ای حافظ شیرازی تو کاشف هر رازی؟ / چطور فال حافظ بگیریم؟



گروه خانواده: شب یلدا، شب تفال زدن به حضرت حافظ است. شبی که ایرانیان کنار دورهمی یلدایی خود فال حافظ می گیرند و خیلی هایشان آن را به یادگار نگه می دارند و به تعبیر فال شان فکر می کنند. برخی بلندبلند می خوانند و برخی دوست دارند کسی از فال شان خبردار نشود. حافظ تنها شاعری ست توانسته به دورهمی های خانوادگی و به روزانه های انواع و اقسام خانواده های ایرانی راه پیدا کند. حالا که امشب شب حافظ و یلداست بهتر است درباره این رسم قدیمی بیشتر بدانیم.

چرا از «حافظ» فال می گیریم؟

شعرخوانی میان ایرانیان از قدیم محبوب بوده است. آنقدر که در مکتب خانه به جای کتاب های درسی، بوستان و گلستان سعدی می خواندند. چون زبان سعدی، قند فارسی است و نصایح او در گلستان نیز بی نظیر و جنبه آموزشی دارد. فردوسی نیز حماسه سرای بزرگ ماست که شاهنامه خوانی خودش مجلس مخصوص خودش را داشته و پرده های منقش به قهرمانان آن در چایخانه ها و قهوه خانه ها موجود بوده و نقال ها به خوانش اشعار او می پرداختند. در این میان حافظ همدم لحظات احساسی و عرفانی ایرانیان بوده است. حضرت حافظ را اگر حافظ صدا می کنند به سبب این است که حافظ قرآن کریم بود و ارتباط عمیقی با آن داشت و حافظ عرفان عمیقی در اشعارش دارد. اشعار عاشقانه او از معنویت سرشار است و حتی شعرهای غمگین او از اندوه و ناامیدی دور است. برای همین ارتباط قوی او با عرفان اسلامی و معنویت اشعارش به او لقب لسان الغیب را داده اند. از همین روست که وقتی ایرانیان می خواهند طالع خود را بدانند سری به حافظ می زنند و بعد از قرائت فاتحه فال می گیرند.

چطور فال بگیریم؟

فال گرفتن از حافظ برای خودش آداب دارد وگرنه حضرت حافظ به این راحتی ها جواب بهتان نمی دهد. پس بهتر است برای اینکه فال دلچسب تری داشته باشید. آداب آن را رعایت کنید.

نیت کنید

اگر نیت تان جدی نیست. چند دقیقه ای وقت بگذارید و یک نیت و مقصود درست و حسابی برای فال تان پیدا کنید. درباره بدیهیات نباشد. درباره محالات نباشد. مثلا اینطور نباشد که کاری را شروع نکرده اید ولی برای موفقیتش دنبال فال هستید. پس درست و حساب شده نیت کنید.

فاتحه بخوانید

برای حضرت حافظ یک فاتحه هدیه بفرستید. او گنجینه بزرگی از معنویات و عرفان را برای ما به یادگار گذاشته است. گنجینه ای که نسل به نسل آدمها آن را می خوانند و از آن کیفور می شوند. پس برای چنین بزرگمردی یک فاتحه هدیه بفرستید.

سرکتاب باز کردن

مشهور است که گیرنده فال بعد از خواندن فاتحه و قسم دادن حافظ باید چشم هایش را ببندد و کتاب را با دست چپ خود بگیرد و با انگشتان دست راست خود صفحه ای را اتفاقی باز کند. برخی معتقدند بهتر است کودکان که پاکی و معصومی بیشتری دارند این کار را انجام دهند. برخی این کار را به بزرگان می سپارند.

فال را پیدا کنید

بین دو صفحه ای که باز شده، صفحه سمت راست را انتخاب کرده و غزل بالای صفحه پاسخ فال است، زیرا در برخی از دیوان ها ممکن است چند غزل در یک صفحه باشد همچنین ممکن است بیت اول غزل در صفحه قبل باشد یعنی غزل از ابتدای صفحه سمت راست شروع نشده باشد که باید به صفحه قبل رفته و از ابتدای غزل، شعر را بخوانید. در غزل فال شما یک یا چند بیت وجود دارد که پاسخ نیت شما در آن نهفته است. اگر پاسخ نیت خود را پیدا نکردید به غزل بعدی که اصطلاحا به آن شاهد فال حافظ گفته می شود رفته و یکی از بیت های شماره ۱۳۵ غزل دوم را که مطالب غزل قبلی را تایید و تکرار می کند بخوانید تا به پاسخ نیت خود برسید. اعتقاد براین است که برای یک موضوع نباید دو یا سه بار اقدام به فال گرفتن کرد بنابراین باید سعی کنید که پاسخ نیت خود را از لابه لای مفاهیم همان اشعاری که باز کرده اید بیابید.

چطور فال را تفسیر کنیم؟

همین ابتدا بگویم، که بهترین مفسر فال خودتان هستید. سعی کنید حسی که از شعر پیدا می کنید را همان فال تان تعبیر کنید. اگر خیلی مشتاق هستید بهتر است آن را در اینترنت جستجو کنید و معانی اشعار را پیدا کنید. اما بدانید که هیچکس جز شما نمی تواند بهترین مفهوم را استخراج کند. چون همه آدمها از بعد متفاوتی به ماجرا نگاه می کنند و ممکن است از نیت شما خبر نداشته باشند. لذا سعی کنید روی فهم خودتان بیشتر تکیه کنید.

انتهای پیام/
گفتگو با هوش مصنوعی

💬 سلام! می‌خوای درباره‌ی «ای حافظ شیرازی تو کاشف هر رازی؟ / چطور فال حافظ بگیریم؟» بیشتر بدونی؟ من اینجام که راهنماییت کنم.