نشست بررسی جریان داستان نویسی پس از انقلاب اسلامی در رشت برگزار شد



به گزارش خبرگزاری تسنیم از رشت، نخستین نشست حلقه ادبی چراغ راه با موضوع تاملی بر جریان داستان نویسی پس از انقلاب اسلامی با حضور اساتید دانشگاه و نویسندگان و هنرمندان استان گیلان عصر امروز در حسینیه هنر شهر رشت برگزار شد.

عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد رشت در این جلسه اظهار داشت: داستان، نقلی مبتنی بر جعل یا خیال نویسنده است که به سه بخش تاریخی، واقعی و یا ساختگی تقسیم می شود و آثاری مانند کلیله و دمنه، مثنوی معنوی، مرزبان نامه و حدیقه از جمله مشهورترین داستان های ایرانی هستند.

محمدتقی یونسی رستمی تفکر شاعرانگی ایرانیان را قوی تر از داستان نویسی آنان دانست و داستان «یکی بود یکی نبود» جمالزاده در سال ۱۳۹۰ را سرآغاز داستان نویسی در ایران نامید و گفت: سه دیدگاه از نظر زمانی مربوط به شکل گیری ادبیات داستان نویسی انقلاب وجود دارد.

این استاد دانشگاه خاطرنشان کرد: عده ای بر این باور هستند که آثار انقلابی را باید گسترده در نظر گرفت و گروهی نیز معتقد هستند که تنها آثار نویسندگانی مورد قبول است که گفتمان نظام حاکم را در آثار خود پیاده کنند و ویژگی های دینی و مذهبی را مورد اشاره قرار دهند.

وی با اشاره به تعبیر یکی از نویسندگان روسی در رابطه با ادبیات تصریح کرد: از نظر این نویسنده حوادث اجتماعی موتور محرک ادبیات هستند و نیما یوشیج نیز علت تحول خود را مربوط به حوادث زمان می داند و معتقد است که وقتی جامعه متحول می شود، آثار ادبی نیز باید تغییر کنند.

یونسی با بیان اینکه از سال ۵۷ تا ۵۹، تعداد ۱۸ رمان در ایران به چاپ رسید خاطرنشان کرد: بن مایه این رمان ها مبارزات سیاسی، ظلم ستیزی و نمایش فاصله طبقاتی بود و خیلی از تم مذهبی برخوردار نبودند؛ دفاع مقدس به عنوان یکی از مهمترین تحولات اجتماعی، روی موضوعات داستانی تاثیر بسزایی داشت.

عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد رشت با اشاره به تحولات اجتماعی در دهه ۶۰ گفت: حوادثی مانند تشکیل شورای انقلاب، بی نظمی در امور اجتماعی و آغاز جنگ هشت ساله ایران و عراق، موجب شد که گفتمان اصلی ادبیات به سمت تکریم ارزش های دینی و حفظ هویت جمعی برود.

این استاد دانشگاه تاکید کرد: پایان یافتن جنگ و تغییر اوضاع سیاسی در جامعه ایران در دهه ۷۰ باعث به وجود آمدن گفتمان جدید در ادبیات شد و ما در حوزه ادبیات با مقوله روشنفکری دینی مواجه شدیم و همچنین زمینه سازی برای نقد عقلانی در این حوزه مهیا شد.

یونسی با اشاره به تحولات سیاسی و اجتماعی در دهه ۸۰ و تاثیر آن بر حوزه ادبیات خاطرنشان کرد: در این دوره به واسطه ناپایداری های اجتماعی، داستان های کوتاه طرفدار پیدا کردند و به تدریج جریان فردی به سمت ذهنیت گرایی فردی مورد تاکید قرار گرفت و گفتمان آپارتمان نشینی نیز در فیلم ها آغاز شد.

عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد رشت با تاکید بر اینکه در دهه ۹۰، این بازار نشر است که تعیین می کند چگونه نوشته شود افزود: در دهه ۹۰ شاهد تجاری سازی در بازار نشر هستیم و ژانر قالب داستان نویسی، رمان نویسی می شود؛ یکی از آفت هایی که ممکن است در آینده نیز شدت گیرد، کوتاه نویسی است.

وی با اشاره به تحولات مثبت رخ داده در حوزه داستان نویسی پس از انقلاب تصریح کرد: پس از انقلاب تاثیر نگاه روشنفکری غربی بر داستان نویسی ایران کمرنگ شد و تعداد داستان های مبتنی بر فرهنگ انقلابی و عاشورایی افزایش یافت، همچنین آرمانگرایی غیر معقولانه جای خود را به وقار و متانت ادبی داد.

یونسی ضمن انتقاد از سپردن مدیریت حوزه ادبیات و هنر به افراد غیر متعهد و غیر انقلابی خاطرنشان کرد: برخی مدیران در دو حوزه ذکر شده، هنر را وسیله ای برای پیشبرد اهداف سیاسی خود می کنند؛ آفت فعلی حوزه ادبیات، هنر و داستان نویسی ایران دور شدن از نسل نویسندگان متعهد و انقلابی است.

به گزارش تسنیم، در پایان این مراسم از فرزند شهید «حسین املاکی» و چند تن از نویسندگان انقلابی فعال در حوزه ادبیات و داستان نویسی با اهدای لوح تقدیر، قدردانی شد.

انتهای پیام/ش

پرسش و پاسخ در نشست بررسی جریان داستان نویسی پس از انقلاب اسلامی در رشت برگزار شد

گفتگو با هوش مصنوعی