از لغو ممنوعیت پذیرش دانشجویان ارشد تا توجه وزیرعلوم به بحث مهارت در سرفصل های دروس دانشگاهی



وزارت علوم در هفته ای که گذشت؛

به گزارش خبرنگار حوزه دانشگاهی گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، حوزه وزارت علوم ،تحقیقات و فناوری این هفته با اخبار متنوع و بیشماری روبه رو بود که خلاصه ای از آن را می توانید در زیر دنبال کنید.

مصوبه ممنوعیت پذیرش دانشجویان ارشد از رشته های غیر مرتبط به صورت کلی لغو شد

سید جلال موسوی، مدیرکل دفتر تدوین و راهبری اسناد و سیاست های آموزش و پژوهش ستاد علم و فناوری دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی در گفت وگو با باشگاه خبرنگاران جوان، اظهار کرد: چند ماه پیش مصوبه ممنوعیت پذیرش دانشجویان کارشناسی ارشد از رشته های غیر مرتبط منتشر شد که لازمه اجرایی آن از سال ۱۴۰۱ بود.

او افزود: ممنوعیت این مصوبه نیازمند صلاح دید شورای سنجش و آموزش کشور بود که دکتر آهنچیان، مدیر کل دفتر برنامه ریزی و آموزش عالی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری تکذیب آن را به دانشگاه ها در قالب اطلاعیه ای اعلام کرد.

موسوی تصریح کرد: ممنوعیت پذیرش دانشجویان کارشناسی ارشد از رشته های غیر مرتبط به صورت کلی لغو شده است و تمامی دانشجویان می توانند امسال و سال های آتی از رشته های غیر مرتبط وارد دوره کارشناسی ارشد شوند.

توجه وزیرعلوم به بحث مهارت در سرفصل های دروس دانشگاهی

محمدعلی زلفی گل وزیرعلوم، تحقیقات و فناوری در گفت وگو با باشگاه خبرنگاران جوان، درباره تغییر سرفصل های دروس دانشگاهی متناسب با بازار کار موجود در جامعه اظهار کرد: دانشگاه های فنی و حرفه ای و علمی کاربردی جزو دانشگاه های مهارتی کشور هستند.

او افزود: قصد داریم دامنه فعالیت دانشگاه های فنی و حرفه ای کشور را ارتقا و توسعه دهیم. در زمینه سایر رشته های دانشگاهی یک راهش این است که سرفصل های دروس بازنگری و بروز شوند و بحث مهارت در آن ها دیده شوند.

زلفی گل تصریح کرد: بحث مهمی که در موضوع علمی کشور مورد اغفال واقع شده، این است که از جغرافیای فراغت دانشجویان برای مهارت افزایی کمتر بهره برده ایم.

وزیر علوم، تحقیقات و فناوری ادامه داد: ما می توانیم از پتانسیل کانون های فرهنگی، انجمن های علمی و … برای فعالیت های فوق برنامه استفاده کنیم تا با برنامه ریزی مناسب ضمن اینکه اوقات فراغت دانشجویان را برنامه ریزی می کنیم از آن اوقات فراغت هم برای آموزش های خاص که جنبه مهارتی دارند، استفاده کنیم.

دلایل کاهش ظرفیت خوابگاه های دانشجویی در سال تحصیلی جدید

ناصر مطیعی رئیس صندوق رفاه دانشجویان وزارت علوم گفت: تقریبا بیش از ۱۰۰ خوابگاه در طرح ارتقای امسال قرار گرفتند و دانشگاه ها کارشان را انجام می دهند؛ منتهی ستاد مقابله با کرونا اعلام کرد که اختیارات بازگشایی دانشگاه را به ستاد های مقابله با کرونا در استان محول کرده است.

وی ادامه داد: به دلیل اینکه استان ها شرایط شأن با هم متفاوت است بعضی ها زردند بعضی ها نارنجی و بعضی ها قرمزند؛ بنابراین ستاد های مقابله با کرونای استانی راجع به شروع فعالیت های آموزشی تصمیم می گیرند. به محض اینکه ستاد مقابله با کرونای استان مربوطه اعلام کند دانشگاه ها تصمیم می گیرند و صندوق و وزارت علوم نمی تواند تصمیمی بگیرد چرا که شرایط دانشگاه ها یکسان نیست.

مطیعی در خصوص علت کاهش ظرفیت خوابگاه های دانشجویی در دفترچه انتخاب رشته گفت: یکی از دلایل آن این است که در این دو سال تعداد زیادی دانشجویان تحصیل شان آن طوری که باید پیشرفت نکرده، بعضی واحدهایشان را کم گرفتند یا خودشان به دلیل شرایط خاص کرونایی این کار را کردند یا دانشگاه به دلیل اینکه واحد های عملیاتی داشته و نیاز به حضور دانشجو بوده نتوانسته ارائه دهد. مقداری تراکم دانشجو از قبل در دانشگاه ها داریم که این ها باید فارغ التحصیل شوند، چون کار های علمی دارند طبیعتا اول اولویت با آنهاست که در خوابگاه باشند.

رئیس صندوق رفاه دانشجویان ادامه داد: از یک طرف دیگر هم به دلیل شرایط کرونایی خود سیستم های بهداشت درمان وزارت بهداشت تاکید می کنند که بحث فاصله گذاری و این ها به صورت جدی باید رعایت شود. قبلا اگر یک اتاق چهار نفره را به دلیل کمبود ظرفیت به پنج نفر می دادند حالا همان چهار نفر را هم باید کاهش بدهند این ها مسائلی است که باعث شده که ظرفیت ها کاهش پیدا کند. هر دانشگاهی موقعی که ظرفیتش را به سازمان سنجش اعلام می کند امکان اینکه می تواند به دانشجویان جدید خوابگاه بدهد یا ندهد را خودش اعلام می کند و سازمان سنجش بر اساس اعلام دانشگاه ها دفترچه را تنظیم می کند.

مطیعی اضافه کرد: معمولا ورودی های جدید، چون اکثرا درس هایشان تئوری است و بحث واکسیناسیون هم تازه شروع شده این نیم سال را هم احتمالا باید مجازی باشند وقتی مجازی هستند طبیعتا برای نیم سال اول خوابگاهی را نیاز ندارند.

رئیس صندوق رفاه دانشجویان در خصوص افزایش ظرفیت خوابگاه ها برای سال تحصیلی جدید گفت: تعدادی خوابگاه جدید ساخته شده است. ۷ خوابگاه با کمک و مشارکت و حمایت بنیاد ۱۵ خرداد ساخته شده و به مرحله بهره برداری رسیده چند خوابگاه دیگر نیز در همین مرحله هستند. معمولا دانشگاه ها اواخر شهریور ظرفیت جدید را اعلام می کنند و در سامانه های صندوق بارگذاری می کنند.

آخرین آمار اشتغال فارغ التحصیلان دانشگاه ها در سال ۹۹ منتشر شد

محمد سعید سیف مدیر کل دفتر ارتباط با جامعه و صنعت وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در گفت وگو با باشگاه خبرنگاران جوان، درباره اشتغال دانش آموختگان دانشگاه های کشور در سال ۱۳۹۹ اظهار کرد: طی سال های اخیر، اشتغال در کشور یک موضوع محوری و حائز اهمیت بوده و اطلاعات دقیق از برنامه های مختلفی برای بهبود آن به اجرا گذاشته شده است. مسلما وضع موجود می تواند ابزار مناسبی برای تصمیم گیری ها در این حوزه باشد.

او افزود: با توجه به اینکه یکی از سیاست های مهم آموزش عالی بر طبق اسناد بالادستی بهبود توانمندی های دانش آموختگان و کاهش بیکاری است، بر همین اساس برنامه ریزی مناسب در این حوزه از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است.

مدیر کل دفتر ارتباط با جامعه و صنعت وزارت علوم، تحقیقات و فناوری ادامه داد: نرخ بیکاری که عبارت است از درصد نسبت جمعیت بیکار به جمعیت فعال شاغل و بیکار، در دهه های ۸۰ و ۹۰ ارائه شده است. نر خ بیکاری وضعیت متفاوتی در سال های مختلف داشته است. در سال ۱۳۸۶ و در سال ۱۳۸۹ افزایش ۱۳۸۷ نر خ بیکاری در کشور کاهش چشمگیری می یابد ولی مجددا در سال ۱۳۹۵ و ۱۳۹۷ افزایش و در سال ۱۳۹۸ می یابد و پس از آن با شیب نزولی مجددا کاهش یافته است.

سیف گفت: همچنین مشاهده می شود که بیشترین نر خ بیکاری مربوط به سال ۱۳۸۹ و کمترین میزان نیز مربوط به سال ۱۳۹۴ بوده است. این امر می تواند نشان از عدم استمرار برنامه ها و سیاست های مناسب در طی سال های مختلف داشته باشد. بر همین اساس ضروری است استمرار برنامه های مدون و اصولی با نگاه به روند افزایشی حجم نیروی انسانی دانش آموخته در معرض ورود به بازار کار مدنظر قرار گیرد.

او افزود: بر اساس اطلاعات مرکز آمار ایران، نرخ بیکاری جمعیت فار غ التحصیل یا در حال تحصیل دوره های تحصیلی در سال ۱۳۹۷، برای گروه مردان و زنان در کل کشور ۳/۱۸ درص، برای گروه مردان ۱/۱۳ درصد و برای گروه زنان ۷/۲۸ درصد بوده است. از حدود ۲/۱۳ میلیون نفر جمعیت فار غ التحصیل دوره های عالی حدود ۶/۷ میلیون نفر فعال اقتصادی بوده که از این تعداد ۲/۶ میلیون نفر شاغل و ۴/۱ میلیون نفر بیکار هستند.

سیف بیان کرد: طبق اطلاعات مرکز آمار ایران بیشترین جمعیت دانش آموختگان مربوط به گروه های علوم انسانی، فنی و مهندسی، هنر، پزشکی، علوم پایه، کشاورزی و دامپزشکی هستند. همچنین گروه های معماری و ساختمان با ۱/۲۶ درصد، هنر با ۵/۲۴ درصد و علوم زیستی هم جزو متقاضیان زیادی دارند.

مدیر کل دفتر ارتباط با جامعه و صنعت وزارت علوم، تحقیقات و فناوری ادامه داد: بیشترین نر خ بیکاری استانی جمعیت دانش آموختگان و یا در حال تحصیل نیز مربوط به استان های کرمانشاه با ۵/۲۸ درصد، کردستان با ۵/۲۵ درصد و کرمان با ۴/۲۴ درصد است. با توجه به آمار فوق و همچنین گسترش کمی دانش آموختگان و تخصص های مختلف موردنیاز جامعه، بررسی مستمر وضعیت اشتغال دانش آموختگان بسیار ضروری است. مسلما میزان اشتغال دانش آموختگان دانشگاه ها تابع عوامل و شرایط مختلفی است که بسیاری از آن ها خار ج از حوزه وظایف و برنامه های وزارت عتف است، اما ضرورت توسعه توانمندی ها، مهارت ها و انطباق آموخته های دانش آموختگان با نیازهای شغلی و حرف های حائز اهمیت جدی بوده و بایستی با پایش منظم، وضعیت اشتغال دانش آموختگان این موضو ع مورد ارزیابی قرار گیرد.

او اضافه کرد: یکی از چالش های مهم در نظام آموزش عالی کشور عدم توازن در تامین نیروی انسانی متخصص و نیازهای کشور و اشتغال مناسب دانش آموختگان دانشگاهی است. بر همین اساس و با توجه به رشد تعداد فار غ التحصیلان دانشگاهی، تخصصی تر شدن مشاغل و حرکت به سمت کسب وکار ها بر پایه ی فناوری های پیشرفته و لزوم توسعه و بهره وری صنایع کشور، ایجاد مرا کز هدایت شغلی و کاریابی تخصصی امری ضروری است. بدین منظور، برنامه ریزی های مناسبی جهت ایجاد مرا کز هدایت شغلی و کاریابی تخصصی صورت پذیرفت. پس از بررسی و ارزیابی عملکرد دانشگاه ها، در حوزه های مرتبط با توانمندسازی و اشتغال پذیری دانشجویان و بر اساس پرا کندگی جغرافیایی، در سال ۹۸ و ۹۹ تعداد ۴۰ دانشگاه جهت ایجاد مرکز هدایت شغلی و کاریابی تخصصی انتخاب و موردحمایت مالی قرار گرفتند.

سیف بیان کرد: این مرا کز بستری مناسب در جهت رشد آ گاهی های دانشجویان از ویژگی های شخصیتی و علاقه مندی های فردی، آشنایی با نیازها و الزامات بازار کار حال و آینده و تعیین عناوین دوره های مهارتی و کارآموزی هماهنگ با رشته های تحصیلی و همچنین متناسب با نیازمندی های بازار کار هستند. این امر افزایش اشتغال دانش آموختگان متخصص دانشگاهی و افزایش امکان ایجاد کسب وکار های جدید را در بر خواهد داشت.

مدیر کل دفتر ارتباط با جامعه و صنعت وزارت علوم، تحقیقات و فناوری ادامه داد: کتاب طرح رصد اشتغال فارغ التحصیلان دانشگاهی با دریافت اطلاعات وضعیت اشتغال فارغ التحصیلان حدود ۸۵ دانشگاه کشور تدوین شد. بر اساس نتایج به دست آمده، دانش آموختگان دکتری در سال ۹۹، ۵۳/۸۳ درصد، کارشناسی ارشد ۲۱/۶۵ درصد، کارشناسی ۲۵/۴۹ و کاردانی ۹۴/۴۵ درصد اشتغال دارند.

احتمال آغاز واکسیناسیون تمام دانشجویان کشور از هفته آینده

علی خاکی صدیق معاون آموزشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در گفت وگو با باشگاه خبرنگاران جوان، درباره ثبت نام واکسیناسیون برای تمامی دانشجویان سراسر کشور اظهار کرد: طبق اظهارات وزیر بهداشت از هفته آینده واکسیناسیون تمام دانشجویان سراسر کشور آغاز می شود.

او افزود: لیست اسامی تمام دانشجویان کشور جهت انجام واکسیناسیون قبلا به وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ارسال شده است.

خاکی صدیق با بیان اینکه مکانیزم اجرایی واکسیناسیون دانشجویان از طرف وزارت بهداشت اجرایی می شود، تاکید کرد: دانشگاه ها از قبل اعلام آمادگی کرده اند که در صورت ضرورت مراکز بهداشت خود را برای انجام واکسیناسیون در اختیار ستاد ملی مقابله با کرونا قرار دهند.

معاون آموزشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری ادامه داد: هنوز اطلاعیه رسمی در خصوص زمان واکسیناسیون دانشجویان کشور به وزارت علوم ارسال نشده است، اما طبق حرف های وزیر بهداشت واکسیناسیون باید از هفته آینده برای تمامی مقاطع تحصیلی دانشجویان ایران از جمله کاردانی، کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری آغاز شود.

خاکی صدیق اضافه کرد: اولویت دانشجویان کشور برای تزریق واکسن بر اساس مقاطع تحصیلی قبلا به وزارت بهداشت ارسال شده است که دانشجویان تحصیلات تکمیلی در این زمینه پیشتاز هستند و سپس نوبت به دانشجویان کارشناسی و کاردانی می رسد، اما نحوه اجرای واکسیناسیون از طرف وزارت بهداشت اعلام خواهد شد و وزارت علوم در این مورد تصمیم گیرنده نهایی نیست.

انتهای پیام/

پرسش و پاسخ در از لغو ممنوعیت پذیرش دانشجویان ارشد تا توجه وزیرعلوم به بحث مهارت در سرفصل های دروس دانشگاهی

گفتگو با هوش مصنوعی