جزئیات ساخت ۷ خط آهن به طول ۱۴۴۳ کیلومتر / کریدورهای ترانزیتی ریلی تکمیل می شود



معاون ساخت توسعه راه آهن شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حمل ونقل کشور با بیان اینکه ۷ پروژه ریلی اولویت دار امسال و سال آینده تکمیل می شود، گفت: برای تکمیل ۱۴۴۳ کیلومتر خط آهن، ۱۶ هزار و ۳۳۰ میلیارد تومان اعتبار نیاز است.

عباس خطیبی در گفت وگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس اظهار داشت: در بخش ریلی در حال حاضر ۱۳ هزار و ۹۵۴ کیلومتر خط ریلی در دست بهره برداری داریم، همچنین میزان سه هزار و ۳۵۳ کیلومتر خط ریلی در دست احداث است و ۶ هزار و ۳۱۲ کیلومتر خط ریلی در دست مطالعه داریم.

* تکمیل ۱۴۴۳ کیلومتر خط آهن در سال جاری و سال ۱۴۰۰

وی ادامه داد: پروژه هایی که امسال و سال آینده به بهره برداری می رسد، شامل ۱۴۴۳ کیلومتر خطوط ریلی است که ۱۰ هزار و ۱۴۶ میلیارد تومان اعتبار برای آنها هزینه شده است و ۱۶ هزار و ۳۳۰ میلیارد تومان دیگر هم اعتبار برای تکمیل آنها نیاز است.

معاون ساخت و توسعه راه آهن، بنادر و فرودگاه ها گفت: پروژه هایی که در سال جاری و سال آینده به بهره برداری می رسند شامل ۷ پروژه ریلی است که با تکمیل آنها، برخی حلقه های مفقوده کریدورهای ترانزیتی رفع می شود.

* تکمیل خط آهن بستان آباد - تبریز تا پایان سال

خطیبی اظهار داشت: امسال چندین پروژه در دستور کار تکمیل قرار داد که اولین آن پروژه خط آهن بستان آباد - تبریز است که ۴۴ کیلومتر طول دارد و در ادامه خط آهن میانه - بستان آباد است که سال گذشته تکمیل و افتتاح شد، این خط ریلی در دستور کار قرار گرفت و امیدواریم این پروژه در صورت تأمین کسری منابع تا پایان سال تکمیل شود و به بهره برداری برسد.

وی ادامه داد: راه آهن بستان آباد- تبریز با اعتبار ۲هزار و ۲۰۳ میلیارد تومان ۶۷ درصد پیشرفت فیزیکی دارد و با تخصیص ۲ هزار میلیارد تومن دیگر اسفند امسال به بهره برداری می رسد.

* تکمیل خط آهن رشت-کاسپین تا پایان سال و اتصال خلیج فارس به دریای خزر

معاون ساخت توسعه راه آهن شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حمل ونقل کشور افزود: همچنین خط آهن رشت - کاسپین را در حال ساخت داریم که در ادامه راه آهن قزوین - رشت قرار دارد و عملا تکمیل کننده کریدور ریلی شمال - جنوب کشورمان است و خلیج فارس را به دریای خزر متصل می کند، این پروژه به صورت جدی در حال تکمیل است.

خطیبی اضافه کرد: راه آهن رشت- کاسپین (انزلی) به طول ۳۷ کیلومتر و با اعتبار ۲ هزار و ۲۹۱ میلیارد تومان ۲۵ درصد پیشرفت فیزیکی دارد و با تخصیص ۴۰۰ میلیارد تومان دیگر اردیبهشت ۱۴۰۰ به بهره برداری می رسد.

* افتتاح راه آهن خواف-هرات در ماه جاری

وی ادامه داد: راه آهن خواف- هرات به طول ۱۳۹ کیلومتر با اعتبار حدود ۸۴۰ میلیارد تومان پیشرفت فیزیکی کاملی دارد و پیش بینی می شود در ماه جاری افتتاح شود.

* تکمیل راه آهن ۲۷۰ کیلومتری یزد-اقلید تا پایان سال

معاون ساخت توسعه راه آهن شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حمل ونقل کشور افزود: راه آهن یزد- اقلید به طول ۲۷۰ کیلومتر با ۶۲۵ میلیارد تومان اعتبار دارای پیشرفت فیزیکی ۷۷ درصدی است و با تخصیص ۵۰۰ میلیارد تومان دیگر اسفند ۹۹ به بهره برداری می رسد.

* پیشرفت ۶۵ درصدی راه آهن میانه-اردبیل و تکمیل پروژه تا اسفند ۱۴۰۰

خطیبی افزود: راه آهن میانه- اردبیل به طول ۱۷۵ کیلومتر با اعتبار هزار و ۵۸۵ میلیارد تومان در حال حاضر ۶۵ درصد پیشرفت فیزیکی دارد و با تخصیص هزار و ۶۰۰ میلیارد تومان دیگر در اسفند ۱۴۰۰ به بهره برداری می رسد.

* افتتاح راه آهن ۱۵۰ کیلومتری همدان-سنندج در خرداد ۱۴۰۰

وی افزود: راه آهن همدان- سنندج به طول ۱۵۰ کیلومتر و با اعتبار ۵۱۴ میلیارد تومان تاکنون ۵۱ درصد پیشرفت فیزیکی دارد و با تخصیص ۳ هزار میلیارد تومان دیگر در خرداد ۱۴۰۰ به بهره برداری می رسد.

* پیشرفت ۵۰ درصدی خط آهن چابهار-زاهدان با اعتبار ۲۲۲۰ میلیارد تومان

معاون ساخت توسعه راه آهن شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حمل ونقل کشور گفت: راه آهن چابهار- زاهدان به طول ۶۲۸ کیلومتر با اعتبار ۲ هزار و ۲۲۰ میلیارد تومان به عنوان ابرپروژه ریلی کشور، با پیمانکاری قرارگاه سازندگی خاتم الأنبیا در حال حاضر حدود ۵۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارد، ریل گذاری این خط آهن از دو طرف (چابهار و زاهدان) با ریل ملی آغاز شده است و پروژه در سال ۱۰۰ تکمیل خواهد شد.

انتهای پیام/ب

پرسش و پاسخ در جزئیات ساخت ۷ خط آهن به طول ۱۴۴۳ کیلومتر / کریدورهای ترانزیتی ریلی تکمیل می شود

گفتگو با هوش مصنوعی