اندر حکایت ترافیک در شهر قزوین



ایسنا/قزوین در موضوع کاهش ترافیک قزوین راهکارهای مختلفی ارائه می شود اما اگر مردم قانون مدار باشند، کمتر از خودروهای تک سرنشین استفاده کنند، به استفاده از وسایل نقلیه عمومی و البته وسایل نقلیه پاک توجه بیشتری داشته باشند و در نهایت اعمال قانون های ترافیکی برای متخلفان به درستی صورت بگیرد، بخش مهمی از مشکلات ترافیکی شهر قزوین مرتفع خواهد شد بدون اینکه نیاز به ساختن پل ها، جاده ها و پارکینگ های متعدد باشد.

ساعت ۱۱ قبل از ظهر/ دروازه رشت قزوین

صدای انواع بوق ها لحظه ای قطع نمی شود و تاکسی ها برای جلب یک مسافر سمفونی بدصدایی راه انداخته اند. حجم ترافیک خیابان امام خمینی قزوین بیشتر و بیشتر شده و نزدیک است که وارد چهارراه شود. ماشین ها نیم متر، نیم متر، پیش می روند و از چشمان راننده ها بی اعصابی می بارد. با ورود اتوبوس شرکت واحد، رسما چهارراه قفل می شود و بار ترافیک خیابان اثرش را روی خیابان اسدآبادی و بلوار شهید باهنر هم می گذارد.

راننده اتوبوس با مشقت در آن تنگنای خیابان باریک و ترافیک سنگین، اتوبوسش را می چپاند. ایستگاهش همان اوایل خیابان است. راننده اتوبوس با اوقات تلخی سر از پنجره بیرون می آورد و به سرباز راهور شکایت می کند که چرا دو- سه تا ماشین در این شرایط در ایستگاه رها شده اند. سرباز راهور که لابد از صبح علی الطلوع در خیابان حضور داشته و رمقی ندارد، بی معطلی حرکت می کند و کار مردم را راه می اندازد. از پشت بی سیمش صداهای خش داری به گوش می رسد؛ این خیابان دیگر ظرفیت ندارد …

پیاده به سمت چهارراه بازار حرکت می کنم، درست می گویند خیابان به این باریکی ظرفیت این حجم بار ترافیکی را ندارد. اما در همین خیابان باریک هم بعضی، خودروی خود را زیر تابلوی توقف مطلقا ممنوع رها کرده اند. خیلی عجیب است. عجیب تر اینکه اتوبوسی که ذکرش آمد، باید از کنار این ها رد شود و برای هر ماشین یک ترمز بزند که برخورد نکند؛ جالب است بدانید که اگر برخورد کند مقصر است.

جلوتر می روم، همه اتومبیل ها ایست کامل کرده اند، یک اتوبوس ایستاده و حرکت نمی کند، کنجکاو می شوم که علت چیست؛ یک راننده عزیز در جای خالی برای پارک جا نشده و به صورت مورب اتومبیل خود را رها کرده است. حالا تا راننده پیدا شود و ماشین را بردارد احتمالا ۳-۴ دقیقه طول می کشد. یک موضوع عجیب هم که این خیابان دارد، وجود بریدگی بر سر هر گاراژ و کوچه است. شاید ۱۰-۱۵ بریدگی دارد، به شکلی که هر خودرویی اراده کند از هرجایی دور می زند و بار ترافیک را سنگین تر می کند.

جلوتر پارکینگ ها قرار دارند که باز هم باعث ترافیک شده اند. خودروها می خواهند داخل پارکینگ بروند و پارکینگ جا ندارد، مجبورند عقب برگردند و یا صبر کنند تا یک خودرو خارج شود، بدون ملاحظه، دقایقی یک خیابان اصلی را مسدود می کنند. یک راننده تاکسی می گوید که در ساعات شلوغی این مسیر کوتاه را باید ۲۰ دقیقه در ترافیک بمانیم.

به چهارراه بازار می رسم و حالا دیگر شلوغی جمعیت هم اضافه می شود. اغلب عابران پیاده برای قوانین راهنمایی اهمیتی قائل نمی شوند. مثلا به قرمز بودن چراغ برای عابران بی توجه اند و وارد خیابان می شوند و این هم قاعدتا ترافیک را کند می کند. از آنجا به خیابان مولوی که برویم دیگر حرفی برای گفتن نمی ماند. خیابان مولوی و خیابان شهید انصاری (کوروش) چون مرکز فروش انبوه مواد غذایی است، دائما محل تخلیه بار و بارگیری است و ساماندهی به این وضعیت پیچیده مشکل می نماید. ولی حداقل باید فکری به حال خودروهای شخصی و گردشگران غیربومی کرد.

وارد خیابان سپه می شویم، قدیمی ترین خیابان ایران که با مرمت های صورت گرفته سر و شکل تاریخی به خود گرفته است. البته وجود وانت های میوه فروش تا وسط خیابان و همچنین مثل همیشه پارک نادرست و یا به صورت دوبل زیبایی این خیابان و روانی ترافیک آن را مورد خدشه قرار می دهد.

پلی که به سوی بهشت نمی برد

عصرهای پنج شنبه و جمعه بلوار جمهوری از میدان دفاع مقدس (فلکه انگور) غلغله می شود. همه دوست دارند در این بازه زمانی بر سر مزار عزیزانشان حاضر باشند و فاتحه بخوانند. اما باز هم بار سنگین ترافیک روی اعصاب است. راننده ماشین کناری می گوید: «این پل [امام رضا (ع)] رو برای چی ساخته اند آخه؟ بدتر باعث ترافیک شده …» این بار ترافیک ادامه دارد تا به خیابان رضوان یا همان وقفیات (ابتدای جاده فارسیان) برسیم.

تفریح جدید؛ ترافیک نوردی

اگر کسی در ساعات پیک ترافیکی اراده کند که از خیابان نادری شمالی به بازار برود با پرحجم ترین ترافیک قزوین روبه رو می شود، بارها دیده ام که خیابان امام خمینی (ره) از سمت سبزه میدان به بازار از شدت و بار ترافیک کاملا قفل است اما مسیر برگشت آن خالی است و نمی دانم به چه علتی پیاده روهای این محور را عریض کردند و هندسه آن را طوری تغییر داده اند که بعضی اتومبیل ها به شکل نادرستی یک لاستیک را روی پیاده راه می اندازند و پارک می کنند و بیچاره اتوبوسی که می خواهد از آنجا عبور کند و بیچاره تر مردمی که پشت آن ترافیک متوقف می شوند. تابلوهای حمل با جرثقیل را در این خیابان و خیلی مکان های دیگر می بینیم اما من تا به حال جرثقیلی ندیده ایم.

این قفل بودن خیابان امام از یک طرف، تجمع تاکسی ها در ابتدای خیابان پیغمبریه و باریکی آن و مسدود شدن مسیر طالقانی از مدت ها پیش باعث شده سنگین ترین ترافیک را در مسیر نادری و حتی تا میدان میرعماد تجربه کنیم. ترافیکی که البته عده ای برایشان تبدیل به تفریح شده و دوست دارند مثل پاساژگردی بیایند ترافیک گردی. در افراطی ترین وضع ترافیک گردی خیابان خیام وسط و خیام جنوبی را داریم که اغلب اوقات رسما قفل است و معلوم است که کسی که آنجا می آید یا غریبه است یا برای ترافیک گردی آمده یا خانه اش آنجاست و چاره ای ندارد.

برای اینکه ببینیم شهرداری و شورای شهر چه برنامه ای برای کاهش ترافیک نقاط مخالف شهر قزوین دارد با مهدی مهدیخانی رئیس کمیسیون عمران، ترافیک و امور زیربنایی شورای اسلامی شهر قزوین به گفت وگو نشستیم.

هوشمندسازی حمل ونقل عمومی برنامه آتی شورای شهر

مهدیخانی در خصوص ترافیک قزوین به ایسنا می گوید: ترافیک شهری موضوعی نیست که به صورت جداگانه قابلیت بررسی داشته باشد. می بایست برای حمل و نقل به تمامی شهر توجه داشته باشیم و موضوعات مربوط به هم را در کنار یکدیگر ببینیم. با دقت در تمامی نقاط شهر می توانید ببینید که موضوع ترافیک در همه جای شهر وجود دارد. قسمتی از این ترافیک شهر قزوین مربوط به سیاست های دولت مبتنی بر واگذاری خودرو است و بخش دیگری از آن مربوط به عدم توسعه یافتگی خیابان های قزوین است و این دو موضوع باید در کنار هم دیده شود.

وی در پاسخ به این سؤال که پروژه بازآفرینی سبزه میدان از جنبه ترافیکی به کجا خواهد رسید؟ بیان می کند: در مورد ترافیک میدان آزادی به زودی جلسه ای با حضور معاونت حمل ونقل و ترافیک و معاونت معماری و شهرسازی ونیز رؤسای سازمان های نوسازی و بهسازی و خدمات طراحی شهرداری قزوین برگزار خواهد شد و در مورد نحوه بارگذاری خط جنوبی پروژه میدان آزادی تصمیم گیری خواهیم کرد. تمامی برنامه ریزی ها بر این اساس است که پروژه میدان آزادی تا شب عید نوروز به افتتاح و بهره برداری برسد.

ایسنا درباره ترافیک سایر محورها می پرسد و این مسئول اظهار می کند: در مورد سایر محورها می بایست معاونت محترم حمل و نقل و ترافیک شهرداری قزوین توضیح دهند اما یکی از مطالبات اساسی شهروندان راه اندازی پارکینگ در هسته مرکزی شهر قزوین است که به دلیل عدم توسعه کمی این پارکینگ ها معضل ترافیک در بخش مرکزی قزوین تشدید شده است. قسمتی از بودجه سال ۱۴۰۱ به همین موضوع و یافتن سرمایه گذار برای توسعه پارکینگ ها در بخش مرکزی شهر اختصاص خواهد یافت.

وی تصریح می کند: در حوزه هوشمندسازی در موضوع مسائل ترافیک نیز موارد متعددی در برنامه چهار سال آتی شهرداری دیده شده است. از جمله این موارد تصویب قوانین و تسهیلات برای استفاده کنندگان از حمل و نقل پاک و ارائه کنندگان سرویس های نوین و هوشمند شهری، استفاده از کارت پارک ها و پارکینگ های هوشمند، راه اندازی خدمات موقعیت یابی ناوگان حمل ونقل شهری بر بستر موبایل است.

مهدیخانی می گوید: همچنین در موضوعات گسترش و هوشمندسازی حمل ونقل عمومی، موضوعات پرداخت های الکترونیکی از محل کارت شهروندی و با استفاده از کدها QR، استفاده از ناوگان بهینه اتوبوس و تاکسی، طراحی و توسعه بسترهای موبایلی و الکترونیکی جهت سفرهای درون شهری و در آینده ای دورتر استفاده از خودروهای هیبریدی به جای ناوگان فرسوده تاکسی در دستور کار قرار دارد. علاوه بر تمامی این موارد جایگزینی خودروها و ناوگان فرسوده اتوبوسرانی و تاکسیرانی با خودروهای جدید و با سوخت مناسب و توسعه خطوط حمل و نقلی نیز به صورت پیوسته انجام خواهد شد.

سیاست شهرداری محدودسازی خودروهای شخصی در مرکز شهر است

شیما زرآبادی پور، سرپرست معاونت حمل و نقل و ترافیک شهرداری قزوین، نیز در گفت وگو با ایسنا اظهار می کند: با توجه به غیرممکن بودن تعریض معابر در محودوه سبزه میدان، شیوه های جایگزین مختلفی پیشنهاد داده ایم که اجرای طرح ترافیک و محدودسازی ساعات تردد وسایل نقلیه شخصی و همچنین تغییر مد حمل ونقل عمومی در خیابان امام خمینی (ره) تا میدان آزادی ازجمله آن هاست که پس از بررسی و انتخاب از بین این پیشنهادها از جانب مجموعه های بالادستی، برنامه نهایی برای مدیریت ترافیک این محدوده تهیه و اجرایی خواهد شد.

وی گفت: برای حل معضل ترافیک خیابان امام خمینی (ره) حدفاصل سبزه میدان تا بازار و حدفاصل دروازه رشت نیز راه اندازی پایانه شمال، جنوب، شرق و غرب شهر در دستور کار قرار دارد. در این راستا یکی از برنامه های ما تغییر محل ایستگاه تاکسی های بین شهری ۲۲ بهمن است تا ترافیک در این محدوده بهبود یابد. ایجاد محدودیت برای تردد خودروهای شخصی در حدفاصل چهارراه ۲۲ بهمن تا بازار جزو دیگر برنامه های ماست و جایگزینی وسایل حمل ونقل کوچک تر و سریع تر به جای اتوبوس بخش دیگری از این برنامه ها را تشکیل می دهد.

این مسئول خاطرنشان می کند: بخش زیادی از ترافیک محدوده بلوار جمهوری از میدان دفاع مقدس تا ابتدای خیابان رضوان ناشی ممنوعیت برگزاری مجالس ترحیم در مساجد و در نتیجه برگزاری مراسم در آرامستان هاست که به دلیل ورود حجم زیادی از خودروهای شخصی به معابر یاد شده و نبود امکان تعریض آن، ترافیک افزایش یافته است. از سوی دیگر با توجه به اینکه ورود وسایل نقلیه سنگین از سوی پلیس راه کنترل و از سوی پلیس راهور اعمال قانون نمی شود، ورود این وسایل نقلیه به شهر سبب بی نظمی و تأثیر منفی بر ترافیک می شود که مواردی نظیر بارگیری و باراندازی این خودروها در برخی معابر از جمله خیابان شهید انصاری بر شدت بی نظمی و ترافیک اضافه می کند.

وی تصریح می کند: انسداد محور نسیم شمال، ورود این خودروها به داخل شهر را افزایش داده که با بازگشایی آن در آینده ای نزدیک، بخشی از این مشکل حل خواهد شد. با وجود اینکه ایجاد مسیر انحرافی برای ترافیک و هزینه کردن برای آن در راستای انسداد مسیر به منظور بهسازی نسیم شمال، جزو وظایف شهرداری نیست، هماهنگی لازم برای تردد وسایل نقلیه سنگین از مسیر انحرافی جایگزین نسیم شمال صورت گرفت اما همچنان ورود آن ها به شهر و تردد در سطح آن به راحتی انجام می شود؛ چراکه اعمال قانون توسط پلیس صورت نمی گیرد.

زرآبادی پور بیان می کند: سیاست شهرداری محدودسازی حضور خودروهای شخصی در محدوده مرکزی شهر است و ساخت پارکینگ در هسته مرکزی با این سیاست تناقض دارد. با این حال به واسطه وجود برخی کاربری های خاص نظیر مراکز درمانی در مرکز شهر، با سرمایه گذارانی که در این محدوده زمین داشته باشند، برای ساخت پارکینگ همکاری و مشارکت خواهیم داشت.

این مسئول در پایان ضمن اشاره به چابک سازی حمل و نقل عمومی ندارید در قزوین، خاطرنشان کرد: تغییر مد حمل ونقل در خیابان امام خمینی (ره) از اتوبوس به وسایل نقلیه کوچک تر و سریع تر، در دستور کار است؛ ضمن اینکه اعمال قانون، همراهی و همکاری مردم برای خودداری از پارک غیرمجاز و دوبل و در مجموع احترام به قوانین و فرهنگ ترافیک می تواند تا حد زیادی در رفع مشکل مؤثر باشد.

به گزارش ایسنا، در موضوع کاهش ترافیک شهر قزوین مسئولان، کارشناسان و مدیران شهری راهکارهای مختلفی ارائه می دهند اما اگر مردم قانون مدار باشند و به قوانین ترافیکی در شهر توجه داشته باشند، کمتر از خودروهای تک سرنشین و شخصی استفاده کنند، به استفاده از وسایل نقلیه عمومی و البته وسایل نقلیه پاک توجه بیشتری داشته باشند و در نهایت اعمال قانون های ترافیکی برای متخلفان به درستی صورت بگیرد؛ بخش مهمی از مشکلات ترافیکی شهر قزوین مرتفع خواهد شد بدون اینکه نیاز به ساختن پل ها، جاده ها و پارکینگ های متعدد باشد.

گزارش از حسین وحیدی قزوینی

انتهای پیام
گفتگو با هوش مصنوعی

💬 سلام! می‌خوای درباره‌ی «اندر حکایت ترافیک در شهر قزوین» بیشتر بدونی؟ من اینجام که راهنماییت کنم.