کارنامه اقتصادی ۴۰ ساله انقلاب اسلامی در کردستان



معاون هماهنگی امور اقتصادی و توسعه منابع استاندار کردستان گفت: درآمد که یکی از شاخص ها و مولفه های توسعه است قبل از انقلاب در استان کردستان وجود نداشت، عملا هیچ صنعتی نداشتیم و تولید ناخالص داخلی استان در حوزه صنعت تقریبا صفر بود.

به گزارش خبرگزاری فارس از سنندج، سال ۱۳۵۷ نظام جمهوری اسلامی ایران جانشین نظام ۲۵۰۰ ساله پادشاهی شد ۴۰ سال از این تاریخ می گذرد اینکه ایران در طول این چهل بهار در حوزه های اقتصادی، اجتماعی، نظامی، اجتماعی، فرهنگی، علمی و …به کجا رسیده همواره مورد توجه است در این مجال به بررسی دستاوردهای ۴۰ ساله نظام در حوزه اقتصادی در کردستان می پردازیم.

البته پرواضح است که مقایسه اقتصاد استان کردستان در قبل و بعد از انقلاب اسلامی نیازمند تحلیلی جامع و بررسی روندهای موجود است اما در این مجال سعی شده است تا با استفاده از آمارهای کلیدی اقتصاد به مقایسه دو مقطع زمانی قبل و بعد از چهل سال از پیروزی انقلاب بپردازیم.

در همین راستا در مورد وضعیت استان در زمینه تولید ناخالص داخلی، نرخ رشد اقتصادی، نرخ تورم، اشتغال و نرخ بیکاری در قبل و بعد از انقلاب با معاون هماهنگی امور اقتصادی و توسعه منابع استاندار کردستان گپ وگفتی داشتیم که در ادامه می آید.

حسین فیروزی در این گفت وگوی تقریبا ۲ ساعته که در دفتر خبرگزاری فارس استان انجام شد، به وضعیت استان در حوزه تولید ناخالص داخلی، رشد اقتصادی، اشتغال، تولید و غیره اشاره و عنوان کرد: تا قبل از انقلاب هیچ صنعتی نداشتیم و تولید جی دی پی استان در حوزه صنعت تقریبا صفر بود و تمام درآمد استان در حوزه کشاورزی و خدماتی حداقلی تامین می شده است.

اقتصاد معیشتی درآمدهای بسیار کم و فقر گسترده در استان تا قبل از انقلاب حاکم بود و از سوی دیگر در بحث نیروی انسانی تحصیلکرده و خدمات رسانی در روستاها در بدترین شرایط ممکن به سر می بردیم …

فارس: ابتدا اشاره ای به تفاوت انقلاب اسلامی با سایر انقلاب های جهان داشته باشید..

انقلاب اسلامی ایران به عنوان انقلاب گل و کلام با سایر انقلاب هایی که قبل از انقلاب ایران و در عصرهای دیگر شکل گرفته بود، کاملا متفاوت است، در انقلاب اسلامی، مردم با حضور در خیابان ها بر سر لوله تفنگ نیروهای مسلح گل می گذاشتند و قبل از اینکه خون و خونریزی به صورت جدی خود را نشان دهد جنبه های فرهنگی و تفکری انقلاب را به پیروزی رساندند.

همین تفکر موجب شد که ملت به سرعت یکپارچه شوند و این یکپارچگی و همدلی در کنار نقش بی بدیل رهبری، انقلاب را شکل داد، یکپارچگی و وحدتی که علاوه بر پیروزی انقلاب، برهه های سختی را در این چند سال پشت سر گذاشته ایم ملت ایران در این چهار دهه عمر انقلاب تحریم ها و توطئه هایی را پشت سر گذاشتند که هر کدام به تنهایی می توانست یک ملت را به زانو در آورد.

ایران در سال ۱۳۰۰ در حوزه صنعت با گاوآهن و خیش وارد تونل زمان شد و امروز با موشک ماهواره بر از سال ۹۷ خارج می شود.

کشور ما از سال ۹۲ به بعد به حوزه غنی سازی اورانیم که پیچیده ترین صنعت در دنیا است ورود پیدا کرده و توفیقات بزرگی در این حوزه بدست آورده است تا جاییکه رئیس جمهور آمریکا در مورد موشک ماهواره بر ایران اعتراف کرده و گفته «این موشک تکنولوژی فوق العاده ای دارد که هیچ یک از کشورهای خاورمیانه توانایی ساخت آن را ندارند و این یعنی اذعان دشمن به توانمندی ایران

فارس: تولید ناخالص داخلی یکی از مهمترین شاخص های اقتصادی است وضعیت استان کردستان در این حوزه به چه صورت است؟

تولید ناخالص داخلی یا همان GDP برای هر جامعه و کشوری از جمع ارزش کالاها و خدمات نهایی تولید شده در اقتصاد در یک بازه زمانی مشخص (یک سال) به دست می آید این متغیر نشان دهنده قدرت تولید یک اقتصاد است.

جمعیت استان کردستان در سال ۵۷ حدود ۵۰۰ هزار نفر بوده و الان با افزایش ۳ برابری به حدود یک میلیون و ۶۰۰ هزار نفر رسیده است.

درآمد که یکی از شاخص ها و مولفه های توسعه است قبل از انقلاب در استان کردستان وجود نداشت، عملا هیچ صنعتی نداشتیم و تولید ناخالص داخلی استان در حوزه صنعت تقریبا صفر بود، تمام درآمد استان در حوزه کشاورزی و خدماتی حداقلی تامین می شد، اقتصاد معیشتی بود که درآمدهای بسیار کم و فقر گسترده در استان را ایجاد کرده بود، اگرچه اکنون در حوزه اقتصاد به هیچ وجه وضعیت ایده آلی نداریم ولی مسیری که طی کرده ایم شتاب توسعه اقتصادی را نشان می دهد.

فارس: وضعیت فعلی کردستان به چه صورت است؟

در حال حاضر ۸ درصد GDP استان در حوزه صنعت است، البته این میزان کم است، اما نسبت به رقم «صفر» قبل از انقلاب فاصله زیادی دارد و شتاب خوبی در این بخش را طی سال های اخیر شاهد بودیم.

۲۹ واحد صنعتی از مجموع ۷۸۰ واحد صنعتی استان بالای ۵۰ نفر اشتغالزایی دارد که حدود ۶۰ درصد از اشتغال حوزه صنعت در این واحدها قرار گرفته و بیش از ۵۰ درصد از این میزان در چند سال اخیر به بهره برداری رسیده است.

واحدهای بزرگ دارای ارزش افزوده به همین میزان در استان ایجاد شده و این نشان می دهد که شتاب حوزه صنعت در چند سال اخیر مطلوب بوده است.

البته نمی توان انتظار داشته باشیم که صنعت در یک منطقه به یک باره رشد پیدا کند اقتصاد دارای بنیان هایی است که این بنیان ها باید شکل بگیرد تا مراحل بعدی را طی کنیم، بنیان های اقتصادی استان در حال شکل گیری است و به همین میزان نیز توسعه صنعت در استان رشد پیدا خواهد کرد.

توسعه صنعت در این سال ها نشان می دهد که بسیار پرسرعت تر از گذشته بوده و این نویدبخش آینده روشن برای استان در دو بخش صنعت و اقتصاد است، جی دی پی استان نسبت به گذشته تغییرات محسوسی داشته و درآمد سرانه رشد خوبی داشته است هر چند که نسبت به وضعیت مطلوب فاصله داریم.

فارس: بیشترین درآمد کردستان مربوط به بخش کشاورزی است وضعیت این حوزه در قبل و بعد از انقلاب را چگونه ارزیابی می کنید؟

بله. قطعا یکی از ظرفیت های مهم استان در حوزه اقتصاد مربوط به بخش کشاورزی است به صورتیکه تقریبا ۲۷ درصد ارزش افزوده و ۳۰ درصد اشتغال کردستان مربوط به بخش کشاورزی است.

تنوع تولید محصولات کشاورزی نسبت به قبل از انقلاب در استان تفاوت کاملا محسوسی پیدا کرده است و الان محصولات جدیدی مانند کلزا، زعفران و غیره در استان تولید می شود ضمن اینکه در کنار آن شاهد توسعه باغات در سطح قابل قبول و گسترده ای هستیم که این تنوع بخشی تولید محصولات کشاورزی در کنار پایین آوردن ریسک کشاورزی، درآمد افزایش و امکان و ظرفیت فعالیت و اشتغال و درآمدهای استان افزایش پیدا می کند، تنوع بخشی در حوزه اقتصادی به بخش اقتصاد شتاب می بخشد و برای فعالیت های بعدی زمینه سازی می کند.

امسال یک میلیون و ۱۰۰ هزار تن گندم مازاد بر نیاز از کشاورزان خریداری شده که این به تنهایی کار بزرگی است که درآمد اجتماعی را به دنبال خواهد داشت.

فارس: در حال حاضر کردستان در زمینه نیروی انسانی توسعه محور در چه جایگاهی است؟

جمعیت باسواد استان کردستان تا قبل از انقلاب ۲۹ درصد البته از جمعیت ۵۰۰ هزار نفری بوده است، درصد باسواد استان در حال حاضر با وجود افزایش ۳ برابری جمعیت نسبت به قبل از انقلاب، ۸۲ درصد است.

این یکی از مهم ترین شاخص های توسعه انسانی است چراکه توسعه انسانی شامل آموزش، بهداشت و درآمد است خوشبختانه ما در شاخص توسعه انسانی در استان مسیر بسیار مطلوبی داریم، هرچند منکر این نمی شویم که با ایده آل ها فاصله داریم ولی شتاب کم نظیری داریم.

جمعیت دانشجویی استان در سال ۵۷ حدود ۲۲۰ نفر بود که در تربیت معلم وابسته به دانشگاه کرمانشاه مشغول به تحصیل بودند اما در حال حاضر بیش از ۶۰ هزار دانشجو در بیش از ۴۰ رشته در سطح استان مشغول به تحصیل هستند که خروجی این جمعیت دانشگاهی تربیت افرادی خلاق، نوآور و متخصص و توانمند در رشته های مختلف تحصیلی است.

در حوزه پزشکی در همین استان در قبل از انقلاب چند مادر باردار و چند نوزاد زیر یک سال به دلیل نبود امکانات جان خود را از دست می دادند، پزشکان ما در کردستان و کشور معمولا در پایین ترین سطح تخصص از کشورهای فیلیپین و غیره بودند و همین نبود نیروهای متخصص توانمند در بخش بهداشت و درمان موجب افزایش آمار مرگ و میر مادران باردار و نوزدان به عنوان یکی از شاخص های مهم توسعه در کشور و استان می شد، آمار مرگ میر مادران باردار در حال حاضر در استان ما سه در هزار است و این یعنی اینکه از میانگین کشوری وضعیت بهتری داریم.

اینها دستاوردهایی بود که باید مورد توجه قرار دهیم، نباید وضعیتی که در گذشته داشته ایم از یادمان برود که اگر چنین شود مسیر و راه را گم خواهیم کرد.

فارس: نیروی انسانی کردستان را خلاق و نوآور معرفی کردید اما آیا برای این نیروی خلاق و نوآور به تعبیر شما، در استان شغل ایجاد شده است؟

قبل از پاسخ به این سوال باید عرض کنم، تنوع خدماتی که در استان به وجود آمده، نسبت به گذشته قابل قیاس نیست، در حوزه فناوری و اطلاعات و مشاغل جدید استانی هستیم که شتاب بی نظیری داریم که این مسئله از نقاط امیدبخش برای توسعه استان کردستان است.

تسهیلات اشتغالزایی و سرمایه گذاری های خوبی در استان انجام گرفته و یا در دست اقدام است که قطعا تحقق آنها زمینه ساز ایجاد اشتغال و رفع مشکل بیکاری خواهد بود.

در زمینه ایجاد شهرک های صنعتی به عنوان یکی از ظرفیت های مهم در رونق اقتصادی و اشتغالزایی در چند سال اخیر رشد خوبی شکل گرفته هرچند خیلی مطلوب و برابر انتظارات مردم نیست، اما اقدامات خوبی انجام شده و بستر برای ورود سرمایه گذار در حال حاضر فراهم است.

البته توسعه شهرک های صنعتی با هدف جذب سرمایه گذار و تسهیل گری در این راستا به عنوان یک اولویت مهم در استان مورد تاکید و توجه است.

فارس: اینکه کردستان در زمینه بیکاری تحصیلکرده ها رتبه اول کشور دارد، بماند، اما سوال مهمی که قابل پرسش است، اینکه چرا همیش، همه جا و همه کس موضوع فرار سرمایه گذاران از کردستان را مطرح می کنند، دلیل چیست، چه کسی این سرمایه گذاران را فراری می دهد؟

براساس قانون اینرسی؛ جسمی که ساکن است برای حرکت نیاز به انرژی بیشتر دارد که این قانون در بحث اجتماعی و اقتصادی به معنای مقاومت در برابر تغییر است، متاسفانه ما در استان از گذشته دور همواره در یک رکود و سکون اقتصادی به سر برده ایم.

چراکه سیستم اداری در استان کارش این بوده که اعتباری از مرکز کشور بیاید و با استفاده از آن زیرساخت های را ایجاد کنند و بخش خصوصی هم بعد از ایجاد زیرساخت ها برای سرمایه گذاری ورود پیدا کند، رویه ای که سال های سال است دیگر جوابگو نیست، اما متاسفانه در فرهنگ سازمانی و افراد دست اندرکار سیستم اداری کار نشده که این رویه دیگر تمام شده و باید تغییر پیدا کنیم.

اگر سرمایه گذاری در شرایط سخت اقتصادی امروز به سمت ما آمد باید با سرعت کارش را انجام دهیم، مجوزهای لازم را صادر کنیم تا بدون وجود دست انداز کارش راه بیفتد.

اما اینکه عمدی در فراری دادن سرمایه گذار وجود داشته باشد، نیست، اینکه کسی بیاید کارشکنی کند ابدا چنین چیزی وجود ندارد، اما ما در حوزه استقبال از سرمایه گذار تمرین و عادت نکرده ایم، بنابراین یک نوع عقب ماندگی در این زمینه نسبت به سایر استان ها داریم، که به آن بنیان های اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی گفته می شود.

هنوز بنیان های، فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی در استان ما جهش مورد نظر را پیدا نکرده و برای رسیدن به نقطه مطلوب نیاز به تلاش همگانی داریم چراکه رسیدن به نقطه مناسب در این حوزه دور از دسترس نیست!

در استان دنبال تقویت فرهنگ سرمایه پذیری هستیم که این کار نیاز به نقش آفرینی همه بخش ها از جمله رسانه ها دارد که با تحلیل و نقدهای اصولی و غیره حساس سازی های لازم را در این زمینه به وجود آورد.

در فرهنگ گذشته ما سرمایه گذار چندان مورد احترام نبود نه تنها سرمایه پذیر نبودیم بلکه به شیوه هایی سرمایه گریز هم بوده ایم و شاید این به واسطه فاصله طبقاتی است که در جامعه وجود دارد.

واقعیت این است که فرهنگ در استان ما سرمایه پذیر نیست و نیاز به تقویت این حوزه داریم و البته تا رسیدن به نقطه مطلوب در این حوزه فرهنگ سرمایه پذیری در استان باید تقویت و مهارت سرمایه پذیری نیز تقویت شود.

گاهی سرمایه گذار را ماه ها در سیستم اداری سرگردان می سازیم و این به دلیل این است که فن و تکنیک لازم برای سرمایه پذیری را نداریم، انرسی در راه اندازی حرکت های اقتصادی در کردستان وجود دارد که باید بر آن غلبه کنیم، چرا که بعد از اینکه حرکت می کنیم شتاب زیادی داریم.

فارس: با این توضیحاتی که دادید، چه مدت زمان برای رسیدن به نقطه مورد انتظار مردم استان در این بخش نیاز است؟

تعیین زمان برای رسیدن به مطلوب ها در حوزه اقتصاد پیش نیاز و الزاماتی می خواهد، زمانی این پیش نیازها و الزامات تحقق پیدا کند تازه می توانیم زمان رسیدن به نقطه مطلوب و ایده ال در بخش اقتصادی در استان را تعیین کنیم، مهم ترین رکن کار در این حوزه انسجام اجتماعی و همکاری مردم است.

اگر بخواهیم سرعت توسعه را تعریف کنیم می گوییم هرچه همکاری مردم و دولت بیشتر باشد، سرعت رسیدن به توسعه بیشتر و تحقق اهداف ممکن تر خواهد بود.

اگر در کردستان تمام سرمایه داران استان با هر سرمایه ای از خرد و یا کلان که دارند همراهی کنند سرعت رسیدن به توسعه اقتصادی بیشتر خواهد شد، البته ثروت همیشه مالی نیست، گاهی این ثروت دانش و تخصص و نرم افزار فکری است.

هرچه همکاری ملت و دولت شکل بگیرد روند توسعه هم سرعت پیدا می کند یکی از مهم ترین مولفه هایی که می تواند مسیر توسعه را سرعت ببخشد همکاری مردم و دولت در بخش اقتصاد است.

فارس: و نکته پایانی..

ظرفیت های فراوانی برای سرمایه گذاری در کردستان داریم که از تریبون خبرگزاری فارس این درخواست را داریم که مردم به ویژه سرمایه گذاران به این حوزه ورود کنند البته دولت باید قبل از هرکاری زیرساخت های لازم را در این حوزه فراهم کند و ضمن تسهیل گری، تسهیلات لازم برای تشویق سرمایه گذار در نظر بگیرد.

انتهای پیام/۲۳۳۰/۷۱/ق
گفتگو با هوش مصنوعی

💬 سلام! می‌خوای درباره‌ی «کارنامه اقتصادی ۴۰ ساله انقلاب اسلامی در کردستان» بیشتر بدونی؟ من اینجام که راهنماییت کنم.