دولت و مجلس نتوانسته اند به دغدغه های اصلی مردم پاسخ دهند / مسئولان به جای تمرکز بر مذاکره یا FATF به دنبال حل مشکلات مردم باشند

یک استاد دانشگاه پاسخگویی دولت و مجلس به دغدغه های اصلی مردم را نامناسب ارزیابی کرد و گفت: مسئولان باید به جای تمرکز بر مذاکره یا FATF به دنبال حل مشکلات مردم باشند.
دولت و مجلس نتوانسته اند به دغدغه های اصلی مردم پاسخ دهند/ مسئولان به جای تمرکز بر مذاکره یا FATF به دنبال حل مشکلات مردم باشند
به گزارش خبرنگار تشکل های دانشگاهی خبرگزاری فارس، این روزها بسیاری از اساتید، دانشجویان و مردم انتقاداتی را نسبت به عملکرد دولت و مجلس در حوزه های مختلف مطرح می کنند و معتقدند عملکرد دولت و عدم نظارت نهادهایی مانند مجلس موجب شده تا امروز مردم با مشکلاتی مواجه شوند. از طرفی امروز یکی از عمده ترین مشکلات مردم بحث مشکلات اقتصادی و معیشتی است و در این حوزه هم بسیاری از اساتید دانشگاه ضمن نقد عملکرد دولت در حوزه اقتصاد معتقدند شفاف نبودن اقتصاد ایران معضلات فراوانی را ایجاد کرده و عدم وجود آرامش و نابسمانی در بازار ارز را از مهم ترین مشکلاتی می دانند که در سایه عدم شفافیت اقتصاد ایران ایجاد شده است.
با توجه به اهمیت این موضوع گفت وگویی با علی شماعی عضو هیات علمی دانشگاه خوارزمی داشتیم و از وی درباره راهکار برون رفت از این مشکلات پرسیدم که مشروح این گفت وگو در ادامه است.
فارس: جناب آقای دکتر به نظر شما راهکارهای برون رفت از مشکلات اقتصادی و پیشگیری از بحران های اقتصادی و اجتماعی چیست؟
شماعی: در حال حاضر یکی از دغدغه های مردم، نظام شفافیت مدیریتی و مالی دولتمردان است. شفافیت و ارزیابی عملکرد و سیاست ها و برنامه های مدیران مختلف و استفاده از منابع کشور به عنوان مهمترین متغیرهای کلان توسعه پایدار است.
شفافیت و نظارت دقیق با مشارکت آحاد مردم بویژه متخصصان و خبرگان جامعه در فرایند تولید در هر جامعه ضروری است و یکی از مهمترین راهکارهای توسعه و عدالت اقتصادی، فرصت های برابر و عادلانه تولید برای همه مردم، شفافیت اقتصادی، نظام مالیاتی متناسب، نظارت دقیق بر عملکرد مدیران و زیرمجموعه آنها و پاسخگویی به افکار عمومی است.
این مساله در ارتقاء ارزش پول ملی، ایجاد اشتغال، توجه به توان و منابع بومی، عدالت اجتماعی و اقتصادی و ایجاد فرصت های عادلانه تولید و رشد اقتصادی برای همه مردم کمک می کند. در جوامع کمتر توسعه یافته سیاستهای مالی و تولیدی تابع خام فروشی و دلالی و مدیران غیر تخصصی و ناکارآمد است که کارایی لازم را ندارد.
* دولت باید به فکر ساماندهی نظام تولید و ارزیابی عملکرد مدیران باشد
فارس: در سال های اخیر شاهد افزایش تحریم های ظالمانه ای بودیم و این اعتقاد هم وجود دارد که با برنامه ریزی درست می توان تحریم کنندگان را ناکام کرد وظیفه دولت برای مقابله با این جریان چیست؟
شماعی: در حال حاضر با تشدید تحریم ها و مشکلات آن و رونق دلالی دولت باید به شکل دقیق و وسیع به فکر ساماندهی نظام تولید و ارزیابی عملکرد مدیران باشد. کشور ما نیازمند اصلاحات در نظام تولید و مالیات از طریق ایجاد زیرساخت هایی برای کشف نا کارآمدی و فرار مالیاتی و از طرف دیگر معافیت ها در بعضی از تولیدات و حقوق پایه از مهم ترین سازوکارهای ساماندهی نظام توسعه اقتصادی است.
جلوگیری از فرار مالیاتی چندین میلیاردی از ضرورت های توسعه است. افزایش سرعت و شفافیت مالیاتی و رضایت مؤدیان مالیاتی بویژه تولید کننده کالای ضروری مردم اهمیت دو چندان دارد. که همگی بر اساس سند برنامه ششم و سیاستهای اقتصاد مقاومتی تعیین شده اند که به طور کامل و دقیق اجرا نمی شود.
مالیات یک منبع مهم مالی دولت ها هستند. به منظور ایجاد شفافیت در عملکرد اقتصادی، ایجاد و توسعه پایگاه اطلاعات هویتی، عملکردی و دارایی مؤدیان مالیاتی شامل مواردی نظیر اطلاعات مالی، دفاتر پولی و اعتباری، معاملاتی، سرمایه ای و ملکی اشخاص حقیقی و حقوقی در سازمان امور مالیاتی کشور ایجاد شود.
تمام وزارتخانه ها، مؤسسات دولتی، شهرداری ها، مؤسسات وابسته به دولت، مؤسسات و نهادهای عمومی غیردولتی، نهادهای انقلاب اسلامی، بانک ها و مؤسسات مالی و اعتباری، سازمان ثبت اسناد و املاک کشور و سایر اشخاص حقوقی اعم از دولتی و غیردولتی که اطلاعات موردنیاز پایگاه فوق را در اختیاردارند و یا به نحوی موجبات تحصیل درآمد و دارایی برای اشخاص را فراهم می آورند، موظف اند اطلاعات را در اختیار سازمان امور مالیاتی کشور قرار دهند.
لذا مشخص می شود هر شهروند درمجموع چه مقدار تراکنش مالی داشته و اتوماتیک حدود مالیات هر شهروند روشن می شود متاسفانه کسانی که بیشترین درآمد و ثروت را دارند کمترین مالیات را پرداخت می کنند. این سیاست و فرایند برای روشن شدن اطلاعات مالی و نظارت برعدالت اقتصادی بسیار ضروری است.
* مسئولان به جای تمرکز بر روی مسائلی مانند مذاکره یا FATF به دنبال حل مشکلات مردم باشیم
فارس: برخی از دولتمردان معتقدند باید برای حل مشکلات اقتصادی معاهداتی مانند FATF را بپذیریم. قبل از مذاکرات هم چنین مباحثی مطرح می شد ولی بدعهدی های غرب و آمریکا و بی ثمر بودن برجام مردم را نسبت به معاهدات و توافق های اینچنینی بی اعتماد کرده است. در چنین شرایطی وظیفه دولت چیست؟
شماعی: امروزه در بین مردم و در محافل و حوزه های عمومی بیشتر سخن مردم حول این واقعیت است که اگر دولتمردان و مدیران در اندیشۀ توسعه و پیشرفت کشور هستند، برای توسعه اقتصادی به جای تمرکزشان بر روی یک یا چند مساله محدود مثل آمریکا یا مثلا FATF، اولویت و دغدغۀ خود را پیرامون مسائل و راهکارهای مهم و دست یافتنی و اجرایی دیگر و حل مشکلات مردم متمرکز کنند.
* چرا از پرداخت حقوق ها و پاداش های نجومی از بیت المال جلوگیری نمی شود؟
فارس: می شود بیشتر درباره این راهکارها توضیح دهید؟
بله. مسائلی مانند اینکه چرا نظام جامع و یکپارچۀ اطلاعات املاک و دارایی در کشور به طور کامل اجرایی نمی شود؟ چرا وضعیت مالی تمام افراد کشور و به ویژه مدیران و مسئولان از طرف سران قوا و نظام شفاف سازی و رصد نمی شود؟ چرا از حقوق ها و پاداش های نجومی از بیت المال جلوگیری نمی شود. در کشورهای توسعه یافته نظارت دقیق بر درآمد و مالیات تمام افراد کشور و حتی مسافرین به آن کشور دارند و مانع سوءاستفاده های مالی می شوند.
نکته دوم اینکه چرا توسعه دیپلماسی و روابط اقتصادی و اجتماعی با کشورهای دیگر دنیا به شکل گسترده به غیر آمریکا اجرا نمی شود. امروزه تقریبا حدود ۸۵ درصد تجارت ما با عراق، افغانستان، ترکیه، هند، روسیه و چین و … است و از طرف دیگر حدود ۱۵-۱۰ درصد تجارت ایران با ۲۰۰ کشور دیگر دنیاست.
* تولید صادرات گرا می تواند تحریم ها را خنثی کند
دولت باید بجای اصرار و تاکید بر تصویب FATF، با به کارگیری سفیران کارآمد و توانمند و رایزن بازرگانی قدرتمند در کشورهای مختلف دنیا بسترهای توسعه اقتصادی و اجتماعی مردمی و بخش خصوصی را در اقصی نقاط دنیا فراهم آورد.
تولید صادرات گرا می تواند تحریم ها را خنثی کند. دنیای معاصر دنیای ارتباطات است نه قطع مراودات و این نکته به قدری واضح و روشن است بطوریکه اروپا و آمریکا اگر تبدیل به قدرت اقتصادی شده اند ناشی از این مراودات با تمام کشورهای دنیا بوده است.
امروزه حتی کشورهایی که تنش و تضادهای عمیق با یکدیگر دارند ارتباطات دیپلماتیک خود را حفظ می کنند. ورود در اقتصاد بین الملل مانند اقتصاد چین ، تعیین سود نسبی مانند صنعت خودرو کره جنوبی، نظام بانکداری کارآمد و شفاف مانند سنگاپور، آزادی فعالیت اقتصادی مانند مالزی، تخصصی شدن تولید مانند برزیل ، تسهیل فعالیت های اقتصادی مانند ترکیه و سیاست خارجی در خدمت اقتصاد مانند هند.
برای توسعه باید برخلاف استالین عمل کرد که می گفت : کسانی را به کار گمارید که هر کاری شما بگویید بکنند ولی هرگز هیچ نظری ندهند.
دولت باید با توسعۀ شرکت ها و تعاونی های تولید و اقتصاد مردمی و نظارت متخصصان و صاحبنظران هر رشته اقتصادی توسعه اقتصادی بومی را دنبال کند.
شرکت ها و تعاونی ها با نظارت نخبگان و صاحبظران دولتی پیشران توسعه اند. شرکت های تولیدی پیشران توسعه و شایسته سالاری در مدیران آنها بویژه شهرهای کوچک، متوسط و بزرگ و روابط متقابل و سلسله مراتب آن ها مانع مهاجرت های بدون برنامه و مخرب از روستاها و شهرهای کوچک به کلان شهرها خواهد شد. مدیران صاحب نظر و شایسته و صادر کنندگان و واردکنندگان متبحر و توانمند موجب تعادل و توازن اقتصادی و اجتماعی در کشور را از سطوح پایین، یعنی از روستا تا شهرهای متوسط و بزرگ به شکل زنجیروار با سلسله مراتب منسجم را متناسب با هر استان و شهرستان فراهم می آورند.
شرکتها قادرند نیروی خلاق جوامع را شناسایی و جذب کنند و در محل مناسب از سازمان خود به کارگیری نمایند و ارزش آفرینی هم افزا محقق شده و از مهاجرت و فرار مغزها و نخبگان جلوگیری میکند. شرکت ها و تعاونی های واقعی مردمی که با سرمایه مردمی و حمایت و نظارت دولت شکل گیرند در تولید و توسعه اقتصادی نقش موثری دارند( اقتصاد مردمی).
چرا از تجارب مفید و ارزشمند بین المللی به ویژه کشورهای موفق و بومی سازی آن ها توسط نظارت دولتمردان و مدیران صاحبنظر مورد توجه قرار نمی گیرد.
دولت باید از سیاست های رشد دلالی بوبژه توسط بانک ها و سیاست عوام فریبانه نظیر کنترل قیمت و خام فروشی نفت و گاز و سایر مواد معدنی و رشد دلالی … دست برداشته و شرکت گرا شود. تأمین اشتغال و توسعه اقتصادی و رفاه مردم در گرو تغییر رویکرد دلالی به رویکرد شرکتهای تولیدی مناسب و پیشران اقتصاد است.
* بهبود روابط با همسایگان اولویت سیاست خارجی ما باشد
برای نمونه شرکت ها و تعاونی های تولیدی می توانند با تولید و روبط متقابل اقتصادی با ۱۵ کشور همسایه که جمعیتی حدود۶۰۰ میلیون نفر و حدود ۲۰۰۰ میلیارد دلار تجارت سالانه رابطه بر قرار کنند. متاسفانه سهم صادرات ایران ۳۷میلیارد دلار (کمتر از۲ درصد) است که اگر تنها ۵ درصد از تجارت با همسایگان رو تامین کنیم، حداقل ۵٫۷ میلیون شغل ایجاد می شود.
بهبود روابط با همسایگان باید اولویت سیاست خارجی ما باشد، یا اگر سهم ایران از بازارهای جهانی بجای کمتر از ۵/. درصد (نیم درصد) کنونی، ۵-۴ درصد بود، آیا غرب و همپیمانانش می توانست روابط اقتصادی خود را با ایران قطع کند؟! در ایران نسبت صادرات (غیرنفتی) به تولید ناخالص داخلی زیر ۱۰ درصد است، در اروپا این عدد ۵۰ است.
باید آمار و اطلاعات دقیق و جامع از کارکرد و کم وکیف تولید تمام شرکت های تولیدی اعم از کشاورزی، صنعتی و خدماتی و پایش دقیق آن ها و حمایت مستمر از آن ها برای برنامه ریزی تولید با کیفیت و توسعه کشور شکل گیرد.
* باید آموزش دانشگاه ها در راستای محیط کار و نیاز توسعه مناطق و نواحی کشور باشد
باید آمایش سرزمینی و آمایش منطقه ای برای تولید و تقسیم کار و تامین آب، برق، گاز و سایر تاسیسات و تجهیزات در هر منطقه و ناحیه از کشور با نظارت دولت به خوبی عملیاتی و اجرایی شود. این مساله مهمترین عامل و زیر ساخت تولید و توسعه پایدار است.
باید سیستم آموزشی به ویژه دانشگاههای کشور کارآفرین و در راستای محیط کار و نیاز توسعه مناطق و نواحی کشور آموزش دهند. هر رشته تحصیلی محیط کار و جذب آن مشخص باشد. باید دانشجویان هر رشته تحصیلی و آموزش متناسب با محیط کار و اشتغال خاص خود باشند و در حین تحصیل با محیط کار خود به صورت کارورزی در ارتباط باشند و بعد از تحصیل دانشجو در صورت توافق در آن شغل جذب کار شود .(تخصص گرایی)
شفافیت و ارزیابی عملکرد مدیران و به کار گرفتن مدیران کارآمد و شایسته به ویژه در رأس کارها و مدیریت مالی و اجرایی و ساماندهی ساختارهای فسادزای بانکی و مالی و نظارت دقیق و مستمر بر عملکرد مدیران و سرمایه های ملی ضروری است.
چرا باید هر روز شاهد خبر اختلاس و حیف ومیل و خارج کردن سرمایه های ملی از فرایند تولید در کشور باشیم؟
۱۰- چرا نظام اقتصادی به طور اعم و نظام بانکی و مالی کشور به طور خاص، دلالی و هرج ومرج اقتصادی را کنترل نمی کند؛ به طوری که یک نفر ۳۸۰۰ سکه طلا و دیگری بیش از ۷۰۰ آپارتمان خالی خریداری کرده و دلالی مسکن راه انداخته است؟!
چرا یک فرد یا گروهی با رانت های مالی و نفوذ در دستگاه اداری کشور بتواند ۳۵۰۰ خودرو ثبت نام یا ثبت سفارش دهند، بدون اینکه مالیاتی از او دریافت شود و بر عملکرد فسادآلود شرکت های تولید خودرو و خریداران نظارتی صورت نمی گیرد، این در حالی است که تولیدکنندگان و کارمند ملزم به پرداخت مالیات قبل از دریافت حقوق خود هستند.
چرا و چگونه افراد مؤثر و صاحب منصب در نظام اداری کشور می توانند ۱۲۰۰۰ و ۳۰۰۰ میلیارد و … اختلاس، پول شویی و … داشته باشند؟ مگر نظام جامع کنترل حکومتی بر عملکرد این افراد «ژن خوب» نظارت ندارد! آیا قانون و ضوابط صرفا برای افراد بدون پشتوانه سیاسی و توده مردم وضع شده است؟
* باید نظام جامع و یکپارچه حقوق، درآمد و مالیات به منظور جلوگیری از پرداخت حقوق های نجومی راه اندازی شود
باید نظام جامع و یکپارچه حقوق، درآمد و مالیات همۀ افراد جامعه به منظور جلوگیری از حقوق های نجومی و دست اندازی به بیت المال برای افراد خاص و صاحب منصبان راه اندازی شود. درحالی که در یک جامعه سالم و مصون از فساد، حساب های بانکی همۀ افراد جامعه به صورت مستمر پایش می شود تا مشخص گردد از چه راهی کسب ثروت های یک شبه یا یک مدت کوتاه کرده است.
با توجه به پیشرفت های گسترده در زمینۀ نظام جامع دارایی و املاک در سطح جهان و ایران و تجربه های مثبت کشورها و جوامع توسعه یافته باید نقشۀ کاداستر زمین و املاک اجرایی شود تا میزان زمین و املاک مسکونی افراد و موقعیت آن مشخص شود و از یک میزان مشخص بیشتر از نیاز متعارف مالیات متناسب دریافت شود. فقدان چنین نظامی و عدم نظارت بر فضاهای مسکونی دلالی مسکن و افزایش بر رویه مسکن را ایجاد کرده است.
چرا عرضۀ زمین باید از طریق زمین خواران و دلالان با قیمت چند برابر به دست مردم برسد؟ دولت باید با توجه به رشد جمعیت عرضۀ مناسب زمین برای ساخت مسکن به طور مستمر داشته باشد و فقط هزینه زیرساخت آن را دریافت کند و مانع دلالی و افزایش بی رویۀ قیمت زمین و مسکن شود.
مسکن دار شدن بی مسکنان بویژه جوانان در تشکیل نظام خانواده ، رونق بیش از ۳۰۰ شغل تولیدی و توسعه اجتماعی و اقتصادی کشور نقش بسزایی دارد.
این خواست به حق مردم است که هر کس به تناسب حقوق، درآمد، املاک، مستغلات و دارایی خود مالیات بپردازد. اجرای چنین نظام عادلانه ای بیش از هر چیز بر اقتصاد شهری و روستایی کشور کمک می کند ، چراکه بیش از هر چیز تعداد خانه های خالی و املاک بایکوت شده را زیر ذره بین جامعه و دولت قرار می دهد و مانع از احتکار و انباشت بی حساب ثروت و سرمایه می شود. همچنین اجرای این نظام یکپارچه می تواند دلالی و هرج و مرج اقتصادی را کنترل و جلوگیری از احتکار و راه فسادزای مالی می شود.
باید زمین و املاک بدون کارکرد با اهرم های فشار، نظیر اخذ مالیات سنگین در چرخۀ تولید قرارگیرند و منجر به جلوگیری از بدون استفاده ماندن آن ها شود و عرصه سوء استفاده را از دلالان بگیرد. واگذاری زمین برای ساخت مسکن و کار، برای کسانی که آمادگی کار و تولید دارند به ویژه در روستاها و شهرهای کوچک و متوسط با مالیات کم و حتی بدون مالیات ضروری است.
این سوالات و بی شمار درخواست ها از همین جنس، در ذهن گروه های مردمی، دانشگاهی و بدنۀ کارشناسی جامعۀ شکل گرفته است و توده های اخلاقی راشکل داده است که به دلیل نفوذ ارتباطات مجازی در تمام سطوح جامعه در عصر اطلاعات(به تعبیر کاستلز)، مطالبه گری را حق قانونی خود می دانند.
عصر اطلاعات با درهم نوردیدن مرزها، بمباران اطلاعاتی را میسر کرده است. امروز توده ها از این رهگذر، حکومت نظام اداری کشور را بیش از پیش در مقابل لنزهای موشکافانۀ خود قرار داده اند و ترقی در همۀ ابعاد و ارکان را خواستار هستند.
لاجرم باید پذیرفت که مسیر ترقی خواهی هر قلمرو و ملتی از شایسته سالاری مدیران و کارکنان و شفافیت می گذرد. شفافیت (اصطلاح «اتاق شیشهای» که اخیرا مطرح است) راه را بر هر فاسد، مفسد و توطئه گری می بندد و کشور را از هجمه های شدید دشمنان مصون می دارد. البته اقدامات خوبی نیز در برخی نهادها صورت گرفته است. شهرداری تهران با راه اندازی سامانه شفافیت، قرارداد مدیران و کارکنان و سایر قراردادهای پیمانکاران را در اختیار می گذارد که لازم است در تمام لایه های اداری و مالی کشور چنین سامانه ای راه اندازی شود.
سران قوا و به ویژه دولت، مجلس و مسئولان نظام باید به سرعت و دقت پیگیر این مسائل اساسی و خواسته های مردم از طریق حکمروایی خوب هوشمند باشند.
* آمریکا چیزی جز درغگویی، بی تعهدی، خلف وعده و زورگویی از خود نشان نداده و نخواهد داد/ آمریکا هیچگاه موافق پیشرفت و استقلال ایران نبوده
فارس: برخی از اساتید دانشگاه معتقدند دولت آقای روحانی در سال های گذشته وقتی را که صرف پیگیری برجام و مذاکره کرد را اگر صرف استفاده از توان داخلی می کرد، بسیاری از این مشکلاتی که مطرح شد امروز وجود نداشت، نظر شما در این رابطه و کلا درباره توافق برجام چیست؟
مشاعی: از زمانی که برجام امضا شده تا کنون ما به وضوح ماهیت نظام سرمایه داری بی قید و بند و استکباری آمریکا مشخص و شفاف شده است و ما به وضوح شاهد این مسئله هستیم. نظام استکبار ی آمریکا در روابط خود با کشورها بویژه کشور ما چیزی جز درغگویی، بی تعهدی، خلف وعده و زورگویی از خود نشان نداده و نخواهد داد.
اقدامات آمریکا با همکاری کشورهای اروپایی طی چند قرن اخیر چیزی جز راه اندازی جنگ ها ، تجاوز و استثمار کشورهای در حال توسعه در پی نداشته است. این خصلت استعماری آنها است. نظام سرمایه داری زیاده خواه به ویژه آمریکا هیچگاه موافق پیشرفت و استقلال کشورهای در حال توسعه مثل ایران؛ عراق و سایر کشورها نیست. خوشبختانه برجام ماهیت این کشورها را به همه جهانیان نشان داد.
* متن برجام به ضرر ایران بوده است
به نظر بنده در پاسخ به این رفتارها، ایران هم باید طبق قوانین بین المللی و مفاد برجام پاسخ این سیاست ها و اقدامات زورگویانه و زیاده خواهی آنها را بدهد. البته هر چند متن برجام ضعف هایی داشته و این قرارداد متاسفانه بیشتر به ضرر ایران بوده است با این حال متاسفانه آمریکایی ها می بینیم که آمریکا تعامل ندارد و به تعهدات خود عمل نمی کند.
* باید در رابطه با بدعهدی، دروغگویی و زورگویی آمریکا روشنگری بیشتری در رسانه ها شود
مسلما باید به آنچه مقام معظم رهبری فرمودند و اشراف دارند و شروطی که ایشان داشتند عمل شود. اگر در گذشته هم دقت بیشتری می کردیم امروز شاهد چنین اتفاقاتی نبودیم.
به اعتقاد بنده لازم است که در رابطه با بدعهدی، دروغگویی و زورگویی آمریکا روشنگری بیشتری در رسانه ها بشود و چهره واقعی آمریکا و نظام سلطه سرمایه داری بی قید و بند و زیاده خواه آمریکا را برای مردم دنیا روشن کنیم .
* بازدداشت استاد ایرانی نشانه دیگری از ظلم و بی عدالتی دولتمردان آمریکاست
فارس: همانطور که مطلع هستید آمریکا بدون هیچ دلیلی یکی از اساتید و دانشمندان ایرانی به نام دکتر مسعود سلیمانی را بازدداشت کرده است، به نظر شما این مسئله نشانگر چه موضوعی است؟
بله. متاسفانه این استاده دانشگاه بدون دلیل محکمه پسند توسط آمریکا به اسارت گرفته شده و این نشانه دیگری از ظلم و بی عدالتی دولتمردان آمریکاست. نظام سیاسی استکبار همیشه دنبال این بوده است که با فریب کاری کشورهای مختلف دنیا را به خصوص کشورهای ضعیف را استثمار و غارت کنند و نمی گذارد این کشورها پیشرفت کنند.
استکبار موجودیت خود را در وابستگی و غارت منابع جوامع ضعیف جستجو می کند و همیشه خودش را برتر می داند و این برتر بینی موجب شده است که اگر احساس کند کشوری می خواهد پیشرفتی داشته باشد به هر شکلی و ترفندی به صورت ظالمانه با آن مقابله می کند.
متاسفانه رسانه ها در کشور ما خیلی خوب نتوانسته اند این مسائل را برای مردم تبیین کنند و چهره واقعی نظام آمریکا را روشن کنند.
* باید روشنگری بیشتری درباره واقعیت و حقه بازی های سیاستمدارن آمریکا داشته باشیم
امروز عصر اطلاعات و ارتباطات و دانایی است. یعنی بعد از انقلاب صنعتی کشورهایی که رسانه های گوناگون و متنوعی داشته باشند و نظرات و فرهنگ خودشان را به دنیا اطلاع رسانی کنند معمولا می توانند در این شرایط و اوضاع چهره ای خوب و اطو کشیده از خود به مردم جهان نشان دهند و چهره دیگران را ضعیف و بد نشان می دهند.
با وجود این رسانه ها و افکار سازی جایگاه و پایگاه خود را مستحکم می کنند. ما باید روشنگری بیشتری برای مردم و اطلاع رسانی خوبی درباره واقعیت و ماهیت و حقه بازی های سیاستمدارن آمریکا داشته باشیم. آمریکایی ها با پایگاه ها و رسانه های گوناگون در همه کشورهای دنیا از این روش بهره برداری می کنند .
خیلی ناعادلانه است که یک استاد دانشگاه توسط آمریکا به اسارت گرفته شود. این نشان می دهد آنچه به عنوان آزادی در آمریکا گفته می شود همه دروغ و شعار است.
* شفافیت و دقت در امور قضا خیلی بیشتر شده است
فارس: یکی از اتفاقاتی که این روزها به شدن مورد توجه مردم قرار گرفته برخورد قاطع قوه قضاییه بامفاسد، است، نظر شما به عنوان یک استاد دانشگاه درباره این موضوع چیست؟
مشاعی: خوشبختانه بعد از حضور آقای رئیسی شاهد تغییر و تحولات خوبی در قوه قضاییه بودیم و این مسئله باید به طور مستمر با دقت و با شفافیت ادامه پیدا کند. از سویی خوشبختانه نسبت به دوره های گذشته شفافیت و دقت در امور قضا خیلی بیشتر شده است و امروز مردم خبر دارند که در قوه قضاییه چه اتفاقی رخ می دهد و شاهد اتفاقات خوب و نظارت بیشتر بر عملکرد این دستگاه هستند.
امروز قوه قضاییه در وضع بسیار خوبی قرار گرفته و برای مردم امیدواری خیلی بیشتری ایجاد شده است. آن هم در شرایطی که مردم گلایه هایی داشتند. در حال حاضر سرعت و دقت و عدالت محوری و پاسخگویی به پرونده ها در قوه قضاییه در حال ارتقاء استو انشالله باید بیشتر و گسترده تر شود.
ما به عنوان یک کشور اسلامی باید الگوی خوبی از عدالت و رسیدگی به حق و حقوق مردم به جهان ارائه دهیم . جاری شدن عدالت موجب شادابی و رضایت مردم و پایداری حکومت می شود. خوشبختانه قوه قضاییه با فعالیت و اتاق فکر قوی اخیرا دارد در همین راستا حرکت می کند.
* دولت و مجلس نتوانسته اند به دغدغه های اصلی مردم پاسخ دهند
فارس: یکی از مسائلی که این روزها مورد انتقاد برخی از اساتید و چهره های سیاسی قرار می گیرد، دولت و همچنین عملکرد مجلس دهم است، شما این عملکرد را چگونه می بنید؟
مشاعی: علی رغم تلاش های زیادی که بعضی از نمایندگان مجلس ما در این دوره انجام داده اند، اما با این وجود به رغم دلسوزی ها و پیگیری ها که کرده اند امروز دغدغه های اصلی مردم و مسائلی مانند اقتصاد، فرهنگ، سیاست و معیشت را به خوبی نتوانسته اند حل کنند. متاسفانه گاهی دیده می شود بعضی از نمایندگان مجلس یک سری مسائلی را دنبال می کنند که مساله اصلی و اولویت دار مردم و جامعه نیست. وقت مجلس پیرامون مسائل غیر کارشناسی و غیر ضروری می گذرد.
مثلا چه ضرورتی دارد که در چنین شرایطی افرادی در مجلس به دنبال این مسئله می روند که زبان انگلیسی در مدارس باشد یا نباشد. یا زبان دیگری هم باشد! این مسئله در این زمان اصلا اهمیت و اولویتی ندارد. امروز قوانین و مسائل مهم تری نیاز است که از سوی مجلس باید دنبال شود.
* برخی از نمایندگان و مدیران از جایگاه مدیریتی خود برای بهره برداری شخصی می کنند
متاسفانه با این همه مسائل اولویت دار مجلس آنچنان که باید مساله شناسی و قانون گذاری و بازخورد و عملکرد خوبی را نشان نمی دهد. در چند سال اخیر فعالیت مجلس چه در حوزه قانونگذاری، سیاست گذاری و چه در حوزه نظارت خیلی چشمگیر نبوده است ما خیلی بهتر از اینها می توانیم عمل کنیم.
متاسفانه برخی از نمایندگان و مدیران کشور نشان می دهند که به جای خدمت به مردم و توسعه کشور و حفظ و صیانت از حق الناس از پست و جایگاه مدیریتی خود برای بهره برداری شخصی و خانوادگی بهره می برند. این مهمترین معضل کشور ماست.
باید از شایسته سالاری و نظارت های بیشتر بر عملکرد مسولین و الگوها و نمونه های خوب مطرح در جهان برای سیاست گذاری، قانون گذاری و مدیریت بهره بیشتری بگیریم .
مهمترین مسئله هم اکنون در کشور ما این است که در امور اجرایی و نظارتی و مدیریتی باند بازی صورت می گیرد و از افراد متخصص و کارآمد و اتاق فکر خوب استفاده نمی کنند برای همین هم هست که شاهد بیکاری مشکلات اقتصادی و سایر مشکلات در حوزه مسکن و مشکلات اجتماعی و فرهنگی هستیم.
همه این مسائل ناشی از عدم مدیریت لازم و عدم مشارکت صاحب نظران در تصمیم گیری ها و کم کاری ها است. باید خودمان با تلاش و کوشش و همکاری و وحدت و انسجام کشور خود را بسازیم.
انتهای پیام/
دولت و مجلس نتوانسته اند به دغدغه های اصلی مردم پاسخ دهند/ مسئولان به جای تمرکز بر مذاکره یا FATF به دنبال حل مشکلات مردم باشند
به گزارش خبرنگار تشکل های دانشگاهی خبرگزاری فارس، این روزها بسیاری از اساتید، دانشجویان و مردم انتقاداتی را نسبت به عملکرد دولت و مجلس در حوزه های مختلف مطرح می کنند و معتقدند عملکرد دولت و عدم نظارت نهادهایی مانند مجلس موجب شده تا امروز مردم با مشکلاتی مواجه شوند. از طرفی امروز یکی از عمده ترین مشکلات مردم بحث مشکلات اقتصادی و معیشتی است و در این حوزه هم بسیاری از اساتید دانشگاه ضمن نقد عملکرد دولت در حوزه اقتصاد معتقدند شفاف نبودن اقتصاد ایران معضلات فراوانی را ایجاد کرده و عدم وجود آرامش و نابسمانی در بازار ارز را از مهم ترین مشکلاتی می دانند که در سایه عدم شفافیت اقتصاد ایران ایجاد شده است.
با توجه به اهمیت این موضوع گفت وگویی با علی شماعی عضو هیات علمی دانشگاه خوارزمی داشتیم و از وی درباره راهکار برون رفت از این مشکلات پرسیدم که مشروح این گفت وگو در ادامه است.
فارس: جناب آقای دکتر به نظر شما راهکارهای برون رفت از مشکلات اقتصادی و پیشگیری از بحران های اقتصادی و اجتماعی چیست؟
شماعی: در حال حاضر یکی از دغدغه های مردم، نظام شفافیت مدیریتی و مالی دولتمردان است. شفافیت و ارزیابی عملکرد و سیاست ها و برنامه های مدیران مختلف و استفاده از منابع کشور به عنوان مهمترین متغیرهای کلان توسعه پایدار است.
شفافیت و نظارت دقیق با مشارکت آحاد مردم بویژه متخصصان و خبرگان جامعه در فرایند تولید در هر جامعه ضروری است و یکی از مهمترین راهکارهای توسعه و عدالت اقتصادی، فرصت های برابر و عادلانه تولید برای همه مردم، شفافیت اقتصادی، نظام مالیاتی متناسب، نظارت دقیق بر عملکرد مدیران و زیرمجموعه آنها و پاسخگویی به افکار عمومی است.
این مساله در ارتقاء ارزش پول ملی، ایجاد اشتغال، توجه به توان و منابع بومی، عدالت اجتماعی و اقتصادی و ایجاد فرصت های عادلانه تولید و رشد اقتصادی برای همه مردم کمک می کند. در جوامع کمتر توسعه یافته سیاستهای مالی و تولیدی تابع خام فروشی و دلالی و مدیران غیر تخصصی و ناکارآمد است که کارایی لازم را ندارد.
* دولت باید به فکر ساماندهی نظام تولید و ارزیابی عملکرد مدیران باشد
فارس: در سال های اخیر شاهد افزایش تحریم های ظالمانه ای بودیم و این اعتقاد هم وجود دارد که با برنامه ریزی درست می توان تحریم کنندگان را ناکام کرد وظیفه دولت برای مقابله با این جریان چیست؟
شماعی: در حال حاضر با تشدید تحریم ها و مشکلات آن و رونق دلالی دولت باید به شکل دقیق و وسیع به فکر ساماندهی نظام تولید و ارزیابی عملکرد مدیران باشد. کشور ما نیازمند اصلاحات در نظام تولید و مالیات از طریق ایجاد زیرساخت هایی برای کشف نا کارآمدی و فرار مالیاتی و از طرف دیگر معافیت ها در بعضی از تولیدات و حقوق پایه از مهم ترین سازوکارهای ساماندهی نظام توسعه اقتصادی است.
جلوگیری از فرار مالیاتی چندین میلیاردی از ضرورت های توسعه است. افزایش سرعت و شفافیت مالیاتی و رضایت مؤدیان مالیاتی بویژه تولید کننده کالای ضروری مردم اهمیت دو چندان دارد. که همگی بر اساس سند برنامه ششم و سیاستهای اقتصاد مقاومتی تعیین شده اند که به طور کامل و دقیق اجرا نمی شود.
مالیات یک منبع مهم مالی دولت ها هستند. به منظور ایجاد شفافیت در عملکرد اقتصادی، ایجاد و توسعه پایگاه اطلاعات هویتی، عملکردی و دارایی مؤدیان مالیاتی شامل مواردی نظیر اطلاعات مالی، دفاتر پولی و اعتباری، معاملاتی، سرمایه ای و ملکی اشخاص حقیقی و حقوقی در سازمان امور مالیاتی کشور ایجاد شود.
تمام وزارتخانه ها، مؤسسات دولتی، شهرداری ها، مؤسسات وابسته به دولت، مؤسسات و نهادهای عمومی غیردولتی، نهادهای انقلاب اسلامی، بانک ها و مؤسسات مالی و اعتباری، سازمان ثبت اسناد و املاک کشور و سایر اشخاص حقوقی اعم از دولتی و غیردولتی که اطلاعات موردنیاز پایگاه فوق را در اختیاردارند و یا به نحوی موجبات تحصیل درآمد و دارایی برای اشخاص را فراهم می آورند، موظف اند اطلاعات را در اختیار سازمان امور مالیاتی کشور قرار دهند.
لذا مشخص می شود هر شهروند درمجموع چه مقدار تراکنش مالی داشته و اتوماتیک حدود مالیات هر شهروند روشن می شود متاسفانه کسانی که بیشترین درآمد و ثروت را دارند کمترین مالیات را پرداخت می کنند. این سیاست و فرایند برای روشن شدن اطلاعات مالی و نظارت برعدالت اقتصادی بسیار ضروری است.
* مسئولان به جای تمرکز بر روی مسائلی مانند مذاکره یا FATF به دنبال حل مشکلات مردم باشیم
فارس: برخی از دولتمردان معتقدند باید برای حل مشکلات اقتصادی معاهداتی مانند FATF را بپذیریم. قبل از مذاکرات هم چنین مباحثی مطرح می شد ولی بدعهدی های غرب و آمریکا و بی ثمر بودن برجام مردم را نسبت به معاهدات و توافق های اینچنینی بی اعتماد کرده است. در چنین شرایطی وظیفه دولت چیست؟
شماعی: امروزه در بین مردم و در محافل و حوزه های عمومی بیشتر سخن مردم حول این واقعیت است که اگر دولتمردان و مدیران در اندیشۀ توسعه و پیشرفت کشور هستند، برای توسعه اقتصادی به جای تمرکزشان بر روی یک یا چند مساله محدود مثل آمریکا یا مثلا FATF، اولویت و دغدغۀ خود را پیرامون مسائل و راهکارهای مهم و دست یافتنی و اجرایی دیگر و حل مشکلات مردم متمرکز کنند.
* چرا از پرداخت حقوق ها و پاداش های نجومی از بیت المال جلوگیری نمی شود؟
فارس: می شود بیشتر درباره این راهکارها توضیح دهید؟
بله. مسائلی مانند اینکه چرا نظام جامع و یکپارچۀ اطلاعات املاک و دارایی در کشور به طور کامل اجرایی نمی شود؟ چرا وضعیت مالی تمام افراد کشور و به ویژه مدیران و مسئولان از طرف سران قوا و نظام شفاف سازی و رصد نمی شود؟ چرا از حقوق ها و پاداش های نجومی از بیت المال جلوگیری نمی شود. در کشورهای توسعه یافته نظارت دقیق بر درآمد و مالیات تمام افراد کشور و حتی مسافرین به آن کشور دارند و مانع سوءاستفاده های مالی می شوند.
نکته دوم اینکه چرا توسعه دیپلماسی و روابط اقتصادی و اجتماعی با کشورهای دیگر دنیا به شکل گسترده به غیر آمریکا اجرا نمی شود. امروزه تقریبا حدود ۸۵ درصد تجارت ما با عراق، افغانستان، ترکیه، هند، روسیه و چین و … است و از طرف دیگر حدود ۱۵-۱۰ درصد تجارت ایران با ۲۰۰ کشور دیگر دنیاست.
* تولید صادرات گرا می تواند تحریم ها را خنثی کند
دولت باید بجای اصرار و تاکید بر تصویب FATF، با به کارگیری سفیران کارآمد و توانمند و رایزن بازرگانی قدرتمند در کشورهای مختلف دنیا بسترهای توسعه اقتصادی و اجتماعی مردمی و بخش خصوصی را در اقصی نقاط دنیا فراهم آورد.
تولید صادرات گرا می تواند تحریم ها را خنثی کند. دنیای معاصر دنیای ارتباطات است نه قطع مراودات و این نکته به قدری واضح و روشن است بطوریکه اروپا و آمریکا اگر تبدیل به قدرت اقتصادی شده اند ناشی از این مراودات با تمام کشورهای دنیا بوده است.
امروزه حتی کشورهایی که تنش و تضادهای عمیق با یکدیگر دارند ارتباطات دیپلماتیک خود را حفظ می کنند. ورود در اقتصاد بین الملل مانند اقتصاد چین ، تعیین سود نسبی مانند صنعت خودرو کره جنوبی، نظام بانکداری کارآمد و شفاف مانند سنگاپور، آزادی فعالیت اقتصادی مانند مالزی، تخصصی شدن تولید مانند برزیل ، تسهیل فعالیت های اقتصادی مانند ترکیه و سیاست خارجی در خدمت اقتصاد مانند هند.
برای توسعه باید برخلاف استالین عمل کرد که می گفت : کسانی را به کار گمارید که هر کاری شما بگویید بکنند ولی هرگز هیچ نظری ندهند.
دولت باید با توسعۀ شرکت ها و تعاونی های تولید و اقتصاد مردمی و نظارت متخصصان و صاحبنظران هر رشته اقتصادی توسعه اقتصادی بومی را دنبال کند.
شرکت ها و تعاونی ها با نظارت نخبگان و صاحبظران دولتی پیشران توسعه اند. شرکت های تولیدی پیشران توسعه و شایسته سالاری در مدیران آنها بویژه شهرهای کوچک، متوسط و بزرگ و روابط متقابل و سلسله مراتب آن ها مانع مهاجرت های بدون برنامه و مخرب از روستاها و شهرهای کوچک به کلان شهرها خواهد شد. مدیران صاحب نظر و شایسته و صادر کنندگان و واردکنندگان متبحر و توانمند موجب تعادل و توازن اقتصادی و اجتماعی در کشور را از سطوح پایین، یعنی از روستا تا شهرهای متوسط و بزرگ به شکل زنجیروار با سلسله مراتب منسجم را متناسب با هر استان و شهرستان فراهم می آورند.
شرکتها قادرند نیروی خلاق جوامع را شناسایی و جذب کنند و در محل مناسب از سازمان خود به کارگیری نمایند و ارزش آفرینی هم افزا محقق شده و از مهاجرت و فرار مغزها و نخبگان جلوگیری میکند. شرکت ها و تعاونی های واقعی مردمی که با سرمایه مردمی و حمایت و نظارت دولت شکل گیرند در تولید و توسعه اقتصادی نقش موثری دارند( اقتصاد مردمی).
چرا از تجارب مفید و ارزشمند بین المللی به ویژه کشورهای موفق و بومی سازی آن ها توسط نظارت دولتمردان و مدیران صاحبنظر مورد توجه قرار نمی گیرد.
دولت باید از سیاست های رشد دلالی بوبژه توسط بانک ها و سیاست عوام فریبانه نظیر کنترل قیمت و خام فروشی نفت و گاز و سایر مواد معدنی و رشد دلالی … دست برداشته و شرکت گرا شود. تأمین اشتغال و توسعه اقتصادی و رفاه مردم در گرو تغییر رویکرد دلالی به رویکرد شرکتهای تولیدی مناسب و پیشران اقتصاد است.
* بهبود روابط با همسایگان اولویت سیاست خارجی ما باشد
برای نمونه شرکت ها و تعاونی های تولیدی می توانند با تولید و روبط متقابل اقتصادی با ۱۵ کشور همسایه که جمعیتی حدود۶۰۰ میلیون نفر و حدود ۲۰۰۰ میلیارد دلار تجارت سالانه رابطه بر قرار کنند. متاسفانه سهم صادرات ایران ۳۷میلیارد دلار (کمتر از۲ درصد) است که اگر تنها ۵ درصد از تجارت با همسایگان رو تامین کنیم، حداقل ۵٫۷ میلیون شغل ایجاد می شود.
بهبود روابط با همسایگان باید اولویت سیاست خارجی ما باشد، یا اگر سهم ایران از بازارهای جهانی بجای کمتر از ۵/. درصد (نیم درصد) کنونی، ۵-۴ درصد بود، آیا غرب و همپیمانانش می توانست روابط اقتصادی خود را با ایران قطع کند؟! در ایران نسبت صادرات (غیرنفتی) به تولید ناخالص داخلی زیر ۱۰ درصد است، در اروپا این عدد ۵۰ است.
باید آمار و اطلاعات دقیق و جامع از کارکرد و کم وکیف تولید تمام شرکت های تولیدی اعم از کشاورزی، صنعتی و خدماتی و پایش دقیق آن ها و حمایت مستمر از آن ها برای برنامه ریزی تولید با کیفیت و توسعه کشور شکل گیرد.
* باید آموزش دانشگاه ها در راستای محیط کار و نیاز توسعه مناطق و نواحی کشور باشد
باید آمایش سرزمینی و آمایش منطقه ای برای تولید و تقسیم کار و تامین آب، برق، گاز و سایر تاسیسات و تجهیزات در هر منطقه و ناحیه از کشور با نظارت دولت به خوبی عملیاتی و اجرایی شود. این مساله مهمترین عامل و زیر ساخت تولید و توسعه پایدار است.
باید سیستم آموزشی به ویژه دانشگاههای کشور کارآفرین و در راستای محیط کار و نیاز توسعه مناطق و نواحی کشور آموزش دهند. هر رشته تحصیلی محیط کار و جذب آن مشخص باشد. باید دانشجویان هر رشته تحصیلی و آموزش متناسب با محیط کار و اشتغال خاص خود باشند و در حین تحصیل با محیط کار خود به صورت کارورزی در ارتباط باشند و بعد از تحصیل دانشجو در صورت توافق در آن شغل جذب کار شود .(تخصص گرایی)
شفافیت و ارزیابی عملکرد مدیران و به کار گرفتن مدیران کارآمد و شایسته به ویژه در رأس کارها و مدیریت مالی و اجرایی و ساماندهی ساختارهای فسادزای بانکی و مالی و نظارت دقیق و مستمر بر عملکرد مدیران و سرمایه های ملی ضروری است.
چرا باید هر روز شاهد خبر اختلاس و حیف ومیل و خارج کردن سرمایه های ملی از فرایند تولید در کشور باشیم؟
۱۰- چرا نظام اقتصادی به طور اعم و نظام بانکی و مالی کشور به طور خاص، دلالی و هرج ومرج اقتصادی را کنترل نمی کند؛ به طوری که یک نفر ۳۸۰۰ سکه طلا و دیگری بیش از ۷۰۰ آپارتمان خالی خریداری کرده و دلالی مسکن راه انداخته است؟!
چرا یک فرد یا گروهی با رانت های مالی و نفوذ در دستگاه اداری کشور بتواند ۳۵۰۰ خودرو ثبت نام یا ثبت سفارش دهند، بدون اینکه مالیاتی از او دریافت شود و بر عملکرد فسادآلود شرکت های تولید خودرو و خریداران نظارتی صورت نمی گیرد، این در حالی است که تولیدکنندگان و کارمند ملزم به پرداخت مالیات قبل از دریافت حقوق خود هستند.
چرا و چگونه افراد مؤثر و صاحب منصب در نظام اداری کشور می توانند ۱۲۰۰۰ و ۳۰۰۰ میلیارد و … اختلاس، پول شویی و … داشته باشند؟ مگر نظام جامع کنترل حکومتی بر عملکرد این افراد «ژن خوب» نظارت ندارد! آیا قانون و ضوابط صرفا برای افراد بدون پشتوانه سیاسی و توده مردم وضع شده است؟
* باید نظام جامع و یکپارچه حقوق، درآمد و مالیات به منظور جلوگیری از پرداخت حقوق های نجومی راه اندازی شود
باید نظام جامع و یکپارچه حقوق، درآمد و مالیات همۀ افراد جامعه به منظور جلوگیری از حقوق های نجومی و دست اندازی به بیت المال برای افراد خاص و صاحب منصبان راه اندازی شود. درحالی که در یک جامعه سالم و مصون از فساد، حساب های بانکی همۀ افراد جامعه به صورت مستمر پایش می شود تا مشخص گردد از چه راهی کسب ثروت های یک شبه یا یک مدت کوتاه کرده است.
با توجه به پیشرفت های گسترده در زمینۀ نظام جامع دارایی و املاک در سطح جهان و ایران و تجربه های مثبت کشورها و جوامع توسعه یافته باید نقشۀ کاداستر زمین و املاک اجرایی شود تا میزان زمین و املاک مسکونی افراد و موقعیت آن مشخص شود و از یک میزان مشخص بیشتر از نیاز متعارف مالیات متناسب دریافت شود. فقدان چنین نظامی و عدم نظارت بر فضاهای مسکونی دلالی مسکن و افزایش بر رویه مسکن را ایجاد کرده است.
چرا عرضۀ زمین باید از طریق زمین خواران و دلالان با قیمت چند برابر به دست مردم برسد؟ دولت باید با توجه به رشد جمعیت عرضۀ مناسب زمین برای ساخت مسکن به طور مستمر داشته باشد و فقط هزینه زیرساخت آن را دریافت کند و مانع دلالی و افزایش بی رویۀ قیمت زمین و مسکن شود.
مسکن دار شدن بی مسکنان بویژه جوانان در تشکیل نظام خانواده ، رونق بیش از ۳۰۰ شغل تولیدی و توسعه اجتماعی و اقتصادی کشور نقش بسزایی دارد.
این خواست به حق مردم است که هر کس به تناسب حقوق، درآمد، املاک، مستغلات و دارایی خود مالیات بپردازد. اجرای چنین نظام عادلانه ای بیش از هر چیز بر اقتصاد شهری و روستایی کشور کمک می کند ، چراکه بیش از هر چیز تعداد خانه های خالی و املاک بایکوت شده را زیر ذره بین جامعه و دولت قرار می دهد و مانع از احتکار و انباشت بی حساب ثروت و سرمایه می شود. همچنین اجرای این نظام یکپارچه می تواند دلالی و هرج و مرج اقتصادی را کنترل و جلوگیری از احتکار و راه فسادزای مالی می شود.
باید زمین و املاک بدون کارکرد با اهرم های فشار، نظیر اخذ مالیات سنگین در چرخۀ تولید قرارگیرند و منجر به جلوگیری از بدون استفاده ماندن آن ها شود و عرصه سوء استفاده را از دلالان بگیرد. واگذاری زمین برای ساخت مسکن و کار، برای کسانی که آمادگی کار و تولید دارند به ویژه در روستاها و شهرهای کوچک و متوسط با مالیات کم و حتی بدون مالیات ضروری است.
این سوالات و بی شمار درخواست ها از همین جنس، در ذهن گروه های مردمی، دانشگاهی و بدنۀ کارشناسی جامعۀ شکل گرفته است و توده های اخلاقی راشکل داده است که به دلیل نفوذ ارتباطات مجازی در تمام سطوح جامعه در عصر اطلاعات(به تعبیر کاستلز)، مطالبه گری را حق قانونی خود می دانند.
عصر اطلاعات با درهم نوردیدن مرزها، بمباران اطلاعاتی را میسر کرده است. امروز توده ها از این رهگذر، حکومت نظام اداری کشور را بیش از پیش در مقابل لنزهای موشکافانۀ خود قرار داده اند و ترقی در همۀ ابعاد و ارکان را خواستار هستند.
لاجرم باید پذیرفت که مسیر ترقی خواهی هر قلمرو و ملتی از شایسته سالاری مدیران و کارکنان و شفافیت می گذرد. شفافیت (اصطلاح «اتاق شیشهای» که اخیرا مطرح است) راه را بر هر فاسد، مفسد و توطئه گری می بندد و کشور را از هجمه های شدید دشمنان مصون می دارد. البته اقدامات خوبی نیز در برخی نهادها صورت گرفته است. شهرداری تهران با راه اندازی سامانه شفافیت، قرارداد مدیران و کارکنان و سایر قراردادهای پیمانکاران را در اختیار می گذارد که لازم است در تمام لایه های اداری و مالی کشور چنین سامانه ای راه اندازی شود.
سران قوا و به ویژه دولت، مجلس و مسئولان نظام باید به سرعت و دقت پیگیر این مسائل اساسی و خواسته های مردم از طریق حکمروایی خوب هوشمند باشند.
* آمریکا چیزی جز درغگویی، بی تعهدی، خلف وعده و زورگویی از خود نشان نداده و نخواهد داد/ آمریکا هیچگاه موافق پیشرفت و استقلال ایران نبوده
فارس: برخی از اساتید دانشگاه معتقدند دولت آقای روحانی در سال های گذشته وقتی را که صرف پیگیری برجام و مذاکره کرد را اگر صرف استفاده از توان داخلی می کرد، بسیاری از این مشکلاتی که مطرح شد امروز وجود نداشت، نظر شما در این رابطه و کلا درباره توافق برجام چیست؟
مشاعی: از زمانی که برجام امضا شده تا کنون ما به وضوح ماهیت نظام سرمایه داری بی قید و بند و استکباری آمریکا مشخص و شفاف شده است و ما به وضوح شاهد این مسئله هستیم. نظام استکبار ی آمریکا در روابط خود با کشورها بویژه کشور ما چیزی جز درغگویی، بی تعهدی، خلف وعده و زورگویی از خود نشان نداده و نخواهد داد.
اقدامات آمریکا با همکاری کشورهای اروپایی طی چند قرن اخیر چیزی جز راه اندازی جنگ ها ، تجاوز و استثمار کشورهای در حال توسعه در پی نداشته است. این خصلت استعماری آنها است. نظام سرمایه داری زیاده خواه به ویژه آمریکا هیچگاه موافق پیشرفت و استقلال کشورهای در حال توسعه مثل ایران؛ عراق و سایر کشورها نیست. خوشبختانه برجام ماهیت این کشورها را به همه جهانیان نشان داد.
* متن برجام به ضرر ایران بوده است
به نظر بنده در پاسخ به این رفتارها، ایران هم باید طبق قوانین بین المللی و مفاد برجام پاسخ این سیاست ها و اقدامات زورگویانه و زیاده خواهی آنها را بدهد. البته هر چند متن برجام ضعف هایی داشته و این قرارداد متاسفانه بیشتر به ضرر ایران بوده است با این حال متاسفانه آمریکایی ها می بینیم که آمریکا تعامل ندارد و به تعهدات خود عمل نمی کند.
* باید در رابطه با بدعهدی، دروغگویی و زورگویی آمریکا روشنگری بیشتری در رسانه ها شود
مسلما باید به آنچه مقام معظم رهبری فرمودند و اشراف دارند و شروطی که ایشان داشتند عمل شود. اگر در گذشته هم دقت بیشتری می کردیم امروز شاهد چنین اتفاقاتی نبودیم.
به اعتقاد بنده لازم است که در رابطه با بدعهدی، دروغگویی و زورگویی آمریکا روشنگری بیشتری در رسانه ها بشود و چهره واقعی آمریکا و نظام سلطه سرمایه داری بی قید و بند و زیاده خواه آمریکا را برای مردم دنیا روشن کنیم .
* بازدداشت استاد ایرانی نشانه دیگری از ظلم و بی عدالتی دولتمردان آمریکاست
فارس: همانطور که مطلع هستید آمریکا بدون هیچ دلیلی یکی از اساتید و دانشمندان ایرانی به نام دکتر مسعود سلیمانی را بازدداشت کرده است، به نظر شما این مسئله نشانگر چه موضوعی است؟
بله. متاسفانه این استاده دانشگاه بدون دلیل محکمه پسند توسط آمریکا به اسارت گرفته شده و این نشانه دیگری از ظلم و بی عدالتی دولتمردان آمریکاست. نظام سیاسی استکبار همیشه دنبال این بوده است که با فریب کاری کشورهای مختلف دنیا را به خصوص کشورهای ضعیف را استثمار و غارت کنند و نمی گذارد این کشورها پیشرفت کنند.
استکبار موجودیت خود را در وابستگی و غارت منابع جوامع ضعیف جستجو می کند و همیشه خودش را برتر می داند و این برتر بینی موجب شده است که اگر احساس کند کشوری می خواهد پیشرفتی داشته باشد به هر شکلی و ترفندی به صورت ظالمانه با آن مقابله می کند.
متاسفانه رسانه ها در کشور ما خیلی خوب نتوانسته اند این مسائل را برای مردم تبیین کنند و چهره واقعی نظام آمریکا را روشن کنند.
* باید روشنگری بیشتری درباره واقعیت و حقه بازی های سیاستمدارن آمریکا داشته باشیم
امروز عصر اطلاعات و ارتباطات و دانایی است. یعنی بعد از انقلاب صنعتی کشورهایی که رسانه های گوناگون و متنوعی داشته باشند و نظرات و فرهنگ خودشان را به دنیا اطلاع رسانی کنند معمولا می توانند در این شرایط و اوضاع چهره ای خوب و اطو کشیده از خود به مردم جهان نشان دهند و چهره دیگران را ضعیف و بد نشان می دهند.
با وجود این رسانه ها و افکار سازی جایگاه و پایگاه خود را مستحکم می کنند. ما باید روشنگری بیشتری برای مردم و اطلاع رسانی خوبی درباره واقعیت و ماهیت و حقه بازی های سیاستمدارن آمریکا داشته باشیم. آمریکایی ها با پایگاه ها و رسانه های گوناگون در همه کشورهای دنیا از این روش بهره برداری می کنند .
خیلی ناعادلانه است که یک استاد دانشگاه توسط آمریکا به اسارت گرفته شود. این نشان می دهد آنچه به عنوان آزادی در آمریکا گفته می شود همه دروغ و شعار است.
* شفافیت و دقت در امور قضا خیلی بیشتر شده است
فارس: یکی از اتفاقاتی که این روزها به شدن مورد توجه مردم قرار گرفته برخورد قاطع قوه قضاییه بامفاسد، است، نظر شما به عنوان یک استاد دانشگاه درباره این موضوع چیست؟
مشاعی: خوشبختانه بعد از حضور آقای رئیسی شاهد تغییر و تحولات خوبی در قوه قضاییه بودیم و این مسئله باید به طور مستمر با دقت و با شفافیت ادامه پیدا کند. از سویی خوشبختانه نسبت به دوره های گذشته شفافیت و دقت در امور قضا خیلی بیشتر شده است و امروز مردم خبر دارند که در قوه قضاییه چه اتفاقی رخ می دهد و شاهد اتفاقات خوب و نظارت بیشتر بر عملکرد این دستگاه هستند.
امروز قوه قضاییه در وضع بسیار خوبی قرار گرفته و برای مردم امیدواری خیلی بیشتری ایجاد شده است. آن هم در شرایطی که مردم گلایه هایی داشتند. در حال حاضر سرعت و دقت و عدالت محوری و پاسخگویی به پرونده ها در قوه قضاییه در حال ارتقاء استو انشالله باید بیشتر و گسترده تر شود.
ما به عنوان یک کشور اسلامی باید الگوی خوبی از عدالت و رسیدگی به حق و حقوق مردم به جهان ارائه دهیم . جاری شدن عدالت موجب شادابی و رضایت مردم و پایداری حکومت می شود. خوشبختانه قوه قضاییه با فعالیت و اتاق فکر قوی اخیرا دارد در همین راستا حرکت می کند.
* دولت و مجلس نتوانسته اند به دغدغه های اصلی مردم پاسخ دهند
فارس: یکی از مسائلی که این روزها مورد انتقاد برخی از اساتید و چهره های سیاسی قرار می گیرد، دولت و همچنین عملکرد مجلس دهم است، شما این عملکرد را چگونه می بنید؟
مشاعی: علی رغم تلاش های زیادی که بعضی از نمایندگان مجلس ما در این دوره انجام داده اند، اما با این وجود به رغم دلسوزی ها و پیگیری ها که کرده اند امروز دغدغه های اصلی مردم و مسائلی مانند اقتصاد، فرهنگ، سیاست و معیشت را به خوبی نتوانسته اند حل کنند. متاسفانه گاهی دیده می شود بعضی از نمایندگان مجلس یک سری مسائلی را دنبال می کنند که مساله اصلی و اولویت دار مردم و جامعه نیست. وقت مجلس پیرامون مسائل غیر کارشناسی و غیر ضروری می گذرد.
مثلا چه ضرورتی دارد که در چنین شرایطی افرادی در مجلس به دنبال این مسئله می روند که زبان انگلیسی در مدارس باشد یا نباشد. یا زبان دیگری هم باشد! این مسئله در این زمان اصلا اهمیت و اولویتی ندارد. امروز قوانین و مسائل مهم تری نیاز است که از سوی مجلس باید دنبال شود.
* برخی از نمایندگان و مدیران از جایگاه مدیریتی خود برای بهره برداری شخصی می کنند
متاسفانه با این همه مسائل اولویت دار مجلس آنچنان که باید مساله شناسی و قانون گذاری و بازخورد و عملکرد خوبی را نشان نمی دهد. در چند سال اخیر فعالیت مجلس چه در حوزه قانونگذاری، سیاست گذاری و چه در حوزه نظارت خیلی چشمگیر نبوده است ما خیلی بهتر از اینها می توانیم عمل کنیم.
متاسفانه برخی از نمایندگان و مدیران کشور نشان می دهند که به جای خدمت به مردم و توسعه کشور و حفظ و صیانت از حق الناس از پست و جایگاه مدیریتی خود برای بهره برداری شخصی و خانوادگی بهره می برند. این مهمترین معضل کشور ماست.
باید از شایسته سالاری و نظارت های بیشتر بر عملکرد مسولین و الگوها و نمونه های خوب مطرح در جهان برای سیاست گذاری، قانون گذاری و مدیریت بهره بیشتری بگیریم .
مهمترین مسئله هم اکنون در کشور ما این است که در امور اجرایی و نظارتی و مدیریتی باند بازی صورت می گیرد و از افراد متخصص و کارآمد و اتاق فکر خوب استفاده نمی کنند برای همین هم هست که شاهد بیکاری مشکلات اقتصادی و سایر مشکلات در حوزه مسکن و مشکلات اجتماعی و فرهنگی هستیم.
همه این مسائل ناشی از عدم مدیریت لازم و عدم مشارکت صاحب نظران در تصمیم گیری ها و کم کاری ها است. باید خودمان با تلاش و کوشش و همکاری و وحدت و انسجام کشور خود را بسازیم.
انتهای پیام/
پرسش و پاسخ در
دولت و مجلس نتوانسته اند به دغدغه های اصلی مردم پاسخ دهند / مسئولان به جای تمرکز بر مذاکره یا FATF به دنبال حل مشکلات مردم باشند
گفتگو با هوش مصنوعی