<a href="/fa/dashboard/ سرخ کویر" class="text info">یاقوت سرخ کویر</a> ناب ترین سوغات برای گردشگران و مسافران نوروزی اخبار <a href="/fa/dashboard/ جنوبی" class="text info">خراسان جنوبی</a> اخبار استانها <a href="/fa/dashboard/ class="text info">تسنیم</a>



به گزارش خبرگزاری تسنیم از بیرجند ، خراسان جنوبی پایتخت انحصاری زرشک بی دانه جهان به شمار می رود که با قدمت ۲۵۰ ساله به عنوان یکی از محصولات شاخص و مزیت دار این استان محسوب می شود و علاوه بر آورده اقتصادی، بخشی از هویت منطقه است.

سطح زیر کشت زرشک خراسان جنوبی که از آن به عنوان «یاقوت سرخ کویر» نیز یاد می شود بیش از ۱۹ هزار و ۴۸۵ هکتار است که از این میزان ۵۱۲ هکتار به صورت دیم کشت می شود.

بیشترین سطح زیرکاشت زرشک استان به شهرستان قاین، روستای افین با ۶ هزار هکتار سطح زیر کاشت اختصاص دارد.

بر اساس آمار تعداد بهره برداران تولید زرشک در استان ۳۸ هزار خانوار هستند و ۲۲ هزار و ۳۰ تن زرشک بی دانه خشک از قطب تولید این محصول در جهان برداشت می شود.

برداشت زرشک از اواسط مهرماه آغاز و تا اواخر آبان ماه ادامه دارد و امرار معاش و اقتصاد خانوار اکثر کشاورزان استان از طریق برداشت محصول زرشک است.

تنها زرشک بی دانه جهان در خراسان جنوبی تولید می شود و خراسان جنوبی از شرق تا غرب و از شمال تا جنوب زیر کشت مرواریدهای قرمز رنگ است؛ خراسان جنوبی پهناورترین مزارع زرشک جهان را داراست که در فصل پاییز بسیاری از روستاهای آن را قرمز پوش می کند.

زرشک از جمله درختچه های مقاومی است که قابلیت رشد و تولید در زمین های کم بهره با آب شور را داراست به همین دلیل از سالیان دور در منطقه خشک و کم آب خراسان جنوبی مورد توجه قرار گرفته لذا توجه بیشتر به آن، ضمن افزایش ظرفیت تولید، در حفاظت از خاک منطقه نیز می تواند موثر باشد.

بنا بر اعلام سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی بیش از ۳۸ هزار خانوار به طور مستقیم تولیدکننده زرشک هستند و ۵۰ هزار خانوار مستقیم و غیرمستقیم از این محل امرار معاش می کنند.

کشاورزان خراسان جنوبی بیش از ۲۰ سال است که با خشکسالی های پیاپی دست و پنجه نرم می کنند اما زرشک تاکنون به عرصه های کشاورزی این دیار تشنه حیات داده و امید را در دل کشاورزان زنده نگه داشته است.

یکی از نکات قابل توجه اینکه همواره چرخه تولید تا فروش زرشک به صورت قدیمی و سنتی بوده که لازم است از این چرخه خارج و در قالب های نوین در سطح ملی و بین المللی معرفی شود.

محصولی که علاوه بر تضمین اشتغال روستاییان و مرزنشینان، هر سال به میزان کم به بیش از ۳۰ کشور دنیا از جمله روسیه، آلمان، استرالیا، اتریش، هلند، امارات متحده عربی و آمریکا صادر می شود و در این زمینه نیاز به توجه ویژه تر دارد.

بنا بر اعلام مدیریت صنایع کشاورزی سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی، در حال حاضر هشت واحد و کارخانه فرآوری زرشک با ظرفیت چهار هزار و ۴۶۰ تن در استان فعال است. همچنین ۲۸ واحد بسته بندی زرشک با ظرفیت ۱۰ هزار و ۴۴۰ تن در خراسان جنوبی فعال بوده که برای بیش از ۱۰۰ نفر شغل ایجاد کرده است.

زرشک در این واحدها به محصولاتی از جمله شربت، آب زرشک، پوره زرشک و کنسانتره زرشک فرآوری و به استان های همجوار و کشورهای اروپایی صادر می شود.

۴۰ درصد زرشک استان خراسان جنوبی محصول قاینات است و این شهرستان قطب تولید این محصول شاخص به شمار می رود.

انتهای پیام/۲۵۵/.
گفتگو با هوش مصنوعی

💬 سلام! می‌خوای درباره‌ی «یاقوت سرخ کویر ناب ترین سوغات برای گردشگران و مسافران نوروزی- اخبار خراسان جنوبی - اخبار استانها تسنیم» بیشتر بدونی؟ من اینجام که راهنماییت کنم.