فضیلت و اعمال <span class="text danger">روز عرفه</span>


فضیلت و اعمال روز عرف



مطلب قبلی



مطلب بعدی



دانلود



روز نهم، روز عرفه و از اعیاد بزرگ است، گرچه به اسم عید نامیده نشده و روزی است که خدا بندگانش را به عبادت و طاعت خویش دعوت کرده و سفره های جود و احسانش را برای آنان گسترده و شیطان در این روز خوارتر و حقیرتر و رانده تر و خشمناک تر از روزهای دیگر است؛



روایت شده: که حضرت زین العابدین(علیه السلام) در روز عرفه صدای گدایی را شنید که از مردم درخواست کمک می کرد، به او فرمود: وای بر تو، آیا در این روز از غیر خدا درخواست می کنی؟! و حال آنکه برای بچه های در رحم، در این روز امید می رود که احسان خدا شامل حالشان گردد و سعادتمند شوند.



و برای این روز چند عمل وارد است:



اول:



غسل.



دوم:



«زیارت حضرت سید الشهداء» که برابر هزار حج و هزار عمره و هزار جهاد و بلکه برتر از اینها است و روایات در فراوانی برتری و مزیت فضیلت زیارت آن حضرت در این روز متواتر است [یعنی از افراد بسیاری نقل شده است] و اگر کسی در این روز توفیق یابد که زیر قبه ی مقدسه آن حضرت باشد، ثوابش کمتر از کسی که در عرفات باشد نیست، بلکه بیشتر و بیشتر است و کیفیت زیارت آن حضرت پس از این در «باب زیارات» ان شاء الله تعالی می آید.



سوم:



پس از نماز عصر، پیش از آنکه مشغول خواندن دعاهای عرفه شوی، در زیر آسمان دو رکعت نماز بخوان و به گناهانت نزد خداوند اعتراف و اقرار کن تا به ثواب عرفات دست یابی و گناهانت آمرزیده شود، آنگاه به اعمال و دعاهای عرفه که از ائمه طاهرین روایت شده است مشغول شو و آن اعمال و دعاها بیشتر از آن است که به طور کامل در این مختصر بگنجد ولی به اندازه ای که این کتاب ظرفیت آن را داشته باشد نقل می کنم.



شیخ کفعمی در کتاب «مصباح» فرموده: برای کسی که از دعا خواندن بی حال نشود روزه ی روز عرفه مستحب است؛



و پیش از رسیدن آفتاب به وقت شرعی ظهر، غسل مستحب است و نیز زیارت امام حسین(علیه السلام) در روزوشب عرفه بر دیگر اوقات ترجیح دارد



و چون وقت رسیدن خورشید به ظهر شرعی رسید، زیر آسمان برو و نماز ظهر و عصر را با رکوع و سجود نیکو بخوان و چون از نماز ظهروعصر فارغ شوی، دو رکعت نماز بخوان، در رکعت اول پس از سوره «حمد» سوره «توحید» و در رکعت دوم بعد از «حمد» سوره «کافرون»، پس از آن چهار رکعت نماز، در هر رکعت پس از سوره «حمد» «پنجاه مرتبه» سوره «توحید» بخوان.



فقیر می گوید: این نماز همان «نماز حضرت امیرالمؤمنین» است که در ضمن اعمال روز جمعه گذشت



سپس شیخ کفعمی فرموده است: این تسبیحات را که از حضرت رسول(صلی الله علیه وآله) روایت شده است و سید ابن طاووس در «اقبال» ذکر فرموده بخوان:



پخش صوت



سبحان الذی فی السماء عرشه ! سبحان الذی فی الأرض حکمه ! سبحان الذی فی القبور قضاؤه ! سبحان الذی فی البحر سبیله ! سبحان الذی فی النار سلطانه ! سبحان الذی فی الجنة رحمته ! سبحان الذی فی القیامة عدله ! سبحان الذی رفع السماء ! سبحان الذی بسط الأرض ! سبحان الذی لاملجأ ولا منجٰا منه إلا إلیه.



منزه است خدایی که عرشش در عالم بالاست، منزه است خدایی که حکمش در زمین است، منزه است خدایی که فرمانش در گورهاست، منزه است خدایی که راهش در دریاست، منزه است خدایی که سلطنتش در آتش است، منزه است خدایی که رحمتش در بهشت است، منزه است خدایی که عدالتش در قیامت است، منزه است خدایی که آسمان را برافراشت، منزه است خدایی که زمین را بگستراند، منزه است خدایی که پناهگاه و نجاتی از او جز به او نیست.



سپس «صد مرتبه» بگو:



سبحان اللٰه والحمد للٰه ولا إلٰه إلا اللٰه واللٰه أکبر.



منزه است خدا و سپاس ویژۀ خداست و معبودی جز خدا نیست و خدا بزرگ تر از آن است که وصف شود.



و سوره «توحید» را «صد مرتبه» و «آیت الکرسی» را «صد مرتبه» بخوان و «صد مرتبه» بر محمد و آل محمد صلوات فرست و «ده مرتبه» بگو:



لاإلٰه إلا اللٰه وحده لاشریک له، له الملک، وله الحمد، یحیی ویمیت، ویمیت ویحیی، وهو حی لایموت، بیده الخیر، وهو علیٰ کل شیء قدیر.



معبودی جز خدا نیست، یگانه و بی شریک است، فرمانروایی و سپاس ویژۀ اوست، زنده می کند و می میراند و می میراند و زنده می سازد و او زنده پاینده است، خیر فقط به دست اوست و او بر هر کاری تواناست.



و «ده مرتبه»:



أستغفر اللٰه الذی لاإلٰه إلا هو الحی القیوم وأ توب إلیه.



آمرزش می جویم از خدایی که معبودی جز او نیست، زنده و به خود پاینده است و به سوی او بازمی گردم.



و «ده مرتبه»:



یا الله



ای خدا



و «ده مرتبه»:



یا رحمن



ای مهربان



و «ده مرتبه»:



یا رحیم



ای بخشنده



و «ده مرتبه»:



یا بدیع السماوات والأرض یا ذا الجلال والإکرام.



ای پدیدآورنده ی آسمان ها و زمین، ای دارای بزرگی و رأفت و محبت.



و «ده مرتبه»:



یا حی یا قیوم



ای زنده، ای پاینده



«ده مرتبه»:



یا حنان یا منان



ای مشفق و با محبت، ای بسیار احسان کننده.



و «ده مرتبه»:



یا لا إله إلا أنت



ای که معبودی جز تو نیست.



و «ده مرتبه»:



آمین



اجابت فرما.



آنگاه بگو:



اللٰهم إنی أسألک یا من هو أقرب إلی من حبل الورید، یا من یحول بین المرء وقلبه، یا من هو بالمنظر الأعلیٰ وبالأفق المبین، یا من هو الرحمٰن علی العرش استویٰ، یا من لیس کمثله شیء وهو السمیع البصیر، أسألک أن تصلی علیٰ محمد وآل محمد.



خدایا از تو می خواهم، ای کسی که از رگ گردن به من نزدیکتر است، ای کسی که میان انسان و دلش پرده می شود، ای کسی که در چشم انداز برتر و افق آشکار است، ای کسی که بخشنده و بر فراز حکومت هستی قرار دارد، ای کسی که چیزی مانندش نیست و او شنوا و بیناست، از تو درخواست می کنم بر محمد و خاندان محمد درود فرست.



حاجت خود را بخواه که به خواست خدا برآورده خواهد شد؛



آنگاه این صلوات را که از امام صادق(علیه السلام) روایت شده بخوان که هرکه بخواهد محمد و آل محمد(صلی الله علیه وآله) را در فرستادن صلوات بر ایشان مسرور نماید، بگوید:



پخش صوت



اللٰهم یا أجود من أعطیٰ، ویا خیر من سئل، ویا أرحم من استرحم . اللٰهم صل علیٰ محمد وآله فی الأولین، وصل علیٰ محمد وآله فی الآخرین، وصل علیٰ محمد وآله فی الملا الأعلیٰ، وصل علیٰ محمد وآله فی المرسلین . اللٰهم أعط محمدا وآله الوسیلة والفضیلة والشرف والرفعة والدرجة الکبیرة . اللٰهم إنی آمنت بمحمد صلی اللٰه علیه وآله ولم أره فلا تحرمنی فی القیامة رؤیته، وارزقنی صحبته، وتوفنی علیٰ ملته، واسقنی من حوضه مشربا رویا سائغا هنیئا لاأظمأ بعده أبدا، إنک علیٰ کل شیء قدیر . اللٰهم إنی آمنت بمحمد صلی اللٰه علیه وآله ولم أره فعرفنی فی الجنان وجهه . اللٰهم بلغ محمدا صلی اللٰه علیه وآله منی تحیة کثیرة وسلاما.



خدایا ای بخشنده ترین کسی که عطا فرمود و ای بهترین کسی که درخواست شد و ای مهربان ترین کسی که از او مهربانی خواسته شد، خدا درود فرست بر محمد و آلش در بین گذشتگان و بر محمد و خاندانش در آیندگان و بر محمد و خاندانش در میان فرشتگان و بر محمد و خاندانش در میان رسولان. خدایا عطا فرما به محمد و خاندانش وسیله و فضیلت و شرف و بلندی مقام و درجه والا. خدایا ایمان آوردم به محمد (درود خدا بر او و خاندانش) درحالی که او را ندیدم، پس مرا در قیامت از دیدارش محروم مساز و هم نشینی با او را نصیبم کن و مرا بر دین او بمیران و از حوضش سیرابم کن، نوشیدنی بدون تشنگی، دلنشین و گوارا که پس از آن هرگز تشنه نشوم، همانا تو بر هر کاری توانایی. خدایا ایمان آوردم به محمد (درود خدا بر او و خاندانش) درحالی که او را ندیدم، پس در بهشت چهره اش را به من بشناسان. خدایا به محمد (درود خدا بر او و خاندانش) از سوی من تحیت و سلام بسیار برسان.



پس دعای «ام داود» را که بیانش در ضمن اعمال ماه رجب گذشت بخوان.



آنگاه این تسبیح را که ثوابش در زیاد بودن شماره نمی شود و من میزان ثواب آن را به خاطر رعایت اختصار بیان نکردم، بگو:



پخش صوت



سبحان اللٰه قبل کل أحد ! وسبحان اللٰه بعد کل أحد ! وسبحان اللٰه مع کل أحد ! وسبحان اللٰه یبقیٰ ربنا ویفنیٰ کل أحد ! وسبحان اللٰه تسبیحا یفضل تسبیح المسبحین فضلا کثیرا قبل کل أحد ! وسبحان اللٰه تسبیحا یفضل تسبیح المسبحین فضلا کثیرا بعد کل أحد وسبحان اللٰه تسبیحا یفضل تسبیح المسبحین فضلا کثیرا مع کل أحد؛



منزه است خدا، پیش از هرکس و منزه است خدا پس از هرکس و منزه است خدا با هرکس و منزه است خدا، پاینده است پروردگار ما و فنا می پذیرد هرکس و منزه است خدا، تنزیهی که فزونی می گیرد بر تنزیه تنزیه کنندگان فزونی بسیار پیش از هرکس و منزه است خدا، تنزیهی که فزونی می گیرد بر تنزیه تنزیه کنندگان فزونی بسیار پس از هرکس و منزه است خدا تنزیهی که فزونی می گیرد بر تنزیه تنزیه کنندگان فزونی بسیار به همراه هرکس؛



وسبحان اللٰه تسبیحا یفضل تسبیح المسبحین فضلا کثیرا لربنا الباقی ویفنیٰ کل أحد ! وسبحان اللٰه تسبیحا لایحصیٰ ولا یدریٰ ولا ینسیٰ ولا یبلیٰ ولا یفنیٰ ولیس له منتهی ! وسبحان اللٰه تسبیحا یدوم بدوامه ویبقیٰ ببقائه فی سنی العالمین وشهور الدهور وأیام الدنیا وساعات اللیل والنهار ! وسبحان اللٰه أبد الأبد ومع الأبد مما لایحصیه العدد، ولا یفنیه الأمد، ولا یقطعه الأبد، و تبارک اللٰه أحسن الخالقین.



و منزه است خدا تنزیهی که فزونی می گیرد بر تنزیه تنزیه کنندگان فزونی بسیار، برای پروردگار ما که پاینده است و هر کس [هر که هست و هرچه هست] فنا می شود و منزه است خدا تنزیهی که شمرده نشود و دانسته نگردد و فراموش نشود و کهنه نگردد و فانی نشود و برایش نهایتی نباشد و منزه است خدا تنزیهی که دوام یابد به دوامش و باقی ماند به بقایش در امتداد سالهای جهانیان و ماههای روزگاران و روزهای دنیا و ساعات شب وروز و منزه است خدا به ابدیت ابد و همپای ابد، آن تنزیهی که آن را عددی شماره نکند و مدتی فنایش ننماید و سرانجامی قطعش نکند و بزرگ است خدا نیکوترین پدیدآورندگان.



سپس بگو:



والحمد للٰه قبل کل أحد والحمد للٰه بعد کل أحد …



[دعای بالا تا آخر دعا]



و خدا را ستایش پیش از هرکس و خدا را ستایش پس از هرکس …



ولی به جای هر



«سبحان اللٰه»



، بگو:



«الحمد للٰه»



و چون به



«أحسن الخالقین»



رسیدی بگو: لا إلٰه إلا اللٰه قبل کل أحد …



[دعای بالا تا آخر دعا]



معبودی جز خدا نیست، پیش از هرکس …



که بجای



«سبحان اللٰه»



،



«لا إلٰه إلا اللٰه»



بگویی



و پس از آن بگو:



واللٰه أکبر قبل کل أحد …



[دعای بالا تا پایان دعا]



خدا از هر وصفی برتر است، پیش از هرکس …



که بجای



«سبحان اللٰه»



،



«اللٰه أکبر»



بگویی.



سپس بخوان دعای «اللهم من تعبأ وتهیأ» را که در اعمال شب جمعه گذشت،



پس بخوان دعای علی بن الحسین(علیه السلام) را که شیخ طوسی در کتاب «مصباح المتهجد» ذکر فرموده:



«اللٰهم أنت اللٰه رب العالمین..»



نویسنده گوید: این دعا چون دعای موقف عرفات و بسیار طولانی بود ذکر نکردم؛



و در این روز دعای «چهل وهفتم» صحیفه کامله آن حضرت را با خشوع و دلشکستگی بخوان که دعایی است مشتمل بر تمام مطالب دنیا و آخرت که درود خدا بر پدیدآورنده اش باد.



چهارم:



از جمله دعاهای مشهور این روز «دعای حضرت سید الشهدا [در روز عرفه]» است.



به هر صورت هرکه توفیق یابد و روز عرفه را در عرفات باشد، دعاها و اعمال بسیار دارد و بهترین اعمال در این روز دعاست و این روز برجسته و عالی رتبه، در همۀ روزهای سال به خاطر دعا امتیاز دارد و برای برادران مؤمن از آنان که زنده اند یا دار فانی را وداع گفته اند دعای بسیار باید کرد و روایت وارد در حال عبدالله بن جندب، در موقف عرفات و دعای او برای برادران خود مشهور است؛



و همچنین روایت زید نرسی، دربارۀ حال ثقه جلیل القدر، معاویة بن وهب در صحرای عرفات و دعای او درباره فرد فرد از اشخاصی که در آفاق بودند و روایت او از امام صادق(علیه السلام) در برتری و مزیت این عمل، شایسته ملاحظه و توجه است و امید واثق از برادران دینی، آنکه به این بزرگواران اقتدا نموده و اهل ایمان را در دعا بر خود مقدم دارند و این گنه کار روسیاه را یکی از آن اشخاص به حساب آرند و در حال حیات و مرگ از دعای خیر فراموشم نفرمایند؛



و نیز در این روز «زیارت جامعه سوم» را قرائت کن؛



و در پایان روز عرفه چنین بخوان:



یا رب إن ذنوبی لاتضرک، و إن مغفرتک لی لاتنقصک، فأعطنی ما لا ینقصک، واغفر لی ما لایضر



پروردگارا، همانا گناهان من به تو زیانی نمی رساند و آمرزشت بر من از تو نمی کاهد، پس ببخش به من آنچه نمی کاهدت و بیامرز برایم آنچه زیانت نرساند.



و نیز بخوان:



اللٰهم لاتحرمنی خیر ما عندک لشر ما عندی، فإن أنت لم ترحمنی بتعبی ونصبی فلا تحرمنی أجر المصاب علیٰ مصیبته.



خدایا از خیر آنچه نزد توست محرومم نکن به خاطر شر آنچه پیش من است، پس اگر با خستگی و واماندگی ام به من رحم نمی کنی، از پاداش مصیبت دیده بر مصیبتش محرومم مکن.



نویسنده گوید: سید ابن طاووس، در ضمن دعاهای روز عرفه فرموده: چون غروب آفتاب نزدیک شود بگو:



«بسم اللٰه و باللٰه و سبحان اللٰه و الحمد للٰه …»



تا پایان و این همان «دعای عشرات» است که پیش از این گذشت. پس سزاوار است خواندن دعای عشرات که خواندن آن در هر صبح و شام مستحب است، در پایان روز عرفه ترک نشود و این اذکار عشراتی را که کفعمی نقل کرده، همان اذکار آخر دعای عشرات است که سید ابن طاووس روایت کرده.



مطالب مرتبط



- دعای امام حسین (ع) در روز عرفه
- زیارت امام حسین(ع) در روز عرفه
- استغفاری که سبب زیادی علم یا مال می شود
- دعایی بسیار با عظمت که در عصر غیبت باید خواند
- صلواتی که فضیلت بسیاری برای آن نقل شده
- دو رکعت نمازی که با آن هفتاد هزار گناه بخشیده می شود
- رازی مخفی برای پاک شدن از گناهان که پیامبر(ص) به امام علی(ع) آموخت



مطلب قبلی



مطلب بعدی



[



دعای الحمدلله الذی فی السموات عرشه الحمدلله الذی فی الارض با معنی



] [



الحمدالله.الذی فی السموات عرش



]



لینک کوتاه



پر بازدید ترین مطالب سال



چرا سگ نجس است و نمی توان آن را درخانه نگه …



سر ندیدن مرده خود در خواب



افزایش رزق و روزی با نسخه امام جواد (ع)



مبدا تاریخ چیست؟



چگونه بفهمیم که خداوند ما را دوست دارد و از …



قابل توجه زنان آزاردهنده به همسر



راز سر به مهر سوره «یاسین»



داستانی عجیب از برزخ مردگان



رضایت و خشنودی خدا در چیست و چگونه خداوند از …



فرق حیوان با انسان در چیست؟



پر بازدید ترین مطالب ماه



سرانجام کسی که نماز نخواند چه می شود و مجازات …



معنای غدیر چیست؟ و چرا عید غدیر خم به این نام …



گناهانی که بلا نازل می کند (فرازی از دعای کمیل)



راه ترک خودارضایی ( استمنا ) چیست؟



سخنرانی حضرت استاد حسین انصاریان پیرامون امام …



بهترین ذکر در سجده شکر



نظر امام رضا(ع) درباره ازدواج موقت متأهل ها



راه های رهایی از خودارضایی چیست؟



چگونه همیشه یاد خدا باشیم؟



«قرآن صاعد» یعنی چه؟



پر بازدید ترین مطالب روز



عزیمت حضرت مسلم ابن عقیل به شهر کوفه و شهادت …



ارزش و عظمت عید قربان



عید سعید قربان عید أضحی



حرکت امام حسین علیه السلام از مکه مکرمه به سمت …



برگزاری مراسم دعای عرفه توسط استاد انصاریان …



فلسفه نماز چیست و ما چرا نماز می خوانیم؟ (پاسخ …



برگزاری مراسم پرفیض دعای عرفه توسط استاد …



عظمت روز عرفه



اسم اعظمی که خضر نبی به علی(ع) آموخت



گفت وگو با استاد حسین انصاریان / ویژگی ممتاز …



ارتباط با ما | تقویم و اوقات شرعی | درباره ما | خبرنامه



https://www.erfan.ir/mafatih۱۵۹


گفتگو با هوش مصنوعی

💬 سلام! می‌خوای درباره‌ی «فضیلت و اعمال روز عرفه» بیشتر بدونی؟ من اینجام که راهنماییت کنم.