رتبه‌بندی ایرلاین‌ها در فضای غیررقابتی اثرگذاری ندارد - تسنیم



به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، اواسط اسفند سال گذشته، سازمان هواپیمایی کشوری اعلام کرد: به دنبال دستور وزیر راه و شهرسازی مبنی بر لزوم ایجاد تناسب میان مجوزهای پروازی و سطح خدمات شرکت های هواپیمایی، طرح رتبه بندی ایرلاین ها را تدوین کرده است. این رتبه بندی مبنای صدور مجوزهای برنامه ای و فوق العاده برای فصل پروازی آینده (تابستان یاتا) خواهد بود.

این نظام رتبه بندی بر اساس شاخصی تجمیعی و شامل معیارهای کمی و کیفی انجام می شود. مشخصات ناوگان (تعداد، میانگین عمر و بهره برداری) و سطح خدمات (میزان تأخیر، تعداد شکایات و پروازهای لغو شده) از مهم ترین مؤلفه های آن هستند. همچنین پرواز به فرودگاه های کم برخوردار امتیاز مثبتی در رتبه بندی شرکت ها محسوب می شود.

شاخص نهایی از صفر تا ۱۰۰ تعریف شده و شرکت های هواپیمایی در سه گروه اصلی قرار می گیرند. میزان ساعت مجوز پروازی هر شرکت به ازای هر ناوگان فعال، با توجه به رتبه آن تعیین خواهد شد.

شرکت ها می توانند با بهبود عملکرد خود در شاخص های اعلام شده، جایگاه شان را ارتقا دهند. ارزیابی ها به صورت ماهانه انجام می شود و ایرلاین هایی که رتبه بهتری کسب کنند، از امکان دریافت مجوز پروازهای فوق العاده (متناسب با ارتقا و بدون محدودیت) برخوردار خواهند شد. نتایج این ارزیابی ماهانه در وبگاه سازمان برای اطلاع عموم منتشر می شود. همچنین شیوه نامه اجرایی صدور مجوزهای پروازی نیز برای افزایش شفافیت به زودی در وبگاه سازمان قرار خواهد گرفت.

به گزارش تسنیم، با گذشت بیش از ۲ ماه از این اطلاع رسانی، معاون هوانوردی سازمان هواپیمایی کشوری خبر داده که روند رتبه بندی آغاز شده و آن را اقدامی مثبت به نفع صنعت و مسافران دانسته است.

صانعی تأکید کرده رتبه ایرلاین ها بر اساس شاخص هایی مانند تعداد و عمر ناوگان، میزان تأخیرها و حجم شکایت های ثبت شده تعیین می شود و این رتبه در تعیین نرخ بلیت و صدور مجوز پرواز نقش دارد؛ به طوری که شرکت های دارای رتبه بالاتر در اولویت قرار می گیرند.

زمینه رقابت ایرلاین ها در ایران محدود است

در همین راستا علیرضا منظری، معاون اسبق سازمان هواپیمایی کشوری در گفت وگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم می گوید: در هیچ جای دنیا مشاهده نشده که یک سازمان دولتی مستقیما رتبه بندی شرکت های هواپیمایی را انجام دهد.

وی ادامه داد: در واقع این اتحادیه های صنفی هستند که بر اساس یک مدل رتبه بندی شرکت های هواپیمایی را انجام داده و بر اساس یک سری معیار به آنها امتیاز می دهند. این اتفاق در یک فضای رقابتی انجام می شود.

وی افزود: رتبه بندی ایرلاین ها باعث می شود که تا رقابت بین آنها برای ارتقای خدمات همراه با ارائه قیمت های مناسب افزایش یابد.

معاون اسبق سازمان هواپیمایی کشوری با بیان این که در حمل ونقل هوایی مسافری کشور مشکلاتی داریم، اضافه کرد: مهم ترین مشکل ما این است که عرضه نسبت به تقاضا بسیار کمتر است و این موضوع باعث شده تا رقابت بین ایرلاین ها کم رنگ باشد.

منظری تاکید کرد: وقتی بازار حمل ونقل هوایی این گونه است دیگر رتبه بندی اثری نخواهد داشت. در بسیاری کشورها، رتبه بندی اثربخشی دارد چون بین ایرلاین ها رقابت وجود دارد.

انتهای پیام/

پرسش و پاسخ در رتبه‌بندی ایرلاین‌ها در فضای غیررقابتی اثرگذاری ندارد - تسنیم

گفتگو با هوش مصنوعی