۷۵ درصد تالاب ها دچار تنش آبی هستند



محمود کلنگری در گفت و گو با خبرنگار فارس در اراک، با اشاره به تاریخچه تالاب میقان بیان کرد: نام اولیه تالاب میقان توزل گل و برگرفته از اصطلاح محلی آبگیر نمک است، در واقع برای اولین بار پرنده شناس بلژیکی به نام پالودان با ورود به منطقه تالاب میقان به بکر بودن و منحصر به فرد بودن این منطقه اشاره کرد.

وی تصریح کرد: این پرنده شناس بلژیکی ۸۰ سال پیش هنگامی که برای اولین بار به منطقه میقان پا گذاشت با مشاهده دسته های فلامینکو و لک لک ها این منطقه را محل زادآوری این گونه از پرندگان دانست.

پژوهشگر محیط زیست با اشاره به اظهارات پالودان مبنی بر برداشت نمک دریاچه میقان توسط بومیان محلی اظهار کرد: حدود ۸۰ سال پیش مردم محلی از نمک این دریاچه برداشت می کردند، اما برداشت محدود و جزئی بود و آن را نمی توان تهدیدی برای تالاب دانست.

کلنگری استقرار بزرگ ترین معدن سولفات سدیم، همجوار بودن آن با فرودگاه، جاده کشی در اطراف تالاب،گسترش زمین های کشاورزی و دامپروری غیرمتمرکز را تهدیدی جدی برای تالاب میقان دانست و افزود: امروزه این حجم از تغییرها سبب شده تالاب در معرض تهدید قرار گیرد.

وی با اشاره به تنوع اکوسیستمی تالاب ها ادامه داد: تالاب از مجموعه سواحل، دریاچه های آب شیرین و شور و همچنین پوشش های گیاهی تشکیل شده که زیستگاه پرندگان و جانوران متعددی است.

کلنگری با اشار ه به اینکه بیشترین مجموعه تالاب ها در کشور قرار دارد، از سرعت و شدت زوال و نابودی این مناطق در کشور خبر داد و اظهار کرد: بحث زوال و نابودی تالاب ها موضوعی است که همه کشورها با آن درگیر هستند و ایران از این قاعده مستثنی نیست، اما شدت و سرعت تخریب تالاب ها در کشور نگران کننده است.

پژوهشگر محیط زیست با اشاره به اینکه ۷۵ درصد تالاب ها دچار تنش آبی است،گفت: آب بهترین جزء تشکیل دهنده تالاب است و در صورتی که میزان ورودی آب در تالاب کاهش پیدا کند این مجموعه بکر زیست محیطی دچار تنش آبی قرار می گیرد.

کلنگری از زوال و نابودی تالاب های همچون طشک، بختگان و پریشان که به دلیل بحران تنش آبی خشکانده شدند، خبر داد و بیان کرد: برخی تالاب ها مانند ارومیه در مرحله قرمز و خطر قرار گرفته که اگر امروز به آنها توجه نشود به عاقبتی همچون دیگر تالاب ها گرفتار می شود.

وی با اشاره به اینکه تالاب ها از با اهمیت ترین اکوسیستم های طبیعی کره زمین هستند، فواید آنها را برشمرد و ادامه داد: ترسیب کربن موجود در جو، جلوگیری از برخواستن ریزگردها، تامین معیشت مردم، محل زادآوری برخی از پرندگان، زیستگاه طبیعی آبزیان و دیگر گونه های جانوری بخشی از منافع و فواید تالاب است که به بشر و دیگر جانداران کره زمین عرضه می کند.

پژوهشگر محیط زیست خاطرنشان کرد: این روزها تالاب ها در معرض تهدیدهای بی شماری قرار دارند از اینرو برای حفاظت از این مجموعه بکر می طلبد فعالان صنعتی در جوار تالاب ها موازین و پروتکل زیست محیطی را رعایت کرده و خود را با شرایط و محیط زیست تطبیق دهند.

کلنگری نقش فعالان و دوستداران محیط زیست را مهم ارزیابی کرد و ادامه داد: با اتحاد، هفکری و تلاش دوستداران محیط زیست و متولیان امر می توان این گوهر ارزشمند در فلات کشور را به بهترین شکل ممکن حفظ کرده و مانع از تخریب و نابودی آن شد.

وی حفاظت از تالاب میقان را ضروری دانست و خاطرنشان کرد: در راستای حفاظت از این گوهر ارزشمند می طلبد همه متولیان فعالان محیط زیست و سازمان ها ونهادها با رعایت حصول زیست محیطی در این امر بکوشند.

انتهای پیام/
گفتگو با هوش مصنوعی

💬 سلام! می‌خوای درباره‌ی «۷۵ درصد تالاب ها دچار تنش آبی هستند» بیشتر بدونی؟ من اینجام که راهنماییت کنم.