نکات حیاتی درباره ایدز که کمتر به گوشتان خورده است +راه های پیشگیری و انتقال HIV



به دنبال ابتلای شماری از اهالی یک روستا به ایدز؛

حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، ابتلای اهالی روستائی در لردگان چهارمحال و بختیاری به ایدز به گزارش خبرنگارروز گذشته خبری مبنی برمنتشر شد و جنجال های بسیاری به دنبال داشت، مردم این روستا آزمایش قند خون در مرکز بهداشت و سرنگ آلوده را علت ابتلای به بیماری عنوان کرده بودند اما در نهایت مسئولان بهداشتی کشور علت اصلی ابتلا را به مصرف سرنگ مشترک معتادان، ارتباط جنسی و تولد نوزاد از مادر آلوده منتسب کردند.

به دنبال این موضوع تصمیم گرفتیم تا با یک کارشناس بهداشت درباره بیماری ایدز، راه های تشخیص و درمان به گفت و گو بپردازیم.

خط قرمز نیرو های بهداشت سلامت مردم است

احمد مهری کارشناس ارشد اپیدمیولوژی و همه گیر شناسی از دانشگاه علوم پزشکی تهران و عضو هیئت مدیره انجمن کارشناسان بهداشت ایران در گفت وگو با خبرنگار حوزه بهداشت و درمان با اشاره به ماجرای ابتلای اهالی چنار محمود لردگان به بیماری ایدز و ارتباط آن با مصرف سرنگ آلوده در مرکز بهداشت اظهار کرد: در ماجرای لردگان استان چهارمحال بختیاری، مردم مطمئن باشند تنها خط قرمز نیرو های بهداشت سلامت مردم است. تمام نیرو های بهداشتی کوچکترین ارائه خدمات را باید به واحد بالاتر گزارش دهند، پس نباید به هر شایعه اقدامات غیرقانونی باور کنند.

مهری ادامه داد: کاردانان و کارشناسان بهداشت در شهر ها و بهورزان در روستا ها به عنوان مراقب سلامت مردم خدمات تشخیصی، آموزشی و بهداشتی در زمینه ایدز به مردم می دهند. مردم هیچ نگرانی در زمینه استفاده از سوزن و لنست غربالگری دیابت نداشته باشند. تمام تزریقات واکسن، دارو و غربالگری دیابت به صورت ایمن و با سرنگ یا لنست یکبار مصرف است و به هیچ وجه جای نگرانی نیست.

بیشتر بخوانید:واکنش وزیر بهداشت به ماجرای ابتلای اهالی یک روستا به ایدز

آمار مبتلایان به ایدز در جهان

کارشناس ارشد اپیدمیولوژی و همه گیر شناسی از دانشگاه علوم پزشکی تهران با بیان اینکه اگرچه تعداد موارد جدید ابتلا و مرگ اچ آی وی/ ایدز از سال ۲۰۰۵ روند کاهشی داشته است، با اینحال کماکان اچ آی وی/ایدز در بین ده علت اول بار بیماریها در دنیا قرار دارد، اظهار کرد. تخمین زده شده است که در سال ۲۰۱۷،۳۶٫۹ میلیون نفر در دنیا به اچ آیوی/ایدز مبتلا بوده اند. از این بین ۱۸٫۲ میلیون نفر را زنان، و ۱٫۸ میلیون نفر نیز کودک بوده اند. تنها در سال ۲۰۱۷ تعداد ۸/۱ میلیون مورد جدید از عفونت گزارش شده، که ۱۰ ٪آنها کودک بوده اند. تخمین زده شده که در همین سال ۹۴۰ هزار مورد مرگ ناشی از اچ آیوی/ایدز رخ داده است.

عضو هیئت مدیره انجمن کارشناسان بهداشت ایران وجود درمان های موثرتر، خدمات ارائه شده به گروههای در معرض خطر، برنامه های کاهش آسیب، آموزش مردم، و ارائه خدمات پیشگیری را از جمله مداخلات مهمی دانست که در کنترل اچ آیوی/ایدز در دنیا موثر واقع شده اند.

فرق اچ آی وی و ایدز چیست؟

کارشناس ارشد اپیدمیولوژی و همه گیر شناسی از دانشگاه علوم پزشکی تهران یکی از ناآگاهی های عامه در رابطه با ایدز این است که مردم تصور می کنند، وقتی آزمایش اچ آی وی مثبت می شود؛ یعنی آن فرد به ایدز مبتلا شده و زندگی پرمشقت و مرگ قریب الوقوعی در انتظار اوست؛ درصورتی که مثبت شدن نتیجه آزمایش اچ آی وی و بیاری ایدز دو مرحله مجزا هستند که از لحاظ پزشکی با هم تفاوت های اساسی دارند. در واقع، اچ آی وی ویروس عامل ایدز است که به عنوان ویروس نقص ایمنی انسانی شناخته می شود.

وی ادامه داد: این ویروس پس از ورود به بدن و تظاهرات اولیه، تا مدتها (بین ۲ تا ۱۰ سال) در بدن میزبان به صورت نهفته و بدون علامت می ماند. در صورتی که ایدز یا همان نشانگان نقص ایمنی اکتسابی مرحله نهایی و پس از سال ها ماندن ویروس بدون درمان در بدن فرد است که در آن ویروس با تضعیف و از کارانداختن سیستم ایمنی بدن، سلول های دفاعی بدن را تا حد بسیار پایینی تقلیل می دهد و امکان ابتلای فرد به انواع بیماری ها و احتمال مرگ را فراهم می کند.

عضو هیئت مدیره انجمن کارشناسان بهداشت ایران گفت: در این میان اگر اچ آی وی زود تشخیص داده شود و وارد مرحله درمان شود با مصرف داروهای ضدرتروویروسی فرد میتواند تا پایان عمر زندگی با کیفیتی داشته باشد، کار و روابط اجتماعی خود را حفظ کند، بتواند ازدواج کند و حتی بچه دار شود و فرزندان سالمی هم داشته باشد.

بیشتر بخوانید: ایران رکوددار درمان ایدز در خاورمیانه و شمال آفریقا/ یک سوم مبتلایان شناسایی شده اند

راه های انتقال اچ آی وی از فرد آلوده به سالم

کارشناس ارشد اپیدمیولوژی و همه گیر شناسی از دانشگاه علوم پزشکی تهران با اشاره به راه های انتقال اچ آی وی اظهار کرد: داشتن رابطه جنسی غیرمحافظت شده با فردی که مبتلا به عفونت اچ آی وی،استفاده از سرنگ و سرسوزن مشترک هنگام تزریق مواد، هورمون و استروئید با فرد مبتلا به عفونت اچ آی وی، می تواند باعث انتقال این عفونت شود، لازم به ذکر است که ویروس تنها از طریق تزریق درون وریدی منتقل نمی شود و امکان انتقال آن از طریق سایر روش های تزریق همچون داخل عضلانی، داخل جلدی و زیر جلدی نیز امکان پذیر است.

مهری انتقال از ماردر باردار به نوزاد را یکی از راه های انتقال ویروس اچ آی وی دانست و گفت: مادر مبتلا به عفونت اچ آی وی میتواند این عفونت را به فرزندش از طریق خون در طول حاملگی و زایمان منتقل کند، همچنین از طریق شیر مادر هم در صورتی که نوزاد از شیر مادر تغذیه می کند، این عفونت قابل انتقال است.

عضو هیئت مدیره انجمن کارشناسان بهداشت ایران ادامه داد: دریافت خون، فرآورده های خونی و بافت های آلوده به عفونت اچ آی وی یکی دیگر از راههای انتقال این عفونت بوده هرچند احتمال انتقال عفونت از این طریق بسیار پایین است چون در بسیاری از کشور ها فرآورده های خونی بررسی می شوند.

کارشناس ارشد اپیدمیولوژی و همه گیر شناسی از دانشگاه علوم پزشکی تهران یادآوری کرد: همچنین اگر در محل کار کارکنان مراکز بهداشتی درمانی، اقدامات محافظت کننده و ایمنی وجود نداشته باشد، این افراد هم می توانند در معرض خطر ابتلا به عفونت اچ آی وی قرار بگیرند که این اتفاق از طریق فرورفتن سرنگ و سرسوزن آلوده رخ می دهد و به هرحال خطر مواجهه شغلی در اغلب کشور ها پایین گزارش شده است.

انتهای پیام/

راه های ابتلا به بیماری ایدز + آمار مبتلایان به ایدز در جهان
گفتگو با هوش مصنوعی

💬 سلام! می‌خوای درباره‌ی «نکات حیاتی درباره ایدز که کمتر به گوشتان خورده است +راه های پیشگیری و انتقال HIV» بیشتر بدونی؟ من اینجام که راهنماییت کنم.