نگاه منفی آکپارتی به کنفرانس سوریه در استانبول



به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم٬ همچنان که پیش بینی می شد٬ شرایط به گونه ای رقم خورد که هیچکدام از مقامات رسمی دولت سوریه در کنفرانس استانبول حضور پیدا نکردند. اما در هر حال٬ این حزب٬ کنفرانس خود را با حضور شمار قابل توجهی از مهمانان خارجی و داخلی برگزار کرد.

خلف مفتاح مشاور ارشد بشار اسد در آخرین ساعات٬ برای یک ماموریت به کشور چین اعزام شد و افراد دیگر نیز با مخالفت های آنکارا و دمشق روبرو شدند و مهمانان سوری کنفرانس٬ روزنامه نگاران و افراد غیر دولتی بودند.

اسامی برخی از مهمانان این کنفرانس عبارت بودند از: حکمت چتین وزیر امور خارجه اسبق و رئیس اسبق مجلس ترکیه٬ آلتان اویمن رهبر اسبق حزب جمهوری خلق٬ اکرم امام اوغلو شهردار استانبول٬ استفان دوایلد از کارمندان دفتر نمایندگی اتحادیه اروپا در ترکیه٬ ایوان استاروبتسف کارشناس سیاسی از روسیه٬ عقیل عباس استاد دانشگاه آمریکایی سلیمانیه٬ آمی استین هولمس از دانشگاه هاروارد آمریکا٬ یاشار یاکش وزیر امور خارجه اسبق ترکیه٬ نسار یاسین تحلیل گر و استاد دانشگاه٬ سرکیس کاسارگیان روزنامه نگار ارمنی از سوریه٬ رودا نور جمعه از سوریه و همچنین غلامعلی چگینی زاده از اساتید دانشگاه علامه طباطبایی٬ از مهمانان این کنفرانس بود.

ابعاد بین المللی بحران سوریه٬ اصلی ترین مشکلات آوارگان سوری٬ زندگی اجتماعی و انطباق با شرایط٬ نگرشی به وضعیت نظامی و حقوقی کنونی سوریه و نقش استراتژیک بازیگران منطقه ای٬ مشکلات و راهکارها در مورد نهادهای محلی در سوریه٬ عناوین میزگردهای مختلف این کنفرانس بود.

شرط عادی سازی روابط

حزب جمهوری خلق به رهبری کمال کلیچدار اوغلو٬ ضمن انتقاد از سیاست های اردوغان در بحران سوریه و در چند سال اخیر٬ خواهان عادی سازی در روابط آنکارادمشق است و برگزاری «کنفرانس بین المللی دروازه ای برای صلح در سوریه» از جمله تلاش های سیاسی او در این حوزه است.

بسیاری از فعالان سیاسی و سران احزاب مخالف اردوغان بر این باورند که ترکیه در سیاست خارجی خود در پرونده سوریه٬ مرتکب اشتباهات وحشتناکی شده و باید از مسیر خطا بازگردد. آنان معتقدند که عادی سازی روابط بین آنکارا و دمشق٬ یک ضرورت است.

حزب جمهوری خلق همچنین بر این مساله تاکید کرده که برگزاری کنفرانس استانبول٬ به معنی تلاش برای ایجاد جایگزینی برای آستانه و سوچی نیست٬ بلکه قدم برداشتن برای استفاده از ظرفیت همکاری کشورهای همسایه٬ برای حل بحران سوریه است.

۵ پیشنهاد کنفرانس استانبول

کمال کلیچدار اوغلورهبر حزب جمهوری خلق برای پایان دادن به بحران سوریه ۵ پیشنهاد ارائه داد:

۱.راه میان بر و کوتاه ترین راه برای استقرار صلح در سوریه از مسیر همکاری آنکارادمشق می گذرد.

۲.لازم است برای ممانعت از گرفتار شدن بین سیاست های آمریکا و روسیه٬ یک خط سیاسی یگانه در مورد سوریه دنبال شود.

۳.با تمام گروه های مشروع٬ روابط دیپلماسی گسترده برقرار شود.

۴.در مورد تمام ارتباط و اقداماتی که مشروعیت گروه ها را زیر سوال می برد تجدیدنظر شود.

۵.پس از برقراری امنیت و ثبات٬ آوارگان را تشویق کنیم تا به شکل داوطلبانه به کشورشان بازگردند.

کمال کلیچدار اوغلو رهبر حزب جمهوری خلق در سخنرانی خود در این کنفرانس٬ تحرکات ترکیه در مبارزه با ترور در خاک سوریه را مشروع و ضروری دانست اما در عین حال بر این موضوع تاکید کرد که این اقدامات باید بر اساس اصل احترام به تمامیت ارضی سوریه و در چارچوب هماهنگی با مقامات دولتی دمشق باشد.

برخورد خصمانه آکپارتی با کنفرانس استانبول

تاکنون هیات هایی از حزب جمهوری خلق و حزب وطن از ترکیه به سوریه رفته و با بشار اسد و تیم او دیدار کرده اند. اما تیم سیاست خارجی و مشاورین اردوغان نسبت به این اقدامات بدبین هستند.

دیروز هم در جریان برگزاری کنفرانس استانبول٬ نه تنها هیچکدام از مقامات دولتی در این کنفرانس شرکت نکردند٬ بلکه رسانه های وابسته به حزب عدالت و توسعه٬ تلاش حزب جمهوری خلق را با عبارات تند و گزنده مورد حمله قرار دادند.

روزنامه ینی شفق به عنوان اصلی ترین ارگان رسانه ای اتاق فکر حزب عدالت و توسعه نوشت: «لااقل یکبار در کنار ترکیه باشید. تلاش حزب جمهوری خلق٬ همراهی با سیاست آمریکا و همچنین حمایت از پ.ک.ک است.»

روزنامه های استار٬ آکشام٬ ینی آکیت٬ گونش و ینی بیرلیک هم٬ همگی با تیترها و عبارات تند٬ حزب جمهوری خلق را زیر سوال برده و برگزاری کنفرانس استانبول را به معنی حمایت از دشمنان ترکیه تلقی کردند.

حتی روزنامه آیدینلیک ارگان رسانه ای حزب چپ وطن که روابط خوبی با سوریه دارد٬ کنفرانس استانبول را زیر سوال برده و این اقدام را تلاش برای موجه جلوه دادن تحرکات پ.ک.ک دانست.

روزنامه ملی گازته٬ ارگان رسانه ای حزب سعادت و شاگردان نجم الدین اربکان نیز از کنار این واقعه گذشت و در صفحه نخست به آن اشاره نکرد. اما روزنامه های جمهوریت و سوزجو به عنوان دو ارگان رسانه ای مهم حزب جمهوری خلق و همچنین روزنامه ینی چاغ به عنوان ارگان حزب خوب به رهبری مرال آکشنر٬ برگزاری کنفرانس استانبول را به عنوان اقدامی جدی و ارزشمند٬ تلقی کردند.

از آنجایی که حزب عدالت و توسعه حساسیت بالایی به تحرکات حزب اتحاد دموکراتیک کردهای سوریه (پ.ی.د) و دیگر نهادهای اقماری پ.ک.ک دارد٬ حزب جمهوری خلق در این کنفرانس٬ هیچکدام از افراد وابسته به این جریان را به کنفرانس استانبول دعوت نکرد.

اما در عین حال٬ عدم اشاره به وضعیت کردها در سوریه و عدم شفافیت حزب جمهوری خلق در مورد همکاری های آمریکا و کردهای سوریه٬ از نقاطی بود که مورد توجه کارشناسان و تحلیل گران قرار گرفت.

در شرایطی که حزب جمهوری خلق در داخل ترکیه و به ویژه در اثنای برگزاری انتخابات شهرداری ها با نهادهای اقماری پ.ک.ک در ترکیه همکاری کرده٬ حالا در تحولات شمال سوریه به خاطر حساسیت های حزب حاکم٬ ناچار شده در این مورد سکوت کند.

در هر حال٬ می توان برگزاری کنفرانس استانبول را٬ در کارنامه حزب جمهوری خلق٬ به عنوان یک نکته مهم و همچون تلاشی جدی برای تاثیرگذاری بر سیاست خارجی ترکیه تلقی کرد. اگر چه انتظار نمی رود که کلیچدار اوغلو و یاران او در این مسیر به شکل جدی بر افکار٬ تصمیمات و اقدامات اردوغان و تیم او تاثیر بگذارند اما نفس این اقدام از لحاظ مسئولیت حزبی و سیاسی٬ ارزشمند و مهم است.

انتهای پیام/

پرسش و پاسخ در نگاه منفی آکپارتی به کنفرانس سوریه در استانبول

گفتگو با هوش مصنوعی