شود. که از این مقدار رواناب مهار شده حدود ۵۰ درصد آن به سفره آب های زیرزمینی نفوذ یافته و سبب تغذیه سفره های آب زیر زمینی شده است.

مدیرکل منابع طبعی و آبخیزداری خراسان جنوبی بیان کرد: این موضوع سبب افزایش دبی قنوات در پایین دست سازه های آبخیزداری شده که به دنبال آن سطح زیرکشت محصولات کشاورزی نیز افزایش یافته است.

وی با اشاره به تخصیص ۱۶۰ میلیارد تومان اعتبار برای حوزه آبخیزداری در دولت سیزدهم گفت: از این اعتبار تاکنون ۹۶ میلیارد تومان تخصیص یافته که ۴۶ حوزه را تحت پوشش قرار داده و ۲۶ سازه جدید احداث شده است.

نصرآبادی اعلام کرد: ۱۸ پروژه با اعتبار ۲۲ میلیارد تومان در هفته دولت سال گذشته افتتاح شد که ۱۱ هزار و ۲۰۰ نفر در ۵۰ آبادی از مزایای آن بهره مند می شوند.

به گفته وی این پروژه ها در حوزه آبخیزداری ۱۳۰ رشته قنات را تحت تأثیر قرار می دهد.

انتهای پیام/۲۵۱/
گفتگو با هوش مصنوعی

💬 سلام! می‌خوای درباره‌ی «احیای قنوات و آبخیزداری، راهکارهایی مناسب برای مقابله با کم آبی در خراسان جنوبی- اخبار خراسان جنوبی - اخبار استانها تسنیم» بیشتر بدونی؟ من اینجام که راهنماییت کنم.