اعمال مشترک شب‌های قدر چیست؟



به گزارش مشرق، شب قدر آن شبی است که در طول سال شبی به خوبی و فضلیت آن یافت نمی شود. عمل در این شب از عمل در طول هزار ماه بهتر است و تقدیر امور سال در این شب صورت می گیرد. فرشتگان و روح که اعظم فرشتگان الهی است، در این شب به اذن پروردگار به زمین فرود می آیند و به محضر امام زمان (عج) می رسند و آنچه را که برای هر فرد مقدر شده است، بر آن حضرت عرضه می دارند. اعمال شب قدر در دو بخش به اعمال مشترک شب قدر و اعمال اختصاصی هر یک از این شب های پرفضیلت تقسیم می شود که در بخش اعمال مشترک شب های قدر در کتاب مفاتیح الجنان چنین آمده است:

اعمال مشترک لیالی قدر

اول: غسل

بهتر است که مقارن غروب آفتاب باشد که نماز شام را با غسل بخواند.

دوم: دو رکعت نماز

در هر رکعت بعد از حمد، هفت مرتبه سوره توحید خوانده شود و بعد از نماز هفتاد مرتبه گفته شود: استغفرالله و اتوب الیه.

سوم: احیا

امام جواد (ع) از طریق پدران بزرگوارش از امام باقر (ع) روایت می کند که فرمود: هر کسی شب قدر را احیا بدارد، خداوند گناهان او را می آمرزد، اگرچه به تعداد ستاره های آسمان، به سنگینی کوه ها و وزن دریاها باشد.

چهارم: قرآن سر گرفتن

ابتدا قرآن را در مقابل خود بگشاید و بگوید:

اللهم انی اسئلک بکتابک المنزل، و ما فیه و فیه اسمک الاکبر، واسماؤک الحسنی، وما یخاف و یرجی ان تجعلنی من عتقائک من النار

امام صادق (ع) می فرماید: سپس آن را بر سر نهاده می گویی: اللهم بحق هذا القران، وبحق من ارسلته به وبحق کل مؤمن مدحته فیه، وبحقک علیهم، فلا احد اعرف بحقک منک،

سپس ده مرتبه بگوید «بک یا الله» و ده مرتبه «بمحمد» و ده مرتبه «بعلی» و ده مرتبه «بفاطمة» و ده مرتبه «بالحسن» و ده مرتبه «بالحسین» و ده مرتبه «بعلی بن الحسین» و ده مرتبه «بمحمد بن علی» و ده مرتبه «بجعفر بن محمد» و ده مرتبه «بموسی بن جعفر» و ده مرتبه «بعلی بن موسی» و ده مرتبه «بمحمد بن علی» و ده مرتبه «بعلی بن محمد» و ده مرتبه «بالحسن بن علی» و ده مرتبه «بالحجة». پس هر حاجت که دارد بخواهد.

پنجم: زیارت امام حسین (ع)

در خبر است که چون شب قدر می شود منادی از آسمان هفتم ندا می کند از بطنان عرش که حق تعالی آمرزیده هر که را که به زیارت قبر حسین (ع) آمده است.

ششم: دعای جوشن کبیر

جوشن کبیر، دعایی منقول از پیامبر اکرم (ص)، شامل هزار و یک نام از اسامی حسنای خداوند منان را در یک صد فصل در بر دارد.

مرحوم علامه مجلسی (ره) فرموده اند "بهترین اعمال در این شب ها طلب آمرزش گناهان و دعا برای امور دنیوی و اخروی است هم برای خود و هم برای پدر و مادر خویشان و دیگر مؤمنان؛ چه زنده باشند و چه از دنیا رفته باشند و همچنین ذکرهای مختلف و صلوات بر حضرت محمد (ص) و خاندانشان تا آنجا که مقدور است، انجام دهند و در بعضی از روایات نیز تاکید شده است که «دعای جوشن کبیر» را در این سه شب بخوانند.

هفتم: صد رکعت نماز

به این صورت که در هر رکعت پس از سوره «حمد» ده مرتبه سوره «توحید» خوانده شود. علامه مجلسی فرموده: کسی که ضعف داشته باشد می تواند صد رکعت را نشسته بخواند.

هشتم: بخواند: اللهم انی امسیت لک عبدا داخرا لا املک لنفسی نفعا ولا ضرا.ولا اصرف عنها سوءا اشهد بذلک علی نفسی، واعترف لک بضعف قوتی وقلة حیلتی فصل علی محمد و ال محمد، وانجز لی ما وعدتنی و جمیع المؤمنین والمؤمنات من المغفرة فی هذه اللیلة، واتمم علی ما اتیتنی فانی عبدک المسکین المستکین الضعیف الفقیر المهین، اللهم لا تجعلنی ناسیا لذکرک فیما اولیتنی، ولا غافلا لاحسانک فیما اعطیتنی ولا ایسا من اجابتک وان ابطات عنی، فی سراء او ضراء او شدة او رخاء او عافیة او بلاء او بؤس او نعماء، انک سمیع الدعاء.

منبع:مفدا

پرسش و پاسخ در اعمال مشترک شب‌های قدر چیست؟

گفتگو با هوش مصنوعی