تولید ۱۳٫۵ میلیون تن گندم و ۴۷۰ هزار تن بذر گواهی شده در سال آینده



مجری طرح گندم وزارت جهاد کشاورزی گفت: به نظر می رسد تولید گندم سال ۹۸ با سطح کشت ۵٫۸ تا ۶ میلیون هکتار به ۱۳٫۵ میلیون تن و تولید بذر گواهی شده گندم به ۴۷۰ هزار تن برسد.

اسماعیل اسفندیاری پور در گفت وگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، در مورد برنامه ۱۰ ساله تولید گندم گفت: اولین محور آن تهیه بذر گواهی شده و اصلاح شده است که براساس برنامه ریزی، سال آینده ۴۷۰ هزار تن بذر گواهی شده تهیه می کنیم و برای کشت و کار در اختیار کشاورزان قرار می گیرد.

اسفندیاری پور در مورد پیش بینی تولید گندم در سال آینده گفت: به نظر می رسد تولید گندم در سال ۹۸ از سطح کشت ۵٫۸ تا ۶ میلیون هکتار زمین به ۱۳٫۵ میلیون تن برسد.

وی گفت: این مقدار بذر در طبقات مختلف و ارقام مختلف توسط بخش خصوصی تولید می شود.

به گفته اسفندیاری پور دومین برنامه ارتقاء مکانیزاسیون کشاورزی در کشت گندم و سومین برنامه کنترل ضایعات گندم از مزرعه تا سفره مردم است که در این راستا کمباین های برداشت گندم نوسازی و تنظیم می شود تا ضایعات هنگام برداشت به حداقل کاهش پیدا کند.

به گفته مجری طرح گندم وزارت جهاد کشاورزی تنظیم کود شیمیایی و تغذیه مناسب زمین با کود از دیگر برنامه های ۱۰ ساله برای کشت گندم است، در این زمینه کود ازته سالانه ۵٫۵ میلیون تن ظرفیت تولید کود ازته در کشور داریم که استفاده از یک کیلو کود ازت برای هر هکتار باعث افزایش ۱۰ تا ۱۵ کیلوگرم تولید محصول در هکتار می شود. مصرف کود ازته در کشور ۲٫۲ میلیون تن و کل نیاز کود کشور ۵۳۰ هزار تن کود فسفاته، ۲۸۰ هزار تن کود پتاسه است.

* غنی سازی گندم با آهن و روی

اسفندیاری پور با بیان اینکه با برنامه غنی سازی دانه گندم با عنصر روی در دستور است گفت: این عنصر ضروری است اما بسیار اندک مورد نیاز است و در هر هکتار که با میانگین ۵ تن گندم تولید می شود، حدود ۲۶۰ گرم عناصر میکرو از جمله عنصر روی از زمین گرفته می شود که باید به وسیله کود این عنصر مورد نیاز به زمین برگردد. در این زمینه عنصر آ هن و روی را به دانه گندم اضافه می کنیم.

وی با بیان اینکه غنی سازی دانه گندم به عنصر روی در هر کیلو ۸۰ تا ۱۰۰ تومان هزینه دارد، گفت: برای کل کشور غنی سازی گندم با عنصر روی ۱۵ تا ۲۰ هزار تومان در هکتار مورد نیاز است که با این اقدام کوچک از مریض شدن مصرف کنندگان یعنی انسان ها جلوگیری می شود.

مجری طرح گندم وزارت جهاد کشاورزی درمورد کنترل آفات و بیماری های گیاهی گفت: ۳۰ درصد تولید به وسیله آفات و بیماری های گیاهی از بین می رود که باید با این آفات مقابله شود در استان های خوزستان، ایلام، جنوب کرمان با بیماری ها مبارزه می شود و برای مقابله با علف های هرز از تمام کارشناسان کشاورزی و تجربه کشاورزان پیشرو استفاده می شود.

اسفندیاری پور همچنین به طرح PVS یعنی مشارکت، گزینش بذر و واریته های مناسب برای کشاورزان در قالب مشارکتی اشاره کرد و گفت: کشاورزان در منطقه راز و جرگلان خراسان شمالی کلزا می کارند، در استان کرمانشاه، آذربایجان و کردستان این طرح از دو سال قبل شروع شده که در مناطق دیم بیشترین بهره وری برای کشاورزان ایجاد شود که از جمله این طرح ها اجرای کشاورزی حفاظتی است که با یکبار رفتن تراکتور در زمین همه کارهای کشت انجام شود.

وی گفت: در ۷ استان کشور یعنی ۳ استان آبی شامل خوزستان، فارس و گلستان و در ۴ استان دیگر شامل قزوین زنجان، همدان و اردبیل، گندم به صورت پروژه های مشترک اجرا می شود.

به گفته وی از بارندگی موجود بیشترین بهره برداری برای کشاورز انجام می شود وتنوع محصول شامل کشت علوفه لگوم برای تثبیت ازت هوا، کشت حبوبات، یونجه، شبدر، ماشک برای تنظیم خاک استفاده می شود که هم تولید پایدار شود و هم آفات زمین کنترل شود.

* تولید گندم در افق ۱۰ ساله به ۱۴٫۸ میلیون تن می رسد

مجری طرح گندم وزارت جهاد کشاورزی با اشاره به برنامه ۱۰ ساله کشت گندم گفت: تا سال ۱۴۰۴ شمسی که جمعیت کشور به حدود ۸۷ میلیون نفر خواهد رسید تولید گندم به ۱۴٫۸ میلیون تن خواهد رسید.

* افزایش هزینه کشاورز

وی در مورد هزینه تمام شده گندم گفت: کشاورز انتظار زیادی ندارد، قدرت مبادله کالا در خارج از کشور و داخل بخش کشاورزی باید یکی باشد. مثلا تراکتور امسال نسبت به سال گذشته ۳۲ درصد افزایش قیمت پیدا کرده یا کمباین از ۱۳۰ میلیون تومان به ۲۰۶ میلیون تومان افزایش یافته و حدود ۲ برابر شده است و این هزینه ها برای کشاورز تحمیل می شود؛ بنابراین کشاورز حساب می کند که چرا پول اضافه صرف هزینه های تولید کند، در حالی که قیمت گندم متناسب با نهاده های تولید افزایش پیدا نکرده است و ظرف ۴-۳ سال گذشته قیمت تضمینی گندم متناسب با سایر هزینه ها افزایش نیافته است.

اسفندیاری پور در مورد اینکه نظام مالکیت و خرد بودن زمین های کشاورزی، گفت: هر کشور قاعده خاصی دارد، در جنوب شرق آسیا و ژاپن برخورداری کشاورزان از زمین در حد نیم هکتار و یک هکتار است و در برخی کشورها زمین های بزرگ در ا ختیار کشاورزان قرار دارد. در کشور ما میانگین برخورداری کشاورزان از زمین حدود ۲٫۵ هکتار است و باید طبق این میزان زمین برنامه ریزی انجام شود.



اسماعیل اسفندیاری پور مجری طرح گندم

وی گفت: سایر هزینه های مترتب بر کشاورزی از بیرون تحمیل می شود، مثلا تورم موجود در جامعه که این تورم به آدم های ضعیف از جمله کشاورزان فشار بیشتری وارد می کند، اما تورم برای افراد پولدار خیلی هم خوب است. الان گندم ایران در مقایسه با اکثر کشورهای دیگر مزیت تولید دارد، اما قیمت ارز تعیین کننده است که گندم ما در گذشته با پایین بودن مصنوعی قیمت ارز بسیار گران تمام می شد، اما اکنون گندم در بازار جهانی بین ۲۳۰ تا ۲۴۰ دلار در هر تن در مبادلات است که با هزینه حمل آن به ۲۸۰ دلار در هر تن می رسد که اگر با دلار ۸۴۰۰ تومانی هم حساب کنیم کیلویی ۲۳۵۲ تومان خواهد بود، در حالی که قیمت تضمینی گندم ۱۶۰۰ تومان است.

مجری طرح گندم وزارت جهاد کشاورزی با بیان اینکه ۹۸ درصد تولید کشاورزی ما در بخش خصوصی و غیردولتی انجام می شود، گفت: اما در گندم قیمت گذار و خریدار یکی است و آن دولت است تصمیم گیر دولت است.

* تغییر روش کشت از بهاره به پائیزه

وی با بیان اینکه نهاده های دامی مانند ذرت که در کشت بهاره و تابستانه است در کشور ما مزیت ندارد، زیرا آب فراوان می خواهد، بنابراین عمده آن وارد می شود، اما در گندم و جو مزیت وجود دارد. در چغندر سالانه ۲٫۱ میلیون تن شکر در کشور تولید می شود، الان باید با یک تصمیم عاقلانه از کشت بهاره به پاییزه تغییر مسیر دهیم تا بیشترین استفاده از بارندگی های زمستان استفاده شود.

به گفته اسفندیاری پور یکی دیگر از زمین های خودکفایی تهیه بذر خوب و گواهی شده است که بذر گواهی شده از ۲۹۰ هزار تن سال ۹۲ به ۴۷۶ هزار تن رسیده است، همچنین باید ادوات و تراکتورها نو شود؛ گرچه ۱۲ درصد سطح کشت گندم کم شد، اما با بهره وری تولید افزایش یافت و از ۲٫۶ میلیارد دلار که در سال های قبل صرف واردات گندم می شد، به کشور جلوگیری شده و باید معادل این ارقام برای تهیه تراکتور و کمباین و ادوات کشاورزی اختصاص پیدا کند.

به گفته وی، در حال حاضر نرخ سود بانکی برای تهیه کمباین برای کشاورز ۱۵ درصد است که دولت باید کمک کند و بخشی از این سود بانکی را متقبل شود تا کشاورز ایرانی بتواند با کشاورزان خارجی که ادوات ارزان تر تهیه می کنند، رقابت کند.

* کیفیت گندم بهانه ای برای واردات

اسفندیاری پور در مورد کیفیت گندم داخل گفت: مباحث کیفی گندم زمانی مطرح می شود که عده ای می خواهند به این بهانه به واردات گندم اقدام کنند. در حالی که کیفیت گندم ما در بازار جهانی قابل قبول و بلکه در سطح بالا است. در زمانی که قیمت ارز در داخل کشور به صورت مصنوعی پایین بود و در واقع دولت یارانه ای برای پایین بودن دلار اختصاص می داد قدرت رقابت از کشاورز ما سلب می شد، اما اکنون که نرخ دلار کمی واقعی تر شده قدرت رقابت گندم کاران ما بالا رفته است.

* صدای وارد کنندگان با خودکفایی بلند می شود

مجری طرح گندم وزارت جهاد کشاورزی افزود: هر سال که در کشور ما تامین نیازهای داخلی از جمله گندم انجام می شود، صدای برخی از واردکنندگان و دلالان درمی آید و بهانه هایی مانند کیفیت پایین گندم مطرح می کنند. در حالی که تنها ۵ درصد نان کشور صنعتی است که برای این نان گندم استان های گلستان و خوزستان برای تهیه نان صنعتی کافی است و گندم بقیه استان ها با اختلاط مناسب برای تهیه نان پهن کافی است.

اسفندیاری پور گفت: مگر آبا و اجداد ما همین نان و گندم را نمی خوردند و از طرفی گندم فقط ۳۵ درصد در کیفیت نهایی نان دخیل است. ۶۵ درصد عوامل دیگر مانند خمیر، خمیر مایه ، دستگاه، نانوا و کیفیت نگهداری نان در کیفیت نهایی آن موثر است و مردم ما طبق فرهنگی که دارند می خواهند نان گرم بخورند.

وی افزود: سابقه کشت گندم در کشور ما به ۷ هزار سال می رسد که اخیرا در کاوش های باستان شناسی تپه علی کش در موسیان استان دهلران گندم ۷ هزار ساله پیدا کردند و سرزمین اصلی پیدایش گندم خاورمیانه، قفقاز و ایران است. ما در کشور ۸۵ تا ۹۰ نوع گندم آبی و دیم با لاین های مختلف داریم.

وی گفت: گندم کردستان ۹۸ درصد به وسیله روش مکانیزه انجام می شود که طی پروژه مشترک ایران با سمیت انجام شده و تحقیقات سمیت امسال در ۵ استان فارس، خوزستان، گلستان، قزوین، زنجان، اردبیل، همدان اجرا می شود. در کردستان ۵۵۰هزار هکتار گندم که شامل ۵۲۰ هزار تن دیم و ۳۰ هزار تن گندم آبی به صورت مکانیزه کشت می شود.

* سهم کشاورزی از سرمایه گذاری ملی فقط ۵ درصد

اسفندیاری پور در پایان گفت: طبق بررسی انجام شده از سال ۶۲ تا ۹۶ کمتر از ۵ درصد سرمایه گذاری های انجام شده در اقتصاد کشور به بخش کشاورزی اختصاص پیدا کرده است، در حالی که توقع از بخش کشاورزی بیش از این سهم در برخورداری از سرمایه گذاری ها است.

انتهای پیام/ب
گفتگو با هوش مصنوعی

💬 سلام! می‌خوای درباره‌ی «تولید ۱۳٫۵ میلیون تن گندم و ۴۷۰ هزار تن بذر گواهی شده در سال آینده» بیشتر بدونی؟ من اینجام که راهنماییت کنم.