گوجه فرنگی هم از سفره زنجانی ها پر کشید / کاهش تولید و قیمت نهاده ها دو متهم اصلی



به گزارش خبرگزاری تسنیم از زنجان ، کاهش نزولات جوی و همچنین بروز خشکسالی در مه های اخیر باعث شده تا بخش های مختلفی از صنعت ایران تحت تاثیر قرار گرفته باشد و کشاورزی هم با وابستگی بسیار زیاد به آب از این قاعده مستثنی نیست، از این رو کاهش میزان بارش ها و کم آبی به گفته کارشناسان اثرگذاری بالایی در تولید انواع محصولات کشاورزی داشته است.

در همین حال استان زنجان نیز به لحاظ قرار گیری در منطقه نیمه خشک بارش های بسیار کمتری را نسبت به سال های گذشته دریافت کرده و بنابراین بخش کشاورزی این استان هم به شدت تحت تاثیر خشکسالی قرار گرفته است و عملا سطح کشت بسیاری از محصولات و عملکرد آن ها نسبت به سنوات گذشته پایین تر آمده است.

البته در کنار تاثیر خشکسالی بر تولید محصولات کشاورزی، افزایش بی حساب و کتاب قیمت انواع نهاده ها، سم، کود، بذر، ماشین آلات کشاورزی، نیروی کارگری، ادوات آبیاری، عدم انگیزه برای کشت به دلیل نبود بازار مناسب و ضرر و زیان بی حد و اندازه و بسیاری از مسائل پیرامون دیگر سبب شده تا کشاورزان رغبتی برای تولید محصولات کشاورزی نداشته باشند چرا که در طول سال گذشته نبود بازار مناسب برای فروش محصول گوجه و پیاز سبب شد تا کشاورزان چاره ای جز رها کردن محصول تولیدی روی زمین نداشته باشند.

همینطور کشاورزان از زمین هایی که ماه ها برای تولید محصول آن زمان، انرژی و هزینه صرف کرده بودند تنها ضرر برداشت کنند و عایده ای دست کشاورز را نگرفت و حتی وضعیت بحرانی عدم بازار رسانی و نبود امکان صادرات این دو محصول خصوصا پیاز، ماه ها سوژه داغ رسانه ها بود.

با این حال بنا به اعلام کارشناسان فعال حوزه کشاورزی به دلیل عوامل مذکور و بیش از همه گرانی افسارگسیخته لوازم مورد نیاز برای کشت تا برداشت و مهم تر از همه عدم امید به وجود بازاری مناسب جهت فروش محصولات کشاورزی، کشاورزان را بر آن داشت تا امسال جهت ممانعت از ضرر و زیانی که سالانه به اجبار به آن ها تحمیل می شود سطح زیر کشت را محدود کنند و نمونه این امر نیز در کاهش سطح زیر کشت محصولی چون گوجه فرنگی در شهرستان طارم که سالانه بیش از ۲ هزار هکتار از اراضی را زیر کشت می بردند به طور کامل مشهود است.

کاهش ۲۸ درصدی تولید گوجه در طارم

گفته های رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان زنجان نیز تایید کننده این ادعاست چرا که تاراسی اوایل خرداد ماه سال جاری اذعان کرده: در سال جاری سطح زیر کشت گوجه فرنگی در استان کاهش یافته و عملکرد هم در خوش بینانه ترین حالت ۲۹۰ هزار تن برآورد شده است.

این در حالی است که بنا به گفته تاراسی در طول سال ۹۹ نیز به دلیل مشکلات عدیده و کاهش بارندگی ها سطح زیر کشت به ۵ هزار هکتار رسیده و قریب به ۳۷۰ هزار تن محصول تولید شده بود اما در سال ۹۸ بیش از ۷ هزار و ۷۰۰ هکتار از اراضی استان زیر کشت گوجه فرنگی رفته بود و ۴۵۰ هزار تن محصول تولید و روانه بازار مصرف و کارخانجات فرآوری شده بود.

بنابراین طبق آمار موجود سطح زیر کشت گوجه فرنگی به دلیل مسائلی که همواره هزینه تولید را بیشتر از درآمد کرده سال به سال کاهش یافته و امسال این موضوع بیشتر خود را نشان داده است.

با این وجود همین کاهش حجم تولید دلیلی شده تا محصول گوجه فرنگی خود را در سبد لوکس ترین صیفی جات قرار دهد و قیمت افزایش بی سابقه را نسبت به سال های گذشته تجربه کند چرا که در سال ۹۹ در زمان برداشت این محصول به نازل ترین قیمت افت کرد و عایده ای دست کشاورزان نرسید.

البته باید این نکته نیز ذکر شود که برداشت گوجه فرنگی در شهرستان طارم که بیشترین سطح زیر کشت را دارد به اتمام رسیده و برداشت این محصول در سایر نقاط استان هنوز آغاز نشده است و طبق اعلام کارشناسان کشاورزی از اوایل شهریور ماه برداشت شروع خواهد شد.

اما سوال این است آیا کاهش سطح زیر کشت و کاهش میزان برداشت محصول می تواند علتی برای افزایش قیمت محصول گوجه فرنگی در استان باشد؟

افزایش قیمت نهاده ها و ناتوانی تولیدکنندگان

موسوی یکی از توزیع کنندگان سم، بذر و کود در استان زنجان در گفت وگو با تسنیم با اشاره به اینکه قیمت انواع نهاده های کشاورزی به شکل لحظه ای در حال تغییر و اوج گیری است و گاها برخی از بذور و سموم بیش از ۱۰۰ درصد افزایش قیمت را نسبت به مدت مشابه سال گذشته تجربه کرده است، گفت: همین افزایش قیمت نهاده ها سبب شده تا کشاورزان دیگر توانی برای خرید و برنامه ای برای تولید نداشته باشند.

وی با بیان اینکه در این سال ها با عدم تدبیری که در بازاررسانی محصولات کشاورزی وجود داشته در زمان برداشت اکثر محصولات با بحران فروش مواجه شده است، افزود: ترس از اینکه امسال نیز مشابه با سال گذشته محصول تلمبار شود و به فروش نرسد کشاورزان را وادار به عقب نشینی از تولید کرد.

این فعال عرصه کشاورزی تصریح کرد: در سال جاری بذر محصول گوجه فرنگی نسبت به سال های گذشته کم ترین میزان خرید توسط کشاورزان را داشت همین موضوع کاهش سطح زیر کشت و عملکرد را نیز در پی داشته است.

وی با بیان اینکه کاهش تولید دلیلی برای کاهش ارائه محصول در بازار شده است، ادامه داد: شاید برای مصرف کننده قیمت گران تمام شود اما در این بین دلالان نیز بیشترین سود را می برند و سوداگری در این عرصه همواره وجود دارد.

جواد تاراسی رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان زنجان در گفت و گو با تسنیم با اشاره به اینکه برنامه ابلاغی کشت گوجه درسال جاری ۵ هزار هکتار با تولید حدود ۲۹۰ هزار تن می باشد، اظهار داشت: ۲ هزار هکتار با تولید ۱۱ هزار و ۵۰۰ تن مربوط به شهرستان طارم، ۳ هزار هکتار با تولید ۱۷ هزار و ۵۰۰ تن مربوط به سایر نقاط استان می باشد.

وی افزود: درسال جاری به علت مشکلات کم آبی سطح کشت طارم در حدود ۳۰۰ هکتار و در شهرستان زنجان نیز حدود ۱۰۰ هکتار کاهش یافته اما در شهرستان ایجرود سطح زیر کشت ۱۰۰ هکتار افزایش نسبت به برنامه دارد اما به نظر می رسد با افزایش عملکرد برنامه تولید ۲۹۰ هزار تن محقق شود.

روند افزایشی قیمت ادامه دارد

از سویی دیگر حسین عامری، مدیر امور زراعت سازمان جهاد کشاورزی استان زنجان در گفت و گو با تسنیم اظهار داشت: در سال زراعی جاری قریب به ۵ هزار هکتار از اراضی کشاورزی استان زیر کشت محصول گوجه فرنگی رفته است و بیش ترین سطح زیر کشت نیز با کمتر از ۲ هزار هکتار مربوط به شهرستان طارم است و شهرستان زنجان در رتبه بعدی تولید قرار دارد.

وی با بیان این که متاسفانه بنا به دلایلی همچون خشکسالی و افزایش هزینه کاشت تا برداشت سطح تولید و کشت در شهرستان طارم امسال نسبت به سال های گذشته کاهش یافت، افزود: برداشت گوجه فرنگی هم اکنون در این شهرستان به اتمام رسیده است و برداشت در سایر نقاط استان فعلا در سطح انبوه آغاز نشده است.

مدیر امور زراعت سازمان جهاد کشاورزی استان زنجان با بیان اینکه محصول گوجه فرنگی نیز همسو با سایر محصولات کشاورزی به دلیل افزایش هزینه های تولید رشد قیمت را تجربه می کند، گفت: به دلیل اینکه هنوز در فصل برداشت محصول قرار نگرفته ایم این افزایش قیمت وجود دارد و با افزایش میزان برداشت قیمت متعادل می شود، اما نسبت به گذشته قیمت ها قطعا گرانتر است.

عبدالله جعفری مدیر توسعه بازرگانی سازمان جهاد کشاورزی استان زنجان نیز در این خصوص در گفت وگو با تسنیم اظهار داشت: تولید محصول گوجه فرنگی در استان مطابق برنامه ابلاغی وزارت جهاد کشاورزی است، اما به دلیل زیان های کشاورزان در سنوات گذشته که ناشی از کاهش قیمت و افت تولید و نیز افزایش قابل توجه بهای تمام شده تولید در سال جاری است، بهای محصول افزایش یافته است.

منوچهر کریمی کارشناس مسئول گلخانه های سازمان جهاد کشاورزی استان زنجان، در گفت و گو با تسنیم با بیان اینکه سطح زیر کشت گوجه فرنگی گلخانه ای در استان قریب به ۲٫۵ هکتار است، گفت: سالانه از سطح مذکور حدود یک هزار تن گوجه فرنگی تولید و به بازار مصرف استان و خارج استان ارسال می شود.

وی افزود: معمولا سطح تولید گوجه گلخانه ای ثابت بوده و در ماه های تابستان نیز به دلیل همزمانی با تولید مزرعه ای تغییر چشم گیری در میزان عملکرد و برداشت محصول ایجاد نمی شود.

با تمام این ها، بهای تمام شده تولید گوجه فرنگی در استان امسال شدیدا افزایش یافته و سطح زیر کشت نیز با کاهش رو به رو شده است که این عوامل موثر بر کاهش تولید و در نهایت اثرگذار بر افزایش قیمت گوجه فرنگی بوده است البته باید این نکته را ذکر کرد که قیمت این محصول در کل کشور روند افزایشی به خود گرفته است و تنها مختص این استان نیست.

امید می رود که مسئولان کشوری در زمینه قیمت گذاری انواع نهاده های کشاورزی چاره اندیشی مناسبی داشته باشند و نسبت به کاستن هزینه ها اقدام کنند چرا که تمام نهاده ها با افزایش چند برابری قیمت مواجه است که این عوامل هزینه تولید را چندین برابر افزایش داده است، در حالی که اگر مدیریت و تدبیر مناسبی انجام می گرفت قیمت کود، سم، بذر آن چنان افسار گسیخته بالاتر نمی رفت و محصول تولیدی نیز با قیمت متعادل به دست مصرف کننده می رسید.

انتهای پیام/ی

پرسش و پاسخ در گوجه فرنگی هم از سفره زنجانی ها پر کشید / کاهش تولید و قیمت نهاده ها دو متهم اصلی

گفتگو با هوش مصنوعی