تاثیر عملیات آبخیزداری در مهار سیلاب



مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری چهارمحال و بختیاری تأثیر عملیات آبخیزداری و آبخوان داری در مهار سیلاب را تشریح کرد.

علی محمدی مقدم در گفت وگو با خبرنگار ایسنا، با اشاره به وجود ۹۳ سد خاکی در سطح استان، اظهار کرد: حجم مخزنی این سدها در هر بارش ۳۰ میلیون مترمکعب است که از ابتدای بارش های اخیر تا کنون، این سدها ۳ بار پر و خالی شدند که حجمی معادل ۹۰ میلیون متر مکعب آب را شامل می شود.

وی با تأکید بر اینکه سدهای خاکی سرعت سیل را کاهش می دهند، ادامه داد: این سدها بر خلاف سدهای بتونی که آب را پشت سد ذخیره می کنند، آب را جذب زمین و سفره های زیرزمینی کرده، بنابراین این سدها در طول بارش های متعدد، بارها پر و خالی می شوند.

وی با تشریح انواع عملیات آبخیزداری، بیان کرد: عملیات مکانیکی مانند احداث سدهای خاکی و بندهای ملاتی که با سنگ و خاک در ارتباط هستند، عملیات بیومکانیکی که ایجاد چاله در سطوح آبگیر و اجرای کنتور فارو را شامل می شود و عملیات بیولوژیک که ایجاد پوشش گیاهی مرتعی و جنگلی از مهم ترین اقدامات این حوزه است را از جمله عملیات آبخیزداری و آبخوان داری عنوان کرد.

محمدی مقدم در خصوص تأثیر عملیات آبخیزداری و آبخوان داری در مهار سیلاب، گفت: تجربه ثابت کرده که اقدامات آبخیزداری و آبخوان داری در مناطق آسیب دیده از سیلاب عملیاتی نشده بود بنابراین آب با سرعت بیشتر و حجم روان آب بالا جاری شده و به دنبال آن، حجم آبراهه از سطح آب راهه بالاتر آمده و با بروز سیلاب خسارات فراوانی به ابنیه مسکونی، زمین های کشاورزی و ابنیه فنی مانند پل ها وارد کرده است.

وی با بیان اینکه در جریان سیلاب های اخیر کمتر به مسئله تأثیر آبخیزداری و آبخوان داری و نیز بندهای ملاتی در مهار سیلاب توجه شد، تأکید کرد: خوشبختانه اقدامات انجام شده در این حوزه، کمک شایانی به تعدیل سیل و کاهش خسارت آن در بارش های فروردین ماه در استان شد تا جایی که علی رغم حجم فراوان بارش در استان، کاهش خسارت را شاهد بودیم و خوشبختانه تلفات جانی نداشتیم.

محمدی مقدم با رد نظرات مطرح شده در خصوص اقدامات آبخیزداری استان در بالا دست زاینده رود، بیان کرد: بیش از ۸۵ درصد مساحت استان در حوضه آبی کارون بزرگ قرار دارد و غالب اقدامات آبخیزداری استان نیز در این حوضه انجام می گیرد که حاصل تمام این فعالیت ها ورود روان آب کمتری به خوزستان بوده است.

وی تأکید کرد: با توجه به توپوگرافی و موقعیت جغرافیایی استان، حدود ۷۰ الی ۸۰ درصد آب حاصل از بارش، از استان خارج می شود که اقدامات آبخیزداری باعث کاهش این رقم و جذب بیشتر آب و همچنین جلوگیری از خروج و فرسایش خاک استان، تا حد امکان می شود.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان ادامه داد: شش استان چهارمحال و بختیاری، کهکیلویه و بویر احمد، فارس، اصفهان، لرستان و خوزستان در حوضه کارون قرار دارند که اگر در تمام این مناطق به مسئله آبخیزداری و آبخوان داری توجه شود شاهد، کاهش چشمگیر بروز سیلاب و خسارات آن خواهیم بود.

محمدی مقدم در خصوص میزان اعتبارات حوزه آبخیزداری، گفت: در سال گذشته و با دستور رهبری، مبلغ ۲۰۰ میلیون دلار به این حوزه اختصاص یافت که سهم استان در مجموع ۲۵ میلیارد تومان بود و امسال نیز با تخصیص ۱۵۰ میلیون یورو، انتظار داریم ۳۰ میلیارد تومان به آبخیزداری استان اختصاص یابد.

وی با اشاره به آغاز ۱۰۶ پروژه آبخیزداری در ۳۰ شهرستان و ۳۰ حوزه آبخیزداری استان، یادآور شد: مهم ترین پروژه موفق سال گذشته پخش سیلاب کلامویی دشت خانمیرزا بود که با هدف احیای دشت و سفره های زیرزمینی منطقه، اجرای موفقی داشت ضمن اینکه برای سال جاری طرح احیای مرغ زار شهرکرد را پیش رو داریم که ۵ میلیارد تومان برای اجرای آن تخصیص یافته است.

محمدی مقدم در تشریح اهداف احیای مرغ زار شهرکرد، گفت: با توجه به تضعیف سفره های زیرزمینی در مزرعه بحرانی شهرکرد، این طرح با هدف تقویت سفره های آب زیرزمینی در این منطقه و مهار و کنترل کانون ریزگرد داخلی اجرایی می شود.

وی با تأکید بر اینکه اولویت برنامه های آبخیزداری در استان با مناطقی است که با معیشت و اقتصاد مردم سروکار دارد، ادامه داد: ۱۱ دشت کشاورزی در استان وجود دارد که از این تعداد ۴ دشت ممنوعه بحرانی هستند از جمله مرغ زار شهرکرد و دشت خانمیرزا که درصدد احیای آن ها هستیم تا با تولید و ایجاد اشتغال گامی در جهت تحقق بیانات رهبری در راستای «رونق تولید» برداریم.

انتهای پیام

پرسش و پاسخ در تاثیر عملیات آبخیزداری در مهار سیلاب

گفتگو با هوش مصنوعی