مخازن تولید ثروتی که با مشکلات زیادی مواجهند



ایسنا/چهارمحال و بختیاری در حال حاضر توسعه پایدار و فناورانه، ایجاد اشتغال و تکنولوژی در هر جامعه ای حرف اول را می زند، فضای پارک های علم و فناوری موجب هدایت دانش های بومی و تبدیل آن ها به تکنولوژی می شود، در واقع پارک های علم و فناوری، حلقه اتصال دانشگاه با صنعت، زمینه ساز هدایت ایده به سمت تجاری سازی و بازار کار طی چندسال گذشته بوده اند.

طی چند سال گذشته رونق شرکت های دانش بنیان و فناور در سطح کشور پررنگ بوده است و به تبع آن در چهارمحال و بختیاری این مسئله نیز رویت شده است، البته مشکلاتی نیز سر راه شرکت های فناور وجود دارد که باید احصا و نتیجه آن پیگیری شود.

سعید خلیل زاده مدیرعامل شرکت فناوران پیشتاز فاطر چهارمحال و بختیاری در گفت وگو با ایسنا با بیان اینکه شرکت فناوران پیشتاز فاطر در زمینه طراحی و ساخت تجهیزات صنایع شیمیایی فعالیت دارد، اظهار کرد: این تجهیزات در امور مختلفی مانند دستگاه های هندل یا بشکه گیر متصل به لیفتراک، حمل و جابجایی بشکه در شرکت های مواد شیمایی، پالایشگاه ها، پتروشیمی ها و شرکت های مواد غذایی مورد استفاده قرار می گیرند.

وی با اشاره به اینکه شرکت فناوران پیشتاز فاطر تنها تولیدکننده دستگاه های مذکور در کشور بوده و تنها با چهار نیرو در چهارمحال و بختیاری مشغول فعالیت است، افزود: محصولات تولیدی به شرکت های بزرگ و کوچک سراسر کشور فروخته می شود و در کنار این تولیدات، طراحی و ساخت سیستم های تصفیه مواد نفتی و تولید الکل و مواد شوینده از دیگر خدمات این شرکت است.

خلیل زاده درخصوص مشکلات حال حاضر شرکت های فناور چهارمحال و بختیاری توضیح داد: اوضاع نابسامان اقتصادی کشور و نبود ثبات قیمت مواد اولیه هرگونه پیش بینی اقتصادی، مالی و حتی فناوری را غیر ممکن می کند، به عنوان مثال برای شروع یکی از تولیدات، قیمت مواد اولیه لیتری ۳۰۰۰ تومان بود اما در حال حاضر این رقم به لیتری ۴۰ هزار تومان رسیده است.

مدیرعامل شرکت فناوران پیشتاز فاطر چهارمحال و بختیاری اضافه کرد: قیمت مواد اولیه همانند آهن طی دو سال گذشته حدود ۱۰ برابر افزایش داشته است که اثر خود را بر افزایش قیمت محصول تمام شده می گذارد و به دنبال آن فروش کاهش پیدا می کند.

وی در ادامه اظهار کرد: افرادی که در شرکت های دانش بنیان و فناور فعالیت دارند، عموما افرادی دارای ایده و فکر نو هستند و ساختار ذهنی آنان در چنین زمینه هایی فعال است، بسیاری از این افراد در بدو کار از لحاظ سرمایه دست پر نیستند و نمی توانند، حسابدار، کارشناس بیمه و کارشناس پرسنلی استخدام کنند و صرفا تلاش کرده همان ایده را به محصول تبدیل کنند و به فروش برسانند.

خلیل زاده یادآور شد: نبود نیرو سبب شده تا از جنبه های دیگر مانند حسابدار، بیمه، قوانین کار و … غافل بمانند و غفلت از این مسائل برای شرکت خسارت ایجاد کند، از این لحاظ حمایت زیادی از شرکت ها صورت نمی گیرد.

مدیرعامل شرکت فناوران پیشتاز فاطر چهارمحال و بختیاری با بیان اینکه در پارک علم و فناوری استان، آموزش قوانین کار و معافیت های مالی ارائه می شود، عنوان کرد: بهتر است برای شرکت ها امتیازاتی ویژه قائل شده تا امور تسهیل شود، البته حمایت هایی صورت می گیرد اما میزان آن به حد قابل قبول نرسیده است.

وی عمده فعالیت شرکت های فناور را در زمینه های فکری و خلاقیتی عنوان و تاکید کرد: یکی از مباحث مورد غفلت این شرکت ها در زمینه های فروش و بازار است که مشکل عمده شرکت های فناور در سطح استان نیز همین مسئله است البته با حمایت های پارک علم و فناوری و ارئه مشاوره ها تا حدودی این مشکل مرتفع شده است اما راه حل ها و خدمات بیشتر را می طلبد.

خلیل زاده خاطرنشان کرد: مسئله بروکراسی اداری و پاس دادن امور در ادارات، وقت، انرژی و توان افراد را کاهش می دهد، البته با افزایش همکاری میان ادرات و پارک علم و فناوری، بروکراسی اداری کاهش چشمگیری پیدا می کند.

در ادامه سید رسول البرزی، مدیرعامل شرکت دانش بنیان کنتورسازی البرز توان اظهار کرد: این شرکت در زمینه طراحی و ساخت کنتورهای هوشمند آب و گاز فعالیت دارد.

وی در خصوص معضلات اصلی شرکت های فناور چهارمحال و بختیاری توضیح داد: بروکراسی اداری در ادارات وجود دارد، مسئله رانت و رابطه در برخی از ادارات مشاهده می شود، گاهی برای وارد کردن مواد اولیه باید هزینه های زیادی صرف شود و نوسانات شدید ارز شرکت ها را تحت تاثیر خود قرار داده است.

البرزی با بیان اینکه ممکن است برخی از ادارات حمایت گر ما نباشند، یادآور شد: نبود حمایت زمان زیادی را از ما گرفته و زمان هدررفته می تواند آسیب زا باشد و پروژه ها را به تعویق بیندازد.

مدیرعامل شرکت دانش بنیان کنتورسازی البرزتوان چهارمحال و بختیاری درخصوص حمایت های پارک علم و فناوری استان گفت: حمایت های این سازمان مناسب بوده و تسهیلات خوبی در اختیار شرکت قرار داده شده است و سیستم همسویی ایجاد شده است.

وی با تاکید بر اینکه باید نگاه ویژه ای به شرکت های دانش بنیان شود، خاطرنشان کرد: این شرکت ها، فناور محور بوده و در فضای کوچک هشت الی ۱۰ نفر فعالیت دارند، سرانه اشتغال این شرکت ها بالا است و امیدورایم مسئولان، محصولات شرکت ها را ارزیابی کنند و اگر محصولات تولیدی برایشان مفید است، از آن ها محصول خریداری کرده و به دنبال خرید از شرکت های مطرح نباشند.

در ادامه اسماعیل پیرعلی رئیس پارک علم و فناوری چهارمحال و بختیاری با اشاره به فعالیت ۷۰ شرکت دانش بنیان و فناور در سطح استان، اظهار کرد: مسئله توسعه زیرساخت ها، فضای آزمایشگاهی و فضای کارگاهی متناسب با نوع فعالیت در استان مدنظر است که البته معضلات این حوزه تا حدودی حل شده است.

رئیس پارک علم و فناوری چهارمحال و بختیاری تاکید کرد: آن چه که ایجاد مشکل می کند، وجود فاصله در جای گیری میان مجموعه های فناور استان است چرا که این مجموعه ها باید در کنار یکدیگر باشند و ارتباط مستمر در میانشان برقرار باشد، از ابتدا محدودیت زمین وجود داشته است و مساحت شرکت های موجود در سطح شهر بسیار محدود است.

پیرعلی با اشاره به اینکه در شهرک های صنعتی استان نیز سه فضای دانش بنیان و فناور وجود دارد، یادآور شد: این سه فضا در سه نقطه مجزار قرار گرفته اند که امید است در آینده این فضاها یکپارچه شوند، اما اقداماتی در راستای یکپارچه سازی مکان استقرار شرکت های دانش بنیان صورت گرفته است.

وی به بروکراسی اداری اشاره و بیان کرد: برخی از سازمان ها سخت گیری های خاص خود را در صدور مجوز دارند، چرا که از فضای دانش بنیان آگاه نبوده و بر اساس ضوابط ساختار قدیم تصمیم گیری می کنند، در حالی که در کشورهای پیشرفته در حوزه تکنولوژی نوع نگاه متفاوت است.

رئیس پارک علم و فناوری چهارمحال و بختیاری با تاکید بر اینکه در شرکت های دانش بنیان مسئله ارزش افزوده حائز اهمیت است، گفت: بدین معنا که باید پژوهشی با کمترین هزینه، بیشترین خروجی را داشته باشد.

پیرعلی درباره مسئله بازار فروش محصولات شرکت های دانش بنیان خاطرنشان کرد: فرهنگ استفاده از کالای داخلی و شرکت های دانش بنیان در میان ادارات تفهیم نشده است و برخی همچنان تمایل به خرید محصولات خارجی دارند که البته این مسئله در سطح کشور نیز مشاهده می شود.

انتهای پیام

پرسش و پاسخ در مخازن تولید ثروتی که با مشکلات زیادی مواجهند

گفتگو با هوش مصنوعی