گذری بر خدمات واقف مشهورترین کتابخانه یزد به آستان قدس رضوی



ایسنا/یزد حجت الاسلام «سید علی محمد وزیری یزدی» از علمای نامور، واقف کتابخانه وزیری یزد به آستان قدس رضوی و بانی و باعث و مشوق وقف بسیاری از املاک، باغات و مستغلات در استان های یزد و کرمان از سوی نیکوکاران به آستان قدس است.

«حسین مسرت» محقق و نویسنده یزدی در مورد این شخصیت برجسته و شهر استان به خبرنگار ایسنا، گفت: «وزیری یزدی» فرزند سیدمهدی از نوادگان میرزا سیدمرتضی وزیر و از سادات عریضی یزد در سال ۱۲۷۳ در شهر یزد به دنیا آمد.

وی با بیان این که دروس مقدماتی فارسی و عربی را نزد پسر دایی خود معتمدالعلماء فرا گرفت، افزود: آنگاه در مدارس علمیه مصلی، شفیعیه و خان یزد، تحصیلات خود را زیر نظر علمای طراز اول یزد ادامه داد و پس از فراغت از تحصیل به وعظ و خطابه روی آورد و به واسطه صدای رسایی که داشت، از مشهورترین وعاظ یزد شد.

به گفته ی مسرت، وزیری یزدی مدت زمانی هم برای تبلیغ به شهرهای اصفهان، تهران، زاهدان، شیراز، قم و مشهد سفر کرد ولی در سفرهایی که به عتبات عالیات و دیگر شهرهای ایران داشت، موفق به کسب اجازه از آیات عظام «سیدابوالحسن اصفهانی»، «حاج شیخ عبدالکریم حایری یزدی»(مؤسس حوزه علمیه قم)، «سیدمحمود شاهرودی»، «سیدمحسن حکیم»، «سیدمحمدتقی خوانساری»، «حسین بروجردی»، «حسین قمی»، «سیدابوالقاسم خوئی»، «امام خمینی(ره)»، «سیداحمد خوانساری»، «سیدمحمدهادی میلانی» و «سید عبدالهادی شیرازی»، در امور حسبیه(وجوه شرعی) و روایی شد.

وی خاطرنشان کرد: در همین سفرها بود که وزیری از بیشتر علماء و دانشمندان، مراجع نامی و واعظان شهیر ایران، دستخط و عکس به یادگار گرفت و بعدها آن را در مجموعه ای چهار جلدی به نام «مجمع الجواهر» سامان داد و در گنجینه مخطوطات کتابخانه وزیری به یادگار نهاد.

مسرت اظهار کرد: وزیری در طول سالیان عمر خود در زمینه های دینی، اجتماعی، سیاسی و فرهنگی فعالیت های سودمندی داشت که می توان به بازگشایی مدارس حوزه علمیه یزد، پس از شهریور ۱۳۲۰ به کمک علمای نامی یزد، تشکیل انجمن ادبی کتابخانه وزیری یزد در سال ۱۳۵۰، تعمیر و مرمت مسجد جامع کبیر یزد و تشکیل هیات حامیان مسجد در سال ۱۳۲۴، پیگیری و اهتمام در تصویب تعطیلی رسمی روز شهادت امام جعفر صادق(علیه السلام) در مجلس شورای ملی در زمان آیت الله کاشانی، اعزام مبلغ به شهرها و روستاهای کشور و حتی هامبورگ آلمان، بنیانگذاری مدارس جامعه تعلیمات اسلامی یزد در سال ۱۳۳۴ و یادداشت های وزیری در پنچ جلد، اهتمام به چاپ چندین کتاب به نام های مجموعه وزیری(جلد اول)، فهرست نسخه های خطی کتابخانه وزیری، محضر الشهود فی رد الیهود، معادن الحکمة فی مکاتیب الائمه، المختارات من الرسائل، قرار دادن موقوفاتی از جمله سه خانه در یزد و سهام بانک توسعه صنعتی و معدنی و کارخانه اقبال یزد برای پشتوانه هزینه های کتابخانه وزیری اشاره کرد.

وی در ادامه به بخشی از فعالیت های وزیری در ارتباط با آستان قدس نیز اشاره و تصریح کرد: نخستین این اقدامات، راه اندازی و اداره کتابخانه وزیری در سال ۱۳۳۴ با حدود دو هزار جلد کتاب چاپی و خطی شخصی خود در دهلیز شمالی مسجد کهن و تاریخی جامع کبیر یزد و اهدای آن همراه با وسایل و تجهیزات به آستان قدس در سال ۱۳۴۸ و زمانی که ۱۷ هزار و ۹۶۷ جلد کتاب چاپی و سه هزار و ۳۰۰ کتاب خطی داشت، بود.

مسرت گفت: وزیری در طول سالیان حیات خود توانست با تشویق و ترغیب بسیاری از اهالی فرهنگ دوست تهران، مشهد، هند و یزد، کتاب های خطی و چاپی نفیس را به مجموعه کتابخانه بیافزاید به طوری که در زمان فوت وزیری، کتابخانه دارای ۳۳ هزار جلد کتاب بود و حتی پس از درگذشت وی نیز بسیاری از نیکوکاران، بزرگان و فرهنگیان استان یزد، با توجه به ارادتی که به وی داشته و دارند، اموال و کتاب های خود را به کتابخانه اهداء می کنند.

این محقق و فعال فرهنگی همچنین بیان کرد: چنان که شواهد عینی و مصاحبه های حضوری با واقفین املاک و باغات انار و پسته در استان های یزد و کرمان گواهی می دهد، بسیاری به اشاره و هدایت وزیری، دارایی های منقول و غیر منقول خود را وقف بر آستان قدس کرده اند که این امر در سال ۱۳۴۸ و پس از اهدای کتابخانه وزیری به آستان قدس تشدید شد.

وی با اشاره به این که حجت الاسلام وزیری شاعری خوش قریحه بود، گفت: اما مجموعه اشعارش تاکنون چاپ نشده است و تنها اثر مکتوب وی مجموعه یادداشت هایی است که جلد اول آن با عنوان «مجموعه وزیری» طبع و منتشر شده است.

مسرت به وفات وزیری در سوم اردیبهشت ماه ۱۳۵۶ در سن ۸۲ سالگی و خاکسپاری وی در حیاط کتابخانه وزیری(در کنار درب ورودی) اشاره و عنوان کرد: در سال ۱۳۷۴ به پاس خدمات فرهنگی وی از سوی پست ایران، قطعه تمبری به یاد بود او چاپ شد، در سال ۱۳۸۰ نیز همایش نکوداشت وزیری از سوی انجمن آثار و مفاخر فرهنگی استان یزد و بنیاد ریحانةالرسول در شهر یزد برگزار شد و تاکنون سه عنوان کتاب به نام های «سیمای فضیلت»(گردآوری: سیدضیاء قریشی،۱۳۷۴)، «یادمان شادروان وزیری یزدی»(گردآوری: حسین مسرت،۱۳۸۰) و «وزیری اسطوره خاطره های ماندگار» (گردآوری: حبیب مهرنیا،۱۳۸۵)، درباره او چاپ شده است.

انتهای پیام
گفتگو با هوش مصنوعی

💬 سلام! می‌خوای درباره‌ی «گذری بر خدمات واقف مشهورترین کتابخانه یزد به آستان قدس رضوی» بیشتر بدونی؟ من اینجام که راهنماییت کنم.