پیش نویس نقشه جامع مدیریت اسلامی تدوین شد



رئیس پژوهشکده مدیریت اسلامی از تدوین نسخه نهایی پیش نویس نقشه جامع مدیریت اسلامی خبر داد.

حجت الاسلام ولی الله نقی پور فر در گفت وگو با خبرنگار ایسنا عنوان کرد: پژوهشکده مدیریت اسلامی یک مرکز ملی است و طبق توافق دانشگاه قم و دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی در دانشگاه قم شکل گرفت و در باب برنامه های دراز مدت مدیریت اسلامی فعالیت می کند.

وی افزود: شورای عالی انقلاب فرهنگی مأموریت تحول علوم انسانی را به شورای تحول علوم انسانی سپرده است و این شورا دارای ۱۵ کارگروه است که یکی از آن ها کارگروه مدیریت است.



رئیس پژوهشکده مدیریت اسلامی بیان کرد: کارگروه مدیریت در سال ۹۰ شکل گرفت و از آن زمان در جهت پیگیری تحول علوم اسلامی در حوزه محتوا مدیریت علوم اسلامی، اساتید، برنامه های درسی و بومی سازی محتوا علم مدیریت و بروز رسانی این علم فعالیت می کند.



وی ادامه داد: جهت تحقق این تحول در دراز مدت، کوتاه مدت و میان مدت، کارگروه به دو بخش تقسیم شد، بخش کاربردی که مسئولیت تحول علوم مدیریتی از منظر اسلام در کوتاه مدت و میان مدت عهده دار است و در این راستا درس هایی را در رشته مدیریت در مقطع کارشناسی ارشد و دکتری تدوین شده است و در حال عملیاتی شدن است.



نقی پورفر تصریح کرد: پیگیری رسالت دراز مدت تحول رشته مدیریت از منظر اسلام به پژوهشکده بنیادین مدیریت علوم انسانی سپرده شده است، برای اینکه پژوهشکده فعالیت های مؤثری داشته باشد، از ظرفیت و پتانسیل دانشگاه قم که وابسته به حوزه علمیه و جامعه مدرسین است، استفاده شد و پژوهشکده به صورت ملی در محل دانشگاه قم تأسیس شد.

تدوین پیش نویس نقشه جامع مدیریت اسلامی در طول ۷ سال



وی اضافه کرد: پژوهشکده با یک حرکت جهادی و ویژه در طول ۷ سال مأموریت تدوین نقشه جامع مدیریت اسلامی را پیگیری کرد و به نتیجه رساند؛ در طول ۷ سال بدون احتساب تعطیلات رسمی، جلسات علمی به طور متوسط ۵ جلسه در ماه برگزار شد و از تعطیلات تابستانی هیئت علمی نیز برای برگزاری جلسات، استفاده شد.



رئیس پژوهشکده مدیریت اسلامی اظهار کرد: در طول زمان تدوین این نقشه، جلسات به صورت مرتب برگزار شد و با وجود این که هیچ پرداختی تا کنون به اساتید صورت نگرفته است، بسیار کم اتفاق می افتاد که جلسات تعطیل شود.

برگزاری ۵۰۰ جلسه و نشست برای تدوین نقشه جامع



وی گفت: بیش از ۵۰۰ جلسه و نشست تخصصی برای تدوین نقشه جامع مدیریت اسلامی با حضور اساتید برجسته حوزه و دانشگاه تشکیل شده است که یک آمار بی سابقه در این حوزه است؛ از نظر هزینه مادی نیز در طول ۷ سال، ۲۹۴ میلیون برای تدوین نقشه و پژوهشکده هزینه شده است؛ یعنی با ماهی یک میلیون و ۷۰۰ هزار تومان یک پژوهشکده ملی اداره شد و موفق شد نقشه نهایی و جامع مدیریت اسلامی را تدوین کند.



نقی پورفر تاکید کرد: نقشه جامع مدیریت اسلامی ۶ ویرایش داشته که در اولین ویرایش تنها ۱۶ صفحه بود، در ویرایش چهارم، پیش نویس نقشه به چاپ رسید و مورد بررسی مجدد نخبگان و اساتید این حوزه قرار گرفت؛ تدوین این نقشه با همکاری نخبگان و جامعه علمی کشوری حوزه مدیریت بوده است؛ دانشگاه های مطرح کشور در تدوین این نقشه همکاری داشتند و در قالب نشست و مصاحبه از ظرفیت این مراکز استفاده شد.



وی افزود: در راه تدوین نقشه جامع مدیریت اسلامی ۳ نشست ملی برگزار شد که اولین نشست در دانشگاه شهید بهشتی تهران شکل گرفت، نشست دوم در مؤسسه تدبیر زیر نظر بنیاد علوی در مشهد برگزار شد و نشست سوم نیز که نشست نهایی برای رسیدن به اجماع نسبی برای تدوین نقشه جامع بود، در دانشگاه امام حسین مشهد برگزار شد.



عضو هیئت علمی دانشگاه قم عنوان کرد: در تدوین این نقشه ابتکاراتی صورت گرفت؛ ابتدا مشارکت جامعه علمی کشوری در تدوین نقشه جامع وجود داشت و با مشارکت نخبگان حوزوی و دانشگاهی ارتقا پیدا می کرد؛ ویرایش چهارم پیش نویس نقشه جامع در نشست تخصصی سوم، در بین جامعه نخبگانی توزیع شد و دیدگاه ها، نظرات مخالفان و منتقدان جلب شد و در بخش دوم این کتاب تمام این انتقادات و اشکالات همراه با پاسخ و یا اقدام کارگروه آورده شده است.



وی افزود: ویرایش چهارم پیش نویس نقشه جامع در سال ۹۵ به چاپ رسید و مجددا مورد بررسی قرار گرفت و چاپ ششم و نهایی در اواخر اسفندماه ۹۷ به چاپ رسید و حدود ۱۰۰ صفحه به نقشه جامع اضافه شد؛ شرح سه نشست ملی که برای تدوین نقشه جامع برگزار شده بود و مصاحبه ها با اساتید در این کتاب به طور کامل آمده است و ۶۰ درصد نظرات جامعه علمی در این نقشه منعکس شده است.



نقی پورفر با بیان اینکه تدوین نقشه جامع یک علم از علوم انسانی اولین بار است که انجام می شود و کارگروه مدیریت موفق به انجام این رسالت شده است، گفت: حجت الاسلام دکتر خسروپناه عضو شورای تحول علوم اسلامی عنوان کردند که کارگروه های ۱۵ گانه شورای تحول به انجام کارهای میان مدت و کوتاه مدت پرداخته اند و تنها کارگروه مدیریت به انجام یک کار مفصل علمی و درست پرداخته است و این بسیار ارزشمند است و خلأ این اتفاق در شورای تحول احساس می شد.

تبدیل به سند ملی، گام بعدی نقشه جامع مدیریت اسلامی است

وی در خصوص آینده نقشه جامع مدیریت اسلامی تصریح کرد: شورای تحول علوم انسانی باید این پیش نویس را بررسی کند و در صورت تأیید به صورت یک سند ملی در خواهد آمد و ابلاغ می شود ولی در این راه یک مشکل وجود دارد؛ چون این اولین نقشه جامع در حوزه علوم انسانی است، برای شورای تحول این ابهام وجود دارد که نقشه جامع به چه مقدار مطلب علمی نیاز دارد و این موضوع هنوز حل نشده است.



رئیس پژوهشکده مدیریت اسلامی تاکید کرد: این نقشه یک سند راهنما برای پژوهش های مدیریت اسلامی است که تا کنون وجود نداشته است و به همین دلیل بسیار ارزشمند است و از این جهت این نقشه جامع رسالت خود را انجام داده است و امیدواریم با نظر شورای تحول علوم انسانی، این نقشه تبدیل به یک سند ملی شود تا تأثیرگذاری بیشتری داشته باشد و وضعیت مدیریت در کشور اصلاح شود.



وی اضافه کرد: مسیر تحول علوم انسانی در حوزه مدیریت دارای سه عرصه پژوهش، آموزش و اجرا است و باید نقشه جامع یک علم در این سه حوزه بررسی شود؛ نقشه جامع مدیریت اسلامی در حوزه پژوهش انجام گرفته است و به اجماع نسبی جامعه علمی رسیده است.



نقی پورفر اظهار کرد: نقشه جامع مدیریت اسلامی ناظر به راهنمایی و سند ارائه طریق پژوهش های مدیریت اسلامی است؛ گام دوم تصویب این نقشه به عنوان یک سند ملی است و قدم سوم این است که به عنوان یک سند راهبری مدیریت اسلامی در حوزه و دانشگاه ابلاغ شود و به همین دلیل، پیش نویس سند راهبری این نقشه و الزامات اجرایی آن در انتهای کتاب پیش نویس نقشه نگارش شده است و پیشنهاد یک مرکز ملی راهبری پژوهش های حوزوی و دانشگاهی ارائه شده است تا سیاست گذاری در این حوزه را انجام دهد.



وی افزود: در نقشه جامع مدیریت اسلامی هزاران مورد موضوع تحقیق برای پژوهش های مدیریت اسلامی تدوین شده است و نیاز به یک همت اساسی دارد تا یک بخشی از پژوهش های حوزه مدیریت، به مدیریت اسلامی معطوف شود تا در آینده بتوانیم رشته مدیریت اسلامی را محقق کنیم.



رئیس پژوهشکده مدیریت اسلامی تصریح کرد: در این نقشه، بحث مباحث نظری شامل ۴ بخش است و در آن مبانی کلی بررسی شده است و بخش پنجم سند، نظام موضوعات پژوهش های مدیریت اسلامی است و بخش ششم نیز پیش نویس سند راهبری پژوهش های مدیرت اسلامی و ارائه پیشنهادات در این حوزه است.



وی ادامه داد: تدوین این نقشه در جامعه اسلامی بی نظیر است و یک الزام و نیاز پایه بود که خلاء آن وجود داشت و این نقشه می تواند الگویی برای رشته های دیگر حوزه علوم انسانی باشد تا طبق این الگو حرکت کنند.



نقی پورفر عنوان کرد: امیدواریم با هماهنگی های صورت گرفته با حضور در دانشگاه های مختلف، نقشه جامع مدیریت اسلامی مورد گفت وگو و بررسی در جامعه علمی قرار دهیم؛ باید این فرهنگ سازی در دانشگاه ها صورت بگیرد تا حداقل ۳۰ درصد پژوهش ها به سمت مدیریت اسلامی سوق داده شود.

ترجمه عربی و انگلیسی نقشه جامع مدیریت اسلامی



وی گفت: ترجمه این نقشه به زبان عربی و انگلیسی در دستور کار است تا این نقشه مورد بهره برداری جامعه اسلامی خارج از ایران نیز قرار گیرد؛ این یک تحقیق مطابق با نظرات اهل بیت است که می تواند مورد توجه جامعه علمی اسلامی قرار گیرد.



رئیس پژوهشکده مدیریت اسلامی تاکید کرد: جامعه جهانی مشتاق هستند تا با دستاوردهای شیعه و نظام اسلامی آشنا شوند، این نقشه به عنوان یک دستاورد می تواند در سطح بین المللی مطرح شود.



وی اضافه کرد: در این نقشه سعی شده است که با وجود تطبیق با نگاه اهل بیت، رنگ و بوی مذهبی نداشته باشد تا همگرایی بیشتری در جامعه جهانی ایجاد کند.



نقی پورفر عنوان کرد: برای رعایت حقوق معنوی اساتیدی که در تدوین این نقشه برنامه و یا نظر ارائه دادند، اسامی آن ها در کتاب نقشه ذکر شده است و مباحث و برنامه هایی نیز که ارائه دادند نیز مشخص شده است؛ در این نقشه اساتید برجسته ای از حوزه و دانشگاه ارائه بحث داشتند و تمام مراکزی که در حوزه مدیریت علوم اسلامی فعالیت می کنند، در کارگروه ها ارائه بحث داشتند و از ۴۰ دانشگاه برجسته کشور در تدوین این نقشه مشارکت مستقیم داشتند.



وی گفت: بیش از هزار اشکال، ابهام و پیشنهاد از جامعه علمی در خصوص این نقشه به پژوهشکده واصل شد که همگی در کتاب نقشه جامع به همراه پاسخ کارگروه منعکس شده است و به چاپ رسیده است.



انتهای پیام

پرسش و پاسخ در پیش نویس نقشه جامع مدیریت اسلامی تدوین شد

گفتگو با هوش مصنوعی