زنگ خطر مهاجرت شرکت های دانش بنیان در اصفهان- اخبار اصفهان - اخبار استانها تسنیم

به گزارش خبرگزاری تسنیم از اصفهان، به دنبال رشد چشمگیر فناوری و احاطه تمامی زندگی بشریت توسط تکنولوژی و علوم روز دنیا، دیگر مجالی برای مقابله با اکتشافات و اختراعات فضای دیجیتال و فضای تحت وب در زندگی ها نیست و به عقیده بسیاری از متخصصان علوم روز دنیا، افراد و جوامعی که با این مسیر همراه و همسو نشوند شکست خورده اند؛ بنابراین حرکت در مسیر دستیابی و بهره گیری از فناوری و علوم روز دنیا بیش از پیش اهمیت یافته تا بدانجا که مقام معظم رهبری سال ۱۴۰۱ را به سال «تولید، دانش بنیان و اشتغال آفرین» نام گذاری کرده اند.
پیرو این تصمیم حکیمانه از سوی رهبر معظم انقلاب، شرکت های دانش بنیان و مجموعه های علاقه مند به توسعه علوم روز دنیا که تاکنون در این مرحله مغفول واقع شده بودند، ضمن آنکه دیگر در حاشیه نیستند بلکه به طور ویژه در مدار توجه و اهمیت مسئولان و متولیان امر قرار گرفتند.
اما این موضوع به معنای هموار شدن کامل مسیر برای فعالان این عرصه در ادامه راه نیست چرا که چالش هایی همچون بروکراسی اداری، نبود فهم مشترک از مزیت ها و ضرورت های علوم روز دنیا برای کشور و منفعت گرایی سازمانی، موانع و آسیب هایی را برای گروهی که می توانند ره صد ساله را در یک شب طی کنند ایجاد کرده است. این حوزه به واسطه آنکه جوانان پرچمداران آن هستند باید بیش از پیش مورد توجه و لطف مسئولان و متولیان باشد.
در این راستا نوید نجات بخش مدیرانجمن شرکت های دانش بنیان اصفهان در گفت وگو با خبرنگار تسنیم در اصفهان، پیرامون چالش ها و موانع شرکت های دانش بنیان، اظهار داشت: پس از انتخاب شعار سال، شرکت های دانش بنیان از مرحله انکار به مرحله اثبات وارد شدند؛ تا پیش از این اکثر سازمان های دولتی و مجموعه های خصولتی به طور کلی وجود شرکت های دانش بنیان را قبول نداشتند و به شرکت های دانش بنیان، به عنوان شرکت های ایده پردازی که سرنوشت و زمان اجرایی شدن ایده های آنها مشخص نیست، نگاه می کردند و بر حسب تکالیفی که داشتند، خودشان را ملزم به حمایت می دیدند.
وی افزود: پس از انتخاب شعار سال، سازمان های دولتی و مجموعه های خصولتی تأمل بیشتری با شرکت های دانش بنیان دارند و جلسات متناوبی را برگزار کردند که در همین راستا فعالیت شرکت های دانش بنیان جدی گرفته شد، اما هنوز وارد مراحل اجرایی نشده ایم و همچنان در حوزه همکاری بین شرکت های دانش بنیان و مجموعه های دولتی تغییراتی ایجاد نشده است.
مدیر انجمن شرکت های دانش بنیان اصفهان پیرامون رویکرد مدیریت استان در قبال شرکت های دانش بنیان تصریح کرد: امسال مدیریت شهری و استان در قبال شرکت های دانش بنیان رویکرد خوبی داشته اند، اما در این میان ۲ بحث زیست بوم و اقتصاد دانش بنیان را باید در نظر گرفت، به ویژه آنکه یکی از موارد مهم بحث اقتصاد دانش بنیان، تفویض اختیار است و مدیریت استان اختیارات محدودی دارند.
عدم تفویض اختیارات استانی موجب کاهش سرعت حرکت در امور اجرایی شده است
وی افزود: مدیریت یک استان گاهی اوقات به اندازه یک وزارتخانه اختیارات ندارد و باید با سازمان های بالادستی در تهران هماهنگ باشند و این مسئله باعث کند شدن روند حرکت های اجرایی می شود. بنابراین مدیریت استان رویکرد خوبی دارد اما به دلیل محدودیت در اختیارات، آن چابکی لازم در حرکت های اجرایی دیده نمی شود.
مالکیت خصوصی مهم ترین الزام شرکت های دانش بنیان است
نجات بخش خصوصی مالکیت شرکت های دانش بنیان را مهم ترین الزام این حوزه دانسته و بیان کرد: مهم ترین الزامات شرکت های دانش بنیان خصوصی بودن ۱۰۰ درصدی آنها است؛ اگر شرکت های دانش بنیان با سرمایه گذاری دولتی وارد این مسیر شوند، احتمال انحراف آنها وجود دارد بنابراین حفظ مالکیت کامل بخش خصوصی یکی از الزامات شرکت های دانش بنیان است.
وی در ارتباط با مهم ترین احتیاج های شرکت های دانش بنیان گفت: مهم ترین نیازهای شرکت های دانش بنیان این است که همه عناصر زیست بوم اقتصاد دانش بنیان، در این حوزه فعالیت کرده و سهم خودشان را در این حیطه ایفا کنند. به هر حال در این زیست بوم بانک ها و موسسات اقتصادی، دانشگاه ها، مراکز صدور مجوز، صنایع و وزارتخانه های مختلفی حضور دارند و همه این ارگان ها باید در جهت سرعت بخشی به اقتصاد دانش بنیان فعالیت کنند و شرکت های دانش بنیان را هم به عنوان بخشی از این زیست بوم در نظر گیرند.
شرکت های خصولتی اصلی ترین چالش شرکت های دانش بنیان هستند/ بخش اعظم بودجه صندوق توسعه ملی در اختیار مجموعه های خصولتی است
مدیر انجمن شرکت های دانش بنیان اصفهان خاطرنشان کرد: اگر این اتفاق رخ دهد و این زیست بوم به خوبی تشکیل شود، احتیاجات شرکت های دانش بنیان نیز مرتفع خواهد شد و می توانند نقش خودشان را به خوبی ایفا کنند.
وی پیرامون مهم ترین چالش های شرکت های دانش بنیان تصریح کرد: مهم ترین چالش شرکت های دانش بنیان، چالش فرهنگی است که به دلیل اقتصاد نفتی و منبع محور در طول سالیان گذشته ایجاد شده است، در این اقتصاد مدیران پاسخگو نحوه مدیریت شان نیستند چرا که سوء مدیریت ها را از منابع مختلف جبران می کنند. مثال عمده این مسئله شرکت های خصولتی هستند که قسمت اعظمی از اقتصاد ما را تشکیل داده و باعث شدند که بیش از ۷۰ درصد از منابع صندوق توسعه ملی که قرار بود صرف توسعه و آبادانی کشور شود، به این شرکت ها سرازیر شده و دوباره از بودجه های جاری و هزینه های دولت سر در بیاورد و در نهایت سهم پایینی به شرکت های دانش بنیان اختصاص یابد.
نجاتبخش با بیان آنکه وجود شرکت های خصولتی جزء چالش های اصلی شرکت های دانش بنیان به شمار می رود، افزود: مجموعه های خصولتی با دادن آدرس غلط به مسئولان، مسئولیت هایی را بر عهده می گیرند و براساس آن بودجه دریافت می کنند اما در عمل به خاطر همان مدیریت دولتی پاسخگو نیستند و این بودجه را صرف هزینه های جاری می کنند و در نهایت هیچ خروجی مفیدی نیز ندارند، درصورتی که اگر این بودجه ها در شرکت های دانش بنیان سرمایه گذاری شود، با توجه به ماهیت خصوصی این شرکت ها و فقدان بودجه نفتی در این مجموعه ها، می توانند مقابل عملکردشان پاسخگو باشند و سرمایه گذاری انجام شده را به صورت محصول، خدمات و یا فناوری به کشور ارائه دهند.
تفکری برای استفاده بهینه از زیرساخت های کشور وجود ندارد
وی در ارتباط با تغییر کاربری سیلوی شهید خرازی گفت: یکی از خروجی های اقتصاد منبع محور، وجود زیرساخت های زیادی است که در طول سالیان گذشته هزینه های بسیار زیادی برای آنها انجام شده اما تفکری برای استفاده بهینه از این فضاها وجود نداشته است و به طور دائمی به دلیل عدم وجود فناوری و نرم افزار مورد نیاز و نبود نگاه جامع نگر به این فضاها، بلااستفاده مانده اند. انجمن شرکت های دانش بنیان پس از بررسی های بسیار به این نتیجه رسید که بخش اعظم هزینه های شرکت های دانش بنیان صرف ایجاد زیرساخت می شود.
مدیر انجمن شرکت های دانش بنیان اصفهان تصریح کرد: ایجاد زیرساخت بخش عمده ای از سرمایه شرکت های دانش بنیان را می گیرد و از طرفی ایجاد یک زیرساخت مطلوب ممکن است زمان زیادی را هدر داده و گاهی این روند موجب می شود که زمان طلایی ارائه فناوری توسعه یافته توسط شرکت از دست برود. انجمن پس از بررسی های لازم متوجه شد که سیلوی اصفهان برای ایجاد یک مرکز جامع در حوزه صنعت امنیت غذایی شرایط خوبی دارد.
تامین امنیت غذایی یکی از مهم ترین مباحث کشور است
وی با بیان آنکه تأمین امنیت غذایی یکی از مباحث مهم در کشور است، خاطرنشان کرد: به ویژه که دشمن امنیت غذایی کشور را هدف قرار داده و با مطرح شدن بحث هایی مثل بیوتروریسم اهمیت این حوزه بیش از پیش نمایان و به یک جنگ واقعی مبدل می شود. برهمین اساس دیدیم که شرکت هایی وجود دارند که می توانند با مشارکت پروژه های گلوگاهی و حساس را اجرا کنند اما فضایی برای کار و هم افزایی ندارند. به همین دلیل انجمن سیلو را برای ایجاد یک مرکز جامع امنیت غذایی پیشنهاد داد و از طریق دکتر طغیانی نماینده مردم اصفهان در مجلس شورای اسلامی پیگیری های خوبی صورت پذیرفت.
اقتصاد دولتی مانع تفویض اختیار است
نجاتبخش ادامه داد: وزیر جهاد کشاورزی براساس طرحی که ارائه شد، با کارگزاری انجمن برای اجرای این طرح موافقت کرد اما متأسفانه به دلیل دیدگاه های موجود، هنوز در سطح استان این تفویض اختیار و واگذاری سیلو متوقف مانده و در واقع باز هم همان اقتصاد دولتی اجازه این تفویض اختیار را نداده است. امیدواریم که با پیگیری های مدام هرچه سریع تر این اتفاق رخ دهد چرا که ایجاد این مرکز علی رغم وجود زیرساخت مناسب، نیاز به سرمایه گذاری نیز دارد و باید این سرمایه گذاری توسط بخش خصوصی و کمک معاونت علمی_فناوری انجام شود تا بتوانیم به یک زیرساخت قابل استفاده دست پیدا کنیم.
شرکت های دانش بنیان خواهان اجرای قوانین هستند
وی با بیان آنکه تفاوت مجموعه های غیرانتفاعی همچون انجمن شرکت های دانش بنیان نگاه ویژه خواری و استفاده از مجموعه های دولتی در جهت اهداف شخصی را ندارند، بیان کرد: این تفاوت اصلی مجموعه های غیرانتفاعی با سایر مجموعه هایی است که در گذشته با دولت در ارتباط بودند؛ در انجمن شرکت های دانش بنیان هیچ مالکیتی منتقل نمی شود و مالکیت مخصوص است و انجمن تنها کارگزار است تا با استفاده بهینه از فضاها کشور و شرکت های دانش بنیان مرتفع شوند.
مدیرانجمن شرکت های دانش بنیان اصفهان با بیان آنکه شرکت های دانش بنیان خواهان اجرای قوانین مصوب شده هستند، گفت: شاید برای عده ای تعجب آور و طنز به نظر رسد و مگر غیر از این هم اتفاق می افتد؟ اما طنز تلخ جامعه ما این است که قوانین و دستورهای مصوب شده در نوع اجرا، توقف در اجرا وتعلیق دچار ابهام می شوند.
وی اظهارداشت: ما قوانین خوب زیادی داریم اما به دلیل کج سلیقگی ها در اجرای دستورات، بیشترین مشکل را داریم. ما درخواست داریم که دستور وزیر درباره سیلو اجرا شود، اگر مسئولان سیلو و سایر مسئولان ذی ربط نمی توانند در زمان مناسب این مسئله را اجرایی کنند، به نظر بهتر است در قرارگاه اقتصاد دانش بنیان که در استانداری تشکیل شده، این مسئله مطرح شده و با دستور استاندار این قرارداد بین انجمن شرکت های دانش بنیان و وزارت جهاد کشاورزی منعقد و اجرایی شود.
بازار ارائه محصولات شرکت های دانش بنیان مهم ترین چالش فعالان این عرصه است
همچنین محمدحسین حسینی نیا درباره چالش ها و موانع پیش روی این شرکت ها به خبرنگار تسنیم در اصفهان گفت: ایده شرکت های دانش بنیان حدود ۱۰ سال بود که در قالب معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری تعریف شده اند و شرکت هایی که بر پایه R&D و تحقیق و توسعه فناوری فعالیت دارند، به عنوان شرکت های دانش بنیان قلمداد می شوند. این شرکت ها تا پایان سال ۱۴۰۰ فعالیت داشتند اما ناشناخته بودند و عموم مردم و مسئولان شناختی نسبت این شرکت ها نداشتند.
وی افزود: با آغاز سال ۱۴۰۱ و نام گذاری سال توسط مقام معظم رهبری، اذهان عمومی و مسئولان شناخت بیشتری نسبت به شرکت های دانش بنیان پیدا کردند و توانستند که با ماهیت و نوع فعالیت شان آشنا شوند.
دبیر انجمن شرکت های دانش بنیان اصفهان درباره مهم ترین چالش پیش روی فعالان عرصه دانش بنیان تصریح کرد: مهم ترین چالش پیش روی فعالان این عرصه، بازار ارائه محصولات شان است؛ صنایع و شرکت های بزرگ کشور، مدیران و مسئولان نظام باید به شرکت های دانش بنیان بیشتر اعتماد کنند و فعالیت های این شرکت ها را بیش از پیش به رسمیت بشناسند و از محصولات شان در صنایع مختلف استفاده کنند و اولویت استفاده از خدمات و محصولات شرکت های دانش بنیان را در دستور کار قرار دهند، با تصویب قانون جهش تولید دانش بنیان برخی از مشکلات و چالش های پیش روی شرکت های دانش بنیان رفع شده اما قانون به صورت کلی است.
هفت خان دریافت مجوز از سوی شرکت های دانش بنیان
وی با بیان اینکه تأمین سرمایه یکی از مهم ترین چالش های پیش روی شرکت های دانش بنیان است، متذکر شد: شرکت های دانش بنیان ابعاد کوچکی دارند و بیشتر در سمت توسعه تکنولوژی فعالیت می کنند و سرمایه گذاری چندانی برای خرید املاک و مستغلات انجام نمی دهند و بانک ها هم برای تامین سرمایه نیاز به وثیقه دارند، صندوق نوآوری نیز برای ارائه تسهیلات محدودیت هایی دارد که این تامین مالی برای شرکت های دانش بنیان چالش بزرگی است.
حسینی تصریح کرد: از طرفی بحث دریافت مجوزها یکی دیگر از چالش های شرکت های دانش بنیان است چون محصولات این شرکت ها کمتر شناخته شده هستند و حتی برخی از مسئولان محصولات شرکت های دانش بنیان را نمی شناسند و کارشناسانی برای تعیین استانداردسازی این محصولات وجود ندارد و به همین دلیل شرکت ها برای دریافت مجوزها چالش زیادی دارند.
تا تحقق قول های عدیده به شرکت های دانش بنیان فاصله زیادی وجود دارد
وی با بیان آنکه مهم ترین الزامات مورد نیاز شرکت های دانش بنیان اعتماد به آنها و خریداری محصولات شان است تا بازار فروش گسترده تری داشته باشند، خاطرنشان کرد: آنها فعالیت هایشان را توسعه داده و تکنولوژی و فناوری های به روز را ایجاد و یا وارد کشور می کنند، به همین دلیل باید زمینه سازی و زیرساخت های لازم ایجاد شود. مدیریت شهری و مسئولان استان از ابتدای سال در قالب آیین نامه ها و جلسات مختلف به شرکت ها کمک کردند و امیدواریم که در عمل هم این همراهی وجود داشته باشد و آیین نامه های مصوب شده عملیاتی شوند ، مدیران شهری و دستگاه ها قول های زیادی به شرکت های دانش بنیان داده اند اما تا تحقق آنها فاصله زیادی داریم و امیدواریم هرچه سریع تر این اتفاق رخ دهد.
علت مخالفت پیرامون بهره مندی شرکت های دانش بنیان از سیلوی شهید خرازی چیست؟
دبیر انجمن شرکت های دانش بنیان اصفهان با اشاره به سیلوی شهید خرازی گفت: سیلوی شهید خرازی اصفهان حدود ۲۳ سال پیش از دایره عملیاتی خارج و به یک محل بلااستفاده تبدیل شده و تنها یک سالن ورزشی و ۲ سوله ای دارد که به بخش خصوصی اجاره داده شده است. سازه های سیلو به عنوان آثار ملی به ثبت رسیده که در این راستا سال گذشته به وزارت جهادکشاورزی پیشنهاد دادیم که محوطه سیلو را در اختیار شرکت های دانش بنیان و انجمن شرکت های دانش بنیان به عنوان متولی این بخش قرار دهند تا بتوانیم این مکان را به قطب فناوری در حوزه امنیت غذایی تبدیل کنیم و خود از سازه سیلو در حوزه موزه صنایع غذایی استان بهره گیریم.
وی تصریح کرد: در نهایت برای تبدیل سیلو به مرکز نوآوری و فناوری امنیت غذایی طرحی ارائه و مقرر شد تا شرکت های فعال در حوزه امنیت غذایی در این محل مستقر شوند و مجموعه انجمن، جهاد کشاورزی در کنار بخش های دولتی و خصوصی با کمک به توسعه فناوری این حوزه، بخش امنیت غذایی کشور را بهبود بخشند و اصفهان در این حوزه به یکی از قطب های کشور مبدل شود.
وی ادامه داد: پس از ارائه طرح، وزیر جهاد کشاورزی دستور بررسی دادند و با ایجاد مرکز موافقت کردند. معاونت قرارگاه تحول جهاد کشاورزی پیش از سفر رئیس جمهور در اصفهان حضور داشتند و بعد از بازدید از محل جلسه ای برگزار شد و از همه ذی نفعان در این جلسه دعوت به عمل آمد و برخی از شرکت های دانش بنیان محصولات شان را معرفی و مقرر شد که همه دستگاه ها همراهی کنند تا ظرف مدت ۲۰ روز شرایط آماده و طرح جامع نوشته و این محل در اختیار انجمن قرار گیرد تا تجهیزات لازم فراهم شود.
حسینی نیا تصریح کرد: بر اساس طرح ارائه شده در محل سیلو آزمایشگاه ها مختلف و مراکز کسب وکار اشتراکی برای در اختیار گذاشتن شرکت ها در نظر گرفته شده بود. علاوه بر این قرار بر آن شد که دفاتر دانشگاه ها در حوزه امنیت غذایی در این محل باشد. ما چندین بار نیازهای جهاد کشاورزی به فناوری را احصا کردیم و بنا بر آن شد تا نیازمندی های فناوری استان و جهاد در حوزه های مختلف هم در همین محل رفع شود اما متاسفانه از آن روز تا کنون از داخل استان هیچ پاسخی داده نشد و پیگیری های ما همچنان ادامه دارد.
شرکت های دانش بنیان پیشنهادهای خوبی برای مهاجرت به خارج از کشور دارند
وی با بیان آنکه سازمان امور اقتصادی استان چندی پیش طرحی را برای آنکه سیلو به مرکز روابط اقتصادی و تجاری تبدیل شود ارائه داد، بیان کرد: بدین معنا که در این محل به جای ایجاد قطب فناوری، اداره ای ساخته شود که بروکراسی را افزایش دهد. این درحالی است که شرکت های دانش بنیان از کشورهای مختلف درخواست های خوبی دارند تا به آن کشورها مهاجرت کرده و در آنجا کسب و کارشان را توسعه دهند. تا پیش از این تنها شاهد خروج نخبگان از کشور بودیم اما اکنون با معضل خروج شرکت ها از کشور مواجه شده ایم.
دبیر انجمن شرکت های دانش بنیان اصفهان با بیان آنکه تجاری سازی محصول یک شرکت حداقل ۷ سال زمان می برد اظهارداشت: در این مدت هزینه های زیادی برای پرسنل، تربیت نیروی تخصصی و غیره انجام شده است. این نیروها سرمایه های کشور هستند اما وقتی به نقطه برداشت می رسند با یک دعوتنامه تمامی گروه و شرکت از کشور خارج می شوند و ما از داشتن تخصص این شرکت ها محروم می شویم. این مرکز نوآوری و قطب امنیت غذایی می تواند که تا حدودی این مشکل را مرتفع سازد چرا که هنگامی که برای شرکت ها فضا و پشتیبانی ایجاد شود، باعث دلگرمی فعالان این عرصه شده اما متاسفانه با سنگ اندازی های برخی از مسئولان این اتفاق نیفتاده و این پروژه در حال به تأخیر افتادن است.
اکنون که این روزها میزان اهمیت انجام امور و پیشبرد اهداف توسط شرکت های دانش بنیان بر کسی پوشیده نیست، مانع تراشی برای واگذاری مکانی که بیش از ۲۰ سال متروکه مانده به شرکت ها و جوانانی که خود را علوم روز دنیا همراه کرده اند بی دلیل است، در این باره مهدی طغیانی نماینده مردم اصفهان در مجلس شورای اسلامی پیرامون این موضوع به خبرنگار تسنیم در اصفهان گفت: ما یکسری اراضی در داخل شهر داریم که ضمن آنکه دولتی اند بدون استفاده نیز هستند که به عنوان نمونه می توان به سیلوی شهید خرازی اصفهان و بخش هایی از مخابرات در خیابان بیسیم اشاره کرد.
وی با بیان آنکه محل های زیاد اینچنینی وجود دارند، افزود: خوب است که این محل ها را به کارخانه نوآوری و یا مراکز تجمع شرکت های دانش بنیان در حوزه های تخصصی تبدیل کنیم تا زمینه و فضای لازم برای فعالیت فراهم باشد، همچنین شاهد موانعی چون معطل ماندگی در صف شهرک علمی تحقیقاتی و بعد مسافت به منظور رفت وآمد نباشیم.
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی گفت: واقعیت آن است که مشکلات و مسائل فراوانی وجود دارد و آنکه در فضای تفکر دولتی چنین اقداماتی جا نیفتاده و بیشتر توسعه بروکراسی عادی انگاری شده است اما باید با کمک مدیریت استان تلاش کرد تا این فضاها را به سمت شرکت های دانش بنیان و مجموعه های رشد و این دست مجموعه ها بریم.
وی خاطرنشان کرد: شهرداری اصفهان نیز فضاهایی در اختیار دارد که آقای قاسم زاده آمادگی خود را برای بهره مندی این شرکت ها از نمایشگاه قدیم اعلام کرده اند که البته خودشان نیز می توانند در این حوزه سرمایه گذاری کنند. باید زمینه برای فعالیت فراوان باشد که به نقطه ای دست یابیم که شرکت و یا مجموعه ای از جوانان که در این عرصه فعالیت می کنند فضای لازم را برای پیشبرد کارهایشان در اختیار داشته باشند.
اکنون که زمان آن فرا رسیده تا با بال و پر دادن به اذهان جوانان این مرزوبوم خلاقیت ها و ایده های ناب آنها را به آن سوی مرزها ارسال کنیم، حیف است تا با سهل انگاری، سهم خواهی و بروکراسی که سنت دیرینه ای در کشورمان دارد، به جای پروراندن جوانان خلاقمان در کشور، آنها را به مهاجرانی سود ده تبدیل کنیم.
انتهای پیام/۱۶۳
پیرو این تصمیم حکیمانه از سوی رهبر معظم انقلاب، شرکت های دانش بنیان و مجموعه های علاقه مند به توسعه علوم روز دنیا که تاکنون در این مرحله مغفول واقع شده بودند، ضمن آنکه دیگر در حاشیه نیستند بلکه به طور ویژه در مدار توجه و اهمیت مسئولان و متولیان امر قرار گرفتند.
اما این موضوع به معنای هموار شدن کامل مسیر برای فعالان این عرصه در ادامه راه نیست چرا که چالش هایی همچون بروکراسی اداری، نبود فهم مشترک از مزیت ها و ضرورت های علوم روز دنیا برای کشور و منفعت گرایی سازمانی، موانع و آسیب هایی را برای گروهی که می توانند ره صد ساله را در یک شب طی کنند ایجاد کرده است. این حوزه به واسطه آنکه جوانان پرچمداران آن هستند باید بیش از پیش مورد توجه و لطف مسئولان و متولیان باشد.
در این راستا نوید نجات بخش مدیرانجمن شرکت های دانش بنیان اصفهان در گفت وگو با خبرنگار تسنیم در اصفهان، پیرامون چالش ها و موانع شرکت های دانش بنیان، اظهار داشت: پس از انتخاب شعار سال، شرکت های دانش بنیان از مرحله انکار به مرحله اثبات وارد شدند؛ تا پیش از این اکثر سازمان های دولتی و مجموعه های خصولتی به طور کلی وجود شرکت های دانش بنیان را قبول نداشتند و به شرکت های دانش بنیان، به عنوان شرکت های ایده پردازی که سرنوشت و زمان اجرایی شدن ایده های آنها مشخص نیست، نگاه می کردند و بر حسب تکالیفی که داشتند، خودشان را ملزم به حمایت می دیدند.
وی افزود: پس از انتخاب شعار سال، سازمان های دولتی و مجموعه های خصولتی تأمل بیشتری با شرکت های دانش بنیان دارند و جلسات متناوبی را برگزار کردند که در همین راستا فعالیت شرکت های دانش بنیان جدی گرفته شد، اما هنوز وارد مراحل اجرایی نشده ایم و همچنان در حوزه همکاری بین شرکت های دانش بنیان و مجموعه های دولتی تغییراتی ایجاد نشده است.
مدیر انجمن شرکت های دانش بنیان اصفهان پیرامون رویکرد مدیریت استان در قبال شرکت های دانش بنیان تصریح کرد: امسال مدیریت شهری و استان در قبال شرکت های دانش بنیان رویکرد خوبی داشته اند، اما در این میان ۲ بحث زیست بوم و اقتصاد دانش بنیان را باید در نظر گرفت، به ویژه آنکه یکی از موارد مهم بحث اقتصاد دانش بنیان، تفویض اختیار است و مدیریت استان اختیارات محدودی دارند.
عدم تفویض اختیارات استانی موجب کاهش سرعت حرکت در امور اجرایی شده است
وی افزود: مدیریت یک استان گاهی اوقات به اندازه یک وزارتخانه اختیارات ندارد و باید با سازمان های بالادستی در تهران هماهنگ باشند و این مسئله باعث کند شدن روند حرکت های اجرایی می شود. بنابراین مدیریت استان رویکرد خوبی دارد اما به دلیل محدودیت در اختیارات، آن چابکی لازم در حرکت های اجرایی دیده نمی شود.
مالکیت خصوصی مهم ترین الزام شرکت های دانش بنیان است
نجات بخش خصوصی مالکیت شرکت های دانش بنیان را مهم ترین الزام این حوزه دانسته و بیان کرد: مهم ترین الزامات شرکت های دانش بنیان خصوصی بودن ۱۰۰ درصدی آنها است؛ اگر شرکت های دانش بنیان با سرمایه گذاری دولتی وارد این مسیر شوند، احتمال انحراف آنها وجود دارد بنابراین حفظ مالکیت کامل بخش خصوصی یکی از الزامات شرکت های دانش بنیان است.
وی در ارتباط با مهم ترین احتیاج های شرکت های دانش بنیان گفت: مهم ترین نیازهای شرکت های دانش بنیان این است که همه عناصر زیست بوم اقتصاد دانش بنیان، در این حوزه فعالیت کرده و سهم خودشان را در این حیطه ایفا کنند. به هر حال در این زیست بوم بانک ها و موسسات اقتصادی، دانشگاه ها، مراکز صدور مجوز، صنایع و وزارتخانه های مختلفی حضور دارند و همه این ارگان ها باید در جهت سرعت بخشی به اقتصاد دانش بنیان فعالیت کنند و شرکت های دانش بنیان را هم به عنوان بخشی از این زیست بوم در نظر گیرند.
شرکت های خصولتی اصلی ترین چالش شرکت های دانش بنیان هستند/ بخش اعظم بودجه صندوق توسعه ملی در اختیار مجموعه های خصولتی است
مدیر انجمن شرکت های دانش بنیان اصفهان خاطرنشان کرد: اگر این اتفاق رخ دهد و این زیست بوم به خوبی تشکیل شود، احتیاجات شرکت های دانش بنیان نیز مرتفع خواهد شد و می توانند نقش خودشان را به خوبی ایفا کنند.
وی پیرامون مهم ترین چالش های شرکت های دانش بنیان تصریح کرد: مهم ترین چالش شرکت های دانش بنیان، چالش فرهنگی است که به دلیل اقتصاد نفتی و منبع محور در طول سالیان گذشته ایجاد شده است، در این اقتصاد مدیران پاسخگو نحوه مدیریت شان نیستند چرا که سوء مدیریت ها را از منابع مختلف جبران می کنند. مثال عمده این مسئله شرکت های خصولتی هستند که قسمت اعظمی از اقتصاد ما را تشکیل داده و باعث شدند که بیش از ۷۰ درصد از منابع صندوق توسعه ملی که قرار بود صرف توسعه و آبادانی کشور شود، به این شرکت ها سرازیر شده و دوباره از بودجه های جاری و هزینه های دولت سر در بیاورد و در نهایت سهم پایینی به شرکت های دانش بنیان اختصاص یابد.
نجاتبخش با بیان آنکه وجود شرکت های خصولتی جزء چالش های اصلی شرکت های دانش بنیان به شمار می رود، افزود: مجموعه های خصولتی با دادن آدرس غلط به مسئولان، مسئولیت هایی را بر عهده می گیرند و براساس آن بودجه دریافت می کنند اما در عمل به خاطر همان مدیریت دولتی پاسخگو نیستند و این بودجه را صرف هزینه های جاری می کنند و در نهایت هیچ خروجی مفیدی نیز ندارند، درصورتی که اگر این بودجه ها در شرکت های دانش بنیان سرمایه گذاری شود، با توجه به ماهیت خصوصی این شرکت ها و فقدان بودجه نفتی در این مجموعه ها، می توانند مقابل عملکردشان پاسخگو باشند و سرمایه گذاری انجام شده را به صورت محصول، خدمات و یا فناوری به کشور ارائه دهند.
تفکری برای استفاده بهینه از زیرساخت های کشور وجود ندارد
وی در ارتباط با تغییر کاربری سیلوی شهید خرازی گفت: یکی از خروجی های اقتصاد منبع محور، وجود زیرساخت های زیادی است که در طول سالیان گذشته هزینه های بسیار زیادی برای آنها انجام شده اما تفکری برای استفاده بهینه از این فضاها وجود نداشته است و به طور دائمی به دلیل عدم وجود فناوری و نرم افزار مورد نیاز و نبود نگاه جامع نگر به این فضاها، بلااستفاده مانده اند. انجمن شرکت های دانش بنیان پس از بررسی های بسیار به این نتیجه رسید که بخش اعظم هزینه های شرکت های دانش بنیان صرف ایجاد زیرساخت می شود.
مدیر انجمن شرکت های دانش بنیان اصفهان تصریح کرد: ایجاد زیرساخت بخش عمده ای از سرمایه شرکت های دانش بنیان را می گیرد و از طرفی ایجاد یک زیرساخت مطلوب ممکن است زمان زیادی را هدر داده و گاهی این روند موجب می شود که زمان طلایی ارائه فناوری توسعه یافته توسط شرکت از دست برود. انجمن پس از بررسی های لازم متوجه شد که سیلوی اصفهان برای ایجاد یک مرکز جامع در حوزه صنعت امنیت غذایی شرایط خوبی دارد.
تامین امنیت غذایی یکی از مهم ترین مباحث کشور است
وی با بیان آنکه تأمین امنیت غذایی یکی از مباحث مهم در کشور است، خاطرنشان کرد: به ویژه که دشمن امنیت غذایی کشور را هدف قرار داده و با مطرح شدن بحث هایی مثل بیوتروریسم اهمیت این حوزه بیش از پیش نمایان و به یک جنگ واقعی مبدل می شود. برهمین اساس دیدیم که شرکت هایی وجود دارند که می توانند با مشارکت پروژه های گلوگاهی و حساس را اجرا کنند اما فضایی برای کار و هم افزایی ندارند. به همین دلیل انجمن سیلو را برای ایجاد یک مرکز جامع امنیت غذایی پیشنهاد داد و از طریق دکتر طغیانی نماینده مردم اصفهان در مجلس شورای اسلامی پیگیری های خوبی صورت پذیرفت.
اقتصاد دولتی مانع تفویض اختیار است
نجاتبخش ادامه داد: وزیر جهاد کشاورزی براساس طرحی که ارائه شد، با کارگزاری انجمن برای اجرای این طرح موافقت کرد اما متأسفانه به دلیل دیدگاه های موجود، هنوز در سطح استان این تفویض اختیار و واگذاری سیلو متوقف مانده و در واقع باز هم همان اقتصاد دولتی اجازه این تفویض اختیار را نداده است. امیدواریم که با پیگیری های مدام هرچه سریع تر این اتفاق رخ دهد چرا که ایجاد این مرکز علی رغم وجود زیرساخت مناسب، نیاز به سرمایه گذاری نیز دارد و باید این سرمایه گذاری توسط بخش خصوصی و کمک معاونت علمی_فناوری انجام شود تا بتوانیم به یک زیرساخت قابل استفاده دست پیدا کنیم.
شرکت های دانش بنیان خواهان اجرای قوانین هستند
وی با بیان آنکه تفاوت مجموعه های غیرانتفاعی همچون انجمن شرکت های دانش بنیان نگاه ویژه خواری و استفاده از مجموعه های دولتی در جهت اهداف شخصی را ندارند، بیان کرد: این تفاوت اصلی مجموعه های غیرانتفاعی با سایر مجموعه هایی است که در گذشته با دولت در ارتباط بودند؛ در انجمن شرکت های دانش بنیان هیچ مالکیتی منتقل نمی شود و مالکیت مخصوص است و انجمن تنها کارگزار است تا با استفاده بهینه از فضاها کشور و شرکت های دانش بنیان مرتفع شوند.
مدیرانجمن شرکت های دانش بنیان اصفهان با بیان آنکه شرکت های دانش بنیان خواهان اجرای قوانین مصوب شده هستند، گفت: شاید برای عده ای تعجب آور و طنز به نظر رسد و مگر غیر از این هم اتفاق می افتد؟ اما طنز تلخ جامعه ما این است که قوانین و دستورهای مصوب شده در نوع اجرا، توقف در اجرا وتعلیق دچار ابهام می شوند.
وی اظهارداشت: ما قوانین خوب زیادی داریم اما به دلیل کج سلیقگی ها در اجرای دستورات، بیشترین مشکل را داریم. ما درخواست داریم که دستور وزیر درباره سیلو اجرا شود، اگر مسئولان سیلو و سایر مسئولان ذی ربط نمی توانند در زمان مناسب این مسئله را اجرایی کنند، به نظر بهتر است در قرارگاه اقتصاد دانش بنیان که در استانداری تشکیل شده، این مسئله مطرح شده و با دستور استاندار این قرارداد بین انجمن شرکت های دانش بنیان و وزارت جهاد کشاورزی منعقد و اجرایی شود.
بازار ارائه محصولات شرکت های دانش بنیان مهم ترین چالش فعالان این عرصه است
همچنین محمدحسین حسینی نیا درباره چالش ها و موانع پیش روی این شرکت ها به خبرنگار تسنیم در اصفهان گفت: ایده شرکت های دانش بنیان حدود ۱۰ سال بود که در قالب معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری تعریف شده اند و شرکت هایی که بر پایه R&D و تحقیق و توسعه فناوری فعالیت دارند، به عنوان شرکت های دانش بنیان قلمداد می شوند. این شرکت ها تا پایان سال ۱۴۰۰ فعالیت داشتند اما ناشناخته بودند و عموم مردم و مسئولان شناختی نسبت این شرکت ها نداشتند.
وی افزود: با آغاز سال ۱۴۰۱ و نام گذاری سال توسط مقام معظم رهبری، اذهان عمومی و مسئولان شناخت بیشتری نسبت به شرکت های دانش بنیان پیدا کردند و توانستند که با ماهیت و نوع فعالیت شان آشنا شوند.
دبیر انجمن شرکت های دانش بنیان اصفهان درباره مهم ترین چالش پیش روی فعالان عرصه دانش بنیان تصریح کرد: مهم ترین چالش پیش روی فعالان این عرصه، بازار ارائه محصولات شان است؛ صنایع و شرکت های بزرگ کشور، مدیران و مسئولان نظام باید به شرکت های دانش بنیان بیشتر اعتماد کنند و فعالیت های این شرکت ها را بیش از پیش به رسمیت بشناسند و از محصولات شان در صنایع مختلف استفاده کنند و اولویت استفاده از خدمات و محصولات شرکت های دانش بنیان را در دستور کار قرار دهند، با تصویب قانون جهش تولید دانش بنیان برخی از مشکلات و چالش های پیش روی شرکت های دانش بنیان رفع شده اما قانون به صورت کلی است.
هفت خان دریافت مجوز از سوی شرکت های دانش بنیان
وی با بیان اینکه تأمین سرمایه یکی از مهم ترین چالش های پیش روی شرکت های دانش بنیان است، متذکر شد: شرکت های دانش بنیان ابعاد کوچکی دارند و بیشتر در سمت توسعه تکنولوژی فعالیت می کنند و سرمایه گذاری چندانی برای خرید املاک و مستغلات انجام نمی دهند و بانک ها هم برای تامین سرمایه نیاز به وثیقه دارند، صندوق نوآوری نیز برای ارائه تسهیلات محدودیت هایی دارد که این تامین مالی برای شرکت های دانش بنیان چالش بزرگی است.
حسینی تصریح کرد: از طرفی بحث دریافت مجوزها یکی دیگر از چالش های شرکت های دانش بنیان است چون محصولات این شرکت ها کمتر شناخته شده هستند و حتی برخی از مسئولان محصولات شرکت های دانش بنیان را نمی شناسند و کارشناسانی برای تعیین استانداردسازی این محصولات وجود ندارد و به همین دلیل شرکت ها برای دریافت مجوزها چالش زیادی دارند.
تا تحقق قول های عدیده به شرکت های دانش بنیان فاصله زیادی وجود دارد
وی با بیان آنکه مهم ترین الزامات مورد نیاز شرکت های دانش بنیان اعتماد به آنها و خریداری محصولات شان است تا بازار فروش گسترده تری داشته باشند، خاطرنشان کرد: آنها فعالیت هایشان را توسعه داده و تکنولوژی و فناوری های به روز را ایجاد و یا وارد کشور می کنند، به همین دلیل باید زمینه سازی و زیرساخت های لازم ایجاد شود. مدیریت شهری و مسئولان استان از ابتدای سال در قالب آیین نامه ها و جلسات مختلف به شرکت ها کمک کردند و امیدواریم که در عمل هم این همراهی وجود داشته باشد و آیین نامه های مصوب شده عملیاتی شوند ، مدیران شهری و دستگاه ها قول های زیادی به شرکت های دانش بنیان داده اند اما تا تحقق آنها فاصله زیادی داریم و امیدواریم هرچه سریع تر این اتفاق رخ دهد.
علت مخالفت پیرامون بهره مندی شرکت های دانش بنیان از سیلوی شهید خرازی چیست؟
دبیر انجمن شرکت های دانش بنیان اصفهان با اشاره به سیلوی شهید خرازی گفت: سیلوی شهید خرازی اصفهان حدود ۲۳ سال پیش از دایره عملیاتی خارج و به یک محل بلااستفاده تبدیل شده و تنها یک سالن ورزشی و ۲ سوله ای دارد که به بخش خصوصی اجاره داده شده است. سازه های سیلو به عنوان آثار ملی به ثبت رسیده که در این راستا سال گذشته به وزارت جهادکشاورزی پیشنهاد دادیم که محوطه سیلو را در اختیار شرکت های دانش بنیان و انجمن شرکت های دانش بنیان به عنوان متولی این بخش قرار دهند تا بتوانیم این مکان را به قطب فناوری در حوزه امنیت غذایی تبدیل کنیم و خود از سازه سیلو در حوزه موزه صنایع غذایی استان بهره گیریم.
وی تصریح کرد: در نهایت برای تبدیل سیلو به مرکز نوآوری و فناوری امنیت غذایی طرحی ارائه و مقرر شد تا شرکت های فعال در حوزه امنیت غذایی در این محل مستقر شوند و مجموعه انجمن، جهاد کشاورزی در کنار بخش های دولتی و خصوصی با کمک به توسعه فناوری این حوزه، بخش امنیت غذایی کشور را بهبود بخشند و اصفهان در این حوزه به یکی از قطب های کشور مبدل شود.
وی ادامه داد: پس از ارائه طرح، وزیر جهاد کشاورزی دستور بررسی دادند و با ایجاد مرکز موافقت کردند. معاونت قرارگاه تحول جهاد کشاورزی پیش از سفر رئیس جمهور در اصفهان حضور داشتند و بعد از بازدید از محل جلسه ای برگزار شد و از همه ذی نفعان در این جلسه دعوت به عمل آمد و برخی از شرکت های دانش بنیان محصولات شان را معرفی و مقرر شد که همه دستگاه ها همراهی کنند تا ظرف مدت ۲۰ روز شرایط آماده و طرح جامع نوشته و این محل در اختیار انجمن قرار گیرد تا تجهیزات لازم فراهم شود.
حسینی نیا تصریح کرد: بر اساس طرح ارائه شده در محل سیلو آزمایشگاه ها مختلف و مراکز کسب وکار اشتراکی برای در اختیار گذاشتن شرکت ها در نظر گرفته شده بود. علاوه بر این قرار بر آن شد که دفاتر دانشگاه ها در حوزه امنیت غذایی در این محل باشد. ما چندین بار نیازهای جهاد کشاورزی به فناوری را احصا کردیم و بنا بر آن شد تا نیازمندی های فناوری استان و جهاد در حوزه های مختلف هم در همین محل رفع شود اما متاسفانه از آن روز تا کنون از داخل استان هیچ پاسخی داده نشد و پیگیری های ما همچنان ادامه دارد.
شرکت های دانش بنیان پیشنهادهای خوبی برای مهاجرت به خارج از کشور دارند
وی با بیان آنکه سازمان امور اقتصادی استان چندی پیش طرحی را برای آنکه سیلو به مرکز روابط اقتصادی و تجاری تبدیل شود ارائه داد، بیان کرد: بدین معنا که در این محل به جای ایجاد قطب فناوری، اداره ای ساخته شود که بروکراسی را افزایش دهد. این درحالی است که شرکت های دانش بنیان از کشورهای مختلف درخواست های خوبی دارند تا به آن کشورها مهاجرت کرده و در آنجا کسب و کارشان را توسعه دهند. تا پیش از این تنها شاهد خروج نخبگان از کشور بودیم اما اکنون با معضل خروج شرکت ها از کشور مواجه شده ایم.
دبیر انجمن شرکت های دانش بنیان اصفهان با بیان آنکه تجاری سازی محصول یک شرکت حداقل ۷ سال زمان می برد اظهارداشت: در این مدت هزینه های زیادی برای پرسنل، تربیت نیروی تخصصی و غیره انجام شده است. این نیروها سرمایه های کشور هستند اما وقتی به نقطه برداشت می رسند با یک دعوتنامه تمامی گروه و شرکت از کشور خارج می شوند و ما از داشتن تخصص این شرکت ها محروم می شویم. این مرکز نوآوری و قطب امنیت غذایی می تواند که تا حدودی این مشکل را مرتفع سازد چرا که هنگامی که برای شرکت ها فضا و پشتیبانی ایجاد شود، باعث دلگرمی فعالان این عرصه شده اما متاسفانه با سنگ اندازی های برخی از مسئولان این اتفاق نیفتاده و این پروژه در حال به تأخیر افتادن است.
اکنون که این روزها میزان اهمیت انجام امور و پیشبرد اهداف توسط شرکت های دانش بنیان بر کسی پوشیده نیست، مانع تراشی برای واگذاری مکانی که بیش از ۲۰ سال متروکه مانده به شرکت ها و جوانانی که خود را علوم روز دنیا همراه کرده اند بی دلیل است، در این باره مهدی طغیانی نماینده مردم اصفهان در مجلس شورای اسلامی پیرامون این موضوع به خبرنگار تسنیم در اصفهان گفت: ما یکسری اراضی در داخل شهر داریم که ضمن آنکه دولتی اند بدون استفاده نیز هستند که به عنوان نمونه می توان به سیلوی شهید خرازی اصفهان و بخش هایی از مخابرات در خیابان بیسیم اشاره کرد.
وی با بیان آنکه محل های زیاد اینچنینی وجود دارند، افزود: خوب است که این محل ها را به کارخانه نوآوری و یا مراکز تجمع شرکت های دانش بنیان در حوزه های تخصصی تبدیل کنیم تا زمینه و فضای لازم برای فعالیت فراهم باشد، همچنین شاهد موانعی چون معطل ماندگی در صف شهرک علمی تحقیقاتی و بعد مسافت به منظور رفت وآمد نباشیم.
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی گفت: واقعیت آن است که مشکلات و مسائل فراوانی وجود دارد و آنکه در فضای تفکر دولتی چنین اقداماتی جا نیفتاده و بیشتر توسعه بروکراسی عادی انگاری شده است اما باید با کمک مدیریت استان تلاش کرد تا این فضاها را به سمت شرکت های دانش بنیان و مجموعه های رشد و این دست مجموعه ها بریم.
وی خاطرنشان کرد: شهرداری اصفهان نیز فضاهایی در اختیار دارد که آقای قاسم زاده آمادگی خود را برای بهره مندی این شرکت ها از نمایشگاه قدیم اعلام کرده اند که البته خودشان نیز می توانند در این حوزه سرمایه گذاری کنند. باید زمینه برای فعالیت فراوان باشد که به نقطه ای دست یابیم که شرکت و یا مجموعه ای از جوانان که در این عرصه فعالیت می کنند فضای لازم را برای پیشبرد کارهایشان در اختیار داشته باشند.
اکنون که زمان آن فرا رسیده تا با بال و پر دادن به اذهان جوانان این مرزوبوم خلاقیت ها و ایده های ناب آنها را به آن سوی مرزها ارسال کنیم، حیف است تا با سهل انگاری، سهم خواهی و بروکراسی که سنت دیرینه ای در کشورمان دارد، به جای پروراندن جوانان خلاقمان در کشور، آنها را به مهاجرانی سود ده تبدیل کنیم.
انتهای پیام/۱۶۳
گفتگو با هوش مصنوعی
💬 سلام! میخوای دربارهی «زنگ خطر مهاجرت شرکت های دانش بنیان در اصفهان- اخبار اصفهان - اخبار استانها تسنیم» بیشتر بدونی؟ من اینجام که راهنماییت کنم.