شینا انصاری: از خسارات محیط زیستی جنگ غافل نشویم



به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از پایگاه اطلاع رسانی دولت، شینا انصاری، رئیس حفاظت از محیط زیست، در یادداشتی نوشت: جنگ ۱۲ روزه تحمیلی به پایان رسید. اندوه ازدست دادن فرماندهان غیور، نیروهای دفاعی جان برکف، و هموطنان شریف سرزمین بر دل هامان سنگینی می کند. اندوهی که جز با تداوم همبستگی اجتماعی و تثبیت همدلی ملی و با استمرار کنار هم ایستادن ها برای گذر از روزهای جنگ قابل التیام نیست.

وی افزود: معمولا در جنگ ها پس از خسارات انسانی، آسیب های اقتصادی و نابودی زیرساخت ها و تأسیسات و ساختمان ها مورد توجه قرار می گیرد و آثار و پیامدهای مخرب جنگ بر محیط زیست و منابع طبیعی فراموش می شود.

انصاری ادامه داد: با وجود آنکه از سال ۲۰۰۱ میلادی، سازمان ملل متحد یک روز (ششم نوامبر) را با هدف جلب توجه بیشتر به مخاطرات آشکار و پنهان جنگ ها بر تخریب طولانی مدت اکوسیستم ها و منابع محیط زیست با عنوان «روز جهانی پیشگیری از تخریب محیط زیست به هنگام جنگ ها و درگیری های مسلحانه» نام گذاری کرده است، ولی در همین دو دهه، منازعات و جنگ های بسیاری در جهان و در منطقه خاورمیانه با آسیب های جدی بر محیط زیست رخ داده است و به نظر می رسد نهادهای بین المللی محیط زیستی عمدتا نظاره گر تخریب های محیط زیستی در هنگام جنگ ها بوده اند و اقدامات قاطع و بازدارنده ای را در راستای اجرای مقررات ناظر بر حفظ محیط زیست به ویژه در حین جنگ ها انجام نداده اند.

رئیس حفاظت از محیط زیست گفت: سازمان حفاظت محیط زیست با درک این واقعیت و تجربیات حاصل از جنگ هشت ساله با عراق و نیز جنگ خلیج فارس در منطقه، از همان روز نخست جنگ با تشدید اقدامات نظارتی در مناطق تحت حفاظت و همکاری با نهادهای نظامی و ستادهای مدیریت بحران استان ها تلاش کرد در اطفای حریق و پایش مناطق زیستگاهی و حساس اکوسیستمی نقش مؤثر و فعالی داشته باشد. تشکیل کارگروه اضطراری برای مقابله فوری با آثار محیط زیستی حملات اخیر و تشکیل کمیته های تخصصی محیط زیستی شرایط جنگ و ابلاغ دستورالعمل های مرتبط به استان ها از جمله تمهیدات پیش بینی شده بود.

انصاری خاطرنشان کرد: با این حال، باید اذعان کرد با توجه به عوارض میان مدت و بلندمدت جنگ ها، موضوع مدیریت خسارات محیط زیستی «جنگ ۱۲ روزه» ضرورتی انکارناپذیر است و بر این اساس، ارزیابی اثرات جنگ، شناسایی دقیق مناطق آسیب دیده محیط زیستی، برآورد خسارات واردشده به محیط زیست با اندازه گیری ها و پایش های می‌دانی و اجرای راهکارهای عملیاتی برای کاهش مخاطرات از جمله اقداماتی است که در دستورکار قرار گرفته است.

وی اضافه کرد: جنگ ها فقط تراژدی انسانی نیستند، آنها ذاتا نابودکننده محیط زیست نیز هستند و به واسطه این ماهیت خاموش و ویرانگر، علاوه بر تهدید تنوع زیستی و اکوسیستم های طبیعی، می توانند سلامت جوامع انسانی و پایداری اقتصاد و امنیت را در طول زمان تحت تأثیر قرار دهند. ازاین رو، باید در برنامه های بازسازی پساجنگ، برنامه های «احیا و بازسازی محیط زیست» نیز نقش پررنگی داشته باشد.

انصاری در پایان اشاره داشت: سازمان حفاظت محیط زیست در این مقطع زمانی مهم، بررسی و مستندسازی خسارات محیط زیستی و اقدامات برای جبران و کاهش خسارات وارده و همچنین آسیب شناسی اقدامات انجام شده را با نگاه به مخاطرات احتمالی آتی با اولویت دنبال می کند و برای طی این مسیر حتما به نظرات و همکاری های دانشگاهیان، متخصصان، تشکل های مردم نهاد و فعالان مستقل نیازمند است.
گفتگو با هوش مصنوعی

💬 سلام! می‌خوای درباره‌ی «شینا انصاری: از خسارات محیط زیستی جنگ غافل نشویم» بیشتر بدونی؟ من اینجام که راهنماییت کنم.