۴۰ غزل آیینی در «شرابسالگی»- اخبار ادبیات و نشر - اخبار فرهنگی تسنیم



به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، تازه ترین مجموعه شعر سیده فاطمه موسوی با عنوان «شرابسالگی» با ارائه ۴۰ سروده در قالب غزل از سوی انتشارات فصل پنجم منتشر شد و در دسترس علاقه مندان قرار گرفت. موسوی که از جمله شاعران و پژوهشگران در حوزه شعر و ادبیات انقلاب و آیینی است، پیش از این نیز چند مجموعه در همین حال و هوا منتشر کرده است که از این جمله می توان به جماران، وطن خاتون، حاج قاسم فرزند روح الله، دالپری، ماه می و … اشاره کرد.

شاعر در انتخاب تعداد سروده های مجموعه «شرابسالگی» به ریشه و مفهوم عدد ۴۰ در فرهنگ عرفانی و ادب فارسی نظر داشته است. او در این باره گفته است: عدد ۴۰ در دین مبارک اسلام نماد و نشانه مبارکی است و جایگاه ویژه ای در ادبیات عرفانی دارد؛ چنانچه چله گرفتن یکی از آداب اسلامی و چله کلیمیه نیز از جمله آدابی است که در قرآن کریم نیز به آن اشاره شده است که داریم «وواعدنا موسی ثلاثین لیلة وأتممناها بعشر فتم میقات ربه أربعین لیلة وقال موسی لأخیه هارون اخلفنی فی قومی وأصلح ولا تتبع سبیل المفسدین؛ و با موسی ۳۰ شب وعده گذاشتیم و آن را با ده شب دیگر تمام کردیم تا آنکه وقت معین پروردگارش در ۴۰ شب به سر آمد و موسی [هنگام رفتن به کوه طور] به برادرش هارون گفت در میان قوم من جانشینم باش و [کار آنان را] اصلاح کن و راه فسادگران را پیروی مکن».

وی ادامه داد: همچنین پیامبر اکرم(ص) نیز در سن ۴۰ سالگی به رسالت مبعوث شدند و به همین جهت سن تکامل برای عارف سالک ۴۰ است؛ چرا که پیش از آن، حق دست گیری و ارشاد را ندارد و در این ۴۰ سال به تزکیه نفس می پردازد.

به گفته این پژوهشگر؛ تاریخ ادب عرفان به این عدد توجه ویژه ای داشته است و همواره آن را در قالب تمثیل های متنوعی نشان می دهد؛ چنانچه حافظ با تشبیه عارف به شراب اشاره به همین مسئله دارد که ۴۰ سال تزکیه نفس لازم است تا انسان به مرحله مرادی برسد. چنانکه حافظ گفته است: «که ای صوفی شراب آنگه شود صاف/که در شیشه بماند اربعینی». نام «شرابسالگی» نیز با الهام از همین بیت سروده شده است و مراد سن ۴۰ سالگی است.

مجموعه شعر «شرابسالگی» با قیمت ۵۰ هزار تومان از سوی انتشارات فصل پنجم روانه بازار نشر شده است. در این مجموعه می خوانیم:

هر جمله از نگاه تو یک بیت ناب است

منظومه خیال تو ام الکتاب شد

خورشید در هوای تو سر زد به خون نشست

ماه از پی حضور تو آمد جواب شد

یک لحظه جلوه کن که به باغ شهود ما

ازبس گریست در طلبت گل گلاب شد

با اولین نگاه تو ای جان عاشقان!

روز ازل به کشور عشق انقلاب شد

دیوانگی به شرع تو اصل اصول دین

مستی به حکم چشم تو عین صواب شد

آیینه را شکستی و دل بردی از خودت

تاوان آن به پای دل ما حساب شد

سرمستی مدام به مسجد روا نبود

در عهد چشم های تو این رسم باب ش

کتاب «عبور از آینه» با نگاهی تطبیقی بین اشعار احمد شاملو و نزار قبانی از دیگر تازه های نشر فصل پنجم است که نویسنده در آن به بررسی موضوع «آنیما» در اشعار این دو شاعر نامدار ایران و سوری پرداخته است. این اثر که به قلم صدف درخشان نوشته شده، به بررسی های رد پای کهن الگوی «آنیما» در شعر این دو شاعر پرداخته است.

انتهای پیام/

پرسش و پاسخ در ۴۰ غزل آیینی در «شرابسالگی»- اخبار ادبیات و نشر - اخبار فرهنگی تسنیم

گفتگو با هوش مصنوعی