چگونگی آغاز جنگ در غرب کشور؛ از بمباران و گلوله باران مردم بی گناه تا ایستادگی رزمندگان+ فیلم

به گزارش خبرگزاری تسنیم از سنندج، دوران هشت ساله دفاع مقدس سرشار از فداکاری های بزرگ، دلاوری، شجاعت، صداقت و مجاهدت های خاموش رزمندگان دلیر و سرافراز اسلام و مردم غیور ایران به ویژه شیرمردان و شیرزنان غرب کشور و مقاومت، استقامت و مردانگی شهیدان والامقامی همچون محمود کاوه (فرمانده تیپ ویژه شهدا)، علی صیاد شیرازی (فرمانده قرارگاه حمزه سیدالشهداء)، ناصر کاظمی (مهتاب کردستان)، محمد بروجردی (مسیح کردستان)، مهدی زین الدین، حاج احمد متوسلیان، مصطفی چمران، ولی اله فلاحی،احمد کاظمی، امیرحسین شهرام فر، حاج حسین خرازی، عباس ورامینی، مصطفی ردانی پور و علیرضا موحد دانش در رویارویی با گروهک های ضد انقلاب و مقابله با دشمن غاصب و ددمنش بعثی است.
در این نوشتار به روایتی از عملیات پاکسازی توسط رزمندگان و حملات ﻧﺎﺟﻮاﻧﻤﺮداﻧﻪ و وحشیانه عراق در طول جنگ تحمیلی و کشتار کودکان، مردان و زنان بی گناه این دیار در نقاط مختلفی همچون سنندج (باشگاه افسران)، جاده سنندج به مریوان، دزلی، دالانی و ته ته، بانه، مریوان، والفجر ۴، شهدای غریب سیران بند، بوالحسن و سقز پرداخته شده است.
**باشگاه افسران سنندج:
سنندج مرکز استان کردستان است، این شهر از شمال با دیواندره، از شرق با قروه، از جنوب با کامیاران و از غرب با سروآباد و مریوان همسایه است.
در اردیبهشت سال ۱۳۵۹ «باشگاه افسران» سنندج در محاصره ۲ هزار نفر از نیروهای ضد انقلاب و تجزیه طلب قرار گرفت که بعد از تحمل ۲۲ روز اسارت و گرسنگی از سوی ۴۰ تا ۵۰ نفر از رزمندگان اسلام، بالاخره عملیات پاکسازی سنندج در پنج محور انجام شد و محاصره باشگاه افسران در هم شکست.
مزار مطهر پنج شهید و شقایق عاشق که از شبنم اشک حضرت زهرا(س) جان گرفتند و با خون حسین(ع) در مناطق عملیاتی شلمچه(عملیات کربلای ۵)، طلائیه (عملیات خیبر) و فکه (والفجر مقدماتی) جاودانه به همراه پیکر پاک و مطهر شهیدان عدنان مردوخی از پیشمرگان مسلمان کرد و محمدرشید احمید از درجه داران ارتش جمهوری اسلامی ایران که در تاریخ هشتم اردیبهشت ۱۳۵۹ براثر مقاومت دلیرانه در مقابل ضد انقلاب به شهادت رسیدند، در این مکان مقدس قرار دارد.
همچنین «بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش های دفاع مقدس کردستان» هم، در این مکان مستقر است.
**جاده سنندج به مریوان:
در طول این جاده ۱۲۵ کیلومتری سنندج به مریوان چند نقطه زیارتی و حماسی وجود دارد که روستای «نگل» در ۶۰ کیلومتری غرب سنندج، به دلیل وجود یک جلد کلام الله مجید بسیار زیبا که با خط کوفی و تزیینات آب طلا بر روی پوست آهو نوشته شده و متعلق به صدر اسلام است، در منطقه شهره شده است.
روستای «قلعه جی» در ۲۲ کیلومتری شهر مریوان، طی دو مرتبه در اسفند سال ۶۶ و بهار سال ۶۷ هدف بمباران شیمیایی دشمن بعثی قرار گرفته است.
نیروهای ضدانقلاب در پشتیبانی از دشمن بعثی در ۱۵ کیلومتری جاده مریوان چندین مرحله به نیروهای رزمنده کمین زدند که با فرماندهی «حاج احمد متوسلیان» و «عثمان فرشته» یکی از پیشمرگان کرد مسلمان از سپاه مریوان این جاده آزاد شد.
سه راهی دزلی به مریوان که یکی از مسیرهای عملیاتی لشکر محمدرسول الله(ص) و عملیات کربلای ۱۰ بوده، به سه راهی حزب الله معروف شده است.
**دزلی:
روستای دزلی در فاصله ۲۹ کیلومتری شهر مریوان و ۱۲۰ کیلومتری سنندج قرار دارد که بعد از پاکسازی مریوان، ضدانقلاب پایگاه اصلی خود را به دزلی منتقل کرد.
در اواخر آذر ۱۳۵۹، ۲۰۰ نفر از نیروهای بومی و اعزامی تحت امر«حاج احمد متوسلیان»، شبانه به مواضع ضد انقلاب در این نقطه هجوم بردند و این روستا را پاکسازی کردند، آنها با دور زدن تنگه دربند و دزلی که از سوی ضد انقلاب تله گذاری شده بود تمامی نقاط حساس را گرفتند که در نتیجه آن، این روستا آزاد و شماری از سران حزب دمکرات به هلاکت رسیدند.
مقام معظم رهبری در هفتم اردیبهشت ۱۳۶۰ به همراه گروهی عازم این روستا شدند؛ به محض خروج ایشان از روستا به واسطه گزارش جاسوسان، دزلی آماج بمباران هوایی عراق قرار گرفت و افراد زیادی در این واقعه به شهادت رسیدند. برای گرامیداشت یاد شهدای دزلی و حضور مقام معظم رهبری در این روستا، یادمانی احداث شده است.
**دالانی و ته ته:
دالانی ارتفاعاتی مرزی در ۳۵ کیلومتری جنوب مریوان و ۶ کیلومتری جنوب غربی روستای دزلی است. نزدیک ترین شهرعراق به این ناحیه یعنی شهر خرمال و سید صادق عراق در ۱۰ کیلومتری این ارتفاعات واقع شده است، این منطقه در ۶ دی ۱۳۵۹ به همت نیروهای ارتش، سپاه و پیشمرگان مسلمان کرد از دست ضد انقلاب خارج شد.
«ته ته» یکی از پیچیده ترین ارتفاعات مرزی است که با همت شهید « حسینعلی قجه ای» در شرایط سخت زمستان از دست ضد انقلاب آزاد شد؛ ارتفاعات دالانی و ته ته یکی از محورهای مهم عملیات های «والفجر ۱۰» و «محمد رسول الله (ص)» بود.
**مریوان:
منطقه مریوان مرکز شهرستانی مریوان در غرب استان کردستان است. این شهر از شمال و غرب با عراق و از جنوب با شهر سروآباد ایران همسایه است؛ مردم مسلمان کرد مریوان از همان اول انقلاب به دفاع از انقلاب اسلامی پرداختند و در حادثه ۲۳ تیر ۱۳۵۸ در حمله ضد انقلاب به سپاه مریوان ۸ تن از آنان به شهادت رسیدند.
مریوان در سوم تیر ۱۳۵۹ با حضور حاج احمد متوسلیان و نیروهای سپاه مریوان و پیشمرگان کرد مسلمان از حضور ضد انقلاب پاکسازی شد؛ دریاچه زریوار در فاصله ۳ کیلومتری غرب این شهر قرار دارد که در سمت شرقی آن و در نزدیگی سنگرهای رزمندگان اسلام مزار مطهر چهار شهید گمنام دفاع مقدس از اماکن زیارتی زائران جبهه های شمالغرب است.
مریوان ۱۱۹ بار بمباران و ۵۱۷ بار گلوله باران شد و ۷۰۰ نفر از مردم مسلمان کرد به شهادت رسیدند.
**والفجر ۴:
در نوار مرزی مریوان در شمال و شمالغربی این شهر، دره شیلر یکی از مناطق مهم مرزی، قرار دارد؛ عملیات والفجر ۴ از دو محور بانه و مریوان برای آزادسازی این مکان از سوی یگان های مانوری سپاه لشکر ۸ نجف اشرف و عاشورا با فرماندهی شهید حاج احمد کاظمی و لشکر امام حسین(ع) و کربلا با فرماندهی شهید حاج حسین خرازی در سال ۶۲ انجام پذیرفت که این مکان آزاد شد و در ادامه عملیات لشکر ۲۷ حضرت رسول(ص) تا ارتفاعات کانی مانگا پیش روی کرده و تلفات و خسارات سنگینی را به ارتش بعثی صدام وارد کرد.
در این عملیات تعدادی از فرماندهان لشکر ۲۷ محمدرسول الله(ص) عباس ورامینی (رئیس ستاد) اکبر حاجی پور (فرمانده تیپ عمار)، مهدی خندان (معاون تیپ عمار)، علی اصغررنجبران (معاون تیپ سوم ابوذر)، ابراهیم علی معصومی (فرمانده گردان کمیل) و مجید زادبود (جانشین اطلاعات) به شهادت رسیدند و زمینه برای سلسله عملیات بعدی فراهم شد.
عملیات والفجر در زمانی انجام شد که در محورهای جنوبی امکان عملیات وجود نداشت و این امر باعث انهدام یگان های عمده ای از ارتش عراق شد.
**قوچ سلطان:
ارتفاعات قوچ سلطان بر روی شهر پنجوین عراق و شهر مریوان ایران دید و تیر مناسبی دارد؛ این منطقه در سال ۱۳۵۹ توسط ارتش بعثی صدام اشغال و از سوی نیروهای «حاج احمد متوسلیان» و «شهید عبادت» با انجام چندین مرحله عملیات انجام شد که در اوایل سال ۱۳۶۰ در یک عملیات متهورانه از دشمن بعثی پس گرفته شد و سرگرد رسول عبادت فرمانده تیپ ارتش جمهوری اسلامی ایران به شهادت رسید.
از مسیر منطقه قوچ سلطان عملیات های والفجر ۴ و والفجر ۹ و بیت المقدس ۵ انجام گرفت.
**بانه:
بانه شهرستانی در شمال غربی استان کردستان است، این شهر از شمال شرق با شهر سقز، از شمال غرب با شهر سردشت و در غرب با شهرهای استان سلیمانیه عراق از جمله «ماووت» همسایه و از جنوب (دره شیلر) با کشور عراق هم مرز و دارای حدود ۷۳ کیلومتر مرز با این کشور است.
بانه پس از سیاست های غلط هیات حسن نیت در اواخر سال ۱۳۵۸ از نیروهای سپاه تخلیه شد و به تسلط ضد انقلاب در آمد و پادگان بانه در محاصره ضدانقلاب قرار گرفت که از فروردین سال ۱۳۵۹ نیروهای ارتش و سپاه که در این پادگان بودند جوانمردانه مقاومت کردند.
بعد از آزادسازی جاده سقز به بانه، شهر بانه نیز توسط یک گروه رزمی از ارتش و سپاه به فرماندهی شهیدان صیاد شیرازی و شهید محمد بروجردی در تاریخ ۶ خرداد ۱۳۵۹ از دست و حضور ضد انقلاب آزاد و پاکسازی شد.
**بمباران ۱۵ خرداد:
در ۱۵ خرداد سال ۱۳۶۳، مردم بانه به همراه تعدادی از رزمندگان اسلام، بعد از برگزاری راهپیمایی به مناسبت سالگرد ۱۵ خرداد سال ۱۳۴۲، در پارک شهر آن روز و «پارک ۱۵ خرداد» امروز بانه، اجتماع کرده بودند؛ مراسم به نیمه نرسیده بود که بمباران دشمن شروع شد.
در پی این جنایت وحشتناک نزدیک به ۵۹۰ نفراز شهروندان بانه و رزمندگان حاضر در راهپیمایی، شهید و حدود ۴۰۰ نفر مجروح شدند؛ بانه در طول جنگ تحمیلی حدود ۷۷ بار بمباران شد و تعداد زیادی از مردم بی دفاع این شهر به شهادت رسیدند.
**شهدای غریب سیران بند بانه:
سیرانبند نام روستایی مرزی در ۲۴ کیلومتری جنوب شرقی بانه است که در آن شهدای غریب و گمنام سیران بند همچون عقیق سرخ و زیبا خودنمایی می کند. یادمانی زیبا و تأثیرگذار که در وردی آن این جمله که «اینجا قدمگاه شهیدان است، با وضو وارد شوید» چشم هر بازدیدکننده ای را خیره کرده و جایگاه و قداست این یادمان حماسی را به آنان گوش زد می کند.
**بوالحسن:
بوالحسن نام روستایی در ۲۷ کیلومتری غرب شهر بانه و ۱۲ کیلومتری رودخانه ی مرزی چومان است. این منطقه در سال ۱۳۶۲ توسط تیپ قدس سپاه و پیشمرگان کرد از لوث وجود ضد انقلاب پاکسازی شد و نیروهای ارتش در این منطقه استقرار یافتند. این مسیر یکی از محورهای اصلی عملیات «کربلای ۱۰» بوده است.
در اغلب عملیات های برون مرزی انجام گرفته در ارتفاعات ماووت عراق (نصر۴ و۸ - بیت المقدس۲ و۳)، رزمندگان اسلام با عبور از این ناحیه و گذر از رودخانه «چومان»، توانستند به نقاط هدف خود، دسترسی پیدا کنند. گذر از این مناطق صعب العبور و رودخانه چومان، فقط به اراده خداوندی و به واسطه حضور توانمند عزیزان جهاد سازندگی (با ساخت پل و جاده) میسر بود.
برای بازگشایی جاده مرزی بانه تا سردشت چهار مرحله اقدام شد و در سال ۶۲ در عملیات بعثت توسط سپاه و ارتش به وقوع پیوست که «امیرحسین شهرام فر» فرمانده دلاور ارتش در سه راهی زوار به شهادت رسید.
**سقز:
شهر سقز در ۱۸۷ کیلومتری شمالغربی سنندج و در مسیر اصلی سنندج به ارومیه قرار دارد. این شهر سه استان مرزی را به هم متصل کرده و از حساسیت بالایی برخوردار است. بعد از پیروزی انقلاب اسلامی گروه های ضدانقلاب دمکرات و کومله با فضای به وجود آمده به مراکز ژاندارمری و شهربانی حمله کردند و آنرا به سقوط کشاندند و مردم مسلمان را تحت فشار قرار دادند.
در انتخابات جمهوری اسلامی علی رغم رأی گیری مردم، ضدانقلاب صندوق های رأی را به آتش کشیدند و شهر را در اختیار خود درآوردند. پس از فرمان امام(ره)برای تعقیب ضدانقلاب، نیروهای کمکی سپاه و ارتش در جهت جلوگیری از سقوط پادگان ارتش در پل ورودی شهر درگیر شدند و بیش از ۵۰ نفر از نیروهای سپاه به شهادت رسیدند و شهر از اشغال گروه ها خارج شد.
پس از دو ماه با روند حرکت هیات حسن نیت، شهر به دست ضد انقلاب افتاد که تا خرداد ۱۳۵۹ آنها تسلط داشتند و دوباره با درگیری شدیدی شهر آزاد شد و نیروهای سپاه در شهر و نیروهای ارتش در پادگان مستقر شدند.
در جریان درگیری سال ۱۳۵۸ فرمانده تیپ ارتش سرهنگ فراشاهی به شهادت رسید و در سال های ۶۱تا ۶۸ به دلیل اهمیت استراتژیک شهر سقز و روستاهای اطراف، فرماندهان سپاه این شهر، شهید حسینی، شهید مصطفی طیاره فرماندهان عملیاتی سپاه سقز، شهید حاج محسن زهتاب(محور سلامت) و شهید مهدی نمازی زاده (محور سقز- پوکان) و شهید سید منصور بیانیان (روستای آیچی) به شهادت رسیدند. ضدانقلاب مرتکب جنایاتی از جمله شهادت مریم امین پور همسر پیشمرگ مسلمان کرد و فرزند خردسال امام جمعه موقت سقز شد.
در ادامه روایت ویدئویی خبرنگاران تسنیم از چگونگی جنگ در مناطق غرب کشور از جمله استان کردستان را می بینید:
انتهای پیام/۴۸۱/۴۸۲/ش
در این نوشتار به روایتی از عملیات پاکسازی توسط رزمندگان و حملات ﻧﺎﺟﻮاﻧﻤﺮداﻧﻪ و وحشیانه عراق در طول جنگ تحمیلی و کشتار کودکان، مردان و زنان بی گناه این دیار در نقاط مختلفی همچون سنندج (باشگاه افسران)، جاده سنندج به مریوان، دزلی، دالانی و ته ته، بانه، مریوان، والفجر ۴، شهدای غریب سیران بند، بوالحسن و سقز پرداخته شده است.
**باشگاه افسران سنندج:
سنندج مرکز استان کردستان است، این شهر از شمال با دیواندره، از شرق با قروه، از جنوب با کامیاران و از غرب با سروآباد و مریوان همسایه است.
در اردیبهشت سال ۱۳۵۹ «باشگاه افسران» سنندج در محاصره ۲ هزار نفر از نیروهای ضد انقلاب و تجزیه طلب قرار گرفت که بعد از تحمل ۲۲ روز اسارت و گرسنگی از سوی ۴۰ تا ۵۰ نفر از رزمندگان اسلام، بالاخره عملیات پاکسازی سنندج در پنج محور انجام شد و محاصره باشگاه افسران در هم شکست.
مزار مطهر پنج شهید و شقایق عاشق که از شبنم اشک حضرت زهرا(س) جان گرفتند و با خون حسین(ع) در مناطق عملیاتی شلمچه(عملیات کربلای ۵)، طلائیه (عملیات خیبر) و فکه (والفجر مقدماتی) جاودانه به همراه پیکر پاک و مطهر شهیدان عدنان مردوخی از پیشمرگان مسلمان کرد و محمدرشید احمید از درجه داران ارتش جمهوری اسلامی ایران که در تاریخ هشتم اردیبهشت ۱۳۵۹ براثر مقاومت دلیرانه در مقابل ضد انقلاب به شهادت رسیدند، در این مکان مقدس قرار دارد.
همچنین «بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش های دفاع مقدس کردستان» هم، در این مکان مستقر است.
**جاده سنندج به مریوان:
در طول این جاده ۱۲۵ کیلومتری سنندج به مریوان چند نقطه زیارتی و حماسی وجود دارد که روستای «نگل» در ۶۰ کیلومتری غرب سنندج، به دلیل وجود یک جلد کلام الله مجید بسیار زیبا که با خط کوفی و تزیینات آب طلا بر روی پوست آهو نوشته شده و متعلق به صدر اسلام است، در منطقه شهره شده است.
روستای «قلعه جی» در ۲۲ کیلومتری شهر مریوان، طی دو مرتبه در اسفند سال ۶۶ و بهار سال ۶۷ هدف بمباران شیمیایی دشمن بعثی قرار گرفته است.
نیروهای ضدانقلاب در پشتیبانی از دشمن بعثی در ۱۵ کیلومتری جاده مریوان چندین مرحله به نیروهای رزمنده کمین زدند که با فرماندهی «حاج احمد متوسلیان» و «عثمان فرشته» یکی از پیشمرگان کرد مسلمان از سپاه مریوان این جاده آزاد شد.
سه راهی دزلی به مریوان که یکی از مسیرهای عملیاتی لشکر محمدرسول الله(ص) و عملیات کربلای ۱۰ بوده، به سه راهی حزب الله معروف شده است.
**دزلی:
روستای دزلی در فاصله ۲۹ کیلومتری شهر مریوان و ۱۲۰ کیلومتری سنندج قرار دارد که بعد از پاکسازی مریوان، ضدانقلاب پایگاه اصلی خود را به دزلی منتقل کرد.
در اواخر آذر ۱۳۵۹، ۲۰۰ نفر از نیروهای بومی و اعزامی تحت امر«حاج احمد متوسلیان»، شبانه به مواضع ضد انقلاب در این نقطه هجوم بردند و این روستا را پاکسازی کردند، آنها با دور زدن تنگه دربند و دزلی که از سوی ضد انقلاب تله گذاری شده بود تمامی نقاط حساس را گرفتند که در نتیجه آن، این روستا آزاد و شماری از سران حزب دمکرات به هلاکت رسیدند.
مقام معظم رهبری در هفتم اردیبهشت ۱۳۶۰ به همراه گروهی عازم این روستا شدند؛ به محض خروج ایشان از روستا به واسطه گزارش جاسوسان، دزلی آماج بمباران هوایی عراق قرار گرفت و افراد زیادی در این واقعه به شهادت رسیدند. برای گرامیداشت یاد شهدای دزلی و حضور مقام معظم رهبری در این روستا، یادمانی احداث شده است.
**دالانی و ته ته:
دالانی ارتفاعاتی مرزی در ۳۵ کیلومتری جنوب مریوان و ۶ کیلومتری جنوب غربی روستای دزلی است. نزدیک ترین شهرعراق به این ناحیه یعنی شهر خرمال و سید صادق عراق در ۱۰ کیلومتری این ارتفاعات واقع شده است، این منطقه در ۶ دی ۱۳۵۹ به همت نیروهای ارتش، سپاه و پیشمرگان مسلمان کرد از دست ضد انقلاب خارج شد.
«ته ته» یکی از پیچیده ترین ارتفاعات مرزی است که با همت شهید « حسینعلی قجه ای» در شرایط سخت زمستان از دست ضد انقلاب آزاد شد؛ ارتفاعات دالانی و ته ته یکی از محورهای مهم عملیات های «والفجر ۱۰» و «محمد رسول الله (ص)» بود.
**مریوان:
منطقه مریوان مرکز شهرستانی مریوان در غرب استان کردستان است. این شهر از شمال و غرب با عراق و از جنوب با شهر سروآباد ایران همسایه است؛ مردم مسلمان کرد مریوان از همان اول انقلاب به دفاع از انقلاب اسلامی پرداختند و در حادثه ۲۳ تیر ۱۳۵۸ در حمله ضد انقلاب به سپاه مریوان ۸ تن از آنان به شهادت رسیدند.
مریوان در سوم تیر ۱۳۵۹ با حضور حاج احمد متوسلیان و نیروهای سپاه مریوان و پیشمرگان کرد مسلمان از حضور ضد انقلاب پاکسازی شد؛ دریاچه زریوار در فاصله ۳ کیلومتری غرب این شهر قرار دارد که در سمت شرقی آن و در نزدیگی سنگرهای رزمندگان اسلام مزار مطهر چهار شهید گمنام دفاع مقدس از اماکن زیارتی زائران جبهه های شمالغرب است.
مریوان ۱۱۹ بار بمباران و ۵۱۷ بار گلوله باران شد و ۷۰۰ نفر از مردم مسلمان کرد به شهادت رسیدند.
**والفجر ۴:
در نوار مرزی مریوان در شمال و شمالغربی این شهر، دره شیلر یکی از مناطق مهم مرزی، قرار دارد؛ عملیات والفجر ۴ از دو محور بانه و مریوان برای آزادسازی این مکان از سوی یگان های مانوری سپاه لشکر ۸ نجف اشرف و عاشورا با فرماندهی شهید حاج احمد کاظمی و لشکر امام حسین(ع) و کربلا با فرماندهی شهید حاج حسین خرازی در سال ۶۲ انجام پذیرفت که این مکان آزاد شد و در ادامه عملیات لشکر ۲۷ حضرت رسول(ص) تا ارتفاعات کانی مانگا پیش روی کرده و تلفات و خسارات سنگینی را به ارتش بعثی صدام وارد کرد.
در این عملیات تعدادی از فرماندهان لشکر ۲۷ محمدرسول الله(ص) عباس ورامینی (رئیس ستاد) اکبر حاجی پور (فرمانده تیپ عمار)، مهدی خندان (معاون تیپ عمار)، علی اصغررنجبران (معاون تیپ سوم ابوذر)، ابراهیم علی معصومی (فرمانده گردان کمیل) و مجید زادبود (جانشین اطلاعات) به شهادت رسیدند و زمینه برای سلسله عملیات بعدی فراهم شد.
عملیات والفجر در زمانی انجام شد که در محورهای جنوبی امکان عملیات وجود نداشت و این امر باعث انهدام یگان های عمده ای از ارتش عراق شد.
**قوچ سلطان:
ارتفاعات قوچ سلطان بر روی شهر پنجوین عراق و شهر مریوان ایران دید و تیر مناسبی دارد؛ این منطقه در سال ۱۳۵۹ توسط ارتش بعثی صدام اشغال و از سوی نیروهای «حاج احمد متوسلیان» و «شهید عبادت» با انجام چندین مرحله عملیات انجام شد که در اوایل سال ۱۳۶۰ در یک عملیات متهورانه از دشمن بعثی پس گرفته شد و سرگرد رسول عبادت فرمانده تیپ ارتش جمهوری اسلامی ایران به شهادت رسید.
از مسیر منطقه قوچ سلطان عملیات های والفجر ۴ و والفجر ۹ و بیت المقدس ۵ انجام گرفت.
**بانه:
بانه شهرستانی در شمال غربی استان کردستان است، این شهر از شمال شرق با شهر سقز، از شمال غرب با شهر سردشت و در غرب با شهرهای استان سلیمانیه عراق از جمله «ماووت» همسایه و از جنوب (دره شیلر) با کشور عراق هم مرز و دارای حدود ۷۳ کیلومتر مرز با این کشور است.
بانه پس از سیاست های غلط هیات حسن نیت در اواخر سال ۱۳۵۸ از نیروهای سپاه تخلیه شد و به تسلط ضد انقلاب در آمد و پادگان بانه در محاصره ضدانقلاب قرار گرفت که از فروردین سال ۱۳۵۹ نیروهای ارتش و سپاه که در این پادگان بودند جوانمردانه مقاومت کردند.
بعد از آزادسازی جاده سقز به بانه، شهر بانه نیز توسط یک گروه رزمی از ارتش و سپاه به فرماندهی شهیدان صیاد شیرازی و شهید محمد بروجردی در تاریخ ۶ خرداد ۱۳۵۹ از دست و حضور ضد انقلاب آزاد و پاکسازی شد.
**بمباران ۱۵ خرداد:
در ۱۵ خرداد سال ۱۳۶۳، مردم بانه به همراه تعدادی از رزمندگان اسلام، بعد از برگزاری راهپیمایی به مناسبت سالگرد ۱۵ خرداد سال ۱۳۴۲، در پارک شهر آن روز و «پارک ۱۵ خرداد» امروز بانه، اجتماع کرده بودند؛ مراسم به نیمه نرسیده بود که بمباران دشمن شروع شد.
در پی این جنایت وحشتناک نزدیک به ۵۹۰ نفراز شهروندان بانه و رزمندگان حاضر در راهپیمایی، شهید و حدود ۴۰۰ نفر مجروح شدند؛ بانه در طول جنگ تحمیلی حدود ۷۷ بار بمباران شد و تعداد زیادی از مردم بی دفاع این شهر به شهادت رسیدند.
**شهدای غریب سیران بند بانه:
سیرانبند نام روستایی مرزی در ۲۴ کیلومتری جنوب شرقی بانه است که در آن شهدای غریب و گمنام سیران بند همچون عقیق سرخ و زیبا خودنمایی می کند. یادمانی زیبا و تأثیرگذار که در وردی آن این جمله که «اینجا قدمگاه شهیدان است، با وضو وارد شوید» چشم هر بازدیدکننده ای را خیره کرده و جایگاه و قداست این یادمان حماسی را به آنان گوش زد می کند.
**بوالحسن:
بوالحسن نام روستایی در ۲۷ کیلومتری غرب شهر بانه و ۱۲ کیلومتری رودخانه ی مرزی چومان است. این منطقه در سال ۱۳۶۲ توسط تیپ قدس سپاه و پیشمرگان کرد از لوث وجود ضد انقلاب پاکسازی شد و نیروهای ارتش در این منطقه استقرار یافتند. این مسیر یکی از محورهای اصلی عملیات «کربلای ۱۰» بوده است.
در اغلب عملیات های برون مرزی انجام گرفته در ارتفاعات ماووت عراق (نصر۴ و۸ - بیت المقدس۲ و۳)، رزمندگان اسلام با عبور از این ناحیه و گذر از رودخانه «چومان»، توانستند به نقاط هدف خود، دسترسی پیدا کنند. گذر از این مناطق صعب العبور و رودخانه چومان، فقط به اراده خداوندی و به واسطه حضور توانمند عزیزان جهاد سازندگی (با ساخت پل و جاده) میسر بود.
برای بازگشایی جاده مرزی بانه تا سردشت چهار مرحله اقدام شد و در سال ۶۲ در عملیات بعثت توسط سپاه و ارتش به وقوع پیوست که «امیرحسین شهرام فر» فرمانده دلاور ارتش در سه راهی زوار به شهادت رسید.
**سقز:
شهر سقز در ۱۸۷ کیلومتری شمالغربی سنندج و در مسیر اصلی سنندج به ارومیه قرار دارد. این شهر سه استان مرزی را به هم متصل کرده و از حساسیت بالایی برخوردار است. بعد از پیروزی انقلاب اسلامی گروه های ضدانقلاب دمکرات و کومله با فضای به وجود آمده به مراکز ژاندارمری و شهربانی حمله کردند و آنرا به سقوط کشاندند و مردم مسلمان را تحت فشار قرار دادند.
در انتخابات جمهوری اسلامی علی رغم رأی گیری مردم، ضدانقلاب صندوق های رأی را به آتش کشیدند و شهر را در اختیار خود درآوردند. پس از فرمان امام(ره)برای تعقیب ضدانقلاب، نیروهای کمکی سپاه و ارتش در جهت جلوگیری از سقوط پادگان ارتش در پل ورودی شهر درگیر شدند و بیش از ۵۰ نفر از نیروهای سپاه به شهادت رسیدند و شهر از اشغال گروه ها خارج شد.
پس از دو ماه با روند حرکت هیات حسن نیت، شهر به دست ضد انقلاب افتاد که تا خرداد ۱۳۵۹ آنها تسلط داشتند و دوباره با درگیری شدیدی شهر آزاد شد و نیروهای سپاه در شهر و نیروهای ارتش در پادگان مستقر شدند.
در جریان درگیری سال ۱۳۵۸ فرمانده تیپ ارتش سرهنگ فراشاهی به شهادت رسید و در سال های ۶۱تا ۶۸ به دلیل اهمیت استراتژیک شهر سقز و روستاهای اطراف، فرماندهان سپاه این شهر، شهید حسینی، شهید مصطفی طیاره فرماندهان عملیاتی سپاه سقز، شهید حاج محسن زهتاب(محور سلامت) و شهید مهدی نمازی زاده (محور سقز- پوکان) و شهید سید منصور بیانیان (روستای آیچی) به شهادت رسیدند. ضدانقلاب مرتکب جنایاتی از جمله شهادت مریم امین پور همسر پیشمرگ مسلمان کرد و فرزند خردسال امام جمعه موقت سقز شد.
در ادامه روایت ویدئویی خبرنگاران تسنیم از چگونگی جنگ در مناطق غرب کشور از جمله استان کردستان را می بینید:
انتهای پیام/۴۸۱/۴۸۲/ش
گفتگو با هوش مصنوعی
💬 سلام! میخوای دربارهی «چگونگی آغاز جنگ در غرب کشور؛ از بمباران و گلوله باران مردم بی گناه تا ایستادگی رزمندگان+ فیلم» بیشتر بدونی؟ من اینجام که راهنماییت کنم.