قنات هایی برای خشک شدن؛ «بودجه و لایروبی» نیاز فوری قنات های گناباد



به گزارش خبرگزاری تسنیم از گناباد، بارندگی های فروردین و اردیبهشت ماه امسال امیدی در دل روستائیان روشن کرد که سال زراعی خوبی داشته باشند و قنات ها آب دهی بالایی نسبت به سال های قبل داشته باشد که این مهم مقداری محقق شد اما لایروبی قنات ها از نکات ضروری در آب دهی آن است.

شهرستان گناباد ۵۹۹ رشته قنات دارد که سرآمد آن «قنات جهانی قصبه» با آب دهی ۱۵۰ لیتر در ثانیه است که در چند سال اخیر توسط هیئت امنا و پایگاه جهانی قنات لایروبی شده تا میزان آب دهی آن افزایش یابد.

قنات رهن در حال خشک شدن

قنات رهن به طول ۲۴ کیلومتر و ۳۶۰ متر عمق یکی از قنات های حیاتی در کشاورزی روستاهای گناباد است که این روزها به دلیل عدم لایروبی نفس های آخر خود را می کشد.

یکی از اهالی این روستا در گفت وگو با خبرنگار تسنیم در زمینه این قنات اظهار داشت: امسال بخشی از قنات لایروبی و مرمت شده اما آب دهی آن تغییری نداشته و در حال خشک شدن تدریجی است که نیازمند اعتبارات برای کار بیشتر است.

وی ادامه داد: اگر قنات را از روستا حذف کنیم باید برای کار به شهر کوچ کنیم که این نیز مشکلاتی به همراه دارد و باید نگاه ویژه ای به قنات ها در شرق کشور شود.

به هر روستای گناباد سری بزنید شاهد یک یا دو رشته قنات هستیم که شریان اصلی روستا است و مردم برای زنده نگه داشتن آن حاضر به کمک به هر نحوی هستند.

تغییر کشت؛ سیاست دولت

حامد قربانی فرماندار گناباد در گفت وگو با خبرنگار تسنیم اظهار داشت: دولت نگاه ویژه ای به بخش کشاورزی دارد و در کنار تغییر شیوه کاشت به دنبال ایجاد صنایع تبدیلی بوده تا بتواند در روستاها ایجاد اشتغال داشته باشد.

وی افزود: دولت در سال گذشته بیش از ۷ میلیارد تومان جهت لایروبی و بهسازی قنات ها در شهرستان گناباد هزینه کرده و امسال نیز بودجه خوبی را برای آن در نظر گرفته است.

فرماندار گناباد با اشاره به اهمیت استفاده بهینه از آب و استفاده از سیستم های نوین اظهار کرد: دولت سرمایه گذاری های زیادی در بخش کشاورزی و در زمینه تامین توسعه لوله کشی برای آبیاری بهینه این بخش انجام داده و ۸۵ درصد هزینه تامین لوله را برای اجرای فناوری نوین کشاورزی تامین می کند و ۱۵ درصد مابقی را فعالان این بخش پرداخت می کنند اما این مسئله بیش از آن که سبب استفاده بهینه از منابع آبی در گناباد شود سبب افزایش سطح زیر کشت محصولات شده در حالی که باید مهمترین اولویت، بهره برداری مناسب از این منابع باشد.

قربانی خاطرنشان کرد: در هفته دولت شش طرح مربوط به بخش کشاورزی شهرستان گناباد با هزینه ۱۱۲ میلیارد و ۳۹۰ میلیون ریال از محل تسهیلات دولتی و خودیاری سرمایه گذاران به بهره برداری رسیده است.

بودجه قنات ها افزایش می یابد

حمید بنایی نماینده مردم گناباد و بجستان در مجلس شورای اسلامی در گفت وگو با خبرنگار تسنیم در گناباد اظهار داشت: موضوع قنات ها و مشکلات آنها چندین بار در صحن مجلس از وزیر جهاد کشاورزی پیگیری شده و نمایندگان نیز نظر به افزایش بودجه لایروبی قنات ها در کشور دارند.

وی افزود: با پیگیری های صورت گرفته بودجه مرمت و احیای قنات های استان از ۷۵۰ میلیارد ریال امسال به هزار میلیارد و ۲۸۰ میلیون ریال افزایش یافته است.

نماینده مردم گناباد و بجستان در مجلس شورای اسلامی با اشاره به راه اندازی فراکسیون متشکل از استان هایی که قنات دارند بیان کرد: این فراکسیون در چند سال اخیر توانسته با پیگیری ها و تلاش های زیاد بودجه قنات ها در کشور را جهش قابل قبولی بدهد و در حال حاضر نیز به دنبال تخصیص اعتبار مصوب شده است.

بنایی درباره اعتبارت تخصیص یافته به قنات قصبه نیز اظهار داشت: از مجموع ۵۰ میلیارد ریال اعتبار پیشنهادی برای احیاء و مرمت قنات جهانی قصبه گناباد ۳۰ میلیارد ریال در سال گذشته مصوب شد که سه میلیارد ریال آن تخصیص یافت و با پیگیری های انجام شده قرار است که ۲۰ میلیارد ریال دیگر بدین منظور اختصاص یابد.

لایروبی ۵۳ رشته قنات گناباد

علیرضا حسین زاده مدیر جهاد کشاورزی شهرستان گناباد نیز اظهار داشت: لایروبی ۵۳ رشته قنات با اعتباری بالغ بر ۷۰ میلیارد ریال در این شهرستان انجام شده است.

وی با اشاره به نقش لایروبی در اشتغال زایی و پایداری قنات ها افزود: احیاء و مرمت این ۵۳ رشته قنات سبب رونق بخشی به بیش از دو هزار هکتار از اراضی کشاورزی شهرستان گناباد شده است.

مدیر جهاد کشاورزی گناباد بیان کرد: یکی از این قنات ها، قنات روستای «روشناوند» است که قرار است بعد از ۳۷ سال احیا شود.

۶۰۰ رشته قنات در شهرستان گناباد وجود دارد که ۵۰ درصد آب مصرفی بخش کشاورزی این شهرستان را تامین می کند و توجه به این قنات ها می تواند از مهاجرت ها جلوگیری و زمینه اشتغال خوبی را مهیا کند.

گزارش از یاسر سالاری گناباد

انتهای پیام/ح
گفتگو با هوش مصنوعی

💬 سلام! می‌خوای درباره‌ی «قنات هایی برای خشک شدن؛ «بودجه و لایروبی» نیاز فوری قنات های گناباد» بیشتر بدونی؟ من اینجام که راهنماییت کنم.