عبرتی آخرالزمانی از داستان نوح نبی



به گزارش خبرنگار فرهنگی باشگاه خبرنگاران پویا، مسأله مهدویت و آخرالزمان از مهم ترین مباحث قرآنی و روایی مسلمانان و حتی سایر ادیان الهی محسوب می شود. بر این اساس آخرالزمان به مقطعی گفته می شود که طی آن تمام انسان ها وارد آزمونی سخت و الهی جهت تزکیه روح و نیز دستیابی به درجات والای انسانی می شوند که البته در این فرآیند، عده ای ریزش می کنند و یا به صف دشمن می پیوندند. از این منظر آخرالزمان مقطع تمییز خوبان از بدان و یا پاک طینتان از بدطینتان است. همچنان که خداوند در بخشی از آیه۱۷۹ سوره آل عمران درباره یکی از سنت های خود اینگونه می فرماید: «ما کان الله لیذر المؤمنین علیٰ ما أنتم علیه حتیٰ یمیز الخبیث من الطیب؛ خداوند هرگز مؤمنان را بدین حال کنونی که برآنید وانگذارد تا آنکه (با آزمایش خود) بدسرشت را از پاک گوهر جدا کند.»

رائفی پور در گفت وگو با تسنیم: متأسفانه اندیشمندان اسلامی ضرورتی برای پرداختن به وعده های آخرالزمانی نمی بینند+ فیلم

در این بین هر یک از معصومان(ع) به ارائه تبیین و راهکارهایی در عبور از فتنه های سخت آخرالزمان می پرداختند تا چراغ راهی پیش روی ایشان باشد. در این راستا گاهی از تمثیل ها و گاهی از حکایت ها و یا داستان های انبیای گذشته بهره می گرفتند.

تبیین مهدویت و آخرالزمان دغدغه مهم پیامبر(ص) بود

به عنوان مثال احمد بن محمد بن عیسی به واسطه یکی از رجال خود از امام صادق علیه السلام روایت کرده که آن حضرت فرمود:

نوح از پروردگار خود درخواست کرد که بر قومش عذاب فرو فرستد و خداوند به او وحی فرمود که دانه خرمایی را در زمین بکارد و چون آن دانه رشد کرد و بارور شد و نوح از آن خورد، آنگاه قوم او را هلاک کند و برایشان عذاب فرو فرستد. پس آن دانه را کاشت و اصحاب خود را از آن ماجرا آگاه کرد. هنگامی که آن دانه درخت شد و رشد کرد و میوه داد و نوح از آن برچید و خورد و به اصحاب خود نیز خورانید، آنان به او گفتند: ای پیامبر خدا اینک وعده ای را که به ما داده بودی وفا کن، نوح پروردگار خویش را خواند و انجام وعده ای را که خداوند به او داده بود درخواست کرد.

خداوند به او وحی کرد برای بار دوم عمل کاشتن را تکرار کند تا هنگامی که نخل رسید و میوه داد و نوح از آن خورد آن وقت بر ایشان عذاب نازل کند، پس نوح یاران خود را از آن قضیه آگاه کرد، و آنان سه دسته شدند: ۱ دسته ای از دین برگشتند ۲ دسته ای دیگر نفاق ورزیدند ۳ دسته ای با نوح پا بر جا ماندند.

نوح آن دستور را اجرا کرد تا آنگاه که آن نخل رسید و میوه داد و نوح خود از آن میوه خورد و به یاران خود نیز خورانید آنان گفتند: ای پیامبر خدا آن وعده ای که به ما داده بودی وفا کن، پس نوح پروردگار خود را خواند، خداوند به او وحی فرمود که آن نهال را برای بار سوم بکارد، تا هنگامی که آن درخت رسید و بارور شد قوم او را هلاک کند، نوح آن را به یاران خود خبر داد، پس آن دو دسته که مانده بودند خود سه دسته شدند:

۱ یک دسته از دین برگشتند ۲ فرقه ای منافق شدند ۳ یک دسته با نوح پا برجا باقی ماندند. تا آنکه نوح ۱۰ بار این عمل را تکرار کرد و خداوند با یاران نوح که با او باقی مانده بودند همچنان رفتار می کرد و هر دسته ای به همان ترتیب به سه دسته تقسیم می شد، چون بار دهم شد عده ای از یاران خاص و با ایمان نوح نزد او آمدند و گفتند: ای پیامبر خدا آنچه به ما وعده دادی چه انجام دهی و چه انجام ندهی تو راستگو و پیامبر و فرستاده خدا هستی و ما در مورد تو شکی نداریم هر چند با ما چنان رفتار کنی.

امام صادق(ع) ادامه داد: در آن هنگام که چنین گفتند خداوند به خاطر گفته نوح آنان را هلاک کرد و خاصان نوح را همراه او به کشتی در آورد و خدای تعالی پس از آنکه ایشان صافی و پاک شدند و تیرگی از آنان رفت نجاتشان داد و نوح را نیز با آنان نجات بخشید.



متن حدیث: سأل نوح ع ربه أن ینزل علی قومه العذاب فأوحی الله إلیه أن یغرس نواة من النخل فإذا بلغت فأثمرت و أکل منها أهلک قومه و أنزل علیهم العذاب فغرس نوح النواة و أخبر أصحابه بذلک فلما بلغت النخلة و أثمرت و اجتنی نوح منها و أکل و أطعم أصحابه قالوا له یا نبی الله الوعد الذی وعدتنا فدعا نوح ربه و سأل الوعد الذی وعده فأوحی إلیه أن یعید الغرس ثانیة حتی إذا بلغ النخل و أثمر و أکل منه أنزل علیهم العذاب فأخبر نوح ع أصحابه بذلک فصاروا ثلاث فرق فرقة ارتدت و فرقة نافقت و فرقة ثبتت مع نوح ففعل نوح ذلک حتی إذا بلغت النخلة و أثمرت و أکل منها نوح و أطعم أصحابه قالوا یا نبی الله الوعد الذی وعدتنا فدعا نوح ربه فأوحی إلیه أن یغرس الغرسة الثالثة فإذا بلغ و أثمر أهلک قومه فأخبر أصحابه فافترق الفرقتان ثلاث فرق فرقة ارتدت و فرقة نافقت و فرقة ثبتت معه حتی فعل نوح ذلک عشر مرات و فعل الله ذلک بأصحابه الذین یبقون معه فیفترقون کل فرقة ثلاث فرق علی ذلک فلما کان فی العاشرة جاء إلیه رجال من أصحابه الخاصة المؤمنین فقالوا یا نبی الله فعلت بنا ما وعدت أو لم تفعل فأنت صادق نبی مرسل لا نشک فیک و لو فعلت ذلک بنا قال فعند ذلک من قولهم أهلکهم الله لقول نوح و أدخل الخاص معه فی السفینة فنجاهم الله تعالی و نجی نوحا معهم بعد ما صفوا و هذبوا و ذهب الکدر منهم. (الغیبة للنعمانی، ص۲۸۶)

انتهای پیام/
گفتگو با هوش مصنوعی

💬 سلام! می‌خوای درباره‌ی «عبرتی آخرالزمانی از داستان نوح نبی» بیشتر بدونی؟ من اینجام که راهنماییت کنم.