«شناور سراج» چشم بینای نیرو های مسلح ایران در خلیج فارس + فیلم و تصاویر



گزارش باشگاه خبرنگاران جوان از قایق های تندروی بومی/ (۱)

قایق های تندرو در حوزه های گشت دریایی، حفاظت از مرز های آبی و دفاع از حملات و تهاجم های احتمالی کاربرد بسیاری دارد.

به گزارش خبرنگار حوزه دفاعی امنیتی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، قایق های تندرو نوعی از شناورهای کوچک و با سرعت بالا هستند که در حوزه های گشت دریایی، حفاظت از مرزهای آبی و دفاع از حملات و تهاجم های احتمالی متجاوزان مانند دزدان دریایی و کشورهای متخاصم به مرزهای آبی و دریاهای یک کشور کاربرد فراوان دارند.

کشورمان هم پیش از پیروزی انقلاب اسلامی با خرید ناو های و ناوچه ها می توان قدرتمندترین کشور منطقه در حوزه دریا بود، اما پس از پیروزی انقلاب اسلامی و تهاجم دشمن بعثی فرماندهان نظامی سپاه در حوزه دریا به این فکر افتادند که برای وظایف یادشده از نوعی شناور های تندرو با قابلیت نصب انواع سلاح مانند مین های دریایی، پرتابگر های راکت های کوتاه برد و تیربار های ۷٫۱۲ میلیمتری داشتند، بهره ببرند.

استفاده از این شناور ها پس از نتایج به دست آمده در عملیات کربلای ۵ که در آن عراق با همه گونه آمادگی اطلاعاتی، تسلیحاتی و لجستیکی حضور داشت، اهمیت بیشتری پیدا می کند. همچنین، ایران هم دو هفته قبل از آن عملیات ناموفق کربلای ۴ را به دلیل ارسال اطلاعات ماهواره ای به دشمن (توسط آمریکا) پشت سر گذاشته بود، کشور های پشتیبان عراق وارد مرحله جدیدی در حمایت های خود از صدام شده و به رویارویی مستقیم با ایران پرداختند.

در دوران دفاع مقدس و همزمان با تهاجم سراسری رژیم بعث عراق، آمریکایی ها فعالترین نقش را در پشتیبانی از صدام ایفا کردند. به طوری که ایجاد مشکل در مسیر های صادرات و واردات دریایی، حمله به کشتی های ایرانی، ورود به آب های سرزمینی ایران، حمله به سکو های نفتی، انهدام ناو های جوشن و سبلان و از همه بی شرمانه تر، ساقط کردن یک فروند هواپیمای مسافربری ایرباس با ۲۹۰ نفر انسان بی گناه بخشی از آن اقدامات بوده است. بعد از عملیات کربلای ۵ حضور آمریکایی ها بسیار متفاوت از قبل شد. در اوایل سال ۶۶، تعداد ۸۵ ناو و شناور آمریکایی در جنگ با ایران حضور فعال داشتند در حالی که تا پیش از این سال حدود ۱۰ فروند فعال بود. در این مقطع حساس، مسئولیت به سپاه واگذار شد تا در این منطقه به اقدامات متقابل و دفاع دست بزند و می توان گفت شکل گیری نیروی دریایی سپاه با حضور آمریکایی ها همزمان شد.

شناور های تندرو در دوران دفاع مقدس به قدری موفق بودند که شکل گیری نیروی دریایی سپاه بر اساس آن ها صورت گرفت و این موفقیت همچنین باعث تحول در دکترین حوزه های مختلف شد. هر چند شناور های تندرو در سایر نقاط دنیا نیز مورد استفاده قرار می گیرد، ولی آنچه در ایران اتفاق افتاد و تولید علم محسوب می شود، استفاده از شناور های تندرو است که در شرایط مختلف دریا، پایداری داشته و توانایی حمل و به کارگیری انواع سلاح را دارند.



پس از دوران دفاع مقدس، تلاش برای به خدمت گرفتن بهترین شناور های تندروی دنیا در کنار توسعه بومی آن ها و سایر فناوری های کاربردی نظیر سلاح، ادوات ناوبری و مسیریابی و سامانه های مخابراتی امن آغاز شد و با روندی بی توقف و رو به رشد ادامه یافت. در زمینه های تسلیحاتی، به کارگیری پایدار کننده های هیدرولیکی و سامانه کنترل آتش، باعث شلیک موثرتر راکت ۱۰۷ میلیمتری از فاصله دورتر و چند کیلومتری (بیشتر از برد سامانه هایی مانند فالانکس) شده و نصب توپ های ۲۳ میلیمتری تک لول نیز آتش سنگین تری در مقایسه با تیربار های ۷٫۱۲ میلیمتری ایجاد می کند.



اما در عصری که در تمام رده ها سلاح موشکی یافت می شود، موشک های کروز کوتاه برد و میان برد دریایی با عملکرد خودکار، شناور های تندروی ایرانی را حتی از برد توپ های کالیبر بالای ناو های دشمن دور نگه می دارند. همچنین سطح مقطع کم این شناور ها و سرعت بالای آنها، ترک سریع محل شلیک و عدم فرصت کافی برای پاسخ دشمن را ممکن می سازد. در حال حاضر شناور های تندروی نیروی دریایی سپاه از متوسط سرعت حدود ۵۵ گره دریایی (نات) برخوردار بوده و شناور هایی با سرعت ۶۰ تا ۷۰ نات نیز موجود است.

به همین دلیل در ابتدا با استفاده از شناور تندرو عاشورا و سپس هم با طراحی و ساخت انواع آن قدرت خود را در عرصه دریا حفظ، تثبیت و ارتقا داده اند که این مهم تا امروز هم با قدرت بیشتر ادامه دارد.

باشگاه خبرنگاران جوان قصد دارد طی مجموعه گزارش هایی، شناور های تندرو بومی و ساخت داخل را معرفی کند.

در اولین بخش از این گزارش ها به بررسی شناور تندرو سراج پرداخته ایم که در ادامه متن کامل بررسی آن را مطالعه می کنید.

شناور تندرو سراج

سراج یک شناور تندرو تهاجمی راکت انداز، رادار گریز و متناسب با مناطق آب و هوایی گرمسیری است که روز اول شهریورماه سال ۸۹ توسط سردار وحیدی وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح رونمایی شد. این شناور توسط سازمان صنایع دریایی وزارت دفاع کشورمان و از جنس فایبرگلاس ساخته شده که مجهز به امکانات پیشرفته بومی مخابراتی و ناوبری الکترونیکی است.

استفاده از این امکانات باعث می شود تا تغییرات ارتفاعی ناشی از حرکت بر روی آب و صدای زیاد این شناور در سرعت های بالا در داخل کابین احساس نشود. سرعت این شناور تقریبا به ۶۰ نات می رسد که سرعت بسیار بالایی برای یک شناور دریایی است. همچنین در شرایط طوفانی دریا، سرنشینان آن شدت امواج را احساس نخواهند کرد. این شناور در زمینه های مختلفی، چون حفظ تعادل در سرعت بالا، رفتار مناسب عملیاتی در شرایط گوناگون و قدرت موتور بالا در کنار طراحی و ساخت بدنه مناسب از ویژگی های قابل توجهی برخوردار بوده و توان دریایی ایران را افزایش می دهد.

سراج در رسانه های خارجی

خبرگزاری CNN آمریکا در گزارشی مربوط به ۲۴ آگوست سال ۲۰۱۲ خبر از رونمایی این شناور داد و طی این گزارش ویژگی های شاخص آن را برشمرد.

روزنامه دیلی تلگراف چاپ لندن هم طی گزارشی نوشته جان استوک در آگوست سال ۲۰۱۲ این شناور و ویژگی های آن را تحلیل و بررسی کرد.

انتهای پیام/
گفتگو با هوش مصنوعی

💬 سلام! می‌خوای درباره‌ی ««شناور سراج» چشم بینای نیرو های مسلح ایران در خلیج فارس + فیلم و تصاویر» بیشتر بدونی؟ من اینجام که راهنماییت کنم.