دموکراسی دینی یا غربی؟



هم زمان با چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی ایران میزگرد «جایگاه مردم سالاری در انقلاب اسلامی و مقایسه آن با دموکراسی غربی» در ایسنا برگزار شد.

به گزارش ایسنا، این نشست با حضور الماس پویامنش -معاونت سیاسی سپاه صاحب الامر (عج) استان قزوین- و احمد خورگامی -فعالان رسانه ای استان- در ایسنا منطقه قزوین برگزار شد؛ آنچه در این میزگرد گذشت در ذیل آمده است.

ایسنا: تعریف شما از مردم سالاری دینی و آنچه در غرب به عنوان دموکراسی مرسوم است، چیست؟



پویامنش: در بحث نظام مردم سالاری دینی باید ابتدا به بررسی چند موج بپردازیم؛ موج اول بررسی کمونیسم در منطقه بود که در برهه ای از زمان در برخی از مناطق از جمله شوروی سابق گسترش یافت، موج دوم بحث لیبرال دموکراسی یا لیبرال غربی است که تزریقی از قدرت و ثروت و تزویر است و موج سوم که دو موج قبل را کنار زد و به عنوان یک الگو در نظام ما انتخاب شد موج نظام مردم سالاری دینی بر اساس اندیشه های اسلام ناب محمدی است.



خورگامی: وقتی دم از جمهوری اسلامی می زنیم با دو واژه جمهوریت و اسلامیت روبرو هستیم؛ جمهوری به معنای حکومت مردم بر مردم است که در غرب نیز وجود دارد اما تفاوت این حکومت های مرسوم غرب با انقلاب اسلامی در واژه اسلامی است که وجود دارد.



ایسنا: تفاوت این دو دیدگاه و تئوری را در چه می بینید؟



پویامنش: لیبرال دموکراسی غربی به منبع قدرت و ثروت وصل است و با هر چاله ای که برای مردم پیش بیاید کاری ندارند و پیش می روند و ممکن است در این میان مردم هم گرفتار چالش شوند اما در مردم سالاری دینی حکومت برای مردم، با مردم و باید با همکاری مردم باشد و قدرت و ثروت را برای مردم می خواهد نه برای افرادی که وصل به این منبع هستند.



این موج سوم یعنی همان مردم سالاری دینی توانست دموکراسی لیبرالی و کمونیسم را ساقط کند زیرا ما در بحث بنیادین و ریشه ای با دموکراسی غربی مشکل داریم و در مردم سالاری دینی دو بال سرخ حسینی و بال سبز مهدوی را دنبال می کنیم. امروز دشمنی که با انقلاب می شود ناشی از همین تفکر است و می خواهند تفکر مردم سالاری دینی و الگوهای انقلابی و اسلامی را مورد هجمه بزنند چراکه ترس آن ها این است که این الگو با نفوذ خود در بدنه ملت های جهان حزب الله واشنگتن یا لندن را ایجاد می کند.



خورگامی: مصداق ها و شاخصه های مردم سالاری دینی در تفاوت با دموکراسی غربی را می توان در مواردی ازجمله نقش آفرینی مردم در تصمیمات اساسی کشور دانست. مردم در انتخاب حتی رهبر جامعه نیز به صورت غیرمستقیم دخیل هستند و تعداد انتخابات و مشارکت های مردمی در عرصه های مختلف که از ابتدای انقلاب اسلامی رخ داده بسیار ستودنی و شگرف است.



ایسنا: سیر تحول مردم سالاری دینی در طول ۴۰ سال از عمر انقلاب اسلامی چگونه بوده است؟



پویامنش: رسالت پیامبر اکرم و ائمه اطهار بعد از گذشت ۱۴۰۰ سال به امام خمینی (ره) رسید و ایشان با اصل ولایت فقیه این حکومت را بنیان نهاد. در این حکومت به شرق و غرب تکیه نمی شود و فقط بر ارزش های اسلام تأکید می شود که این برای بسیاری از سردمداران مستکبر جهان سخت است و برای مقابله با آن ایدئولوژی های فراوانی را ایجاد کرده اند. در حقیقت انقلاب اسلامی جهان سکولار را شوکه کرد و با به وجود آمدن خود علیه جریان تاریخ کار کرد و منادی تحولات تاریخی در جهان شد.



اگر منصفانه و تحلیل گرایانه نگاه کنیم نقش انقلاب اسلامی همان است که دستاوردهای خود را نه تنها برای ایران بلکه برای جهان به منصه ظهور رساند. وقتی مردم عمل به موقع و انقلابی دارند، ائتلاف پیچیده دشمن را نقش بر آب می کنند خروشی از جنس قیام سال ۵۷ علیه فتنه گران دارند و شکست تئوری های غربی در کپی برداری از انقلاب های مخملی را در سطح کشور رقم می زنند و پیوند دشمن داخلی با برخی از عناصر داخلی را برملا کرده و بر حمایت های خود از نظام تأکید دارند این ها نمونه هایی از برکات انقلاب است که به جهان تعمیم داده شده است. دستاوردهای معرفتی، دینی، اجتماعی، سیاسی، اقتصادی، علمی، دفاعی و امنیتی را اگر تک تک نگاه کنیم می بینیم در هر کدام توانسته ایم این نقش را در جهان گسترش دهیم و جهانیان آن را رصد دقیق می کنند.



خورگامی: قدرت سیاسی مردم در طول انقلاب اسلامی بسیار افزایش یافته که این از جمله برکات انقلاب می توان شمرد چراکه زمانی در قبل از انقلاب اسلامی، سفارت خانه برخی از کشورها لیست کسانی که باید به مجلس راه یابند را می دادند اما بعد از شکل گیری نظام کارآمد اسلامی مردم خود در عالی ترین موضوعات نقش آفرین و تصمیم گیرنده هستند.



ازجمله شاخصه های مردم سالاری دینی را می توان جایگاه نظام سیاسی کشور و مردم در قبل و بعد از انقلاب اسلامی در دنیا، ارتقا این جایگاه، تحقق و شکل گیری نظام سیاسی کارآمد دانست که این جایگاه با پشتوانه مردم ایجاد شده و در جهان ارتقا یافته است.



برخی معتقدند جوانان امروز از انقلاب دور شده اند اما عقیده من چیزی غیرازآن است زیرا امروز جوانان تربیت یافته ای در دامان انقلاب اسلامی و اصرار آن ها برای حضور در خارج از مرزهای کشور در راستای دفاع از آرمان های اسلام را شاهد هستیم که به نظرم این معجزه انقلاب اسلامی است که بر اثر ارتباط با قرآن و گسترش معنویت در سایه تحقق مردم سالاری دینی ایجاد شده است و قدرت معنوی انقلاب اسلامی در کشورهای مختلف را گسترش داده است.



ایسنا: وجود برخی با تفکرات لیبرالی در جایگاه مسئولیت کشورمان چه آسیب هایی را به همراه دارد؟



پویامنش: کسانی که با تفکرات لیبرالی وارد عرصه مدیریت شده اند را باید مرعوبان کشور دانست. تعداد این افراد کم است و آن ها تحت لوای نظام اسلامی پروبال گرفتند اما کاری علیه نظام کردند. آن ها به جای اینکه عشق به کشور و وطن خود داشته و آن را ناموس خود بدانند مرعوب فکری و سیاسی کشورهای اروپایی و غربی شده اند، ما هر چه در داریم از تفکر لیبرالی است و مشکلات اقتصادی یک نمونه از این تفکر است.



دلیل سخت شدن تبیین این دستاوردها برای جامع هدف امروز شاید ناشی از دوگانگی تفکرات بین مردم و مسئولان است که در برخی از جهات ایجاد شده است. اگر مدیری توانا و هوشمند و اندیشمند چون مقام معظم رهبری در جامعه حضور نداشت بااین همه کشمکش ها ادامه دستاوردهای رو به رشد انقلاب متوقف می شد اما توانایی ایشان برای حل مشکلات کشور و به روزرسانی آن مثال زدنی است لذا باید قدردان این انقلاب باشیم.



خورگامی: گاهی تعمدهایی برای ناکارآمدی ها و درگیر کردن مردم کشور در موضوعاتی وجود دارد که شاید ایجاد صف های طویل خرید گوشت آن هم در آستانه دهه فجر و چهل سالگی انقلاب ازجمله آن باشد که دشمن هم بر آن مانور عظیم رسانه ای داشت. تعمدی ندانستن این گونه اتفاقات ساده انگارانه است و این تعمد و ضعف مدیریتی شاید ناشی از دشمنی دشمنان و برخی عوامل خودباخته و یا ناآگاه داخلی انجام می شود. به عبارتی دیگر تلاش دشمنان داخلی و خارجی بر این است که ما را در داخل مشغول چنین اتفاقات کوچک و بزرگی کنند تا در بیرون از مرزها نتوانیم نقش آفرینی سازنده خود را داشته باشیم.



کشور به کار شبانه روزی در حوزه های اجرایی نیاز دارد که برای این امر باید مسئول کارآمد و جهادی روی کار بیاید. در اجرا ممکن است افراد ناکارآمد بر سر کار بیایند و با ضعف های خود نتوانند در مسیر تحقق این اهداف گام های اساسی بردارند لذا آگاهی و هوشیاری مردم و افزایش بصیرت آن ها در انتخاب خود امری ضروری است و رسانه ها نقش کلیدی در این میان دارند. برای این منظور در وهله نخست باید در انتخاب خود دقت داشته باشیم؛ مردم می توانند با انتخاب درست و آگاهانه افرادی از جنس مردم را برای مسئولیت های مختلف روی کار بیاورند که معتقد به آرمان های انقلاب و امام رهبری باشند و برای تعالی و رشد کشور و انقلاب اسلامی تلاش کنند.



ایسنا: برای الگو شدن تئوری و موج مردم سالاری دینی در جهان چه باید کرد؟



پویامنش: صدور انقلاب بدین معنا است که الگوهای شگرف اسلامی را به جهان صادر کنیم چرا که اسلام دینی فراگیر است و منحصر به ایران نیست و همین به مذاق دشمن خوش نمی آید چرا که آن ها که به دنبال چپاول و تزویر و قدرت هستند و الگوهای نابی که در آن انسان ها با آزادی در کنار هم زندگی کنند و جامعه را با برابری و قسط و عدل اداره کنند را نمی پسندند.



آموزه ها و دستاوردهای انقلاب به جهان در حال انتقال است و نمود آن را می توان در شهید حججی دانست که آزادانه واقعه کربلا را برای کل جهان به تصویر می کشد و خیلی شجاعانه در برابر داعش می ایستد و این الگو را برای جهانیان سرایت و ارسال می کند. اگر ما نیز اقدام به موقع و جهادی را سرمشق خود قرار دهیم دستاوردهای انقلاب جایگاه خاص خود را داشته و ارسال می شود.



خورگامی: بیداری اسلامی که در جهان رخ داد ناشی از انقلاب اسلامی است. شکست عظمت پوشالی ابرقدرت ها چنان است که بعد از پیروزی انقلاب اسلامی اهمیتی برای ابرقدرت های پوشالی چون آمریکا و امثال آن قائل نیستیم.



در حقیقت انقلاب اسلامی تأثیر بسیاری در بیداری مردم آزاده جهان داشته چرا که آن ها فهمیده اند می توانند در مقابل ابرقدرت ها و ظلم ظالمان ایستادگی کنند که یک نمونه آن را می توان آنچه در فرانسه رخ می دهد دانست که شاید برگرفته شده از الگویی به نام انقلاب اسلامی باشد.



ایسنا: سخن آخر؟



پویامنش: امروز مردم جهان خلاء واقعی را احساس می کنند جلیقه زردهای فرانسه ایدئولوژی لیبرال را داشتند اما آن نتوانست خلأ زندگی و جامعه آن ها را پر کند و همین موجب اعتراض آن ها شد؛ اگر امروز در جهان جلیقه زردها را در فرانسه می بینیم و یا در مناطق مختلف جهان شاهد تحرکاتی ازاین دست هستیم دلیلش آن است که مردم جهان به دنبال الگویی از جنس مردم سالاری دینی هستند که بر اصولی چون آموزه های احترام بر انسان ها بنیان گذاشته شده است و که اصل آن را از سوی دین اسلام برای جهانیان به ارمغان آورده است و می تواند خلاءهای موجود در جامعه را با آن پر کرد. اگر این خلأ به معنای واقعی در هر کشوری پر شود می توان شاهد بود مردم آزادانه در کنار هم بر اساس تعالیم آموزه های اسلامی رفتار کنند و دستاوردهای بسیاری از جمله عدالت و انصاف را بر اساس آموزه های اسلام رقم بزند.



خورگامی: درست است که در حال حاضر برخی مشکلات اقتصادی گریبان گیر مردم شده است اما نباید این موضوع را با اصل انقلاب اشتباه گرفت. دلیل بسیاری از مشکلات این است که دشمن در تلاش است مجموعه مردم و کشور را درگیر موضوعات داخلی کنند تا آن ها از فرصت های بیرونی دور و غافل شوند هر چند در این میان برخی از مسئولان نیز در گذر زمان دچار لغزش های شده و با تجمل گرایی و انحراف اشخاص از آرمان های اصلی انقلاب فاصله گرفته اند.



ما همسایگان خود را رها کرده و کمترین حجم مبادلات ارزی را با آن ها داریم و به جای آن خود را درگیر کشورهایی کرده ایم که بدعهدی خود را ثابت کرده اند.



بااین حال باید تأکید کنم آرمان ها و اهدافی که به دنبال آن بودیم و هدف از ایجاد انقلاب هم عنوان شده است همچنان با گذشت ۴۰ سال از عمر انقلاب اسلامی مقدس است و بر تحقق و احیای آن تأکید می شود.

گزارش از رقیه ملاحسنی خبرنگار ایسنا منطقه قزوین

انتهای پیام
گفتگو با هوش مصنوعی

💬 سلام! می‌خوای درباره‌ی «دموکراسی دینی یا غربی؟» بیشتر بدونی؟ من اینجام که راهنماییت کنم.