نوسازی تاکسی های فرسوده در ایستگاه گرانی



گرچه طرح نوسازی تاکسی های فرسوده از سال ۹۵ آغاز شد، اما به دلیل تلاطم بازار، نوسان و افزایش قیمت خودروها این طرح تا حدودی متوقف شده است.

به گزارش خبرگزاری فارس از بیرجند تا بوده، تاکسی ها به عنوان اتاق فکرهای متحرکی تلقی می شدند که در آن ها مسائل مختلف مطرح و مورد گفت وگوی راننده ها و مسافران قرار می گرفت، رانندگان تاکسی ها هم شاید به دلیل اینکه هر روز با افراد متعدد و مختلف هم کلام می شدند، اطلاعات زیادی از مسائل روز داشتند.

در شهر کویری بیرجند ایام تابستان که روزهایش نور خورشید بر تن زمین آنچنان می تابد که نفس گیر می شود، تنها کافی است سر ایستگاه تاکسی بایستی و برای ایستادن تاکسی دست بلند کنی، هر از گاهی جلوی پایت توقف می کنند، تاکسی های زردرنگی که خبری از کولر ندارند.

غبار فرسودگی بر تن تاکسی های شهر

استفاده مردم از وسایل حمل و نقل عمومی و به خصوص تاکسی، عمر این وسایط را زودتر از آنچه باید پایین آورده و فرسودگی را به رخ آنان نشانده، موضوعی که رانندگان تاکسی را چشم انتظار تصمیم مسؤولان نشانده تا ببینند چه زمانی، وقت نونوار کردن مرکب هایشان فرا می رسد.

تنها کافی است با نگاهی دقیق تر به تاکسی های شهر بنگری، سیستم تاکسیرانی شهر کمی پیر شده و خودروهایی که به نام تاکسی در حال خدمات رسانی به مردم هستند، از نفس افتاده و منتظر هستند تا خودروهای جوان تر جایگزین آن ها شوند.

نفس هایی که در سربالایی های شهر به نفس افتاد

با دیدن هر مسافر، توقف کوتاهی می کند و برای حرکت دوباره پا را بر پدال می فشارد با شنیدن صدای خرخر و نفس های به شماره افتاده تاکسی، کلمات تندی را نثار خودرویی می کند که دیگر نای راه رفتن ندارد، بین دو بانوی داخل تاکسی، آهسته کلماتی رد و بدل می شود و هر از گاه لبخندی بر لبانشان می نشیند، راننده اما بدون توجه به مسافران، نگاهش را به جلو تیزتر می کند و محکم تر پا بر پدال گاز می گذارد تا سربالایی های نفسگیر یکی از خیابان های شهر را پشت سر بگذارد.

پولی برای نوسازی نمانده!

یکی از مسافران جسارت بیشتری به خرج می دهد و از راننده می خواهد برای تعویض تاکسی قدیمی که نشستن در آن سخت شده، اقدام کند که راننده لب به سخن باز می کند و با حالت حق به جانب می گوید: با شرایط معیشتی سخت امروز مگر پولی برای نوسازی خودرو باقی می ماند؟

به قول خودش قناری زردی است که روزگاری یکه تاز خیابان های شهر بوده اما امروز که باید وسیله رزق او باشد، بیشتر اوقات نفس صاحبش را بدجور می گیرد طوری که در خیابان های شهر، پشت چراغ قرمز خاموش می شود و دیگر رغبتی برای روشن شدن نمی کند، هرچند با همه این وجود جواد آقا قناری زردش را همدم روزگار جوانی تا پیری می داند همدمی که روزهای تلخ و شیرینی با یکدیگر داشتند و حاضر نیست جایگزینش ماشینی دیگر کند.

مسافرانی که به مقصد نمی رسند

آقا رضا هم دیگر راننده ارابه زردرنگی به اسم تاکسی است که سال ها در مسیرهای مختلف شهر مردم را جابه جا کرده، از آن راننده ها که اگر کسی از مسافران مردم درب ماشینش را محکم تر می بستند، آقا رضا با آنکه دست خودش نبود اما خطاب به مشتری می گفت: برادر جان چه خبره یواش تر.

هنوز ذکر «ماشاالله بگین چشم نخوره» را بر پشت ارابه زردرنگش نصب دارد، در حالی که این روزها ماشینش حال روزهای سالیان گذشته را ندارد و هر از گاهی مسافران را نرسیده به مقصد پیاده می کند تا راهی تعمیرگاه شود.

آقا رضا که دلش می خواهد ماشین نویی جایگزین ارابه زردش که سال ها با آن خو گرفته شود از مشکلاتی که سد راهش وجود دارد می گوید.

اقساط کوتاه و سود زیاد رغبتی برای نوسازی نگذاشته است

او با اشاره به عمر بیشتر از ۱۳ سال تاکسی و ضرورت نیاز به بازسازی تاکسی فرسوده اش با استهلاک زیاد سخن می گوید و با گلایه از افزایش چند برابری قیمت خودروهایی که باید به عنوان تاکسی نو تحویل داده شود، به افزایش زیاد قیمت لوازم یدکی تاکسی ها هم گریزی می زند و می گوید: اقساط طولانی طرح نوسازی و همچنین سود زیاد تسهیلات بانکی، رغبتی برای ثبت نام در این طرح باقی نمی گذارد.

یکی دیگر از رانندگان که در انتظار مسافر زیر سایه یکی از درختان خیابان طالقانی بیرجند ایستاده، به بسته بودن سایت برای ثبت نام در طرح نوسازی خودروهای فرسوده اشاره می کند و از طرحی که به تازگی به منظور نوسازی در حال اجرا است، ابراز بی اطلاعی می کند و می گوید: در صورت صحت موضوع، تفاوت چندانی ندارد چراکه با وضعیت موجود فردی از پس هزینه های ثبت نام برنمی آید.

بازپرداخت اقساط مشکل است

او از ثبت نام پژو و سمند با بازپرداخت اقساط ۷۰۰ تا ۸۰۰ هزار تومانی در طرح های جدید خبر و ادامه می دهد: با این اقساط سنگین آن هم در شهری مانند بیرجند به دلیل کمبود مسافر، فردی رغبت به ثبت نام نمی کند چراکه در کنار آن باید هزینه های اجاره خانه، دخل و خرج خانه و غیره را هم تأمین کند.

فعالیت بی حساب و کتاب تاکسی های اینترنتی

راننده دیگری هم به جمع اضافه و سفره دلش باز می شود و با گلایه از فعالیت بی حساب وکتاب تاکسی های اینترنتی در شهر می گوید: نه تنها نظارتی بر فعالیت این افراد وجود ندارد، بلکه این موضوع سبب در حاشیه قرار گرفتن فعالیت تاکسی داران در بیرجند شد.

او تأمین هزینه های زندگی در شهری مانند بیرجند آن هم با فعالیت مسافربرهای شخصی را سخت و غیر قابل مقایسه با کلان شهرها می داند و می افزاید: هزینه های زندگی، فرزندان و غیره را که کنار بگذاریم، به سختی از پس پرداخت پول بیمه برمی آییم چراکه به قول قدیمی ترها دست در کار زیاد است.

این راننده تاکسی شهری که از افزایش چند برابری قطعات یدکی تاکسی نسبت به گذشته کلافه است می گوید: در گذشته باتری ۱۲۰ هزار تومان بود اما حالا ۴۰۰ هزار تومان قیمت دارد و دیسک و صفحه کلاچ هم از ۱۳۰ به ۶۰۰ هزار تومان افزایش یافته است اما با توجه به بازپرداخت سنگین اقساط و قیمت زیاد خودروی نقدی در طرح نوسازی، با استهلاک و هزینه های آن به اجبار کنار می آییم.او اضافه می کند: وقتی تاکسی در بازار آزاد ۱۰ تا ۲۰ میلیون تومان به فروش می رسد و دولت با چهار تا پنج میلیون تومان برای خرید آن اقدام می کند، چرا باید برای فروش آن با این قیمت پایین اقدام کنیم در حالی که قیمت سه قطعه آن فقط پنج میلیون تومان است! دیگر راننده تاکسی هم با اشاره به خودروی زردرنگش، مدل آن را مربوط به سال ۸۵ مطرح می کند و با گلایه از استهلاکی که این روزها گریبان گیر تاکسی او است، می گوید: نه در توان دولت است که خودروی نو به رانندگان تاکسی های فرسوده بدهد نه در توان ما که برای تعویض آن اقدام کنیم.

به نظر وی، چنان چه قیمت خودرو در طرح نوسازی سبک تر و بازپرداخت ها کمتر شود، رغبت افراد برای ثبت نام در طرح بیشتر می شود.

۲۵ درصد ناوگان شهری بیرجند فرسوده هستند

رئیس سازمان مدیریت حمل و نقل بار و مسافر شهرداری بیرجند در گفت وگو با خبرنگار خبرگزاری فارس اظهار داشت: طرح نوسازی تاکسی های فرسوده از سال ۹۵، از تعویض ۶۳ دستگاه تاکسی فرسوده و تبدیل آن به خودروهای پژو و سمند دوگانه سوز خبر آغاز شد که این طرح به دلیل تلاطم بازار، نوسان و افزایش قیمت خودروها و صادر نشدن پیش فاکتور توسط نمایندگی ها از آذر سال گذشته، متوقف شد.

محمد غلامپور افزود: عمر متوسط ناوگان خودروهای حمل و نقل عمومی سبک ۱۰ سال است اما با توجه به به روزرسانی ۹۰ درصد ناوگان تاکسیرانی بیرجند در سال ۸۵، متوسط عمر ناوگان ما نسبت به برخی شهرهای کشور جوان از وضعیت مطلوبی برخوردار و ۲۰ تا ۲۵ درصدی ناوگان تاکسیرانی بیرجند فرسوده است.

وی تصریح کرد: از ۷۰۰ دستگاه، ۲۰۰ تاکسی مشمول طرح نوسازی ناوگان فرسوده قرار دارد که در صورت مهیا بودن شرایط، آمادگی برای اقدام به منظور نوسازی وجود دارد.

رئیس سازمان مدیریت حمل و نقل بار و مسافر شهرداری بیرجند با اشاره به آغاز دوباره ثبت نام نوسازی تاکسی های فرسوده، افزایش قیمت خودروها را عامل مؤثر در توقف این طرح دانست و گفت: با توجه به عرضه خودروها به قیمت حاشیه بازار و نقدی بودن در طرح جدید، استقبالی از طرف مالکان برای ثبت نام در این طرح نمی شود.

جزئیات طرح جدید نوسازی تاکسی ها

غلامپور بیا بیان اینکه طرح قبلی با پرداخت تسهیلات برای نوسازی تاکسی های فرسوده بود، عنوان داشت: اما در این طرح افزون بر آورده هفت یا هشت میلیون تومانی مالک، برای اسقاط هر خودرو پنج میلیون و ۵۰۰ هزار تومان به همراه ۲۰ میلیون تسهیلات با کارمزد ۱۶ درصد به مالکان پرداخت می شد، هر چند بازپرداخت اقساط ۵۷۰ هزار تومانی آن سبب استقبال نکردن برخی از این طرح شد اما در صورت تداوم مطلوب بود.

وی از پیگیری چند طرح پیشنهادی برای ترغیب مالکان طرح نوسازی تاکسی های فرسوده خبر داد و گفت: در صورت محقق نشدن موضوع، انباشت تاکسی های فرسوده به یک معضل تبدیل خواهد شد.

انتهای پیام/۳۴۰۳/ج/ر
گفتگو با هوش مصنوعی

💬 سلام! می‌خوای درباره‌ی «نوسازی تاکسی های فرسوده در ایستگاه گرانی» بیشتر بدونی؟ من اینجام که راهنماییت کنم.