انتظار امام حسن عسکری (ع) از شیعیان در زمانه غیبت / وظیفه انسان منتظر چیست؟



باشگاه خبرنگاران گزارش می دهد؛

به گزارش خبرنگار حوزه قرآن و عترت گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان، وقتی چشمانمان توان دیدن نداشته باشند یا گوش هایمان قادر به شنیدن نباشند، یا بی تفاوت و یا گاهی پیگیر بهتر دیدن و شنیدن می شویم و در مسیری قدم می گذاریم که خالی از دورویی و حرف های ضد و نقیض نیست. انتظار کشیدن هم شیرین است و هم تلخ، اما انتظاری که در راه امام باشد تلخی اش هم شیرین است؛ مثل انتظار حضرت حجت (عج).

در زمانه ای که دشمنان اسلام بیش از پیش نگاهشان به تخریب امام و اسلام است، زمینه نه تنها برای ظهور نادیده گرفته می شود؛ بلکه دشمن سعی می کند با ابزار های مختلف ما را از مسیر شیرین انتظار دور نگه دارد، مسیری که زمینه ساز حکومت امام زمان (عج) است.

امام حسن عسکری (ع) در موضوع انتظار فرزند خویش حضرت مهدی (عج) و سفارش به شیعیان می فرمایند: فکر و اندیشه، و یا تأمل و تدبر آنگاه ارزش حقیقی و عینی خویش را نشان می دهد که منجر به ایمان و عمل و تلاش شود وگرنه تفکری که به دنبالش ایمان و عمل نباشد، مطلوب و کارساز نیست. به همین جهت آن حضرت تأکید فرمود که شیعیان به دو خصلت توجه داشته باشند: «خصلتان لیس فوقهما شیء الایمان بالله، و نفع الاخوان؛ دو خصلت است که برتر از آن چیزی نیست، ایمان به خداوند و فایده رساندن به برادران (دینی)».

همچنین ایشان با اشاره به یاد خدا و قیامت بودن فرمودند: «اکثروا ذکر الله و ذکر الموت و تلاوة القرآن و الصلاة علی النبی …

زیاد به یاد خداو مرگ باشید و همواره قرآن بخوانید و بر پیامبر (ص) درود بفرستید»

انتظار دیگری که امام حسن (ع) از شیعیان دارد، رسیدگی به اعمال و داشتن محاسبه در هر شبانه روز و پاسخگویی وجدان اخلاقی است. لازم است انسان در ابتدای هر روز نسبت به اعمال نیک و دوری از گناه با خود «مشارطه» و قراردادی داشته باشد؛ در طول روز مواظبت و «مراقبه» و در پایان روز «محاسبه» و حسابرسی و پاسخگویی به وجدان درونی خویش.

ممکن است عده ای زرنگی را در آن بدانند که از حسابرسی و پاسخگویی فرار کنند و به نوعی طفره روند؛ ولی باید بدانند که هرگز چنین رفتاری هوشمندی و زرنگی به حساب نمی آید. در همین زمینه است که حضرت عسکری (ع) خردمندانه می فرمایند: «اکیس الکیسین من حاسب نفسه و عمل لما بعد الموت؛ زیرک ترین زیرکان (و هوشمندترین افراد) کسی است که به حساب نفس خویش پردازد (و پاسخگوی خدا و وجدان خویش باشد) و برای پس از مرگ خویش تلاش نماید.»

از مهمترین و بارزترین ویژگی های مورد انتظار برای شیعیان و مؤمنان دو صفت نفسانی تقوا و ورع است که انسان را در مقابل انجام گناه و دوری از محرمات حفظ و تقویت می کند. در کنار آن دو، دو صفت والای امانتداری و راستگویی است که آنچنان اهمیت دارد که اساس نظم و انسجام و آرامش هر جامعه ای را می توان با تقویت و ترویج این اوصاف در میان افراد جامعه پی ریزی و مشکلات را حل و سعادت جوامع را تضمین نمود.

امام حسن عسکری (ع) با تأکید بر اوصاف فوق و برخی اوصاف دیگر خطاب به شیعیان خود می فرمایند: «اوصیکم بتقوی الله و الورع فی دینکم والاجتهاد لله و صدق الحدیث و اداء الامانة الی من ائتمنکم من بر اوفاجر و طول السجود و حسن الجوار فبهذا جاء محمد (ص) صلوا فی عشایرهم و اشهدوا جنائزهم وعودوا مرضاهم، و ادوا حقوقهم، فان الرجل منکم اذا ورع فی دینه و صدق فی حدیثه و ادی الامانة و حسن خلقه مع الناس قیل هذا شیعی فیسرنی ذلک؛ شما را سفارش می کنم به تقوای الهی و ورع در دین خود و کوشش در راه خدا، راستگویی و رد امانت به هرکه به شما امانت سپرد، خوب یا بد، و طولانی بودن سجده و خوب همسایه داری؛ چرا که محمد (ص) برای این ها آمده است. در گروه های آن ها (مخالفان) نماز بخوانید (یعنی در نماز جماعت شرکت کنید) و در تشییع جنازه آن ها حضور داشته باشید و بیمارانشان را عیادت و حقوق آنان را ادا نمایید، زیرا اگر مردی (و فردی) از شما در دین خود ورع داشت و در سخنش راست گفت و امانت را رد کرد و اخلاقش با مردم خوب بود گفته می شود این شیعه است. پس من از این (گفته) شادمان می شوم.»

و در جای دیگر فرمودند: «المؤمن برکة علی المؤمن و حجة علی الکافر؛ مؤمن (و شیعه) برکتی برای مؤمن و (اتمام) حجتی برای کافر است.

انتهای پیام/

پرسش و پاسخ در انتظار امام حسن عسکری (ع) از شیعیان در زمانه غیبت / وظیفه انسان منتظر چیست؟

گفتگو با هوش مصنوعی